Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

THERMOWOOD A hőkezelt fa

THERMOWOOD A hőkezelt fa
Szépség és tartósság egyben

Azt már évszázadokkal ezelőtt is tudták a vikingek, hogy ha megégetik a fát, azzal jelentősen megnövelik az élettartamát. Ha cölöpöket szerettek volna a földbe helyezni, előtte a faanyagok végét elszenesítették, így a kártevők sem telepedtek meg benne és az élettartama a sokszorosára emelkedett. Ezt az ősi eljárást fejlesztették tovább, nagyjából 20 évvel ezelőtt.

Mi ez az eljárás?
A környezetbarát eljárás során semmiféle vegyi anyagot nem használnak, egyszerűen csak szélsőségesen magas hőmérsékleten tartják a fát, zárt helyen, több napon át. A folyamat során megváltoznak a fa kémiai és fizikai tulajdonságai egyaránt. A végeredmény egy gyönyörű anyag, amely minimális karbantartással számos célra felhasználható.
teraszburkolathoz
– homlokzatokhoz
– medencék köré
– pergolának
– szaunákba
– stéghez

Miért hőkezelt fa?
A thermowood kiváló alternatívája a hagyományos fának, a thermo borovi tartóssága például a szibériai vörösfenyővel azonos, amely szintén értékes faanyag, de manapság a kialakult geopolitikai helyzetben kevésbé áll rendelkezésre.

A hőkezelt fa előnyei
A hőkezelés során a gyanta eltűnik és a nedvességtartalom jelentősen lecsökken. Ennek köszönhetően a faanyag nem csavarodik, mérettartó és tartós lesz. A várható élettartama általánosságban a négyszeresére nő. További előny, hogy a thermowood fa ellenáll a kártevőknek, rovaroknak. Kevésbé szükséges tartósítószer, illetve festék, hogy megvédjük az időjárás viszontagságaitól vagy a rovarkároktól. Mivel a létrejövő termék víztartalma alacsony, ezért könnyű, és így sokoldalúan felhasználható. Amellett, hogy a belső szerkezete megváltozik, a hőkezelt fa külsőleg is átalakul. Általában kellemes sötétbarna árnyalata lesz, mely egzotikus megjelenést kölcsönöz neki. Ez a szín megfelelő felületkezeléssel megtartható, vagy kezeletlenül egy idő után divatos ezüstös, szürke árnyalata lesz, mely sok építész kedvencévé vált az utóbbi időben. A hőkezelt faanyag környezetbarát, semmiféle vegyszert nem tartalmaz. Tartósságának köszönhetően sikeresen alkalmazható bármilyen kültéri projekthez, beleértve az állandó nedvességnek kitett pincéket, medencéket, szaunákat. Ha a fát nagyon párás, nedves környezetben rakjuk le, akkor is maximum 12%-os nedvességtartalma lesz. Nem csoda, hogy számos prémium szauna, pezsgőfürdő gyártó, bútorgyártó elkötelezett híve a hőkezelt fának. A hőkezelt fa fémmel kombinálva is használható. A fa alacsony nedvességtartalma azt garantálja, hogy a fával érintkező fémek nem korrodálódnak annyira, bár a rozsdamentes acél használata mindig ajánlott. Ez a faanyag tehát okos megoldás azok számára, akik a természetes fa külsejét, megjelenését szeretnék látni otthonukban, de a folyamatos karbantartás, lakkozás, festés fáradtságát inkább elkerülnék.

Ha többet szeretne megtudni a hőkezelt fáról, annak előnyeiről, lépjen kapcsolatba csapatunkkal!

Ezen cikkünk a szolnoki Presztízs magazinban jelent meg. (2023 tél)

További termékeink

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Akác termékek

Rendelésre elérhető akác termékeink: kb. ~ 2 hét átfutási idővel.  Kerítésdeszka:  -

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!