Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Gazebo építése

Cikkünkben az úgynevezett Gazebo építésének menetét, és a hozzá használatos alapanyagoknak a méretét mutatjuk be, hogy megkönnyítsük munkádat mind a kivitelezés, mind az anyagbeszerzés terén.

A különbség a pavilon, pergola és gazebo között: gazebo-pergola-pavilon

Gazebo: rendelkezik szilárd tetőzettel, részletes vagy teljes fallal. (Az oldal alján különböző stílusú Gazebo kialakításokat találsz).

Pergola: a teteje rácsos, a szerkezetén növényeket futtathatunk.

Pavilon: a pergola és a gazebo közt van a szerkezete: nincs fala de a tető az teljes.

A gazebo lehet négyzet, hatszög, nyolcszög és egyéb más alapú is.

utmutato-1

A gazebo építése pontos tervezést és méréseket igényel. Meg kell tervezned az elrendezését az oszlopoknak, a lábazatot, a szarufák, tető és korlátok helyzetét és méretét.

Anyagszükséglet (nem pontos, hanem ráhagyásos értékeket tartalmaz):

 • kb. 12 zsák cement
 • kb. 1 m3 sóder
 • 8 db gerenda
 • kb. 20 m olcsóbb deszka merevítőnek
 • 8 db oldalsó gerenda 50×150 padlóból 180 cm-es
 • 1 db átívelő gerenda 50×150 padlóból 370 cm-es
 • 6 db lábazati gerenda 50×150 padlóból 180cm-es
 • 8 db 50×150 padlóból 120cm es + 8 db 90 cm-es
 • 16 db 280 cm szarufa 50×150 es padlóból
 • 13-14m2 50×150 es deszka járófelületnek vagy hajópadló, teraszburkolat
 • korláthoz 13 m2 deszka vagy hajópadló
 • korlát kerethez 14db 180 cm es 50x200as padló hosszába kettévágva
 • 18 m2 15 mmes OSB lap
 • 18 m2 zsindely alátétlemez
 • 18 m2 zsindely
 • 8 db oszloptartó
 • 24 db gerendához talp
 • szögek

A felső díszítés anyagát nem tartalmazza.

Elhelyezkedés:

Első lépésben válaszd meg a helyét a gazebonak. Ha ezzel megvagy, kezd el mérni az oszlopok helyét. A nyolcszögalakot fogd fel egy négyzetnek, aminek a sarkai le vannak vágva. A négyzet sarkai egymástól 375 cm távolságra lesznek. Ügyelj, hogy a sarkok 90° zárjanak be egymással. Használj segédtáblákat, madzagokat. A négyzet oldalánál kihúzott madzagoknak egyforma hosszúaknak kell lenniük, és ez igaz az átlóknál kihúzott madzagokra is. Az átlós madzagok segítségével jelöld meg a középpontját az alapnak. A sarkoktól mérj be 110-110 centimétert, feszíts ki madzagot majd jelöld a középpontokat egy karóval. A nyolcszög oldalai így 155 cm hosszúak lesznek.

utmutato-2

Lábazat:

Rajzold meg a gazebo oldalát a középpontok segítségével. Egyik oldalt kiszedheted a madzagokat, amíg kiásod a gödröt a beton alaphoz. A segédtáblákat ne szedd ki, mert még szükség lesz a gerendarögzítők elhelyezésekor.

Az alapnak körülbelül egy 30 cm (az alja lehet szélesebb) átmérőjű 90 cm mély gödröt kell ásnod. Az alját töltsd ki sóderral. Felülre csinálj 5×10-es deszkából 30×30 a keretet, hogy a beton ne folyjon szét.

utmutato-3

Rögzítő csavar:

A rögzítő csavarokat tedd a beton közepébe mielőtt az megkötne. Az oszlop csavarok oldalai és a középső lábazat rész 22,5°-ot kell, hogy bezárjanak.

Oszlopok:

Az oszlophoz 90×90-es gerendákat ajánlunk, magasságuk körülbelül 280 cm legyen. A tetejét vágd be, hogy a tető szarufákat be tudd majd illeszteni. Az alját pedig 22,5° szögben az alsó szegélyek rögzítéséhez. Az oszlopokat rögzítheted helyükön.

utmutato-4

Alsó gerendázat:

A következő lépésben az alsó gerendázatot tedd le, amit 5×15 ös padlóból ajánlunk, hogy készíts. A rögzítőket szögeld oda a gerendák aljához. Elsőnek az átívelő gerendát tedd le, majd kettő rá merőlegeset és végül a maradék 4-et.
Ezután a köztes gerendák elhelyezése következik. A köztes rövidebbik 5×150 padlók oldalát vágd be 22,5° osra, hogy majd illeszkedjenek az alsó gerendázathoz. Az oldalsó szegélyektől körülbelül 105 cm-re tedd be őket és közéjük rögzítsd  csavarokkal a merevítést. Itt is 50×150 es padlókat használj. Ha ezekkel kész vagy minden kis cellában, akkor a padlózat felfogatása következik.

Padlózat:

A padlózat kialakításához szintén 50×150-es padlókat használj, de hajópadlóból és teraszburkolatból is készítheted. A szélső padlókat vágd be, hogy a gerendákhoz be tudd illeszteni őket. A padlók széleit 22,5° fokban be kell vágnod. A széleit és középen ameddig futnak a lábazati gerendák, addig szögeld oda. Használj 90-100-as szögeket. A végén egy nyolcszög alakot helyezz a közepébe.

utmutato-6

Tető és felső díszítés:

Díszítőelemnek felülre rácsot, vagy akár egyéb díszítést is kialakíthatsz. A rácsnak csinálj egy keretet 5×10-es és 2,5×10-es anyagból, amit két gerenda közé fogasd fel. A keret felső és alsó részét, ami illeszkedik a gerendákhoz be kell vágnod 22,5°-ba. A keret alsó részére ajánlatos vízleeresztő lyukakat fúrni.

Vágj ki egy 15×15-ös nyolcszögű kis középoszlopot. Ide fognak illeszkedni 5×15-ös körülbelül 270 cm hosszú szarufák, aminek az illeszkedő részét 26,5°-ba vágjuk be. Másik végét majd a gerendák bemetszésébe kell csavarozni, körülbelül 30 cm es túllógásod lesz. A gerendákat fogasd oda a közép oszlophoz és a rács keresztjéhez is. Lesz 8-8 tetőgerenda.

utmutato-7 utmutato-5

Ha ezzel kész vagy, a tető felrakása következhet. Sokféle borítást tehetsz rá, de mi a zsindelyes megoldást írjuk le. A zsindely alá 15 mm OSB lapot vágj méretre, hogy a tetőgerendákhoz hozzá tudd csavarozni. A tető területe körülbelül 18 m2 lesz. Az OSB felfogatása után a zsindelyalátét lemez és a zsindely feltevése következik. Középre vágj, csúcsdíszt majd rögzítsd, így az eső is jobban lecsapódik a tetőrészre.

utmutato-8

Korlátok:

A korlátokat egyszerűbb és díszesebb kivitelben is megcsinálhatod. Anyaga lehet hajópadló, vagy deszkából is kivitelezhető. A felső és alsó keretet itt is be kell vágnod 22,5°-ba, hogy illeszkedjenek a gerendához. A korlát magasságát te választod meg, de körülbelül 80 cm magasra szabjuk. A sín aljába itt is fúrj vízlevezető nyílásokat körülbelül 20 centinként. A korlátot a padlótól 10 cm re fogasd fel.

utmutato-9

Források:
http://www.calredwood.org/project-plans/shade-structures/
https://www.homestratosphere.com/gazebo-designs/

További termékeink

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Akác termékek

Rendelésre elérhető akác termékeink: kb. ~ 2 hét átfutási idővel.  Kerítésdeszka:  -

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!