Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Fenyőpadlózás – hajópadlózás. Csináld magad!

A hajópadló lerakása nem nehéz munka, ha tudja, hogy mit csinál. A hajópadló szép és évekig tartó élvezetet biztosít. A fenyő egy puhafa, ami hajlik, szóval nem mindenkinek jó választás. Viszont néhány horpadás és karcolás a padlón karaktert ad neki és talán szép emlékeket őrizhet a múltból. Az emberek a fenyőt már generációk óta használják padlóként.
A hajópadló lefektetése

 1. Mérje le a szobát egy mérőszalaggal. Használja a szélességi és hosszúsági adatokat, hogy négyzetméterre számolja ki a területeket. Adjon hozzá még 10-15 százalékot és megkapja, hogy mennyi alapanyagra van szüksége.
 2. Távolítsa el a padlószőnyeget és a lambériát.
 3. Csiszoljon le minden kiálló szögdarabot. Csiszolja le a padló szintje alatt 2 milliméterig.
 4. Fektesse le a gyantázott papírt merőlegesen a padlógerendákra, és miközben fekteti le, jelölje be a szögek helyeit, hogy később tudja, hová kell beütni a szögeket. Tűzze oda a gyantázott papírt a padlóhoz. Gondoskodjon róla, hogy a papírok körülbelül 10 centiméteres átfedésben legyenek egymáson.
 5. Használjon egy vonalzót, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a lefektetett papír tényleg egyenes, majd húzzon egy vonalat a gyantázott papíron.
 6. Nézzen körül a padlólemezek között, és keresse meg a leghosszabbat. Fektesse le a vonal mentén. Figyeljen arra, hogy a lemez nyelve a faltól kifelé álljon. Hagyjon egy fél centis helyet a cél széle és vége, illetve a fal között. Tolja össze a lécek végeit és folytassa ezzel a módszerrel a lefektetést. Álljon meg, ha az utolsó léchez ért a sorban.
 7. Mérje le, hogy milyen hosszú darabra van szüksége, hogy befejezze a sort. Emlékezzen a fél centis távolságra a léc végénél. Rajzolja fel a padlólemez hátuljára egy ceruzával az egyszerűség miatt, majd vágja le egy körfűrésszel a vonal mentén.
 8. Fordítsa meg az összes padlólemezt, ragasztózza be mindegyik hátulját, majd a padlót is, ezután fordítsa vissza a lemezeket a helyükre.
 9. Fúrjon vezetőlyukakat a padlógerendába. Ha a szögeket fúrás nélkül veri be, a fenyőléc széthasadhat.
 10. Üssön be 8-as szögeket az előbb kifúrt lyukakba. Verjen 6-os szögeket 45 fokos szögben 50 centinként a lemezek nyelvénél. Csiszolja le a szögeket fél centire a felszín alá.
 11. Folytassa a sorok lefektetését úgy, ahogy az első sort csinálta. Figyeljen arra, hogy különböző hosszúságú léceket rakjon le, úgy, hogy az egymás mellett lévő lécek vége ne legyen egymás mellett. Helyezze a lécek mélyedéseit az előző sor nyelvére. Használjon egy kis darab padlódarabot a kalapáláshoz, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz.
 12. Mérje le és vágja le az utolsó sort is, hogy kitöltse a teret. Emlékezzen a fél centis résre!
 13. Seperje le a padlót és készüljön a csiszolásra. Ahogy sepri, bizonyosodjon meg róla, hogy a szögeket mind lecsiszolta.

A fenyőpadló fényezése

 1. Csiszolja le a padlót. Ha nagy területet kell lecsiszolni, használjon csiszológépet. Ha kicsi a terület, egy kézi csiszoló lesz a megfelelő választás. Használjon 80-as erősségű csiszolópapírt, és merőlegesen az szemcsékre kezdje csiszolni. Ez fel fogja karcolni a felszínt, de gyorsabban síkká teszi a padlót. Miközben csiszolja a padlót, bizonyosodjon meg róla, hogy a lemezek egy szintben vannak. Bizonyosodjon meg róla, hogy a csiszoló nem ér a padlóhoz, mert akkor túl sok fát szedhet fel.
 2. Porszívózza fel a padlót finom sörtéjű fejjel.
 3. Csiszolja le újra a padlót 80-as erősségű csiszolópapírral, de ezúttal az szemcséknek megfelelő irányban. Ha végzett, porszívózza fel a padlót újra.
 4. Váltson 120-as erősségű csiszolópapírra, majd egy csiszológéppel csiszolja le újra az szemcséknek megfelelő irányban. Porszívózza fel, váltson 220-as csiszolópapírra az utolsó csiszoláshoz. Porszívózza fel az egész helységet, hogy megszabaduljon a fűrészportól. Törölje végig a padlót gézzel, hogy minden fűrészpordarabot eltávolítson, különben a fényezést elrontja.
 5. Használjon egy fényezés előtti faápolót. Egyenletesen vigye fel az ápolót, mert ha foltos lesz, az meglátszik a fényezés után. Hagyja az ápolót száradni 15 percig, mielőtt letörli egy tiszta, száraz ruhával.
 6. Próbálja ki egy kis padlórészen, hogy milyen sötét árnyalatot szeretne. Minél hosszabb ideig hagyja rajta a festéket, annál sötétebb lesz a fa. A festék fél perctől 15 percig terjedő időtartamig lehet a fán. Mérje az időt, hogy tudja, mikor kell eltávolítani a festéket.
 7. Kis szakaszokban dolgozzon, ronggyal helyezze fel a festéket a szemcsék irányában. Bizonyosodjon meg róla, hogy az egész lécet lefesti megállás nélkül. Ezzel az egész léc egyenletes színű lesz. Távolítsa el azután az idő után, amit Ön előre kitalált a tesztelés során.
 8. Hagyja a padlót 8 órán keresztül száradni.
 9. Kenjen fel egy vékony réteg poliuretánt úgy, hogy csak az ecset egyik hegyét mártja a dobozba. Ne törölje az ecset szélét a doboz szélére. Ne rázza fel a dobozt, illetve ne keverje erőteljesen. Ha finoman kavarja, elkerüli a buborékosodást. A keletkezett buborékokat nem tudja szétkenni!
 10. Hagyja a poliuretánt száradni 2 óráig.
 11. Óvatosan csiszolja fel a padlót 220-as csiszolópapírral. Porszívózza fel a port, majd törölje át gézzel, hogy a padló foltmentes legyen.
 12. Kenje át újra poliuretánnal, majd hagyja száradni 24 órán át, mielőtt visszarakja a padlószőnyeget, vagy lambériát. Ekkor visszabútorozhatja a szobát.

További tippek:
 
Jól szellőztetett helyiségben dolgozzon!
Használjon védőmaszkot, hogy megvédje a tüdejét!
Használjon védőszemüveget a szeme épsége érdekében!

További termékeink

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!