Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Finnország – fakitermelés 2021-ben

2021-ben összesen 65 millió m3 rönköt termeltek ki finn erdőkből az ipar számára. Legtöbbször lucfenyő rönköt vágtak ki – minden eddiginél többet. A finn Natural Resources Institute (Luke) előzetes adatai szerint, mivel 10 millió m3 rönköt kitermeltek energiatermelés céljából is, a teljes rönk kitermelés tehát 76 millió m3-re nőtt.

A megnövekedett kereslet a faanyagok iránt a 2021-es évben a kereskedelmi fakitermelésben is megmutatkozott. Az ipari rönkfa kitermelés 7 millió köbméterrel, 12%-kal nőtt az előző évhez képest, ez 4%-kal több, mint a évi átlagos rönkfa kitermelés. az előző ötéves időszakra.

2021-ben havi szinten is új rekordok dőltek meg a rönkkitermelésben. Négy hónap alatt több mint 6 millió m3-t tett ki a rönk kitermelés, a legnagyobb mennyiséget, 7,4 millió m3-t márciusban érték el. Ez korábban soha nem lépte túl az évi 30 millió m3-es határt. Tavaly 30,3 millió m3 volt a rönkkitermelés, ami 14%-kal több, mint az előző öt év átlagában.

„Különösen magas volt a lucfenyő rönk kitermelés, 16,3 millió m3. Ez volt az első alkalom, amikor a lucfenyő rönk kitermelése meghaladta a papíripari célú fenyőkét. A lucfenyő rönk kitermelése 26%-kal haladta meg az előző évit, és 15%-kal haladta meg az előző öt év átlagát. A fenyőrönké is rekordszintű volt, 12,9 millió m3.

A cellulózfa kitermelés nem növekedett olyan gyorsan, mint a rönké, összesen 35,1 millió m3 volt a kitermelés a papíripar számára. Ez a volumen éves szinten 5%-kal nőtt, de 4%-kal maradt el az előző öt év átlagától.

https://www.youtube.com/watch?v=6DsF9V5uwag

A rönköket más országokból is importálják a finn ipar számára. Az előzetes becslések szerint 2021-ben összesen 12-13 millió m3 rönköt importáltak Finnországba.

„Az összes rönk kitermelés 10%-kal nőtt az előző évhez képest, 75,8 millió m3-re. A 2021-es fakitermelés a második legmagasabb volt a statisztikákban, csak valamivel több mint 2 millió m3-rel maradt el a 2018-as csúcsévtől” – mondja Jukka Torvelainen, a Luke vezető statisztikusa.

További termékeink

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!