Név *

Cím (irányítószám) *
azt a helyet adja meg ahova az árut kell szállítani

Település *

Telefonszám *

Email cím *

Mennyiség*


Farostlemez

– minőségi faanyagok elérhető áron. Lambéria, hajópadló, OSB lap, fabrikett

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Farostlemez

Farostlemez

Farostlemez

A natúr farostlemez faanyaga nyírfa, melynek egyik vagy másik oldala felületi megmunkálásuk szerint lehet sima, laminált, erezetnyomott, lakkozott stb.

A farostlemez a falemezek családjába tartozik. A falemezek gyártásakor a nem homogén anyagból a fánál homogénabb szerkezetű új anyagot hoznak létre. A farostlemezt magát gyenge minőségű alapanyag felhasználásával állítják elő – erdei faritkítási anyag, zöldapríték, fűrészpor és faipari hulladék valamint ragasztóanyag összepréselésével. A farostlemezeket is tovább lehet csoportosítani tulajdonságaik és gyártástechnológiájuk szerint.
Vastagság: 3,2 mm
Szélessége: 1.700 mm
Hossza: 2.745 mm
Formaldehid kibocsátása: E1

Gyártástechnológiája:

A farostlemez gyártásánál a rostokat kötőanyaggal és más adalékanyaggal keverik, majd nedves vagy száraz eljárással préselik. Mindkét eljárásban különböző a rostosítás technológiája, a rostok nedvességtartalma, a lépképzés maga. A nedves eljárás technológiai folyamatában vízben szállítják a rostokat, míg a száraz eljárás szerint levegővel vagy mechanikai úton.

A farostlemez kétféle gyártása a lemez típusától függ, de általában hasonló.
A nyersanyagot gőzzel vagy vegyszerrel lágyítják és rostokra bontják. A rostokat kötőanyaggal keverik, majd nedves vagy száraz eljárással lapokká préselik.

A farostlemezek sűrűség szerinti csoportosítása:

 • A farostlemezeket a gyakorlatban sűrűségük szerint csoportosítják:
 • kis
 • közepes
 • kemény farostlemezek

A kis sűrűségű (szigetelő) farostlemezek nedves eljárás készülnek, hő- és hangszigetelő anyagok. Kis szilárdságúak, műgyanta-tartalmuk alacsony. Mindkét felületük durva rostos, de utólagos megmunkálással, színezéssel, árkok és lyukak kialakításával dekoratív hatásuk fokozható.

A közepes sűrűségű farostlemezek (MDF-lapok: Medium Density Fiberboard) száraz eljárással készülő, homogén szerkezetű lapok. Az alkalmazott műgyantától függően készülnek normál- és vízálló változatban.
A közepes sűrűségű farostlemezek sűrűsége 650-850 kg/m³. 6-40 mm közötti vastagságban készülnek. A száraz eljárással készített közepes sűrűségű farostlemezek (MDF-lapok) minden szempontból felülmúlják a forgácslapokat. A természetes fával azonos módon megmunkálhatók, külső és belső térben használhatók.
A közepes sűrűségű farostlemezek a természetes fával azonos módon megmunkálhatók, fakötések, fogazások kialakítására alkalmasak; profilozhatók, marhatók, ívelt felületek is kialakíthatók belőlük. Zsugorodásuk csekély. Pácolhatók, színezhetők, festhetők, bevonhatók furnérral vagy fóliával. Mindezen tulajdonságok következtében az anyag a bútoriparban nagyon változatos szerkezetek létrehozására alkalmas.
A közepes sűrűségű farostlemezek közül a vízálló műgyantával készült termékek alkalmasak külső szerkezetek anyagaként is, a többi típust viszont óvni kell a nedvesség hatásától, mert a nem megfelelően lezárt éleken bejutó nedvesség hatására a farostlemez megduzzad, tönkremegy.

A kemény farostlemezek nedves eljárással készülő, színoldalán sima és fényes, hátán szitanyomott termékek.
Készülnek normál, lakozott és laminátos kivitelben.
A kemény farostlemezek gyártásánál a magas nedvességtartalom miatt a lapok csak úgy hőpréselhetők, ha az alsó préslap nem sima felületű, hanem vízáteresztő szitaszövetből készül. Ezért a kemény farostlemezek egyik felülete sima és fényes, a másik szitanyomásos. A lapok vastagsági mérete 3-6 mm.
A kemény farostlemezek sűrűsége 850-1200 kg/m³. A kemény farostlemezek fényes felülete a gyártáskor bekevert paraffin miatt víztaszító hatású, de a szitanyomásos felület nedvszívó képessége nagy. A megmunkálás minden szerszámmal elvégezhető. Bevont lemezekhez keményfém szerszámokat kell használni.
A kemény farostlemezek szakító- és nyomószilárdsága a hosszúság és a szélesség mentén, mindkét irányban azonos. A szakítószilárdság csekély. Lapirányú zsugorodásuk csekély.
A kemény farostlemezek szitanyomatos felülete igen jó nedvszívó. Ezt az oldalt óvni kell a nedvességtől, mert a víz hatására deformálódik és tönkremegy. Az éleken is gyors a nedvességfelvétel. Hajlítószilárdságuk csekély, ennek figyelembevételével alkalmazhatók az értékesebb rétegelt lemezek helyettesítésére (például fiókaljként).
A kemény farostlemezeket edzőkamrákban edzik. Ide a présből kerülnek a farostlemezek, ahol 4-5 óráig 150-165ºC-on tartják. Ezt az eljárást edzésnek nevezik, melynek célja, hogy csökkenjen a vízfelvétellel kapcsolatos érzékenység.

ORSZÁGOS KISZÁLLÍTÁS: bruttó 15.000 – 25.000,-Ft/alkalom

FafajVastagság: mmSzélesség: mmHossz: mmÁr: m2Ár: tábla (4,6667 m2)
Nyír3,2 1.7002.745493.-2.300.-

A telephelyi értékesítéseknél a minimum megvásárolható mennyiség 150db/alkalom. Az ennél kisebb rendeléseket kizárólag házhozszállítással tudjuk teljesíteni.

Hol használják a farost lemezt?

Nem kell ahhoz szakképzett építésznek vagy hobbi kézművesnek lenni, hogy tudjuk, a préselt falemezt hosszú évtizedek óta használják nem is egy területen.

 • bútorlap szabászatban, bútor gyártásban használják (alacsony mechanikai igénybevételű felületeknél)
  járműgyártásban
 • festészet és a csomagolási ipar területén
 • készülhet belőle: hátfal, ajtólap, válaszfal, térhatároló anyag, ívelt zsaluelem, szerszámtartó kisház, kutyaól, ajtók, ablakok, térelválasztó falak, mozgatható falazat vagy éppen különböző burkolatok.

A farostlemez jó tulajdonságait az utóbbi években “felfedezték” a kreatív és ötletgazdag belsőépítészek is. Bár önmagában nem túl mutatós vagy látványos, de tartóssága és variálhatósága révén nagy szerephez jutott.
Érdemes megkeresni olyan építőmestereket, asztalosokat – akik szívesen dolgoznak ezzel az egyszerű, de csodákra képes anyaggal.

Farostlemez előnye:

 • hogy segítségével a rétegelt lemez, mely költségesebb megoldás, helyettesíthető, illetve:
 • hajlékony,
 • furnérozható,
 • festhető,
 • ragasztható,
 • viszonylag olcsó
 • modern formák alakíthatók ki belőle, melyekkel igazán látványos eredményeket érhetünk el a belsőépítészetben pl.
  felszíne jól kezelhető
 • jól megmunkálható a hagyományos kézi- és gépi szerszámokkal
 • furnérozható, festhető, ragaszható

Hátránya:

 • mechanikai terhelhetősége csekély, az anyag könnyen tönkre megy, ha nyirkosságnak van kitéve, ezért csak száraz helyen használható fel.

 

 

 

FafajVastagság: mmSzélesség: mmHossz: mmÁr: m2Ár: tábla (4,6667 m2)
Nyír3,2 1.7002.745493.-2.300.-

Termékek
 
Tudástár
Miért válasszuk az OSB lapot?

Miért az OSB lap?

Az OSB lap széles skálán alkalmazható. Nem vetemedik, mint a ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből