Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Hogyan tároljuk, alkalmazzuk és szereljük az OSB lapot?

Hova alkalmazzunk OSB lapot?

Az OSB lap felhasználása jelentősen megnövekedett az építőiparban, különösen a vázszerkezetű faházak építése terén. Ennek az oka a lapok nagy szilárdsága, nedvességgel szembeni ellenálló képessége, és alacsony költsége. Gyakran alkalmazzák falak, tetőzetek és egyéb szerkezetek megépítésére.

Jelentős a különbség az OSB javára – a többi forgácslap alapú panelhez viszonyítva -, hogy lényegesen jobbak a szilárdsági mutatók, amelyet nem a ragasztók felhasználásával oldanak meg, hanem a faforgácsok speciális irányítottsága alapján érnek el. Az OSB-ből készült ház falai, vagy a tetőzet ellenállnak a terhelésnek nedves körülmények között is. A lapok védettséggel bírnak a gombák, a rovarok ellen.

Hogyan tároljunk OSB lapot?
osb-lapok-tarolasa

Az OSB lapot úgy kell szállítani, hogy semmiképp se sérüljön meg. Darabos, vagy akár pakettos szállítást is zárt gépkocsival kell megoldani. Olyan helyen kell elhelyezni, ami zárt, és jól szellőzik. A lapokat vízszintes helyzetben, néhány azonos magasságú párnafákra rakva kell tárolni. A lerakott párnafák közti távolság ne haladja meg a 80 cm-t.

Amennyiben több pakettot rakunk egymásra, akkor az alátétfák egymás alatt, sorban legyenek. Ha hosszú ideig tároljuk az OSB-t, a felszínét le kell takarni, mert védeni kell az esetleges csapadéktól, a porszennyeződéstől.

Ha a lapok elhelyezése nem lehetséges a technológia szerint fedett térben, úgy a tárolási helyiséget elő kell készíteni: sík felületre raklapot kell helyezni, el kell különíteni a talajtól. A raklapra fóliát, védő vásznat kell borítani, védve a lapokat a talaj nedvességétől, de biztosítani kell a levegőztetést. (A lapok lehetséges védelmét és tárolását láthatod a képeken.)

Az OSB padlózat szerelési technológiája

Az egyenes oldalú OSB-t mérjük ki, olyan számítással, hogy a lapok közti rés minimum 3 mm legyen minden oldalon. A padló méretezésénél a technológia szerint az OSB lap és a fal között 12 mm-es tágulási rést kell hagyni.

A lapokat fel kell telepíteni az előkészített párnafákra, úgy, hogy annak főtengelye merőleges legyen azokra. Az OSB rövidebbik élének csatlakozása mindig a párnafákon feküdjön. A hosszanti oldalaknál – amelyek nem fekszenek a párnafán – csap és horony szükséges, vagy konzol az élek rögzítéséhez.

Ha olyan helységben készítjük a padlót amely nem rendelkezik zárt tetővel, akkor biztosítani kell a csapadékvíz elvezetését. Amennyiben a padlózat a talaj szintjére lesz lerakva, úgy biztosítani kell a szél elleni védelmet, alulról le kell azt zárni, illetve további vízszigetelést végezni.

Az OSB lapok felerősítése a párnafákra 51-75 mm-es szegekkel történjen. A szegezést 300 mm-ként a közbenső és 150 mm-ként a rövid oldalakon végezzük. Amennyiben növelni akarjuk a padló merevségét, akkor a padlót még ráragaszthatjuk a párnafákhoz vegyi oldószeres ragasztóval. Amennyiben csap-hornyos kapcsolású „lebegő padlót” készítünk, akkor a dilatáció a padló és a fal között legalább 10 mm legyen.

Táblázat a párnafák kiosztására az OSB lapok vastagságának függvényében:
A párnafák egymás közti távolsága mm 400 500 600
Ajánlott lap vastagság mm 10-12 12-15 15-22

OSB fal szerelési technológiája

Az OSB lapokat a falra fel lehet telepíteni függőlegesen, de akár vízszintesen is. Az OSB lapok kiosztásánál számolni kell a dilatációval, ajtók, ablakok és lapok között minimum 3 mm rést kell hagyni. Falak borításához 9-12 mm vastag lapokat használjunk, az oszlopok, párnafák közötti távolság 400-600 mm legyen.

A falak hőszigetelése bélés formában ásványi gyapottal, külső oldalon polisztirollal végezhető. Az OSB-3 rögzítése a falra 51 mm-es csavart, vagy 45-75 mm-es gyűrűs szeggel ajánlott. Összeállításkor a szegezést 300 mm-enként végezzük, de az összekapcsolódási helyeken 150 mm-enként. A fal síkok külső élein a rögzítés 100 mm-enként történjen. A szegezés távolsága a lap szélétől nem lehet kevesebb, mint 10 mm.

A tető készítés technológiája OSB lapokból

A javasolt technológia szerint először is ellenőrizni kell, hogy a szarufák, szelemenek egyenesek-e, és a tető egy-egy oldalán egyenes síkot adnak-e. A görbe, egyenetlen szarufák befolyásolják az OSB tető küllemét. Amennyiben az lapokat az eső megáztatta volna, úgy azt hagyni kell kiszáradni – csak utána szabad a cserepet, a tetőfedő lapokat, zsindelyt, vagy más tető burkolót rárakni.

Fűtetlen padlástérben biztosítani kell a szellőztetést. Szellőzőnyílásokat kell felszerelni nem kevesebb, mint 1/150 minden tetősíkra. Az OSB-3 felrakása – ezen technológia alapján – a szarufára, szelemenre merőlegesen történjen. A lapok rövid élei alatt mindig legyen alátámasztás. A hosszabb oldalvégek akár párnafával, de legyenek alátámasztva, vagy konzolt kell alkalmazni, ahol az szükséges.

Az OSB lap szerelésekor a lapok között hagyni kell 3 mm tágulási hézagot, hogy az anyag tudjon „dolgozni”. Az OSB szerelésekor nem kevesebb, mint két alátámasztásnak kell lenni, az összecsatlakozások alátámasztáson feküdjenek. Ha a tetőszerkezeten kémény van, úgy a tetőborítást az Építési Előírásban foglaltak szerint a kémény falától adott távolságra kell felrakni.

A lapok felerősítése a tetőzetre 51 mm hosszúságú csavart, vagy 45-75 mm-es gyűrűs szeggel történjen. Felrakáskor a szegezést 300 mm-enként végezzük, de az összekapcsolódási helyeken 150 mm-enként. A szeg távolsága a lap szélétől minimum 10 mm legyen.

Táblázat a szarufák, szelemenek közti távolság és az alkalmazott OSB-3 lap vastagságának viszonyára 14 foknál nagyobb tető meredekség esetén:

A szarufák, szelemenek közti távolság mm 600 800 1000
Ajánlott lap vastagság mm 9-12 12-15 15-18

Figyelem!

Az OSB lapok alkalmazása az Építési Tervben megadottaknak, továbbá az Építési Előírásokkal egyetértésben kell lenniük. A fentiekben leírt ajánlások információként szolgálnak, az alkalmazásra a méretezésre, a konstrukcióra, a végső elhatározást minden egyes esetben kvalifikált mérnök tegye meg az Építési Tervben.

OSB lap árlista Szolnokon

OSB lap a Facebookon

További termékeink

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Akác termékek

Rendelésre elérhető akác termékeink: kb. ~ 2 hét átfutási idővel.  Kerítésdeszka:  -

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!