OSB lap

– gyártási folyamata

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

OSB lap gyártási folyamata

Osb lap története

A termék előállításának kezdete az 1940-es évekre tehető, amikor a faipari technológia lehetővé tette a forgács lapok készítését. A technológia kifejlesztésének úttörője Armin Elmendorf volt. A 60-as években gyártott farost lapokat “ostyának” nevezték. A préselt lapok méretei elérték a 25-45 mm-t, majd a 80-as évekig számos találmány, újítás, fejlesztés eredményeként jutottunk el 1981-ben az OSB laphoz.

A fejlesztések alapján alkalmazhatóvá váltak a rövid méretű mikrofurnérok a lapok gyártásához. A technológiai fejlesztések során a tömeges méretű gyártást is el lehetett érni, biztosítani lehetett a kívánt méretet, vastagságot, szilárdságot a lap méretétől függetlenül.

Keressen OSB lap partnereket itt.

OSB lap gyártási folyamata:

OSB lap több, mint 90%-ban fa. A rönköket már alapanyagban osztályozzák. Elsősorban erdei fenyőt használnak, figyelembe véve az erdőgazdálkodás lehetőségeit. A rönköket tisztítják, kérgezik, a fából téglalap alakú háncsokat, mikrofurnérokat készítenek, melyek mérete 100-120 mm hosszú, 0,6 mm vastag, a szélessége változó, attól függően, hogy a törzs mely részéből származik.

A mikrofurnérokat osztályozzák, majd szárító dobokon keresztül vezetik át, azután ragasztó anyaggal vonják be őket. Az OSB lap szilárdságában jelentős szerepe van még az erdei fenyő természetes gyantatartalmának, továbbá az óriási présnyomásnak, mellyel a mikrofurnérokból lapot préselnek. A végtermékben a ragasztóanyag kb. 5%. A szárítás és ragasztó felhordás után a mikrofurnérokat futószalagra terítik irányított rétegrendben. A teríték vastagsága határozza meg a végtermék vastagságát. A terítéket a szalag egy préslap alá vezeti, ahol magas hő és nyomás mellett alakul ki a végső anyagszerkezet. Az időjárás elleni védelmet biztosítja a speciális ragasztóanyag és emulziós parafinnal való bevonat.

Az OSB lapok felületei simák, repedéstől, egyéb hibáktól mentes, mindkét oldaluk azonos minőségű. Hála az alkalmazott modern technológiának, rekord mennyiségű lapot képesek gyártani, olcsóbb árfekvéssel. A lap könnyen kezelhető, felületét nem szükséges festeni, mivel nagy szilárdságú, így nem okoz problémát a rögzítése. Az OSB lapokra jellemző a nagy stabilitás, jó hangszigetelés, nagyon jól ellenáll az időjárásnak, könnyen használható.

A mikroelemek megakadályozzák, hogy a lap szélei letöredezzenek, mivel a szélek is nagy szilárdságúak, a nyíró és hajlító erőknek ellenállnak. Az OSB lap gyárak csökkentették a formaldehid tartalmat, ezért egy lapnál 1mg/100mg szárazanyagban. A megengedett formaldehid tartalom higiéniai osztályozásban E1 8mg/100mg szárazanyag.

Keressen OSB lap partnereket itt.

Termékek
 
Tudástár
Hogyan fedjünk le csomós görcsös fenyő lambériát?

Hogyan fedjünk le csomós-görcsös fenyő lambériát?

A lambéria egy nagyon népszerű falburkolási mód, mindenhol megtalálható az ...

Karácsonyfa talp készítése otthon

Itt lépésről lépésre láthatod, hogy miként tudod otthon elkészíteni a ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből