Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Szolnoki gyaloghíd korlátelemei WPC burkolattal

A Tiszavirág híd Szolnok egyik büszkesége és jelképe, melyet 2011. januárjában adtak át és részben EU-s támogatással épült. Sajnálatos módon a fából készült korlát idő előtt tönkre ment, gyakran javításra szorult, így a város vezetése 2017-ben úgy határozott, hogy a korlát burkolatának teljes cseréje szükséges.
A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. alapos megfontolás után úgy döntött, hogy a korlátelemek ezúttal a fánál tartósabb anyagból készüljenek, WPC lapokból. A projekthez az alapanyagot cégünktől, az Alföldfa Kft-től rendelték meg, így a híd korlátelemei kiváló minőségű, időt álló Woodplastic WPC lapokból készültek. A munkálatok 2018. október elején kezdődtek és nagyjából 10 napig tartottak. A végeredmény mindenképpen önmagáért beszél, a híd esztétikusabb és még gyönyörűbb lett.

Új és időtálló elemek kerülnek a Tiszavirág-híd régi, eldeformálódott elemei helyére 2018.09.10.

Tiszavirág híd korlátelemeinek cseréje: 2018.10.04.

A WPC-t először az 1990-es években alkalmazták padlózatok készítéséhez. Bár az építőiparban még újdonságnak számít a fához képest, Észak-Amerikában lassan hagyományt teremt. Azok a burkolatok terjednek el leginkább, amelyek szabadtéren ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így a WPC praktikusabba a fával szemben – korlátok, kerítések, padok, szegélyezések vagy akár bútorok. Minél több felhasználási mód terjed el, úgy növekszik a WPC iránt a kereslet Európában is.
A WPC egy fából és műanyagból készült anyag (fa-műanyag polietilén kompozit), a természetes rost-polimer kompozitok (NFPC) egyik fajtája. Készülhet farostból vagy faforgácsból illetve különböző hőre lágyuló műanyagokból (polietilén, PVC, polipropilén stb.). Hogy pontosan miből, az alapvetően meghatározza a minőségét és így a tartósságát is. A WPC további járulékos alkotórészeket is tartalmaz, melyek lényegében észrevétlenek maradnak a kompozit anyagában. Ezek funkciója pl., hogy védjék az anyagot az UV sugárzás és az időjárás hatásaival szemben.
Az általunk forgalmazott Woodplastic WPC termékek 60%-ban közép-európai luc /borovi/erdei fenyő, 40%-ban nagy sűrűségű, kiváló minőségű, az egészségre ártalmatlan polietilén (HDPE) ideális kombinációjából állnak.
A Woodplastic WPC gyártásának alapja, hogy a farostokat összekeverik a HDPE polimerekkel. A folyamat során a két összetévőhöz további anyagokat is adnak, de ezek a gyakorlatban észrevehetetlenek, viszont segítik a zökkenőmentes kapcsolódást a két alapanyag között. Egyéb adalékok továbbá a festéket farészecskék és termoplasztikus gyanta alapos elkeverésével hozzák létre, extrudálással. Ez azt jelenti, hogy az olvadt műanyag és fa részecskék keverékéből álló kompozitot a kívánt formára sajtolják. Extruzióval lehetséges a kívánt formájú végtermék sorozatgyártása is.
Szigorú feltételek vonatkoznak az alapanyag forrására. Kizárólag német és cseh fűrészüzemekből származhatnak és csakis friss , természetes fából lehet WPC, újra feldolgozottból, pl. épületek bontásából, bútorgyárak melléktermékéből semmiképpen. Ez az alapja a kiváló minőség megteremtésének és e miatt lehet az elkészült termékre valódi garanciát vállalni.
A kiváló anyaghoz hozzátartozik a remek technológia is. A Woodplastic termékek az úttörő amerikai Strandex lézer technológia alapján készülnek, mely több évtizedes fejlesztés és tesztelés eredményeképpen napjaink legmodernebb WPC technológiája. AZ Amerikai „AMERICAN STRANDEX” Corporation társaság vezető szerepet tölt be a WPC technológia fejlesztési és gyártási területén. A piacon jelen vannak , kivitelezéseik a kilencvenes évektől megtalálhatók az egész világon.
A minőségi Woodplastic termékek titka az egyedi WPC anyagban rejlik. Ez az anyag kiküszöböli a fa nem kívánatos tulajdonságait, kiemeli a polimer ellenállóságát. Hosszú távon változatlanok, ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Fontos tényező a HDPE is (polipropilén). Ennek köszönhetően az anyag rendelkezik a kívánt tulajdonságokkal, de továbbra is úgy néz ki, mint a fa. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nem vetemedik, nem hajlik, alig igényel karbantartást, könnyen tisztítható. A felületek szálka- és csúszásmentesek. Megjelenésében akár 10 év alatt sem történik lényegi változás a színt tekintve. Mivel vízálló, nem is korhad, nem penészedik. Rovar, kártevő nem fog beleköltözni.
Mindent egybevetve a Woodplastic WPC sokoldalú tartós természetes látványt nyújtó burkolat.
Mi hiszünk a Woodplastic minőségében, a 25 éves garanciában.
Sajnos az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy egyre elterjedtebbé válnak az olcsó műanyagból, rossz minőségű fából, esetleg bambuszból, készült burkolatok. Ezek hátránya, hogy nagyon merevek, ridegek, így a lerakás után hamar repednek, vetemednek. Élettartamuk tehát jóval rövidebb a jó minőségű WPC burkolatoknál megszokottnál. Emellett a színtartósságuk sem megfelelő, pár héten belül megkopik a színük, nedvességtűrésük is nagyon alacsony. Nem ritka, hogy az újrahasznosított műanyag miatt környezetkímélőnek hirdetik ezeket a termékeket, ami a kiváló minőségű WPC-re igaz is, de sajnos a gyenge minőségű WPC rövid élettartama miatt ezek még jobban károsítják az élővilágot. A felhasznált műanyagok legtöbbször ismeretlenek, így előfordulhat, hogy az emberi egészségre is károsak. Ha a gyártási folyamatnál polipropilén polimer van használva, a lemezek törékennyé válnak, fagyok esetében előfordulhat az anyagok bomlása. Meggyengülnek a lemezek, ami tönkreteheti az anyagot és a termék elértéktelenedéséhez vezet.
Mi az Alföldfánál azt ajánljuk Önnek, hogy semmiképpen ne engedjen a minőségből, ha WPC burkolat vásárlása mellett dönt. A gyengébb minőségű WPC ára talán barátibb, kedvezőbb, de az élettartama meg sem közelíti majd a minőségi WPC-ét. A gyártó védjele és minősége kell hogy legyenek a döntő szempontok a WPC termékek vásárlásakor.

Fa és WPC teraszburkolatok összehasonlítása:

A burkolóanyagok közül eddig a kő és a fa volt a legnépszerűbb, de ehhez felzárkózni látszik a WPC is. Ebben kétség kívül szerepe van annak is, hogy a WPC egy igen környezetbarát anyagnak számít.
A WPC ugyan drágább, de tartósabb is, mint a fa. A tervezésnél számok egyéb szempont is előtérbe kerülhet, melyek összehasonlítása egy laikus számára sok időt és utánajárást igényel. A végleges döntés előtt ezeket mindenképpen mérlegelni kell, hiszen senki sem szeretne egy gyönyörű teraszbukolatot pl. pár évente kicserélni. A jó választással azonban nemcsak különlegessé és stílusabbá varázsolható a kert, de még az ingatlan értékét is jelentősen befolyásolhatja a hozzá vagy ráépített jó minőségű és időtálló terasz.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a fa illetve WPC mellett?

Összefoglaljuk:
Időtállóság szempontjából a WPC előnyben van, mert az nagyon tartós, a fa esetében ez faanyagtól is függ. Egy hazai vörösfenyő tartóssága kb. 10 év, míg egy kemény, egzóta fáé 25-30 év. Ez függ az éghajlattól is és a felületkezeléstől is. A WPC-nél is figyelni kell a minőségre, mert az olcsó WPC-k élettartama is csak néhány év lehet.

Megmunkálhatóság:

Mindkét esetben egyszerű, egyszerű faipari szerszámokkal megmunkálható. A drága faburkolatok és a WPC magas ára miatt érdemes szakember segítségét kérni a kivitelezéshez.

Ár/érték arány:

a fának alacsonyabb az ára, de rendszeres karbantartást igényel. Ezzel szemben a WPC-nek magasabb a beszerzési ára, de nincs karbantartási költsége. A fa természetessége semmivel sem helyettesíthető, ám egyes tulajdonságai miatt javasolt évente felületkezeltetni. Így az olcsóbbnak tűnő fa terasz ár pl,. jelentősen megnövekedhet.
A jó minőségű WPC-k valóban gondozásmentesek, nedvesség hatására nem mozognak, felületük nem nedvszívó. Így az elején viszonylag magas bekerülési ár 2-3 év alatt a gondozásmentességnek köszönhetően megtérül.

Tisztíthatóság:

A fa teraszok nehezebben tisztíthatók, különösen a puhafa teraszok, nagynyomású mosó nem alkalmazható, sőt kárt is tehet a fában. Ellenben a WPC mosással tisztítható.
Alapváltozás: Egyes fákra jellemző, hogy alapváltozással reagálnak az időjárás változására. Nagyon fontos, hogy a vetemedés ellen megfelelő rögzítéssel védekezzünk. Egyszerűbb a helyzet pl. a vörösfenyőnél, de a rögzítés technikája itt is hangsúlyt kap. A WPC nem vetemedik, csak az olcsó, silányabb minőség okozhat csalódást.

További termékeink

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!