Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

A Kerítés

Kerítés védi a tulajdonunkat, a magánszféránkat, biztonságban érezzük magunkat általa. Nem mindegy hát, hogy milyen alapanyagból készül. Ráadásul a kerítés és kapu egy családi ház fontos dísze lehet, egyben a tulajdonos(ok) – névjegykártyája is. Az bizonyos, hogy tervezésekor az esztétikai megjelenés mellett számos műszaki szempontot is érdemes figyelembe venni.
Divat irányzatok jönnek-mennek. Alapvetően azt kell eldönteni, hogy mekkora betekintést engedünk be a kertünkbe?
Visszaemlékezhetünk arra az időszakra, amikor a kovácsoltvas kerítés igen divatos volt. Tény, hogy igen mutatós, egyenesen gyönyörű. Viszont könnyen előfordulhat, hogy pár év múlva rádöbbenünk, hogy elegünk lett a bekukucskáló szempárokból.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Letakarjuk a kerítést, nagy valószínűséggel valami olyasmivel, ami cseppet sem illik a kovácsoltvas kerítés stílusához.
Mi a végeredmény?
Költséges kerítés, elcsúfítva. Értem, hogy nem látnak be, de akkor is….

Alapvetően kétfajta kerítést különböztetünk meg.

Az egyiknek van alapozása, a másiknak nincs. E kettő közötti árbeli különbség óriási, ezért jól meg kell fontolni, hogy melyik mellett döntünk. Az alapozást igénylő megoldásnál az alapzat fölött – hasonlóan az alapozás nélküliekhez – az oszlopok közötti részt különböző típusú kerítésmezők töltik ki. Az alapozást nem igénylő kerítések esetén az egymástól 2-2,5 méterre elhelyezkedő oszlopokat különböző módon tehetjük a földbe.
Vörösfenyő oszlop esetén, megfelelő kezelés után az oszlopokat közvetlenül be lehet ásni a földbe, akár száz évig is bírhatják. Ma már nem kátránnyal, hanem vegyszerekkel érjük el ezt az eredményt. A Remmers BQ 20-as illetve 30-as bórsavas alapozói garantálják a hosszú élettartamot. Másik biztos megoldást jelent, ha betontuskóba erősített vaspapucsba, vagy fém oszloptartóba rögzítjük a pillért , úgy, hogy a fa olyan távolságra legyen a földtől, hogy a rágcsálók és a csapódó víz, szenny ellen is biztos védelmet nyújtson. A minőségi tartóknál a kialakítás miatt máshogy egyébként sem lehetne rögzíteni. Fém oszlopok alkalmazásakor nem a korhadás, hanem a korrózió ellen kell felfegyverkezni, ami a mai rozsda gátló bevonatok kínálata mellett nem jelenthet gondot.
A kültéri szerkezetek, így a kerítés és a kapu is állandóan viseli az időjárás viszontagságait. A megfelelő anyagok, valamint a megfelelő felületkezelés alapkövetelmény.
Az sem mellékes, hogy milyen vastag a pénztárcánk, amikor megálmodjuk kerítésünket. Legolcsóbb megoldás ugyebár a dróthálós kerítés. Vannak annál azonban sokkal szebb és praktikus megoldások is.
A fa kerítések lényegesen esztétikusabb külsővel rendelkeznek a dróthálós társaikhoz képest. Akár egyszerű lécekből készítjük el, akár kezelt és hasított rönkökből, mindenképpen mutatós lesz. Az ára nyilván nem a legalacsonyabb, minél látványosabbra tervezzük a kerítést, annál nagyobb kiadással kell szembenéznünk. Hátránya továbbá, hogy folyamatosan karban kell tartani. Hiába kezeljük le különböző anyagok garmadájával, időről időre újabb adagot igényel. Ellenkező esetben az időjárás viszontagságai károkat tesznek benne. Ez a felújítási intervallum 5-7 évre kitolható a Remmers prémium kezelőszereivel. Alapvetően a fa kerítések nem mérettartó anyagokból készülnek. Ez azt jelenti, hogy erősen reagál a környezeti hatásokra –eső, hó, napsütés, UV sugárzás, hideg, meleg, stb.-. A fa egyes részei- göcsök, szálfordulások, stb. – más mértékben változtatják a méretüket, így a felhordott kezelőanyagok szinte alig tudják kövezni ezeket a mozgásokat. A felületen ha kialakul egy filmréteg, ami nem elég rugalmas, akkor elválik a hordozó anyagtól. Itt már nem lesz védett a faanyag. Ezért szinte minden esetben vékonylazúros kezelést ajánlunk a kültéri nem mérettartó elemekhez. A Remmers GW-310 –es lazúrja jóval több szárazanyagot, favédőszert tartalmaz, mint más gyártó festékei. Mélyen beszívódik a fába, nem pattog le. Az UV sugárzásnak is hosszan ellenáll, mivel nem színezékeket tartalmaz hanem hozzáadott pigmenseket. Igaz, hogy ez növeli az árat, viszont csak így lehet jóval tartósabb a többi termékhez képest.
A kerítés deszkák legérzékenyebb pontjai a fűrészelt végek. Ezek külön kezelést igényelnek. Itt a nyitott pórusokat SW-910-es bütüvédőszerrel le kell zárni, hogy a nedvességfelvétel minimális legyen. Ezzel a módszerrel kiválthatjuk a deszkák tetejéről a csúnya végzáró lemezeket is. Az anyag színtelen, festhető és egyszerűen használható.

Milyen alapanyag alkalmas kerítés készítéséhez:

• Szárított, szélezett gyalult deszka (luc, vörösfenyő, thermo kőris)
• Szárított, szélezetlen gyalult deszka (borovi)
• Szárított, gyalult gerenda, 9×9 cm, lekerekített élekkel (luc, vörösfenyő)
• Betonozható, csavarozható horganyzott oszloptartók
Remmers prémium fafestékek, olajok, bütüvédő szerek, alapozók
• A2 rozsdamentes csavarok, kapupánt csavarok, önfúró lemezcsavarok
A kerítéshez nagyon sokféle anyagot lehet felhasználni, illetve sokat szépen lehet egymással is kombinálni. Lehet a stílus letisztult, egyszerűbb vagy akár cifra kovácsoltvas. Persze mindenkinek más tetszik, de a legfontosabb, hogy a kerítés passzoljon a házhoz. Ha szolidabb, visszafogottabb utcaképet tervezünk, nem foghatunk nagyon mellé (az oroszlánokat inkább mellőzzük!)

Kerítés vörösfenyőből

Kerítés vörösfenyőből

Lucfenyő gyalult deszka

Lucfenyő gyalult deszka

 
Akác kerítés szárított szélezetlen

Akác kerítés szárított szélezetlen

Vörösfenyő diagonalzsalu

Vörösfenyő diagonalzsalu

További termékeink

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Akác termékek

Rendelésre elérhető akác termékeink: kb. ~ 2 hét átfutási idővel.  Kerítésdeszka:  -

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!