Név *

Cím (irányítószám) *
azt a helyet adja meg ahova az árut kell szállítani

Település *

Telefonszám *

Email cím *

Mennyiség*


Thermo borovi

– teraszburkolat

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Thermo borovi teraszburkolat

Thermo borovi teraszburkolat

Thermo borovi teraszburkolat

Thermo Borovi teraszburkolat

Thermo Borovi teraszburkolat

A fa hőtani átalakítása után, jelentősen javulnak a fizikai és kémiai tulajdonságai, ezáltal nő az alkalmazhatóság, a felhasználhatóság területe. A hőkezelés eredményeképpen, a fák a gyenge időtállósága és mérettartóssága jelentősen feljavul…

A thermowood történelme
Már anno a vikingek is tudták, hogy ha védekezéshez sánckerítést építenek fából és megégetik az anyag felületét, akkor sokkal időállóbb lesz, mint egy egyszerű, fából készült építmény. Az 1930-as 40-es évektől készültek tanulmányok a hőkezelt fa előnyeiről, főként Európában és az USA-ban. Bár ekkor a gyártási eljárások még nem terjedtek el ipari méretekben. Évtizedekkel később a Finnországi Szakmai Kutató Intézet elkezdett érdeklődni az ötlet iránt. A hőkezelési eljárás szabadalmaztatása az 1990-es években történt, ezután indult útjára a finn Thermowood® védjegy.

Az eljárás
A gyárakban a kezelés során csak hőt (~180-210 0C) és gőzt használnak, így a végtermék teljesen természetes lesz, vegyi anyagot nem tartalmaz. A gyártási folyamat alatt a gőz egy fajta favédő-gázként viselkedik, így megelőzi a teraszburkolat megrepedését, elvetemedését.  Az eljárásnál figyelembe veszik az anyag természetes tulajdonságait. A szabadalmaztatott gyártási folyamat alapja, hogy a hővel fokozatosan, több lépcsős eljárással módosítják az anyag szerkezetét, melynek a kémiai és fizikai tulajdonságai is megváltoznak. A hőkezelt termékek minőségét egy független, külső szervezet felügyeli.

Feljavított természetes tartósság
A hemicellulóz egy szénhidrátvegyület, ami a faanyagokban is megtalálható. A hőkezelés során ez lebomlik, így a kezelt fa már nem tartalmaz elegendő tápanyagot a rovarok és gombák számára, amik a színelváltozást, a korhadást és a rothadást okozzák.
A gyártás utolsó fázisa után a fa nedvességtartalma 4-6%-ra csökken. Ez tartósan megmarad az eljárást követően is. Az anyag nedvességegyensúlya kb. feleannyi (7-8%), mint a natúr fánál. A fa sejtjeiben a megkötött víz mennyisége nagyon alacsony lesz és a fa nedvességfelvevő képessége ezzel párhuzamosan szintén lecsökken, amik miatt ki tud alakulni egy tartós, stabil állapot. A fizikai struktúra megváltozik, a sejtek mérete hosszirányban és átlósan is csökken. Az extrém magas hőmérséklet a sejtfalakat rombolja, átalakítja, így azok sokkal kevesebb nedvességet képesek újra megkötni, mint a kezelés előtt. A hőkezelt anyagok sokkal kevésbé reagálnak a párás levegőre, mint a nem kezelt társaik. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az anyagnak elenyésző lesz a mozgása, a külső körülmények kevésbé fognak hatni rá.
A tesztek szerint a thermo-anyagoknál a hővezető képesség 20-25%-kal kisebb, mint más tűlevelű fáknál. Emiatt a hőkezelt alapanyagok kiválóan alkalmasak bejárati ajtók, ablakok, falburkolatok, és szaunák alapanyagának.
A folyamat alatt, a gyanta is eltávozik az fából, így később még szélsőséges körülmények között sem alakul ki gyantafolyás. A gyártás alatt, a szerves vegyületek anyagkibocsájtása megszűnik, így a beépített anyagok beltéri levegő minőségét egyáltalán nem rontják. A kutatások szerint, a hőkezelt fa anyagkibocsájtása 20x kevesebb, mint a kezeletlen fáké.
A thermo borovi teraszburkolatok tartósság szempontjából a második legtartósabb osztályba sorolhatóak (DIN EN 350-2 szabvány). Tervezett élettartamuk – megfelelő kivitelezés mellett – több mint 30 év, csupán ez után lehet észrevehető a romlási folyamat.

Thermo borovi teraszburkolat

Ha időtálló faterasz építését tervezi kiváló megoldás a hőkezelt alapanyag. Mivel a termékek vetemedése, csavarodás, tágulása nagyon elenyésző, akár klipszes megoldással is lehet rögzíteni. A kültérben is nagyon időtálló anyagokkal egyszerű és gyors a munka és a felületkezelés is könnyedén végrehajtható.

RögzítéstechnikaThermo-borovi-teraszburkolat-lerakása

A burkolat rögzítését minden esetben párnafák használatával kell kivitelezni. A párnafák tengelyének távolsága kb. 40 cm, magasságuk minimum 40mm legyen. Az aljzat kialakításakor fontos szempont, hogy a víz könnyen tudjon távozni, illetve minél kevesebb ideig érintkezzen a fával. Az alátétfákat nem minden esetben szükséges az aljzathoz rögzíteni.
A teraszburkolatot klipsszel vagy teraszcsavarral is hozzá lehet kapcsolni az alátétfa szerkezethez. A klipszes rögzítésnél fém vagy műanyag rögzítő elemeket és saválló csavart használhatunk. Előnye, hogy esztétikusabb, nem látszódik a csavarok feje, hátránya, hogy költségesebb a megvalósítás, illetve csere esetén végig kell bontani a burkolatot.

Felületkezelés

A hőkezelt fateraszok felületkezelése esetenként nélkülözhető. Ha a thermo borovi teraszburolatot nem éri közvetlen időjárás, napsütés, nincs nagy igénybevételnek kitéve, az anyag az erős szerkezete miatt képes ellenállni az őt érő hatásoknak.
Ellenben, ha közvetlenül hat rá az időjárás, gyakran használják, erős szennyeződésnek van kitéve elkerülhetetlen a faanyag felületkezelése.

A folyamat első lépéseként a méretre vágott burkolatot általános célú hígítóval és egy tiszta textildarabbal töröljük át. Következő lépésként egy réteg alapozót (Remmers BQ-30 vagy Aidol Holzschutzgrund) kell felkenni az anyagra.
Ez segít, hogy hosszútávon se alakulhasson ki gombásodás, penészedés, védi a burkolatot a kártevő rovarokkal szemben és elősegíti a fedőrétegek tapadását is. Az alapozó felhordása után, ecsettel vagy hengerrel vigyük fel az első réteg olajat (Remmers Pflege-öl vagy Gartenholz-öl). A felület 30-60 perc alatt porszáraz lesz. Ekkor a be nem szívódott, felületen maradt olajréteget egy száraz ecsettel vagy ronggyal vissza kell törölni. A felszínen lévő fölösleges olaj, száradás után „vízérzékeny” lesz, csapadék hatására a felületen színelváltozás jelentkezhet. A teraszolaj kiadóssága kb. 80-100 ml/m2.
Az olaj száradása után a fűrészelt éleket bütüvédőszerrel (Remmers SW 910) kell kezelni. Ez egy filmréteget képez a burkolat „legérzékenyebb” bütüs részén és meggátolja a nedvességfelvételt és a deszka végeinek repedését. Ezt követően az első réteggel azonos módon felvihetjük a második olajréteget is. Az olajozással lezárjuk a fa pólusait, védelmet biztosítunk a káros UV sugárzás és ezt követő szürkülés ellen (kivéve a színtelen olajjal való kezelés). Ezen kívül a teraszunk felülete olajos marad, így nem szálkásodik az anyag. Az általunk forgalmazott termékek rendelkeznek egy ún.” gyermekbiztos tanúsítvánnyal”, megfelelnek az EN 71/3 szabványnak.
A teraszburkolatok ideális felületkezelése tavaszi vagy őszi időben történhet. A kezelés után lehetőleg két száraz nap legyen. Az anyag száradási ideje 12-24 óra, a végleges 48 óra. A nagy melegben (30oC fölött) való kezelést kerülni kell.

Az utólag fűrészelt thermo borovi teraszburkolatot erős koncentrátumú alapozóval kezeljük (BQ-30-nál 50%-os oldat), ezután olaj-bütüvédő-olaj rétegrenddel fedjük.

Thermo borovi teraszburkolat karbantartása, felújítása
A teraszburkolat ismétlődő kezelést igénylő felület. A felújítások gyakorisága a kivitelezéstől és az igénybevételtől függ. Akkor lesz aktuális a felújítás, ha a burkolat elszíneződik, a faanyag szálkásodni kezd és a felületén egyre kevésbé érezhető az olajozás.
A felújítás folyamat első lépéseként a teraszburkolatot egy erős szálú seprűvel tisztítsuk meg. Nagy szennyeződés esetén hordjunk fel speciális faanyagtisztítót (Holz-Tiefenreiniger) egy súrolókefe segítségével. A szer kb. 15-30 perc alatt aktiválódik, ez idő alatt a felület nagyon csúszóssá válik. A várakozási idő után vízzel enyhén locsoljuk fel a burkolatot és a kefével hosszában kezdjük dörzsölni. A mélyedéseket és a profilozást az egyedi súrolókefével tisztítsuk meg. A súrolás után, bő vízzel öblítsük le a teraszt. A folyamatot a habosodás megszűnéséig ismételjük. Száradás után ellenőrizzük a felületet. Amennyiben nem értük el a kívánt hatást, ismételjük meg a folyamatot.
A tisztítás után ecsettel vagy hengerrel vigyük fel az első teraszolaj réteget. A be nem szívódott anyagot 30-60 perc múltán száraz ecsettel vegyük fel. Ha szükséges néhány óra után a felületre hordjunk fel második réteget is. Itt szintén figyeljünk az anyag beszívódására. A rendszeresen, megfelelő eljárással karbantartott thermo borovi teraszburkolatoknál, idővel az olaj telíti a faanyagot, ezért a karbantartások között eltelt idő is növelhető.

Felületkezelve és méretre szabva is rendelhető.

Fafaj:Profil: Méret:Minőség:Ár: bruttó
Thermo boroviteraszburkolat bordázott26x117"AB"rendelésre
Thermo borovialátétfa32x68x3900/4200"AB"rendelésre
Thermo borovigyalult deszka (bordázás nélkül!)26 x 140 x 4200"AB"kérdezni
Thermo borovi teraszburkolat - lépcső lerakás

Thermo borovi teraszburkolat – lépcső lerakás


Termékek
 
Tudástár
Hajópadló takarítása

A hajópadló karbantartása és tisztítása

A fa padlók-hajópadlók elegáns, sokoldalú természetes szépsége a vásárlók között ...

Hogyan távolítsunk el bordázott lambériát

Hogyan távolítsuk el a bordázott lambériát?

Ahogy a keményfa padló, úgy a lambéria is rejtett szögekkel ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből