Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Onduline Bardoline Classic zsindely leírás

A BARDOLINE® Classic zsindelyek széles választékuknak köszönhetően tökéletes megoldást kínálnak vízzáró, tartós és tetszetős tetők létrehozására. Bármilyen tetőn egyszerűen alkalmazható.

BARDOLINE CLASSIC bitumenes zsindely hétvégi házakhoz és melléképületekhez.

Onduline-bardoline-classic-zsindely-téglány

Onduline-bardoline-classic-zsindely-téglány

A következő négy színben elérhető:

  • barna
  • antracit (fekete)
  • vörös
  • zöld

Formák:

  • téglány
  • hódfarkú

Legfőbb előnyös tulajdonságok:

  • esztétikus
  • vízzáró
  • ütésálló

Csomagolás: 21 lap/csomag Rakat mennyisége: 52 csomag/158,6 m2

Felrakás: A felrakás csak teljes aládeszkázással történhet. A rögzítéshez zsindelylaponként 5 db 20 mm-es nagyfejű galvanizált szeg szükséges a zsindelylapok átlósan kerülnek felhelyezésre. Szükség esetén a kezdő lapból fél táblácskát le kell vágni. A Bardoline Classic zsindely zsindelyek tetszetős, színes és tartós tetőszerkezetet biztosítanak sokféle kerti építmény számára.

Vastagság: 3 mm Hosszúság: 100 cm Szélesség: 34 cm Tábla/m2: 7 db Súly/m2: 9,4 kg/m2 Hasznos fedett felület/csomag: 3,05 m2 Üvegszál súlya: 100 g/m2

Felrakási útmutató letöltés:

Onduline Bardoline Classic Téglány zsindely felrakási útmutató letöltése itt. Onduline Bardoline Classic Hódfarkú zsindely felrakási útmutató letöltése itt.

Onduline Bardoline Classic zsindelyek – gyakori kérdések és válaszok

Az Onduline BARDOLINE Classic zsindelyt ragasztással vagy szegeléssel kell rögzíteni? A felrakás módja függ a tető hajlásszögétől. 30%-os tetőhajlás alatt zsindely alátétlemez alkalmazása javasolt. 30%-os tetőhajlás felett szegelésre van szükség.

Eltörthetnek-e a zsindelylapok? A lapok 45 fokban hajlíthatók, ennél nagyobb hajlítás esetén eltörhetnek.

Mennyire tűzveszélyes az Onduline BARDOLINE Classic zsindely? A termékek tűzterjedési tulajdonságaik alapján tűzvédelmi besorolásra kerülnek, mivel adott körülmények között minden termék tűzveszélyes. A zsindely Broof tűzterjedési osztályba tartozik a TS EN 13501-5 szabvány alapján.

Megbonthatja-e a szél a zsindelylapokat? A zsindely felrakása után a zsindelylapok megfelelő tapadását egyenként ellenőrizni kell. Amennyiben nem megfelelő a tapadás, ismételten le kell ragasztani. A helyesen felrakott és leragasztott zsindelyt a szél nem tudja megbontani.

Lehet-e olyan szerkezetre felrakni, mely másik építkezésről származó bontott fából készült? Nem, mert a bontott faanyagon található talajszármazékok és felületi deformációk láthatóvá válnak a zsindelyeken is.

Nehezen tudjuk szétválasztani a zsindelylapokat a csomagok kibontásakor. Mi ennek az oka? A zsindely csomagok raklapon kerülnek szállításra és tárolásra, melyek nem egymásra rakhatók. Amennyiben mégis több raklapot tárolnak egymáson, a legalsó csomagok lapjai a nyomás hatására összeragadhatnak.

Mennyi a garancia a BARDOLINE zsindelyekre? Cégünk 10 éves vízzárósági garanciát vállal az Onduline BARDOLINE Classic zsindelyekre, amennyiben azok a kivitelezési útmutatóban előírt módon kerülnek felrakásra. Az Onduline csak a termékre vállal garanciát. A kivitelezés hibáiból eredő károkért a kivitelezőt terheli a felelősség.

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!

Tudástár

JUNNIKKALA – Fenntartható erdők

Fontos a Junnikkala OY számára, hogy biztosítsa az erdők meglétét a jövő generációinak is. Ezért különböző környezetvédelmi bizonyítványok, pl. a PEFC bizonyítvány a Junnikkala számára alapvető fontosságú.
A fenntartható erdő azt jelenti, az erdőket úgy kell kezelni, hogy azok mind ökológiailag, mind társadalmi szinten megőrizhetőek legyen minőségében és kiterjedésében. Az erdők sokoldalúságát mindenképpen meg kell őrizni, és azon kell dolgozni, hogy a fafeldolgozás minél jól szervezettebben működjön a cégen belül.
Olyan rendszer alapján dolgozik a Junnikkala Oy, melynek alapja az ISO 14001:2015 szabvány. Ezt kiegészítve a PEFC ST 2002:2013 és PEFC ST 2001-2008 v szabványt is alkalmazzák annak érdekében, hogy a faanyagok beszerzési láncolatát nyomon tudják követni. A nyomonkövetés által biztosított, hogy csak olyan erdőből kerül a Junnikkalához a faanyag további feldolgozásra, amely garantáltan fenntartható. A rendszer folyamatos külső és belső vizsgálata, ellenőrzése szintén alapvető fontosságú a cég számára.

ISO és PEFC bizonyítványok

• PEFC ST 2002:2013
• PEFC ST 2001:2008 v2
• KIWA ISO 14001:2015
• IQNET ISO 14001:2015
• KIWA ISO 9001:2015
• IQNET ISO 9001:2015
• KIWA ISO 45001:2018
• IQNET ISO 45001:2018

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól.

Otthonos és természetes – hajópadló

A természetes anyagok használata manapság reneszánszát éli a lakberendezésben, egyre több otthonba költözik újra illatos fenyő hajópadló.
Elévülhetetlen érdeme, hogy melegburkolat, vele komfortosabb lesz az otthonunk. Elegáns, esztétikus megjelenést sugároz. Minden egyes padló egyedi megjelenésű lesz, hiszen nincs két egyforma szál. Elsősorban nappaliba és hálószobába való burkolat és bár egyre népszerűbb fürdőszobákban és konyhákban is, nedvesebb és nehezebben tisztán tartható helyiségekbe nem ajánljuk. Jó hang- és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.
Érdemes figyelembe venni, hogy a hajópadlók puha fenyőfából készülnek, sérülékenyebbek, mint keményfa padlók. Ezért csak kevésbé igénybevett helyiségek burkolására alkalmasak, pl. hálószoba, kímélten használt nappali, stb. Hogy hosszabb ideig marad-e szép, természetesen az a kezelésétől, ápolásától is nagyban függ.
Az idő múlásával szép és érett patinás lesz a felülete, amit csiszolással, lakkozással teljesen újjá varázsolhatunk. Ezután nem látszik rajta a használat, sem az évek múlása. Aki nem szereti a szintetikus anyagot a lakásban, természetesre vágyik, annak nagyon jó választás. Bár a teljesen egyedi felületi struktúrát próbálják a laminált padlók és hasonló műanyag burkolatok utánozni, de ez szinte lehetetlen. Vitathatatlanul komfortosabb érzés hajópadlón sétálni, mint bármilyen műburkolaton.
Szőnyegpadlóhoz viszonyítva is nyerő választás lehet a hajópadló, ugyanis a szőnyegpadlóban megbújó atkák allergiát okozhatnak, illetve nehezen is tisztítható. Ilyen probléma fel sem merülhet a hajópadlónál. A felülete többféle módon kezelhető, ápolható, tisztán tartható.

Vörösfenyő hajópadló

Vörösfenyő hajópadló

A hajópadló lerakásánál néhány fontos szempontot hasznos átgondolni.
• Bár a széles lapokból álló hajópadló sokak szerint szebb, ám a deformálódásra is hajlamosabb. Lehetőség szerint válasszunk keskenyebb, 9-12 centi szélességű fajtát. Minél szélesebb a padló, annál hajlamosabb a teknősödésre.
• A hosszú élettartam érdekében válasszunk legalább 19 mm-es vastagságot.
• Sok múlik a felületkezelésen is, érdemes magas minőségű parkettalakkot választani, ami kifejezetten kopás- és vegyszerálló.
• Padlófűtéses házba a hajópadló nem alkalmas, mert a fa jó hőszigetelő, nem melegszik át, nem érvényesülhet a fűtés. Ezen kívül ez a burkolat a hőmérséklet változásra is kifejezetten érzékeny.
Ha járó hajópadló lerakása mellett döntünk, előtte gondoljuk át alaposan a fafajt, hiszen ez által határozható meg a keménysége, tartóssága. Kedvünkre választhatunk, hogy milyen színűt és stílusút szeretnénk – akár a modern, akár a rusztikus elrendezés hívei vagyunk, megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt.
A legnépszerűbb borovi fenyő padlók keményebbek, mint az egyszerű lucfenyők, színük barnásabb, ami melegséget áraszt. Erősebben igénybe vett helyekre viszont a vörösfenyő hajópadlót ajánljuk. Több vastagságban is kaphatóak, 19-től egészen 40 mm-ig.
Mindent egybevetve a hajópadló manapság is ideális választás padlónak. Az újbóli előtérbe kerülését az magyarázza, hogy elérhető áron egy mezítláb sem hideg, többször felújítható, több évtizedre szóló megoldást kapunk.

Otthonos és természetes - hajópadló

Otthonos és természetes – hajópadló

Szolnoki gyaloghíd korlátelemei WPC burkolattal

A Tiszavirág híd Szolnok egyik büszkesége és jelképe, melyet 2011. januárjában adtak át és részben EU-s támogatással épült. Sajnálatos módon a fából készült korlát idő előtt tönkre ment, gyakran javításra szorult, így a város vezetése 2017-ben úgy határozott, hogy a korlát burkolatának teljes cseréje szükséges.
A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. alapos megfontolás után úgy döntött, hogy a korlátelemek ezúttal a fánál tartósabb anyagból készüljenek, WPC lapokból. A projekthez az alapanyagot cégünktől, az Alföldfa Kft-től rendelték meg, így a híd korlátelemei kiváló minőségű, időt álló Woodplastic WPC lapokból készültek. A munkálatok 2018. október elején kezdődtek és nagyjából 10 napig tartottak. A végeredmény mindenképpen önmagáért beszél, a híd esztétikusabb és még gyönyörűbb lett.

Új és időtálló elemek kerülnek a Tiszavirág-híd régi, eldeformálódott elemei helyére 2018.09.10.

Tiszavirág híd korlátelemeinek cseréje: 2018.10.04.

A WPC-t először az 1990-es években alkalmazták padlózatok készítéséhez. Bár az építőiparban még újdonságnak számít a fához képest, Észak-Amerikában lassan hagyományt teremt. Azok a burkolatok terjednek el leginkább, amelyek szabadtéren ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így a WPC praktikusabba a fával szemben – korlátok, kerítések, padok, szegélyezések vagy akár bútorok. Minél több felhasználási mód terjed el, úgy növekszik a WPC iránt a kereslet Európában is.
A WPC egy fából és műanyagból készült anyag (fa-műanyag polietilén kompozit), a természetes rost-polimer kompozitok (NFPC) egyik fajtája. Készülhet farostból vagy faforgácsból illetve különböző hőre lágyuló műanyagokból (polietilén, PVC, polipropilén stb.). Hogy pontosan miből, az alapvetően meghatározza a minőségét és így a tartósságát is. A WPC további járulékos alkotórészeket is tartalmaz, melyek lényegében észrevétlenek maradnak a kompozit anyagában. Ezek funkciója pl., hogy védjék az anyagot az UV sugárzás és az időjárás hatásaival szemben.
Az általunk forgalmazott Woodplastic WPC termékek 60%-ban közép-európai luc /borovi/erdei fenyő, 40%-ban nagy sűrűségű, kiváló minőségű, az egészségre ártalmatlan polietilén (HDPE) ideális kombinációjából állnak.
A Woodplastic WPC gyártásának alapja, hogy a farostokat összekeverik a HDPE polimerekkel. A folyamat során a két összetévőhöz további anyagokat is adnak, de ezek a gyakorlatban észrevehetetlenek, viszont segítik a zökkenőmentes kapcsolódást a két alapanyag között. Egyéb adalékok továbbá a festéket farészecskék és termoplasztikus gyanta alapos elkeverésével hozzák létre, extrudálással. Ez azt jelenti, hogy az olvadt műanyag és fa részecskék keverékéből álló kompozitot a kívánt formára sajtolják. Extruzióval lehetséges a kívánt formájú végtermék sorozatgyártása is.
Szigorú feltételek vonatkoznak az alapanyag forrására. Kizárólag német és cseh fűrészüzemekből származhatnak és csakis friss , természetes fából lehet WPC, újra feldolgozottból, pl. épületek bontásából, bútorgyárak melléktermékéből semmiképpen. Ez az alapja a kiváló minőség megteremtésének és e miatt lehet az elkészült termékre valódi garanciát vállalni.
A kiváló anyaghoz hozzátartozik a remek technológia is. A Woodplastic termékek az úttörő amerikai Strandex lézer technológia alapján készülnek, mely több évtizedes fejlesztés és tesztelés eredményeképpen napjaink legmodernebb WPC technológiája. AZ Amerikai „AMERICAN STRANDEX” Corporation társaság vezető szerepet tölt be a WPC technológia fejlesztési és gyártási területén. A piacon jelen vannak , kivitelezéseik a kilencvenes évektől megtalálhatók az egész világon.
A minőségi Woodplastic termékek titka az egyedi WPC anyagban rejlik. Ez az anyag kiküszöböli a fa nem kívánatos tulajdonságait, kiemeli a polimer ellenállóságát. Hosszú távon változatlanok, ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Fontos tényező a HDPE is (polipropilén). Ennek köszönhetően az anyag rendelkezik a kívánt tulajdonságokkal, de továbbra is úgy néz ki, mint a fa. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nem vetemedik, nem hajlik, alig igényel karbantartást, könnyen tisztítható. A felületek szálka- és csúszásmentesek. Megjelenésében akár 10 év alatt sem történik lényegi változás a színt tekintve. Mivel vízálló, nem is korhad, nem penészedik. Rovar, kártevő nem fog beleköltözni.
Mindent egybevetve a Woodplastic WPC sokoldalú tartós természetes látványt nyújtó burkolat.
Mi hiszünk a Woodplastic minőségében, a 25 éves garanciában.
Sajnos az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy egyre elterjedtebbé válnak az olcsó műanyagból, rossz minőségű fából, esetleg bambuszból, készült burkolatok. Ezek hátránya, hogy nagyon merevek, ridegek, így a lerakás után hamar repednek, vetemednek. Élettartamuk tehát jóval rövidebb a jó minőségű WPC burkolatoknál megszokottnál. Emellett a színtartósságuk sem megfelelő, pár héten belül megkopik a színük, nedvességtűrésük is nagyon alacsony. Nem ritka, hogy az újrahasznosított műanyag miatt környezetkímélőnek hirdetik ezeket a termékeket, ami a kiváló minőségű WPC-re igaz is, de sajnos a gyenge minőségű WPC rövid élettartama miatt ezek még jobban károsítják az élővilágot. A felhasznált műanyagok legtöbbször ismeretlenek, így előfordulhat, hogy az emberi egészségre is károsak. Ha a gyártási folyamatnál polipropilén polimer van használva, a lemezek törékennyé válnak, fagyok esetében előfordulhat az anyagok bomlása. Meggyengülnek a lemezek, ami tönkreteheti az anyagot és a termék elértéktelenedéséhez vezet.
Mi az Alföldfánál azt ajánljuk Önnek, hogy semmiképpen ne engedjen a minőségből, ha WPC burkolat vásárlása mellett dönt. A gyengébb minőségű WPC ára talán barátibb, kedvezőbb, de az élettartama meg sem közelíti majd a minőségi WPC-ét. A gyártó védjele és minősége kell hogy legyenek a döntő szempontok a WPC termékek vásárlásakor.

Fa és WPC teraszburkolatok összehasonlítása:

A burkolóanyagok közül eddig a kő és a fa volt a legnépszerűbb, de ehhez felzárkózni látszik a WPC is. Ebben kétség kívül szerepe van annak is, hogy a WPC egy igen környezetbarát anyagnak számít.
A WPC ugyan drágább, de tartósabb is, mint a fa. A tervezésnél számok egyéb szempont is előtérbe kerülhet, melyek összehasonlítása egy laikus számára sok időt és utánajárást igényel. A végleges döntés előtt ezeket mindenképpen mérlegelni kell, hiszen senki sem szeretne egy gyönyörű teraszbukolatot pl. pár évente kicserélni. A jó választással azonban nemcsak különlegessé és stílusabbá varázsolható a kert, de még az ingatlan értékét is jelentősen befolyásolhatja a hozzá vagy ráépített jó minőségű és időtálló terasz.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a fa illetve WPC mellett?

Összefoglaljuk:
Időtállóság szempontjából a WPC előnyben van, mert az nagyon tartós, a fa esetében ez faanyagtól is függ. Egy hazai vörösfenyő tartóssága kb. 10 év, míg egy kemény, egzóta fáé 25-30 év. Ez függ az éghajlattól is és a felületkezeléstől is. A WPC-nél is figyelni kell a minőségre, mert az olcsó WPC-k élettartama is csak néhány év lehet.

Megmunkálhatóság:

Mindkét esetben egyszerű, egyszerű faipari szerszámokkal megmunkálható. A drága faburkolatok és a WPC magas ára miatt érdemes szakember segítségét kérni a kivitelezéshez.

Ár/érték arány:

a fának alacsonyabb az ára, de rendszeres karbantartást igényel. Ezzel szemben a WPC-nek magasabb a beszerzési ára, de nincs karbantartási költsége. A fa természetessége semmivel sem helyettesíthető, ám egyes tulajdonságai miatt javasolt évente felületkezeltetni. Így az olcsóbbnak tűnő fa terasz ár pl,. jelentősen megnövekedhet.
A jó minőségű WPC-k valóban gondozásmentesek, nedvesség hatására nem mozognak, felületük nem nedvszívó. Így az elején viszonylag magas bekerülési ár 2-3 év alatt a gondozásmentességnek köszönhetően megtérül.

Tisztíthatóság:

A fa teraszok nehezebben tisztíthatók, különösen a puhafa teraszok, nagynyomású mosó nem alkalmazható, sőt kárt is tehet a fában. Ellenben a WPC mosással tisztítható.
Alapváltozás: Egyes fákra jellemző, hogy alapváltozással reagálnak az időjárás változására. Nagyon fontos, hogy a vetemedés ellen megfelelő rögzítéssel védekezzünk. Egyszerűbb a helyzet pl. a vörösfenyőnél, de a rögzítés technikája itt is hangsúlyt kap. A WPC nem vetemedik, csak az olcsó, silányabb minőség okozhat csalódást.

Stég

Ugye Ön is egyetért azzal, hogy a vízpart adta lehetőségeket leginkább egy remek stéggel lehet megfelelően kihasználni? Ahány vízpart, annyi elképzelés, annyi ötlet merülhet fel egy stég építésével kapcsolatban. Ha készíteni szeretne egyet, esetleg a már meglévő felújításra vagy bővítésre szorul, van az Ön számára néhány hasznos tanácsunk.
A stégek tartószerkezetét általában zártszelvényekből vagy más vasanyagból készítik. Ezek biztosítják a kellően tartós és szilárd alapot a burkolatnak. A járó felülethez többféle alapanyag közül is válogathatunk. A fenyőtől kezdve a lombos keményfa anyagon keresztül a WPC burkolatig nagyon sok megoldás létezik. Ebben a cikkben az egyik legjobb ár-érték arányú terméket, a vörösfenyő burkolatot mutatjuk be.

Kezdjük az alapoktól! Kezdetleges és olcsó megoldás, ha sima natúr lucfenyőből készítjük el a felületet. Ez inkább csak a tartó funkciót látja el, esztétikailag nem képvisel túl magas színvonalat. Szinte mindig nedvesen kerül beépítésre a faanyag, így a repedés, csavarodás elkerülhetetlen. A felületkezelése is nehézkes, mivel a magas nedvességtartalom miatt nem tudnak jól beszívódni a favédő anyagok.
A következő szint, amikor a fenyő anyag már műszárított, gyalult kivitelű. Ez már kevésbé hajlamos a vetemedésre, a végek repedése is minimális. A kész burkolat már látványosabb, de ez sem időtálló megoldás.
Ha hosszabb távra tervezzük a stégünket, akkor mindenképp egy ellenálló alapanyag szükséges. Erre a felhasználásra leginkább a vörösfenyő ajánlott. A sűrű szálszerkezet, a viszonylag nagy gyantatartalom és a magas csersav szint miatt a burkolat élettartama többszöröse a fent említetteknek. Emellett a megjelenése impozáns, a burkolat könnyedén illeszkedik a vízparti környezethez. Létezik bordázott felületű és sima változat is. Általában az északi területekről, különösen a Szibériából származó alapanyagot részesítjük előnyben. Ennek oka, hogy a szálsűrűség magasabb, a göcsök apróbbak és a tartóssága nagyobb, mint az Európából származó vörösfenyőé. A magas csersav tartalom miatt a rovarok és gombák megjelenése is ritka. Az anyag mindenképp műszárított legyen, mivel a friss vágású faanyag a száradáskor szinte mindig vetemedik, reped!

Stég tartószerkezet

Stég tartószerkezet

Ahhoz, hogy évekig gyönyörködhessünk a stégben nagyon fontos a rendszeres és szakszerű felületkezelés. Ehhez elengedhetetlen a minőségi kezelőanyagok profi használata. Fontos kiemelni, hogy a stégek, kültéri teraszburkolatok és a kerítések a legkevésbé védettek az időjárástól. Legyen az víz, hó vagy a nap káros UV sugárzása.
Kifejezetten kültéri járó felületek kezelésére a Remmers cég kültéri teraszolajait használjuk. Ez a rendszer meghatározott rétegrenddel épül fel. Az ápoló olaj mellett, a biocidos gomba- és rovar elleni alapozó, illetve a deszkák végeire való bütüvédő is ennek a része. Azt tényként kell kezelni, hogy ez a faburkolat nem mérettartó szerkezetnek minősül, ezért a vastaglazúrok és lakkok rövid időn belül leválnak a felületről. Az olaj ehhez képest mélyen beszívódik a fába, így védi az UV sugárzás ellen, és megakadályozza a felület beszürkülését. A pórusokat tömíti, ezért vízlepergető hatása is van, illetve a felszín sem fog szálkásodni.
Szolnokon az Alföldfánál a burkolat akár készen, méretre vágva és felületkezelve is beszerezhető.
Cégünknek és ügyfeleinknek is érdeke, hogy a burkolat szakszerű kezelést kapjon. Ez szavatolja a tartósságot és az ízléses megjelenést.
Teljesen egyedi színekben is kérhető, így mindenki a saját stílusának megfelelőt tud választani.
További tájékoztatást telefonon vagy személyesen tudunk adni.
Osztás Roland Telepvezető +36 20 9 168 122
Kárpáti Zoltán Értékesítő   +36 30 577 3688

Stég fából

Stég fából

Stég vörösfenyőből

Stég vörösfenyőből

Stég vízparton

Stég vízparton

 

A Kerítés

Kerítés védi a tulajdonunkat, a magánszféránkat, biztonságban érezzük magunkat általa. Nem mindegy hát, hogy milyen alapanyagból készül. Ráadásul a kerítés és kapu egy családi ház fontos dísze lehet, egyben a tulajdonos(ok) – névjegykártyája is. Az bizonyos, hogy tervezésekor az esztétikai megjelenés mellett számos műszaki szempontot is érdemes figyelembe venni.
Divat irányzatok jönnek-mennek. Alapvetően azt kell eldönteni, hogy mekkora betekintést engedünk be a kertünkbe?
Visszaemlékezhetünk arra az időszakra, amikor a kovácsoltvas kerítés igen divatos volt. Tény, hogy igen mutatós, egyenesen gyönyörű. Viszont könnyen előfordulhat, hogy pár év múlva rádöbbenünk, hogy elegünk lett a bekukucskáló szempárokból.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Letakarjuk a kerítést, nagy valószínűséggel valami olyasmivel, ami cseppet sem illik a kovácsoltvas kerítés stílusához.
Mi a végeredmény?
Költséges kerítés, elcsúfítva. Értem, hogy nem látnak be, de akkor is….

Alapvetően kétfajta kerítést különböztetünk meg.

Az egyiknek van alapozása, a másiknak nincs. E kettő közötti árbeli különbség óriási, ezért jól meg kell fontolni, hogy melyik mellett döntünk. Az alapozást igénylő megoldásnál az alapzat fölött – hasonlóan az alapozás nélküliekhez – az oszlopok közötti részt különböző típusú kerítésmezők töltik ki. Az alapozást nem igénylő kerítések esetén az egymástól 2-2,5 méterre elhelyezkedő oszlopokat különböző módon tehetjük a földbe.
Vörösfenyő oszlop esetén, megfelelő kezelés után az oszlopokat közvetlenül be lehet ásni a földbe, akár száz évig is bírhatják. Ma már nem kátránnyal, hanem vegyszerekkel érjük el ezt az eredményt. A Remmers BQ 20-as illetve 30-as bórsavas alapozói garantálják a hosszú élettartamot. Másik biztos megoldást jelent, ha betontuskóba erősített vaspapucsba, vagy fém oszloptartóba rögzítjük a pillért , úgy, hogy a fa olyan távolságra legyen a földtől, hogy a rágcsálók és a csapódó víz, szenny ellen is biztos védelmet nyújtson. A minőségi tartóknál a kialakítás miatt máshogy egyébként sem lehetne rögzíteni. Fém oszlopok alkalmazásakor nem a korhadás, hanem a korrózió ellen kell felfegyverkezni, ami a mai rozsda gátló bevonatok kínálata mellett nem jelenthet gondot.
A kültéri szerkezetek, így a kerítés és a kapu is állandóan viseli az időjárás viszontagságait. A megfelelő anyagok, valamint a megfelelő felületkezelés alapkövetelmény.
Az sem mellékes, hogy milyen vastag a pénztárcánk, amikor megálmodjuk kerítésünket. Legolcsóbb megoldás ugyebár a dróthálós kerítés. Vannak annál azonban sokkal szebb és praktikus megoldások is.
A fa kerítések lényegesen esztétikusabb külsővel rendelkeznek a dróthálós társaikhoz képest. Akár egyszerű lécekből készítjük el, akár kezelt és hasított rönkökből, mindenképpen mutatós lesz. Az ára nyilván nem a legalacsonyabb, minél látványosabbra tervezzük a kerítést, annál nagyobb kiadással kell szembenéznünk. Hátránya továbbá, hogy folyamatosan karban kell tartani. Hiába kezeljük le különböző anyagok garmadájával, időről időre újabb adagot igényel. Ellenkező esetben az időjárás viszontagságai károkat tesznek benne. Ez a felújítási intervallum 5-7 évre kitolható a Remmers prémium kezelőszereivel. Alapvetően a fa kerítések nem mérettartó anyagokból készülnek. Ez azt jelenti, hogy erősen reagál a környezeti hatásokra –eső, hó, napsütés, UV sugárzás, hideg, meleg, stb.-. A fa egyes részei- göcsök, szálfordulások, stb. – más mértékben változtatják a méretüket, így a felhordott kezelőanyagok szinte alig tudják kövezni ezeket a mozgásokat. A felületen ha kialakul egy filmréteg, ami nem elég rugalmas, akkor elválik a hordozó anyagtól. Itt már nem lesz védett a faanyag. Ezért szinte minden esetben vékonylazúros kezelést ajánlunk a kültéri nem mérettartó elemekhez. A Remmers GW-310 –es lazúrja jóval több szárazanyagot, favédőszert tartalmaz, mint más gyártó festékei. Mélyen beszívódik a fába, nem pattog le. Az UV sugárzásnak is hosszan ellenáll, mivel nem színezékeket tartalmaz hanem hozzáadott pigmenseket. Igaz, hogy ez növeli az árat, viszont csak így lehet jóval tartósabb a többi termékhez képest.
A kerítés deszkák legérzékenyebb pontjai a fűrészelt végek. Ezek külön kezelést igényelnek. Itt a nyitott pórusokat SW-910-es bütüvédőszerrel le kell zárni, hogy a nedvességfelvétel minimális legyen. Ezzel a módszerrel kiválthatjuk a deszkák tetejéről a csúnya végzáró lemezeket is. Az anyag színtelen, festhető és egyszerűen használható.

Milyen alapanyag alkalmas kerítés készítéséhez:

• Szárított, szélezett gyalult deszka (luc, vörösfenyő, thermo kőris)
• Szárított, szélezetlen gyalult deszka (borovi)
• Szárított, gyalult gerenda, 9×9 cm, lekerekített élekkel (luc, vörösfenyő)
• Betonozható, csavarozható horganyzott oszloptartók
Remmers prémium fafestékek, olajok, bütüvédő szerek, alapozók
• A2 rozsdamentes csavarok, kapupánt csavarok, önfúró lemezcsavarok
A kerítéshez nagyon sokféle anyagot lehet felhasználni, illetve sokat szépen lehet egymással is kombinálni. Lehet a stílus letisztult, egyszerűbb vagy akár cifra kovácsoltvas. Persze mindenkinek más tetszik, de a legfontosabb, hogy a kerítés passzoljon a házhoz. Ha szolidabb, visszafogottabb utcaképet tervezünk, nem foghatunk nagyon mellé (az oroszlánokat inkább mellőzzük!)

Kerítés vörösfenyőből

Kerítés vörösfenyőből

Lucfenyő gyalult deszka

Lucfenyő gyalult deszka

 
Akác kerítés szárított szélezetlen

Akác kerítés szárított szélezetlen

Vörösfenyő diagonalzsalu

Vörösfenyő diagonalzsalu

Referencia