OSB lap

– nút-féderes osb lap

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

OSB lap

Az OSB lapot gyorsan növő, kis termetű fából készítik.

Az OSB lapot gyorsan növő, kis termetű fából készítik. Amerika nyugati partjának szárazföldi üzemeiben főként csavarttűjű fenyő – Pinus contorta – törzseket használnak, melyeknek az átlagos mellmagasságban mért átmérőjük 25-30 cm. Európai OSB lap gyártók erdei fenyőt borovit használnak, figyelembe véve az erdőgazdálkodás lehetőségeit.

Keressen OSB lap partnereket itt.

A rövidre vágott fatörzsdarabokat lemossák és lehántolják, mielőtt korongos vagy gyűrűs típusú aprítógéppel szálakra bontanák. A szálméret általában körülbelül 1,5 * 7,5 * 0,05 cm, a feldolgozási folyamattól és a nyersanyagtól függően. A kész OSB lap felhasználási céljától a szálméret módosítható.

Mivel a szálak nedvességtartalma 40 % és 75 % közé esik, nagy, akár 680°C-os egy-, vagy háromutas szárítógépekben kiszárítják őket, míg ez az érték 5-10% közé nem esik.

A kiszárított szálakat változó méretű rosták segítségével két részre osztják. A nagyobb méretet a fedőrétegekhez, a kisebb méretet a belső rétegben használják fel. A fedő- és a belső rétegeket elkülönítve keverik össze kötőanyaggal egy dob típusú keverőkészülékben. A feldolgozástól függően bizonyos százaléknyi viasz és más vegyi anyag is hozzáadható a keverés során. Az OSB lap gyártásban kötőanyagként használt két vízálló gyantafajta a fenol-formaldehid és a difenilmetán-diizocianát. Miután ezek egyikével bevonták a szálakat, azok készen állnak a rendezési folyamatra, ami a gyártás során leginkább meghatározza majd a termék tulajdonságait.

Az OSB lap szálirányát egy egyszerű forgótárcsás eszközzel alakítják ki. A lap fedőrétege és a belső réteg egymással ellentétes szálirányban kerül egymásra, és így jut tovább a futószalagra. A teríték vastagsága az összepréselt késztermék végső vastagságától és sűrűségétől függ.

Az OSB lap üzemekben általában 2-2,5 m szélesek az alakító sorok. A terítéket a szalag a présgép felé vezeti, eközben egy keresztirányú fűrész a kívánt laphosszúságúra vágja. Az egyes OSB lapokat egy több nyílással rendelkező présbe rakodják. A nyílások száma a telep kapacitásához képest 10 és 20 között változik.

A nyomás és a hőmérséklet megfelelő beállításával érik el, hogy a gyanta megkeményedjen, ezáltal szilárdságot adva az OSB lapnak. A prések működése jellemzően 200-220 oC hőmérsékleten, 650-800 psi nyomás mellett történik, 4-6 perces igénybevétellel. Az összepréselt OSB lapok a gyártósorról egy hűtőre kerülnek, majd a kívánt méretre vágják őket.

Később lecsiszolják az OSB lapokat, hogy a felület durvasága csökkenjen. Speciális felhasználási módoknál a lapokat egyéb megmunkálási folyamatoknak is alá lehet vetni, kialakíthatók rajtuk horonykötésre alkalmas profilok, vagy a tetőkhöz való felhasználás során a csúszásmentességet biztosító kiemelkedő rácsminta.

Keressen OSB lap partnereket itt.

OSB lap vastagsága: 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22, 25 mm
OSB lap szélessége: 1250 mm
OSB lap hosszúsága: 2500 mm

Nút-féderes OSB lap vastagsága: 12, 15, 18, 22 mm
Nút-féderes OSB lap szélessége: 675 mm
Nút-féderes OSB lap hosszúsága: 2500 mm

Termékek
 
Tudástár
Osb lap története

OSB lap gyártási folyamata

A termék előállításának kezdete az 1940-es évekre tehető, amikor a ...

Hogyan fényezzük újra a lambériát?

Hogyan fényezzük újra a lambériát?

A bordázott lambéria olyan figyelemreméltó dísze a lakásunknak, amit célszerű ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből