Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Gazebo építése

Cikkünkben az úgynevezett Gazebo építésének menetét, és a hozzá használatos alapanyagoknak a méretét mutatjuk be, hogy megkönnyítsük munkádat mind a kivitelezés, mind az anyagbeszerzés terén.

A különbség a pavilon, pergola és gazebo között: gazebo-pergola-pavilon

Gazebo: rendelkezik szilárd tetőzettel, részletes vagy teljes fallal. (Az oldal alján különböző stílusú Gazebo kialakításokat találsz).

Pergola: a teteje rácsos, a szerkezetén növényeket futtathatunk.

Pavilon: a pergola és a gazebo közt van a szerkezete: nincs fala de a tető az teljes.

A gazebo lehet négyzet, hatszög, nyolcszög és egyéb más alapú is.

utmutato-1

A gazebo építése pontos tervezést és méréseket igényel. Meg kell tervezned az elrendezését az oszlopoknak, a lábazatot, a szarufák, tető és korlátok helyzetét és méretét.

Anyagszükséglet (nem pontos, hanem ráhagyásos értékeket tartalmaz):

 • kb. 12 zsák cement
 • kb. 1 m3 sóder
 • 8 db gerenda
 • kb. 20 m olcsóbb deszka merevítőnek
 • 8 db oldalsó gerenda 50×150 padlóból 180 cm-es
 • 1 db átívelő gerenda 50×150 padlóból 370 cm-es
 • 6 db lábazati gerenda 50×150 padlóból 180cm-es
 • 8 db 50×150 padlóból 120cm es + 8 db 90 cm-es
 • 16 db 280 cm szarufa 50×150 es padlóból
 • 13-14m2 50×150 es deszka járófelületnek vagy hajópadló, teraszburkolat
 • korláthoz 13 m2 deszka vagy hajópadló
 • korlát kerethez 14db 180 cm es 50x200as padló hosszába kettévágva
 • 18 m2 15 mmes OSB lap
 • 18 m2 zsindely alátétlemez
 • 18 m2 zsindely
 • 8 db oszloptartó
 • 24 db gerendához talp
 • szögek

A felső díszítés anyagát nem tartalmazza.

Elhelyezkedés:

Első lépésben válaszd meg a helyét a gazebonak. Ha ezzel megvagy, kezd el mérni az oszlopok helyét. A nyolcszögalakot fogd fel egy négyzetnek, aminek a sarkai le vannak vágva. A négyzet sarkai egymástól 375 cm távolságra lesznek. Ügyelj, hogy a sarkok 90° zárjanak be egymással. Használj segédtáblákat, madzagokat. A négyzet oldalánál kihúzott madzagoknak egyforma hosszúaknak kell lenniük, és ez igaz az átlóknál kihúzott madzagokra is. Az átlós madzagok segítségével jelöld meg a középpontját az alapnak. A sarkoktól mérj be 110-110 centimétert, feszíts ki madzagot majd jelöld a középpontokat egy karóval. A nyolcszög oldalai így 155 cm hosszúak lesznek.

utmutato-2

Lábazat:

Rajzold meg a gazebo oldalát a középpontok segítségével. Egyik oldalt kiszedheted a madzagokat, amíg kiásod a gödröt a beton alaphoz. A segédtáblákat ne szedd ki, mert még szükség lesz a gerendarögzítők elhelyezésekor.

Az alapnak körülbelül egy 30 cm (az alja lehet szélesebb) átmérőjű 90 cm mély gödröt kell ásnod. Az alját töltsd ki sóderral. Felülre csinálj 5×10-es deszkából 30×30 a keretet, hogy a beton ne folyjon szét.

utmutato-3

Rögzítő csavar:

A rögzítő csavarokat tedd a beton közepébe mielőtt az megkötne. Az oszlop csavarok oldalai és a középső lábazat rész 22,5°-ot kell, hogy bezárjanak.

Oszlopok:

Az oszlophoz 90×90-es gerendákat ajánlunk, magasságuk körülbelül 280 cm legyen. A tetejét vágd be, hogy a tető szarufákat be tudd majd illeszteni. Az alját pedig 22,5° szögben az alsó szegélyek rögzítéséhez. Az oszlopokat rögzítheted helyükön.

utmutato-4

Alsó gerendázat:

A következő lépésben az alsó gerendázatot tedd le, amit 5×15 ös padlóból ajánlunk, hogy készíts. A rögzítőket szögeld oda a gerendák aljához. Elsőnek az átívelő gerendát tedd le, majd kettő rá merőlegeset és végül a maradék 4-et.
Ezután a köztes gerendák elhelyezése következik. A köztes rövidebbik 5×150 padlók oldalát vágd be 22,5° osra, hogy majd illeszkedjenek az alsó gerendázathoz. Az oldalsó szegélyektől körülbelül 105 cm-re tedd be őket és közéjük rögzítsd  csavarokkal a merevítést. Itt is 50×150 es padlókat használj. Ha ezekkel kész vagy minden kis cellában, akkor a padlózat felfogatása következik.

Padlózat:

A padlózat kialakításához szintén 50×150-es padlókat használj, de hajópadlóból és teraszburkolatból is készítheted. A szélső padlókat vágd be, hogy a gerendákhoz be tudd illeszteni őket. A padlók széleit 22,5° fokban be kell vágnod. A széleit és középen ameddig futnak a lábazati gerendák, addig szögeld oda. Használj 90-100-as szögeket. A végén egy nyolcszög alakot helyezz a közepébe.

utmutato-6

Tető és felső díszítés:

Díszítőelemnek felülre rácsot, vagy akár egyéb díszítést is kialakíthatsz. A rácsnak csinálj egy keretet 5×10-es és 2,5×10-es anyagból, amit két gerenda közé fogasd fel. A keret felső és alsó részét, ami illeszkedik a gerendákhoz be kell vágnod 22,5°-ba. A keret alsó részére ajánlatos vízleeresztő lyukakat fúrni.

Vágj ki egy 15×15-ös nyolcszögű kis középoszlopot. Ide fognak illeszkedni 5×15-ös körülbelül 270 cm hosszú szarufák, aminek az illeszkedő részét 26,5°-ba vágjuk be. Másik végét majd a gerendák bemetszésébe kell csavarozni, körülbelül 30 cm es túllógásod lesz. A gerendákat fogasd oda a közép oszlophoz és a rács keresztjéhez is. Lesz 8-8 tetőgerenda.

utmutato-7 utmutato-5

Ha ezzel kész vagy, a tető felrakása következhet. Sokféle borítást tehetsz rá, de mi a zsindelyes megoldást írjuk le. A zsindely alá 15 mm OSB lapot vágj méretre, hogy a tetőgerendákhoz hozzá tudd csavarozni. A tető területe körülbelül 18 m2 lesz. Az OSB felfogatása után a zsindelyalátét lemez és a zsindely feltevése következik. Középre vágj, csúcsdíszt majd rögzítsd, így az eső is jobban lecsapódik a tetőrészre.

utmutato-8

Korlátok:

A korlátokat egyszerűbb és díszesebb kivitelben is megcsinálhatod. Anyaga lehet hajópadló, vagy deszkából is kivitelezhető. A felső és alsó keretet itt is be kell vágnod 22,5°-ba, hogy illeszkedjenek a gerendához. A korlát magasságát te választod meg, de körülbelül 80 cm magasra szabjuk. A sín aljába itt is fúrj vízlevezető nyílásokat körülbelül 20 centinként. A korlátot a padlótól 10 cm re fogasd fel.

utmutato-9

Források:
http://www.calredwood.org/project-plans/shade-structures/
https://www.homestratosphere.com/gazebo-designs/

További termékeink

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Vörösfenyő gyalult fűrészáru

A kültéri építkezéseknél - ahol a faanyag közvetlenül, intenzíven kapcsolatba

Kőris szárított fűrészáru

Kőris fűrészáru Közepesen nagyra növő fafaj. Anyaga erős, de rugalmas. Frissen

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
Terrafest
PEFC
PABST

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!