OSB lap

– Lengyelországból - Kronopol

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

OSB lap Lengyelországból – Kronopol

Kronopol osb lap Lengyelorszag

A Kronopol a Föld egyik legnagyobb és legmodernebb faanyagokat feldolgozó vállalata. 1977-ben ebben az üzemben a világon elsőként került legyártásra OSB lap, ContiRoll módszerrel, amely megalapozta a mai modern technológiát.

A következő években forradalmian új építőanyag ajánlatok jelentek meg: dupla I tartógerenda, Kronopol I-Beam és az izolált lap, a Kronotec MDF. Ezek lettek az alapjai az új, modern építési technológiának, nevezetesen a System Kronopol-nak.

Kronopol-osb-lap-gyar-Lengyelorszag-Zary

Kronopol osb lap gyár – Lengyelország-Zary

A Kronopol OSB-3 ez a lap, faalapú termék, faforgácsok irányított elrendezésével, préseléssel állítják elő. A vékony faforgácsok, melyek vastagsága 0,5-0,7 mm, hossza 140 mm, egymásra három rétegben kerülnek elhelyezésre – úgy, hogy a külső rétegeken a forgácsok irányítása párhuzamos a lap hosszával a belső rétegekben a forgácsok merőlegesen vannak elhelyezve a lap hosszára. A lapok összepréselése nagy nyomáson és magas hőmérsékleten, szintetikus gyanta hozzáadásával történik.

Köszönhető az előzőeknek, hogy a Kronopol OSB-3 lapnak különösen jó a méretpontossága, magas az ütésállósága,a hangszigetelő képessége, továbbá egyszerű a kezelése és a felhasználása. A forgácsok egymás közti mikrostruktúrája megelőzi a felület sérülését facsavar vagy szeg használatakor.

osb-lap-besorolasok-Kronopol

OSB lap besorolások

A forgácsok egy speciális ragasztókeverék, és parafin elegy hozzáadással készülnek, így az OSB-3 a légköri hatásoknak nagyon jól ellenáll.

A Kronopol OSB-3 lap alkalmazása építészetben:

  • tető és fal borítás
  • padló, átfedések,
  • konstrukciós elemek, pl. dupla I gerenda
  • belső építészeti elemek,
  • állványok, lépcsők,
  • felvonulási épületek,
  • zsalutáblák, zsaluelemek
osb-lap-az-epiteszetben

OSB lap az építészetben

vizallo-osb-lapok

Vízálló OSB lapok

Kronopol OSB-3 lap
Vizsgálati módszer
Mértékegység
Követelmény
Követelmény
Vastagság ( tól-ig mm)
Vastagság ( tól-ig mm)
Mérés
10-1818-25
Hosszirányú hajlító szilárdság
EN 310N/mm22018
Keresztirányú hajlító szilárdság
EN 310N/mm2109
Hosszirányú hajlékonyság
EN 310N/mm235003500
Keresztirányú hajlékonyság
EN 310N/mm214001400
Merőleges szakító szilárdság EN 319N/mm20,320,30
Vastagság növekedés
EN 317%1515
Tömege
EN 323630+/-10%630+/-10%
Hővezetés
EN 139860,13 W/mK0,13 W/mK
Diffúziós ellenálóképesség
200/300200/300
Formaldehid tartalom
EN 120mg/100g<-8<-8
Tűzérzékenységi osztály
EN 13501-1D-s2,d0D-s2,d0

Kronopol-lengyel osb lap pakett méretek8 mm OSB
10 mm OSB
12 mm OSB15 mm OSB18 mm OSB22 mm OSB25 mm OSB
Pakett mennyiségek120 db90 db78 db60 db54 db42 db38 db

Tűzbiztonság

Tűznek nevezzük az időben nem ellenőrzött, és nem irányított égési folyamatot, amely káros következményekkel jár. A kályhában, kandallóban irányítottan égetett fűtőanyag égése hasznos. A nem kontrollált, vagy nem irányított tűz abban a pillanatban kezdődik, amikor annak forrása (cigarettacsikk vagy elektromos ív) elegendő energiát ad át a másik éghető anyagra.

Hogyan tudjuk értékelni a tűznek az építési anyagokra gyakorolt reakcióját? Könnyen meggyulladnak-e? Mennyire képes a tűz terjedni? Égéskor mekkora füst mennyiség keletkezik? Elegendő megtekinteni az Euro Class besorolást (azaz a tűzosztályozást, amely egységes az egész Európai Unióban), és az anyagok tűzi reakcióját. Ez tartalmazza az összes fontos információt az anyagok tűzre való hajlamára vonatkozóan. Ennek megfelelően az építőanyagok 1-től 7-ig vannak osztályozva.

A Kronopol OSB-3 nem gyúlékony lap, Stop Fire B

osb-lap-tuzvedelem

OSB lap tűzvédelem

A magas szintű európai követelmények kielégítése érdekében a Kronopol vállalat kidolgozott és gyártásba helyezte az OSB-3 SF-B termékeket, amely lapok már a B, s-2, d0 tűzvédelmi osztályba tartoznak. A nem éghető OSB lap tűzre való hajlam ellenőrzése, bemutatása a Swiss Krono Group-nál történt.

A kísérletet egy hivatali szoba utánzatában végezték el. Meggyújtották a lapot, és pár perc múlva az égés táplálása megszűnt, majd a láng azonnal kialudt. Az OSB-3 SF-B lap felszínén, ott, ahol a láng érintkezett, kialakult a védőréteg, és a láng sem terjedt tovább. A tűztől nem sérültek meg más anyagok, berendezések amelyek a helységben voltak.

Tűz esetén minden perc nagyon fontos, hiszen minél lassabban terjed, annál nagyobb esélye a menekülésre mindenki számára. A Stop Fire táblákat a következő közüzemi, nyilvános intézményeknél célszerű beépíteni: iskolák, óvodák, tornatermek, kórházak, színházak, repülőterek.

Euro osztály
 Anyagok viselkedésének jellemzése tűz esetén
A1
Nem éghető
Legmagasabb osztály, teljes mértékben nem éghető
A2
Nem éghető
Nem éghető anyag
B
Nehezen éghető
Nagyon korlátozott részvétel a tűzben, nem vezetnek égéshez
C
Nehezen gyulladó
Korlátozott, ugyanakkor érzékelhető részvétel a tűzben
D
Éghető
Jelentékeny részvétel a tűzben
E
Éghető
Nagyon nagy részvétel a tűzben
F
Nagyon éghető
Nincs teljesítmény kritérium megadva

Euró osztály
Füstfejlődés jellemzése, füstképződési kategóriák
s1
Gyakorlatilag füstmentes
s2
Közepes mennyiségű és sűrűségű füst
s3Nagy mennyiségű és sűrűségű füst

Euró osztály
Égő cseppek intenzitása
d0
Égő cseppek nem jelennek meg
d1
Kis mennyiségű égve csepegés (mint a faégésekor megjelenő szikra
d2
Nagy nennyiségű égő cseppek

Az OSB lapok alkalmazásának sajátosságai

Az OSB felhasználása jelentősen megnövekedett az építőiparban, különösen a vázszerkezetű faházak építése terén, a lapok nagy szilárdsága, nedvességgel szembeni ellenálló képessége, alacsony költsége miatt. Ezeket alkalmazzák, falak, tetőzetek és egyéb szerkezetek megépítésére. Jelentős a különbség az OSB javára a többi forgácslap alapú panelhez viszonyítva, hogy lényegesen jobbak a szilárdsági mutatók, amelyet nem a ragasztók felhasználásával oldanak meg, hanem a faforgácsok speciális irányítottsága alapján érnek el. Az OSB-ből készült ház falai, a tetőzet ellenállnak a terhelésnek nedves körülmények között is. A lapok védettséggel bírnak a gombák, a rovarok ellen.

Az OSB tárolásának jellemzői

Az OSB lapok technológia szerinti szállítása, mozgatása, tárolása úgy történjen, hogy azok ne sérüljenek meg. A tárolása jól szellőző zárt tárolóban vízszintes helyen történjen. Hosszú idejű raktározása során a felszínét le kell takarni, védeni kell az esetleges csapadéktól, a porszennyeződéstől. Amennyiben az OSB lap elhelyezése nem lehetséges a technológia szerint fedett térben, úgy a tárolási helyet elő kell készíteni, sík felületre raklapot kell helyezni, el kell különíteni a talajtól. A raklapra fóliát, védő vásznat kell borítani, védve a lapokat a talaj nedvességétől, de biztosítani kell a levegőztetést.

Kövesd az OSB lapot Facebookon

OSB lap árak

Termékek
 
Tudástár
Az OSB lapot gyorsan növő, kis termetű fából készítik.

OSB lap

Az OSB lapot gyorsan növő, kis termetű fából készítik. Amerika ...

A fenyőből készült bútorok előnyei és hátrányai

Vitathatatlan, hogy a fenyőből készült bútorok megrendíthetetlenül ott vannak a ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből