Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Hogyan készítsünk madáretetőt?

Madarak madáretetőMadarak nélkül a világot elképzelni sem érdemes. De talán ők az egyik leginkább kiszolgáltatott, védtelen tagjai az élővilágnak, főleg télen. A mi tollasaink a gyümölcsösökben és kertekben eltávolítják a különböző kártevőket és bogarakat, amiért hálával tartozunk nekik. A hideg beköszöntével el kell gondolkoznunk, hogyan segíthetnénk túlélni nekik a telet?

Elsősorban madáretető készítésével, hiszen ezek létfontosságúak havazáskor, és a nagyon hideg téli időszakokban, amikor a madarak az eleséget sokkal nehezebben találják meg.

A klasszikus madáretetőt fából, vagy rétegelt lemez deszkából alakítják ki, aminek az oldalai nem magasak – hogy ne szóródjon szét az étel-, és egy tetőből a tetején a hó és eső ellen. De mostanság etetők készítéséhez a legkülönbözőbb anyagok használhatók fel.

Egy egyszerű etetőt lehet készíteni például cukorkás dobozból, üres üdítős, gyümölcsleves palackból, tejes dobozból. Ezek elkészítése nem több tíz percnél. Azonban ha egy időtállóbb dolgot szeretnénk, és van kedvünk, csodálatos madáretetőt készíthetünk, amely dísze lehet a kertünknek.

Madáretetők műanyag palackokból

Madaretető műanyag palackbanJól alkalmazható a nagy, műanyag 5 literes palack: a bejáratnak valót ki kell vágni az aljától kicsit magasabban (lásd a képen). A madarak általában félnek a zárt térben, tehát a lyuknak elég nagynak kell lennie a palack teljes szélességében, ha négyzet alakú, és a magassága 10-15 cm.

Amennyiben téglatest alakú, úgy 2-3 ajtó is lehet. A palackot a nyaki résznél befogva zsinórral erősítsük fel egy minél magasabb ághoz, hogy ne érje el a macska (bár ez sokszor nem jelent számukra akadályt). Ahhoz, hogy a könnyű etető ne himbálózzon nagyon a szélben, az aljára tegyünk nehezéket, például méretre vágott linóleumot.

Egy üres tejes doboz pontosan ugyanilyen szolgálatot tehet azzal a különbséggel, hogy kisebb lesz.

Madáretető fából

A legeredetibb madáretető konstrukció lehet fából, deszkából, vagy rétegelt lemez aljból. Ezekhez van erősítve a négy sarkára a tetőszerkezet, az oldalát tartó fa léc, és maga a tető. A képzelet határtalan építési lehetőségeket nyújt. Amennyiben az etető saját kertedben lesz, miért ne legyen az egy műalkotás?

Madaretető műanyag palackban

Ebben az esetben viszont már komolyabb anyagokra van szükség, mint például az OSB lap, amely vízálló, és több éven keresztül szolgál. A nyílások lehetőség szerint nagyok legyenek, hogy a nagyobb madarak, például a harkályok is látogathassák. Alul néhány apró lyukat kell fúrni a vízelvezetésre.

Mit kell etetni a madarakkal?

A madarak étele télen is nagyon változatos legyen – nyers napraforgómag, zab, diófélék, köles, főtt zöldségek és apróra vágott gyümölcsök. Fontos tudni, hogy mondjuk a citrusfélék, a banán és a kenyér egyes madaraknak ártalmas lehet.

Különböző madaraknak különböző igényeik vannak az eleséggel kapcsolatban. Például a verebek és a tengelicék szeretik a zabot, búzát és a kölest. Harkályok és a cinegék nem ellenzik a szalonnát (ami nem sózott). Az ökörszem örömmel lakomázza a bogyókat, gyümölcsöket, és így tovább.

Madáretető műanyag fél literes palackban

Nagyon fontos, hogyha elkezded etetni a madarakat, nagyjából április közepéig nem szabad abbahagyni folyamatos ellátásukat. Ez azért lényeges, mert ha egyszer hozzászoktattad őket az etetéshez, nagyon nehezen fognak maguktól elemózsiát találni, és nagy rá az esély, hogy elpusztulnak. Április közepén viszont elkezd újjáéledni a természet, utána már könnyen találnak maguknak élelmet.

Ha igazán szereted a madarakat, készíthetsz nekik itatót is – például egy virágalátétbe engedsz vizet -, vagy egy odút az etető mellé, amiben összebújhatnak, melegedhetnek télen. A szabályok ezekre is érvényesek: minél magasabban, minél biztonságosabb helyen kell elhelyezni őket.

Az elkészült etetőben, és annak környékén repkedő madarak látványa javítja a hangulatot, egy rengeteg örömet szerezhet számunkra, és még egy nagyon jó cselekedetet is végzünk a madáretetéssel. A madarak pedig hálából védik a kertet és gyümölcsöst a kártevőktől.

Támogasd ezeket az apró állatokat ebben a (számukra) nagyon nehéz időszakban, ők pedig biztosan feldobják a napjaidat énekükkel és vidám nyüzsgéssel!

 

További termékeink

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!