Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!

Tudástár

Nemzetközi FAIPARI hírek

2023.09.18

Finnország – alapanyaghiány okoz problémákat a faiparban (yle.fi cikke alapján)

Mivel kevés alapanyag áll rendelkezésre, a hangsúly várhatóan eltolódik majd a gyártásban a magasabb hozzáadott érték felé, vagyis hogy minél magasabb fokon feldolgozzák a rendelkezésre álló alapanyagot.

Egy finn professzor szerint az alapanyaghiány oka nagyon egyszerű, eltűnt a finn gazdaságból az orosz faanyag. Különösen dél-kelet Finnországban jelentős a faanyaghiány.

Az első áldozata a helyzetnek a Sunila papíripari gyár Kotkában. A Stora Enso szeptember elején a bezárás mellett döntött, mert a gyár már nem volt nyereséges, mivel nem volt számára hozzáférhető az olcsó orosz alapanyag. Sem semmilyen orosz alapanyag.

Várhatóan ez a helyzet tartós lesz, tehát be kell rá rendezkednie a finn faiparnak. A háború előtt a feldolgozóipar az alapanyag szükséglet 7-10%-át hozta be Oroszországból, ez az szám még magasabb volt a dél-keleti régiókban. Mivel kevés az alapanyag, az egész iparágnak változásokkal kell szembenéznie. Ráadásul a fűrésztelepek nagyrészt a szintén orosz bioenergiával, pellettel működtek korábban, ami szintén a múltté. A kitermelés fokozása, több fa kivágása EU-s rendeletekbe ütközik.

A 2020-as években egyre több befektetést látunk megvalósulni Finnországban olyan projektekbe, amelyekkel újfajta, faiparhoz még kapcsolódó termékeket lehet előállítani. Egyik ilyen anyag a lignin, ami korábban még hulladéknak számított, ma azzal kísérleteznek, hogy ragasztót fejlesszenek ki belőle, de egyéb termékek alapanyaga is lehet. Az erdészet új, magasan feldolgozott termékei a finom szénpor is, amely a lítium ion akkumulátorokba felhasználható.

A Sunila fűrészüzemben is egy széntermékeket gyártó kísérleti üzem kap helyet egyelőre.

Lengyelország –  A kereslet a faanyagokra, rönkre lecsökkent Kínában, a gazdaság mutatói nem is ígérnek ebben jelentős változást. Azonban sok ország számára Kína továbbra is fontos export piac, pl.  Lengyelország képes volt megháromszorozni rönk kivitelét idén.

Ausztria Szeptember 1-i hír- összeomlás a fűrészüzemekben. A raktárak tele vannak faanyaggal, néhány hónapon belül a luc fűrészáru ára megfeleződött (??). Az építőipar nagyon szerényen teljesít, a hitellehetőségek is beszűkültek. A kereslet és az árak egyaránt csökkentek.

Csehország – Nehéz helyzetben a faipar. A szú fertőzések hulláma még nem a múltté, bár enyhülőben, a gazdasági visszaesés, jelentős energia áremelkedés és infláció mind aktuális nehézségek. Alacsony szinten van a kereslet jelenleg a faanyagok kereskedelmében.


2023.08.30

– Augusztus elején a román hatóságok jóváhagyták a HS Timber sebesi telephelyének értékesítését a német Zieglernek.

Lengyelország – faipar eddig példátlan válságban. A szektor szereplői nyílt levelet intéztek a miniszterelnökhöz. Kihívást jelent a piaci helyzet, hogy a piaci szereplők nem tudnak megállapodni az állami erdőket felügyelő szervezettel a faértékesítésekről, árképzésről, FSC a tanúsítványról. Mindez igen súlyos helyzethez vezetett , számos gyártó cég, az iparág legnagyobbjai is kénytelenek voltak pár hétre leállítani a gyártósorokat, mert a termékeiket egyszerűen nem tudták eladni.

Oroszország – a faanyagárak stabilizálódtak (visszacsökkentek) a covid járvány előtti szintre.

Kína –  újabb csökkenés a fenyő rönk árában illetve importjában. A kínai vámhatóságok szerinte a rönk import  20,31 millió m3 volt az év első felében, az 22%-s a tavalyi adatoknak ugyanerre az időszakra nézve.  Az átlagár tavalyhoz képest 10%-ot emelkedett.

Södra – áremelést jelentett be őszre, magas keresletre számítanak, főleg a fűrészárukat tekintve

Bajorország – csökkentik a fakitermelést Bajorországban, a kereslet alacsony volumene miatt. 600 000 m3-rel fog csökkenni a kitermelés a 2024-es pénzügyi évben.


2023.08.24

– Az Európia Bizottság vizsgálatot indít a nyír rétegelt lemezzel kapcsolatban, mely Kazahsztánon és Törökországon keresztül továbbra is bejut ez EU-ba.

India idén lehagyta népességszámban Kínát és a világ legtöbb lakossal rendelkező országa lett. India várhatóan 2027-re a világ 3. legnagyobb gazdasága lesz, maga mögé fogja utasítani Japánt és Németországot is. (Németországot idén már lehagyta Oroszország…) A várható gazdasági növekedés 2027-ig 6,7% / év, míg a kínai 4,5%. A növekedés motorja sok más nemzetgazdaságtól eltérően a belföldi kereslet és a befektetések, nem pedig az export.  Faanyag kereskedelme is jelentős, a világon a 3 . legnagyobb exportőr, de az importje is óriási a lakossága miatt.

– Július hónapban Oroszországból 5%-kal kevesebb faanyagot exportáltak, mint egy hónappal korábban. Az orosz export idén májusban Kazahsztánba 60%-kal emelkedett tavaly májushoz képest. Kínai viszonylatban az orosz export enyhén csökkent júliusban az előző hónaphoz képest.

Svédországban a tavaly júliushoz képest 11%-kal növelték a kitermelés alá volt erdőterületeket. Ez összesen 16 376 hektár. A készletek faanyagokból mintegy 7,9 millió m3-t tesz ki, ami 9%-kal kevesebb, mint tavaly, ugyanebben az időszakban. Ebből 2,3 millió m3 a fenyő fűrészáru. A többi papíripari alapanyag inkább.

Kanada indokolatlannak látja és bírósági felülvizsgálatot kezdeményez az USA határozatával kapcsolatban, amely benntartja az import vámokat fenyő fűrészárura továbbra is. Kanada szerint a vámok tisztességtelenek és igazságtalanok. Ártanak a kanadai iparnak. Kanada pedig világelső fenyő fűrészáruk gyártása területén.

USA – augusztus közepén enyhén csökkentek a fűrészáru árak, minden azonban csak átmeneti a szakértők szerint.

Finnországban júniusban jelentősen, 13%-kal csökkent a rönkök kitermelése a tavalyhoz képest.

Német gazdaság recesszióban – egymást követő két negyedévben csökkent a német gazdaság teljesítménye 2022. 4. negyedév és 2023. első negyedévében is.  Habeck német gazdasági miniszter szerint a visszaesés oka az orosz energiahordozótól való túlzott függőség. Németország nagy mennyiségű palagázt vásárolt az USÁ-tól, az orosz energiához képest jóval drágábban. Az idei év 3. negyedévére stagnálásban bíznak a hozzáértők, majd az utolsó negyedévre 0,1% növekedést jósolnak.


2023.07.27.

Németország – Az árak drasztikusan zuhannak Németországban – a piac összeomlott. A fűrészáru piacon az árhelyzet nagyon zavaros, régiónként nagyon eltérő. A meglevő szerződéseket esetenként felmondják a vevők, újakat ritkán kötnek, vagy ha mégis, akkor csak rövid időre és nyomott áron.

Az erdőtulajdonosok ritkán számolnak be 87-92 EUR feletti árakról luc BC minőségre. A szúval fertőzött fa  62-64 Eur nettó. A fűrészáru kereskedők vegyes árakat kínálnak , 74-79 EUR /m3 BC minőségben. A luc nyomán a borovi fenyő értékesítése szinte leállt. A BC minőségű borovi 50-54 m3. További kilátások:  a fűrészipar és faipar területén maximum stagnálás várható, illetve a tevékenység tovább csökken, mert az építőipar tovább hanyatlik a várakozásoknak megfelelően.


 2023.07.25

Lettország – a lett faanyag export 20%-kal csökkent az év első 5 hónapjában. Az import is csökkent 30%-kal.

Kína – idén az első félév során a kínai rönk import 9,3 %-kal csökkent. A fűrészáru import azonban növekedett 11,4%-kal az előző év ugyanazon időszakához képest.

Kronospan Group – 20 millió EUR-s befektetést hajt végre egy Kijev közelében található logisztikai központba az ukrán háború miatt. A Kronospan-nak több telephelye is van Ukrajnában.

Szlovénia – A Szlovén Statisztikai Hivatal szerint 2023 májusában 6,4 millió EUR értékű rönköt értékesítettek Szlovéniában. Ez 15%-kal kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt. A rönk értéke kb. 14%-kal csökkent. A többi kategóriában is alacsonyabbak a bevételek kb. 16%-kal.

Rétegelt lemez – az export Oroszországból Kínába 49%-kal emelkedett június hónapban.


2023.07.19

Svédország – A Setra nyilvánosságra hozta második negyedéves árbevételét, mely 23,7 %-kal volt alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Németország – július folyamán enyhe áremelkedés következett be a pellet árában.

Észak-Amerika – a faanyagok piaca június végén, július elején tovább erősödött. Még korábbi hír volt július legelején, hogy az építőipar virágzik az USÁban, tehát jóval nagyobb mennyiségű faanyagra lesz szükség a közeljövőben.

Keményfa rönk – Egyre nehezebb hozzájutni keményfa rönkökhöz Európában. Az éghajlati viszonyok, csökkenő termelékenység, Kínába irányuló növekvő rönk export és számos új politikai szabályozás együttes hatása mindez. Az árak viszonylag stabilak maradtak, főleg a tölgyet illetően, pedig a fogyasztás csökken, a gazdaság pedig Európaszerte lasul.

Ausztria – Az osztrák fűrészüzemek jelentősen csökkentik a gyártásukat, a rönk árak ezzel párhuzamosan csökkennek. Az osztrák faanyagok piacán extrém kedvezőtlen a helyzet. A fűrészáru árak és az eladott mennyiségek is nagyon alacsony szinten vannak.


2023.07.07

Lengyelországkét év kedvező gazdasági helyzet után a lengyel feldolgozóipar gyengülő kereslettel néz szembe és emelkedő költségekkel, energiaárakkal.

Kína – fenyő rönk import továbbra is gyenge Kínába. Magas az infláció és a kamatlábak Kínában is, így az építőipar továbbra sem virágzik.

USA – az USÁ-ban viszont az építőipar virágzik, ezért a kereslet várhatóan emelkedni fog fűrészárura.


2023.06.21

Románia – Temesvár mellett (Dumbravita / Újszentes) új Ikea üzlet nyílt a napokban. Ez az Ikea 3. kereskedelmi egysége Romániában, de az első, ami nem Bukarestben található.

Ausztria – Júniusban alacsony kereslet tapasztalható a fűrésztelepeken, ami a fakitermelést tovább csökkenti. A kereslet hetek óta alacsony a fenyő rönkökre. Ami igény van, azt raktárakból vagy lekötött mennyiségek alapján szerzik be a fűrésztelepek. Az ellátás általában kvótákhoz kötött, ami szintén késlelteti a rönkök leszállítását. A fenyő rönk ára Ausztriában csökkent, egyes esetekben akár 15 EUR-val is per m3.

Szintén az osztrák helyzetről egy másik cikk: 2022 óta jelentősen csökkent a kereslet az építőiparban, mely a faipar legnagyobb partnere. Az idei évben a tavaszi kereslet felélénkülés elmaradt az építőiparban. A rendelésállományok alacsonyan maradtak , emiatt a  vállalatok csökkentik termelési kapacitásaikat, mert az energia, nyersanyag, logisztika és a bérköltségek magasak. Ugyanakkor a jövőre nézve továbbra is optimisták.

Kína – Kína 2020 végén tiltotta meg a fenyő rönkök importját Ausztráliából, miután szú fertőzte meg az ausztrál faanyagokat. Kína most megszűntette ez a tilalmat, de az ausztrálok ennek ellenére nem számítanak történelmi csúcsokra a kínai export kapcsán.

Románia – A román trösztellenes hatóság vizsgálja a Ziegler ügyletét – a HS Timber felvásárlását.

A német cég Románia legnagyobb gyára felvásárlásának utolsó szakaszában van jelenleg. A HS Timber hamarosan Ziegler tulajdonba kerül. A tranzakció értékét, vagyis a vételárat nem hozták nyilvánosságra, a megegyezést idén 04.23-án jelentették be. Ez követően a Román Versenytanács vizsgálatot kezdeményezett gazdasági összefonódásra hivatkozva. A Ziegler fafeldolgozássel, gyalulással foglalkozik és  a Ziegler Group része, mely különböző iparágakban tevékenykedik (logisztika, faház építés/kivitelezés, kereskedelem, szállodaipar, média).

Az osztrák HS Timber – korábban Schweighofer – azért döntött az eladás miatt, mert a románok számukra kedvezőtlen szabályozást hoztak a román faanyag felvásárlásával kapcsolatban (30%-os felső plafon) . Illetve az Ukrajnából behozott szűkös nyersanyagok is tényezők voltak az eladás mellett.

A román feldolgozóipar egyébként 2016 óta folyamatosan zsugorodik, 2023 első hét hónapjában elérte a 2015-ös szint átlagának az 50%-át, majd az alá csökkent.


2023.06.13

Németországban jelentős árcsökkenés történik a faanyag árak területén. Az építőipar válsága és a gazdasági recesszió mindennek az oka. Az árcsökkenés meglepetést okozott a német erdőtulajoknak, mivel az árak némileg emelkedtek eddig az első negyedévben. Most azonban nagyon más a helyzet..

Svédországban az év kezdetéhez képest valamivel kedvezőbb a fűrészüzemek helyzete. A fűrésztelepek korábban óvatos áremelkedéseket hajtottak végre, a gyártás és a logisztika zökkenőmentesen folytatódott április közepéig. Akkor a piaci helyzet ismét nagyon lehűlt. Most minden szereplő a piacon arról számol be, hogy a kereslet nagyon alacsony, mely további árcsökkenést követel meg. Valószínűleg ez az árnyomás 2. hulláma, amit most látunk.

A kanadai erdőstüzeknek köszönhetően a faanyag árak az utóbbi hét hétben az eddigi csúcsra emelkedtek. Az erdőtüze fűrészáru hiányt okoznak az USÁ-ban. A több, mint 400 erdőtűz 8 millió hektár erdőt semmisített meg.

A kínai statisztikák szerint a faanyag import az első negyedévben 6,52 millió m3 volt, melynek értéke 1,658 milliárd dollárt tesz ki. Ez 3% növekedés mennyiségileg, de 8% csökkenés értékben a tavalyi évhez képest. Az átlagár import faanyagra 254 USD volt /m3 (CIF paritáson) az első negyedévben, ez 12%-kal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A teljes faanyag import 9%-kal emelkedett 4,42 millió m3-re.

A brit faipari szövetség felhívta a tagok figyelmét, hogy mindenképpen kerüljék el az Oroszországból illetve Fehéroroszországból származó faanyagok beszerzését. Az orosz rétegelt lemez és egyéb faanyagok illegális behozatala Európába továbbra sem ritka, annak ellenére, hogy az unió is küzd ellene és az unióból kilépő Nagy-Britannia is.

A tilalom ellenére bizonyos anyagok átjutnak az USA és Nagy-Britannia piacára is. A tilalom elkerülése érdekében az orosz nyírfát más országból származónak tüntetik fel, azt állítják róla, hogy Vietnámból , Ázsiából vagy Kínából származik. A szervezet hangsúlyozza a kellő gondosság fontosságát a származási ország ellenőrzése során, különösen, ha új beszállítóról van szó. A szervezet körültekintésre hívja fel a figyelmet, ha török, kazah vagy kirgiz származás megjelölés található a beszerzett árun.

– Biden kormányzat jelentős kezdeményezést indított annak érdekében, hogy a faanyagok innovatív felhasználását kiterjessze a gazdaság különböző ágazataiban. A Mezőgazdasági Minisztérium 43 millió USD-t fektet be a faanyagok, mint építőanyagok népszerűsítésébe. 

Kínában a termelői árak májusban jelentősen csökkentek – 4,6%-kal az előző év azonos időszakához képest. Ez hét éve a legalacsonyabb árszintet jelenti. A termelői árak meredek esése a kínai gyártók árra gyakorolt hatásának gyengülését jelzi, illetve a különböző ágazatokban tapasztalható kihívásokat.  Aggodalomra ad okot a jövedelmezőség, a befektetések nagysága és a foglalkoztatási adatok egyaránt. A  termelői árak csökkenése több tényező eredménye, pl. globális gazdasági bizonytalanság, a kereskedelmi feszültségek, a covid 19 elhúzódó hatásai. Ezek a tényezők mind zavarják az ellátási láncokat, visszafogják a keresletet és élénk versenyhelyzetet teremtenek a kínai ipar számára. Várhatóan a helyi bankok hamarosan csökkentik az irányadó kamatokat. Az év második felében pedig az infláció fokozatos emelkedésére is számíthatunk, ami decemberre az 1%-ot is eléri a fogyasztási termékek esetében. A tartós deflációs nyomás káros lehet a gazdaságra, mert elveszi a kedvét a társadalomnak a fogyasztástól, a befektetőket is elkedvetleníti.


2023.06.09

 • Az Egyesül Államok faanyag importja Európából rekord méreteket ölt. Az első negyedévben az import folyamatosan emelkedett, 38%-kal több, mint a 2020 első negyedévében volt.
 • A svéd fűrészáru ára emelkedett 2023 áprilisában, 2,4%-kal márciushoz képest. A 2022 áprilisi áraknál azonban 35,6%-kal alacsonyabbak. 2022. áprilishoz viszonyítva az export árak csökkentek, a borovi fűrészáru ára 32,5%-kal
 • 9 litván céget vádolnak azzal, hogy orosz illetve belorusz faanyagot forgalmaznak, ezzel EU szankciókat súlyosan sértve. Bizonyíték van arra, hogy ezek a cégek rétegelt lemezt, pelletet és egyéb faanyagot illetve kirgiz és kazah termékeket is.
 • Södra arra számít, hogy a kereslet emelkedni fog faanyagoka vonatkozóan nyáron és ősszel, ezáltal áremelkedés várható. A Södra több terméke esetében árat emel, a luc/borovi fűrészáru ára pl. 10-15%-kal emelkedett
 • Az UPM növeli Németországból származó faanyag importját jövő évtől
 • Finnország: idén a faipari termékek iránti kereslet alacsony, mindezt a termelési volumen csökkenéséhez vezetett illetve az exportárak is csökkentek. Az okok között a szakértők az ukrán-orosz háborút, az inflációt, az energia árak körüli bizonytalanságot jelölték meg. Az exportárak tehát csökkennek, igaz, hogy magas szintről történik ez az árcsökkenés. Előrejelzések szerint a finn fűrészáru gyártás is 2-3%-kal alacsonyabb lesz idén, mint tavaly.
 • A svéd Vida emeli fűrészáru árait – a svéd fűrészüzemek úgy vélekednek, hogy bár a jelenlegi piaci helyzet tele van kihívásokkal, a fűrésztelepekbe történő korábbi befektetéseknek és a jók kiépített értékesítési csatornáknak hála, a fűrésztelepek a szokásos fordulatszámon pörögnek majd az idei év folyamán.
 • Továbbra is magas a pellet ára Németországban. Sőt, májusban áremelkedés is következett be – 2,4% – az előző hónaphoz képest. Még így is a tavalyi árszint alatt vannak azonban az árak.
 • Lettország – a lett faanyagok piacán jelentős áremelkedés következett be a tavalyi év során. 2023 első felében azonban árcsökkenés várható, hiszen a kereslet is csökkent. Az év második felében azonban ismét áremelkedés várható, amit az építőipar erősödése fog kiváltani. Most is tapasztalható már, hogy az építési kedv emelkedik a letteknél. Ha pedig ez így van, akkor a kereslet is emelkedni fog és vele az árak szintén.

2023.06.01

Kína fenyő import kezd eltolódni Oroszország és Európa irányába, Észak-Amerika egyre inkább piacot veszít.

– Továbbra is aggodalmat kelt az EU berkein belül, hogy az orosz pellet Törökországon keresztül beszivárog az EU piacaira. Az EU keresi a megoldást.

– 24%-kal magasabbak voltak az építőiparban az árak az első negyedévben Magyarországon, mint tavaly. Az árak közel 5%-kal magasabbak, mint az előző negyedévben, vagyis 2022. végén.

UPM – felülvizsgálja a 2023-ra vonatkozó terveit, bejelentette, hogy az első félévi adózás előtti eredménye csökkenni fog a 2022-es év hasonló időszakához képest. A kiigazításra azért kerül sor, mert az UPM folyamatosan kihívásokkal néz szemben a jelenlegi piacon.

Az USA kereskedelmi kamarája bejelentette a kínai rétegelt lemez importjára kivetett vámtételek meghosszabbítását. Véleményük szerint a vámok eltörlése jelentős anyagi veszteséget okozna az USÁ-nak.


2023.05.19

A német rönk export 56%-kal alacsonyabb volt idén márciusban, mint tavaly ugyanebben az időszakban – 375 700 m3

A Woodsafe Timber partnerséget kötött a Thermoryval, ezáltal a Thermory hőkezelt termékei immáron tartós tűzvédelemmel ellátva kerülnek majd le a gyártósorról és kerülnek a globális piacra.

Kínában a lombos fa rönk ára folyamatosan csökken, az első negyedévben összesen 12%-kal. A fenyő rönk import nagyjából stabil volt január és március között. Mivel halmozódtak fel készletek az országban, elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben az árak kiegyensúlyozottak lesznek.

Svédországban 2023 első negyedévében a rönkfa ára emelkedett 2022. 4. negyedévéhez képest.

Ukrajnának eltökélt célja, hogy Oroszország és Fehéroroszország helyét a faanyagok világpiacán (melyről az ukránok szerint az oroszok kiszorultak) átvegye. Az ukránok terve az, 10 milliárd USD forgalmú, több tízezer munkahelyet is biztosító iparágat hozzanak létre. Ukrajna 13 millió m3 faanyagot termel ki évente, ezt fel lehet tornázni 25 millió m3-re, de követni kell a skandináv példát, ahol minden hektár kivágott erdőt azonnal újratelepítenek. További tervük az ukránoknak, hogy gépesítik a fakitermelést és javítják a hatékonyságot, csökkentik a költségeket az erdészetben.


2023.05.05

Lettország – a fűrészáru export 56%-kal csökkent február hónapban az előző évihez képest

Oroszországból Törökországba jelentősen emelkedett a rétegelt lemez export márciusban. Konkrétan hétszeresére. Az orosz rétegelt lemez nyilvánvalóan továbbra is megtalálja a piacát a kereskedelmi korlátozások ellenére.

Finnországban továbbra is azzal számolnak, hogy az export volumene csökkenni fog az előző évhez képest, nehéz a helyzet ma a faipari termékek piacán. Őszre várhatóan elbocsátásokkal kell szembenézniük a fűrésztelepeknek az alacsony kereslet miatt.


2023.04.24

Németország:

Kissé csökkentek a rönk árak eddig Németországban áprilisban. Ennek oka a faipari termékek piacának folyamatos árnyomása. Sok német erdőtulajdonos csak rövidtávú szerződést köt a fűrészüzemekkel, mert nagy a piaci árakkal kapcsolatos bizonytalanság.

A fenyő rönkök ára is enyhén csökkent. Nincs azonban arra utaló jel, hogy tartós árcsökkenés következne. Ennek ellenére sok német erdőtulaj bizonytalannak ítéli a helyzetet és csak rövid távra állapodik meg eladási árakról.

Románia: 

A HS Timber bejelentette, hogy részvényeladás keretében értékesíti a Production Sebes Srl-t Romániában a német Ziegler Group-nak. Az ügy lebonyolítása a szokásos hatósági engedélyekhez kötött, várhatóan az év közepére lezajlik a tranzakció.

A Ziegler Group átveszi az összes jelenlegi alkalmazottat, mintegy 650 dolgozót. A Románia központjában elhelyezkedő telephely ideálisan kiegészíti a Ziegler csoport fűrészáru részlegét. A kiváló minőségű alapanyagok mellett a helyszín központi fekvésének köszönhetően tökéletes helyszín lesz mind a beszerzésekhez, mint az értékesítéshez.


2023.04.18

USA – Március végén ismét csökkentek a fűrészáru árak, mivel a kereslet továbbra is enyhe, a vásárlók pedig szkeptikusak. A fűrészüzemek 2 hétre vagy még későbbre tudnak teljesíteni a rendelés leadásától számítva. A legtöbb vevő azonban nem tart készletet, ami az évszakhoz képest furcsa. Általában március végére az időjárás megjavul, minden szem a közelgő tavaszi építési szezonra figyel. Idén a kontinenset átszelő viharok és havazások késleltették a tavaszi fűrészáru vásárlást. Ehhez hozzá kell adni a gazdasági bizonytalanságot, különösen a lakásépítésekkel kapcsolatban. Az eredmény – alacsony fűrészáru forgalom.

Ukrajna – Az orosz-ukrán háború megviseli nyilvánvalóan egész Ukrajnát, így a faiparát is. Majdnem az erdők 1/3-a (3 millió hektár) valamilyen módon érintett a háborús károkat illetően. A háború okozta károk egyes becslések szerint elérhetik a fél milliárd eur-t. Ráadásul 10 millió EUR értékű erdészeti gépek és eszközök valamint 30 millió EUR értékű egyéb agrár ingatlan is tönkrement.

Dánia – Kevesebb mint két évvel ezelőtt a Tvilum, Dánia legnagyobb bútorgyára új gyáregységet vásárolt, melyet most azonban bezár. 42 alkalmazottat már el is bocsátottak, egyelőre 55 aktív dolgozó maradt a gyárban, de ők is hamarosan állás nélkül maradnak. Az MDF és fenyő alapanyagból bútorokat gyártó cég a kereslet visszaesése miatt volt kénytelen a gyárat bezárni.

Mennyibe kerül mostanság a tengeri fuvarozás? Mindössze egyetlen évvel ezelőtt a konténer árak a tengeri szállításban a 15 000 USD-t is elérték. Ez az óriási emelkedés kihívást jelentett, mivel tízszeres áremelkedést jelentett. Mostanra azonban a kereslet újra csökken, a kereskedőknek nehézséget okoz, hogy drága készleteiket értékesítsék, mert a kereslet alapvetően alacsonyabb, magas az infláció, kisebb az árverseny. A kereskedő hajótársaságok mostanság jóval kevesebb hajóval is le tudják fedni a szállítandó áruk volumenét.

Kína: Az Európából származó luc rönk importja 15%-kal csökkent Kínába az előző évhez képest az év első két hónapjában.

Svédország: 2023. februárban a svéd fűrészáru ára csökkent 0,3%-kal a januári adatokhoz képest. Az árak 27,8%-kal elmaradnak a 2022. februári adatoktól.

Lettország: A lett faipar kihívásokkal küzd, az árak a fakereskedelemben hullámzóak, a szú jelentős károkat okoz az erdőkben.


2023.04.13

Kína: év eleje óta folyamatosan csökken az import faanyagok ára Kínában. Április elején egyenesen bedőltek az árak az egész országban. A kereslet gyenge, a készletek pedig jelentősek. A luc rönk import Európából Kínába 15%- kal csökkent január-februárban az előző év adataihoz képest. Összesen a kínai import 1,43 millió m3 volt az év első két hónapjában. 

Binderholz – új fűrészüzemet nyitott az Egyesült Államokban. A Binderholz egy hetvenéves múltra visszatekintő, osztrák cég, mely családi vállalkozásként működik a mai napig. Világszerte 60 telephellyel rendelkezik és 6300 alkalmazottal.


2023.03.16.

Finnország:
A finn erdőtulajdonosok szempontjából a faipar helyzete kedvezően alakul. A belföldi piacon a kereslet magas a faanyagokra. Főleg rostfára. Mindez megmutatkozik abban is, hogy az árak emelkednek. Mindez kedvező az erdőbirtokosok számára.
A faanyagok importja tavaly jelentősen csökkent (7 millió m3), mindez természetesen hatott a faanyagok kínálatára és az erdőbirtokosok bevételeire is.

Lengyelország:
továbbra is pesszimista a hangulat, a kereslet alacsony….


2023.03.07

Lengyelország – a faipar egyértelmű válságban van,  alacsony a kereslet

2022. óta küszküdik a lengyel faipar nagyjából folyamatosan.  2022.  február elején az iparág egy kis lélegzethez jutott a Covid lezárások miatt.  Akkor mindenki felújított, bútort vett, építkezett.  Az alapanyag árak magasak voltak, áruhiány jellemezte a piacot. A háború kitöréséig néhányan még reménykedtek, hogy következhet most már a stabilitás időszaka. Most azonban az iparág szenved a növekvő energia árak miatt, belassult az építőipar, az export szabályosan összeomlott, de a belső piacon is gyenge az értékesítés volumene. A világgazdasági válság,melyet az orosz-ukrán háború váltott ki részben (infláció, kereskedelmi kapcsolatok megszakadása) arra kényszerítette a vevőket, hogy kiadásaikat átgondolják, átütemezzék, kivárjanak. A nagyker árak a faiparban kétszámjegyű mértékben emelkedtek, szélsőséges esetekben akár meg is duplázódtak 2021-hez képest. Ezzel megnövekedtek a gyártási költségek is.

A lengyel bútorok 90%-a exportra kerül. 2020-ban Lengyelország 5,7%-os részarányt tudott magáénak a világ bútor exportjából. A bútoripar 200.000 embernek ad munkát Lengyelországban, de a megrendelések hiánya miatt máris megkezdődtek az elbocsátások. Becslések szerint ennek mértéke akár 20-25%-os is lehet.  Lengyelországban 25 éves csúcson tombol az infláció, 16% felett van augusztus óta. Egyes becslések szerint felfuthat 20% fölé az év első negyedévében. A kilátások sem túl biztatóak, az idei évben 30%-a a lakosságnak tervezi úgy, hogy bútor vásárlását későbbre.

A Covid járvány után tehát volt kereslet a faanyagok iránt, aztán a szankciók kivetése (Oroszországra és Fehéroroszországra),  illetve az orosz-ukrán háború korlátozta az alapanyag forrásokat.  A faanyag árak emelkedtek egész Európában, novemberben Közép-Európában a leginkább – a rönk árak szinte megduplázódtak  az előző két évhez képest. Mivel a gyártási költségek emelkedtek, a gyártók az árrésen próbálnak csökkenteni. A lengyel bútoripar a 2021-es évet rekord bevétellel, de 3 éven belül a legalacsonyabb profittal zárta. Ráadásul a verseny a román, bolgár, fehérorosz cégekkel felerősödött. A szankciók egyértelműen ártanak a lengyel bútoriparnak, hiszen a fehérorosz alapanyagtól most elesnek. A szankciók sem következetesek, mert ugyan olcsó alapanyagot nem tud venni Lengyelország, de a belorusz bútor beáramolhat a lengyel piacra, ami 30-40%-kal kedvezőbb árú, mint a hazai. A háború előtt Lengyelország majdnem 40%-át a félkész termékeknek Ukrajnából, Oroszországból vagy Fehéroroszországból importálta. Sok oka tehát nincs a lengyel faiparnak az optimizmusra az idei évet tekintve. – foglalják össze a szakértők.

Lettország 

Idén a faanyag árak stabilizálódni látszanak Lettországban, ami jó hír a tavalyi év hullámvasútja után.  Nem jellemző Lettországra  a csapadékos tél, de az idei ilyen, ami befolyásolja az árszintet.  Azok a kitermelések, melyek könnyen megközelíthetőek az erdőben kedvezőbb kidermelési költségűek,  mint az erdő közepén találhatók, a nedves talaj miatt nehézkesen megközelíthetőek. A fenyő rönkök átlagára sem változott a tavalyi évhez képest jelentősen.

Németország

A német faipar a tavalyi év során két számjegyű – 10,5%-os növekedést tudhat magáénak. Az értékesítés értéke összesen 45,1 md EUR volt. A bevételek tehát növekedtek, azonban a gyártási költségek különösen az energia és az alapanyagok is jelentősen.2023.02.16

Németország
továbbra is nagy az igény a rönkökre Németországban, az árak ennek megfelelően meredeken emelkednek 2022 utolsó negyedévéhez képest. A korábbi félelmekkel ellentétben a kereslet magas, így az erdőtulajdonosok is elégedettek, egyelőre megtalálják számításaikat az idei év első negyedévében.

Hasslacher –  Az osztrák Haaslacher 40%-ban részvénytulajdonosa lett a spanyol Egoin Wood Groupnak. Az ügyletről egyéb információt nem hoztak nyilvánosságra. Annyi bizonyos, hogy ezzel ideális lehetőséget teremt magának a Haaslacher, hogy tovább terjeszkedjen dél-nyugat Európába. A spanyol cég 22000m3-nyi fa építőiparban felhasznált szerkezeteket állít elő.

Kína
Bár Kínában már megkezdődött az építőipar szezonja, az importált faanyagok ára Kínában csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg az építési kedv alacsony szinten van, ami hatással van a fűrészáru keresletre is, a készletek csak lassan fogynak.  

A fenyő faanyagok exportja Európából az USÁ-ba 2022-ben emelkedő tendenciát mutatott, bár értékét tekintve mérsékeltebb mértékben a korábbi évekhez képest. Az export volumene 2022 január és november között 43 %-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.  5,8 millió m3-t ért el az USÁ-ba irányuló export, ez értékben 28%-kal magasabb, mint tavaly.

Svédország –  Decemberben 6. hónapja zsinórban a svéd faanyagok ára csökkenő tendenciát mutatott. Ez 3,9 %-os csökkenést jelent az előző évhez képest  és 32,5 %-os csökkenést 2021 decemberéhez képest. Az év elején emelkedtek némileg az árak, köszönhetően az amerikai piaccal szembeni várakozásoknak. Azonban az USA nem mutat kellő mértékű keresletet a svéd faanyagok iránt, így az árak csökkenőben vannak továbbra is.2023.01.27

Összesen 13 gyárat, üzemet értékesítettek a nyugati befektetők Oroszországban a háború kitörése óta, mintegy tiltakozásképpen a háborús agresszor miatt. Mindez vezethet bizonyos faanyagok hiányához. Az Oroszországot elhagyó cégek között az egyik vezető a svéd IKEA a gyártási volumen szempontjából mindenképpen. A vállalatnak 3 gyára is van Oroszországban, 500 000 m3 kapacitással tud gyártani farostlemezeket, 190 000 m3 fűrészárut képesek előállítani és 50 000 tonna pelletet gyártanak, 25 000 m bútorlapot évente. A terv az, hogy 2023 első negyedévének végéig a 3 üzem értékesítésre kerüljön, ám egyelőre az IKEA nem hozta nyilvánosságra, hogy ki lenne a lehetséges vevő.

A finn MATSA is felfüggesztette működését 280 000 m3 kapacitású fűrésztelepén még tavaly nyáron. Jelenleg a gyár nem üzemel, de a Mätsa nyilvánosan nem jelentette be a gyár eladását mindeddig. Ugyanakkor a Mätsa Podporozhye – a frissen vágott rönköket feldolgozó üzem – folytatja működését, igaz, kisebb volumenben.

A STORA Enso eladta két gyárát Oroszországban (350 000 m3-nyi fűrészárut gyártottak itt korábban illetve 65 000 tonna pelletet) orosz vezetésnek. 2023 elején az MMHolz is értékesítette gyárát Leningrád régióban , itt a kapacitás 380 000 m3, 58 000 t pellet gyártási kapacitással. Az új tulajdonos az orosz Aspek-Les lett.

Ugyanakkor az osztrák Kronospan, mely 5 telephellyel is rendelkezik több mint 1000 000 m3 kapacitással osb lap gyártás tekintetében és 2000 000 farostlemezt illetően – folytatja a gyártást Oroszországban zavartalanul.

Az osztrák EGGER szintén nem állította le 2 000 000 m3-nyi kapacitással rendelkező gyárát. A török Kastamous gyár 1 000 000 m3 kapacitású, szintén működik tovább Oroszországban, ahogy a Swiss Krono is.

Az osztrák Haaslacher Norica Timber szintén tovább működteti oroszországi gyárait – 49 000 m3 fűrészárut, 15 000 tonna pelletet képesek itt gyártani.

Pavel B – Strategy Partner egyik vezetője szerint a külföldi cégek távozása miatt rövid  távon Oroszország bizonyos árukból hiányt tapasztalhat, mert az értékesítési láncokat szétverték. Hosszú távon meg fog történni a kilépő gyártók helyettesítése és ezzel a piaci szereplők átrendeződése.

A SevLesPil ügyvezető igazgatója Konjukhov úgy nyilatkozott, hogy talán a gyártás volumene alacsonyabb lesz és a termékek minősége is egy kicsit gyengébb. Az orosz erdészeti szektor kihívásokkal néz szembe technológiák és gyári berendezések beszerzését illetően. Logisztikai útvonalak is hiányozni fognak illetve új piacokat sem lesz könnyű találni.2023.01.25

 • Az orosz pellet nagy valószínűséggel mégis bejut az EU piacára – erre egyre több bizonyíték van. A kulcs Törökország, mely kaput képez Oroszország és az EU között a szankciók ellenére. Bár az orosz pellet export hivatalosan szinte leállt az EU felé az embargó miatt, az adatok szerint a Törökországba irányuló szállítások mégis ugrásszerűen megemelkedtek. Az orosz média beszámolása szerint az orosz-török áruáramlás elsősorban július 22 után indultak meg.
 • Södra – (svéd erdészeti közösség , több mint 52 000 erdőtulajdonos tagja) – Södra szerint a faanyag árak történelmi magasságban vannak és azt tükrözik, hogy a piacon magas a kereslet. A Södra tehát fenntartja a kitermelt magas volument luc és borovi rönkök tekintetében, hogy a felmerülő szükségletet fedezni tudja.


2023.01.19

 • HS Timber (Schweighofer) bejelentette, hogy a gyártási kapacitását pl. rétegragasztott gerendák esetében 30%-kal csökkenteni fogják 2023. április 1-től. A döntés 160 dolgozót érint, nekik a cég más telephelyeiken munkát ajánlanak fel.
 • Németország – A luc rönk ára emelkedő tendenciát mutat, a hangulat az iparágban észrevehetően javult, annak ellenére, hogy a fűrésztelepek pesszimisták. A felmérések szerint a cégek saját helyzetüket kedvezőbbnek ítélték meg decemberben, mint novemberben. A pesszimizmus is enyhülőben van. Valószínűleg az állhat a háttérben, hogy a német gazdaság kilátásai összességében javultak. Várhatóan a gazdasági visszaesés is kisebb lesz, mint várták korábban. Az infláció mértéke azonban aggodalomra ad okot továbbra is, az építőiparban a kamatlábak is igen magasak.
 • Németországban tovább csökken a pellet ára januárban is . Az átlagár most kb. 500 EUR. Ez 7%-kal alacsonyabb, mint az előző hónapban és 36%-kal több, mint tavaly januárban volt. Jelenleg a kereslet- kínálat nagyjából kiegyenlíti egymást, ami azt jelenti, hogy még további árcsökkenés várható.
 • Södra Wood – Svédország legnagyobb erdőbirtokosait tömörítő szervezet, mely most Japán irányába kezdett el jobban nyitni. 90 000 m3 faanyagot terveznek oda exportálni a közeljövőben, ebből 60 000 m3 olyan faanyag, amely a japán JAS szabványoknak megfelel. Mivel a kanadai faanyag drágább, ezért a Södra most lehetőséghez jutott, hogy beszállíthasson a japán piacra.
  1. novemberében már zsinórban 5. hónapja tovább csökkent a svéd faanyagok export ára. Előző hónaphoz képest 2,93 %-kal, 2021. novemberéhez képest 31,1 % -kal. Azonban nem csökkentek az árak a 2019. novemberi árszint alá.
 • A norvég Moelven 3 gyártósor működését állítja le . A lépést a megnövekedett gyártási költségekkel magyarázzák illetve a kereslet alacsony szintjével. 50 alkalmazottat érint a lépés, ők megkapták felmondólevelüket.
 • Nagy-Britannia jelentősen átrendezte importját faanyagok tekintetében. Írország, Lettország és Kína exportálja a legnagyobb mennyiséget a britteknek. Az ír fenyő export jelentősen megugrott, többet szállítanak a szigetországnak, mint a németek. Lombos fából Lettország előzi meg az USÁ-t.
 • Kína – a Covid megbetegedések miatti korlátozó intézkedések megszüntetése nyomában a betegség be is lobbant Kínában. A hivatalos adatok az elhunytak számáról nem igazán megbízhatóak, azok nem a valóságot tükrözik. A kínai új év kezdetével 3 év óta először nem lesznek kiutazási korlátozások Kínából, így a világ többi része számíthat arra, hogy a covid tartogat még számukra újabb hullámot.


203.01.10

– Finnország – 2022. októberében a finn fűrészáru export éves szinten 29%-kal, 468 000m3-re esett vissza. Az exportált fűrészáru ára átlagosan 7%-kal csökkent az előző hónaphoz képest (248 USD) .  Ez 44%-kal kevesebb, mint tavaly, akkor 439 USD volt.

– 2022. novemberében a Kínából származó rétegelt lemez export éves szinten 40%-kal 711 000m3-re esett vissza. A Lesprom elemzése szerint a Kínából exportált rétegelt lemez átlagára 0,1%-kal csökkent novemberben az októberihez képest. Egy évvel ezelőtt 0,2%-kal kevesebb volt ez a szám.

– Oroszország – Az ULK – a legnagyobb orosz fűrésztelepek egyike leállítja pellet gyártását, mivel a kereslet alacsony lett az utóbbi időben.  Pestovoban és Novgorodban már korábban is megszűnt a gyártás, 5400 dolgozóból 1500-at elbocsátottak. A török export is meghiúsult, mivel az EU külön szankcióval fenyegetett emiatt.  Az ULK 2023-ban 600 000 m3-rel kevesebbet fog gyártani a fűrésztelepein az előző évhez képest. A bevétel nagyjából harmadjára fog csökkenni.

Az Arhangelszkben tervezett új fűrésztelep építését is felfüggesztették. 1000 000 m3 lett volna a tervezett kapacitás per év. Az építés leállításának az az oka, hogy a gépek, berendezések nem kerültek leszállításra a fűrésztelepre, ráadásul az előreutalt árát a gépeknek sem fizették vissza a cégek. Az ULK így 138 millió usd-t vesztett ezen a projekten. A beszállító cégek a következők:  Microtec – Olaszország, Nordautomation / Jartek – Finnország, Valutec – Svédország

– Japán – november 22-ei adatok szerint a japán import 36%-kal kevesebb volt fűrészáru tekintetében mint egy évvel korábban.

– Lunawood – Stratégiai partnerséget kötött a Nordic Timber Labs-szal a Lunawood , méghozzá a thermowood termékek tűzvédelmének biztosításával kapcsolatban.

A Nordic Timber egy speciális impregnáló cég, amely modern gépekkel, a legmodernebb környezetben működik. Világszerte nőtt a faanyagok felhasználása a homlokzatokba pl, az építészek szívesen alkalmaznak természetes anyagokat, hogy meleg, lágy külsőt kölcsönözzenek a mai modern épületeknek. A módszer segítségével D tűzosztály helyet P1, P2 szintnek felelnek meg az alapanyagok, a homlokzati elemek pedig B osztálynak. Ezzel tovább bővül a Lunawood thermowood – hőkezelt termékeinek felhasználási lehetősége.2022.12.16

 • Kanadában a legtöbb fűrésztelep átmenetileg csökkenti a termelés volumenét a kereslet igen alacsony szintje miatt.
 • Binderholz a BSW Timberrel közösen (Nagy-Britannia legnagyobb faipari cége) felvásároltak egy raklapgyártó és csomagolástechnikával foglalkozó céget (Scott Group)
 • Svédország – A fűrészáru árak az utóbbi hónapokban nagyot zuhantak, egyre több fűrésztelep számol a bevételek jelentős csökkenésével. Ennek ellenére a gyártás volumenét nem csökkentik egyelőre. Szintén svéd hír, hogy sok szúval fertőzött faanyag érkezik be a svéd fűrésztelepeire, főleg az ország déli részén. Egy részük annyira károsodott, hogy feldolgozásra alkalmatlannak ítélik a fűrésztelepeken. Mindez persze veszteség az erdőtulajdonosoknak.
 • Finnországban az erdészeti termékek tekintetében az export mennyisége az év első 9 hónapjában 6%-kal kevesebb volt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Az export 5%-kal csökkent értékben, 3%-ban mennyiségben. A feldolgozott faanyagok exportja nagyjából ugyananni volt, mint előző évben. A rétegelt lemez export 7%-kal emelkedett, valószínűleg az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók miatt.
 • Pellet – a pellet ára Németországban 500 Eur/ t alá esett. Ez július óta a legalacsonyabb ár. Csak novemberben 20%-kal csökkentek az árak, azaz 135 EUR-val. Nem úgy tűnik, hogy az árak ezen a szinten stabilizálódnának. Egyes német régiókban máris 450 EUR-ra esett tovább. Egyéb energiaforrások ára is zuhant jelentősen mostanában – pl. a fűtőolajé. A gáz és az áram ára is alacsony a spot piacokon.
 • Kína bízik abban, hogy a covid korlátozások feloldásával újra megnő majd a kereslet a faanyagok iránt. A tapasztalatok alapján, ha az élet visszaáll a régi kerékvágásba, az valóban kereslet növekedést von maga után a faanyagok piacán is. A becslések szerint a gazdaság 20%-ára valamilyen mértékben hatással van a covid járvány miatti lezárási hullám.


2022.12.15

A Handelsbanken erdészeti beszámolója elemezte a 2022-t és a 2023 évre is jósolt bizonyos trendeket.

Svédországban pl. a fűrészáru árak további csökkenésére számítanak az elemzők jövőre, főleg Svédország déli régióiban. A kereslet tovább fog csökkenni.


2022.11.29

Ukrajna:

Az ukrán állam 2022.11.25-től betiltotta a tűzifaexportot.

„a tűzifa külföldre történő kivitelét annak érdekében korlátozzák, hogy az ukrán nép számára elegendő legyen ebből az energiaforrásból”

Ebben a rendeletben nincs szó a fabrikettről és a pelletről, de ezek is energiahordozónak minősülnek, tehát bármelyik percben ezek is korlátozás alá eshetnek.
Jelen pillanatban nem vámolnak be ilyen kamionokat sem.


2022.11.15

Globális gazdasági lelassulás árnyékolja be a rövid távú piaci várakozásokat a faiparban. A legtöbb ország a világon a vártnál kisebb mértékű gazdasági növekedéssel számol. Az bizonyos, hogy a legerősebb gazdaságú országok is rosszabbul teljesítenek az optimálisnál. Az USA-ban pl. 40 éves csúcson van az infláció, a monetáris politika is szigorúbb intézkedéseket követel meg, a bankok pedig magánszemélyeknek és cégeknek is magasabb kamatlábak mellett hiteleznek.

Lettország – a faanyag árak átmenetileg alacsony szinten vannak jelenleg, további árcsökkenés nem várható. Lett faipari cégek szerint az utolsó negyedévre alacsony árak lesznek érvényben, de nem szabad további árcsökkenéssel számolni. Vagyis nem érdemes a beszerzéseket tovább halogatni.

Oroszország – Az orosz export jelentős mértékben lecsökkent az EU szankciók miatt , ami nem meglepetés. Az orosz vállalatok a mai napig nem tudnak megbirkózni az új kihívásokkal, a hazai piacon sem kedvező a helyzet, a piaci szereplők sem optimisták.

Észtország: A rönk árak tovább csökkentek a 3. negyedév során. Az észt faipar is megérzi az orosz-ukrán háborút illetve az energia válságot. A 3. negyedévben a fenyő rönk árak csökkentek némileg, a keményfa pedig inkább emelkedett is. Hihetetlen magasságokba emelkedett a tüzifa és a papíralapanyag faanyag.

A tengeri fuvardíjak meredeken zuhannak, ahogy a globális piacon egyre kevesebb áru mozog. 2021-ben még az egekben jártak a tengeri fuvardíjak, a fuvarcégek, hatalmas profitot kaszáltak. Azonban azok az idők már elmúltak. Hiába közeledik a foci VB, a hálaadás és karácsony, a fuvarozott áruk mennyisége a világban nem növekszik. Ennek következében jelentősen csökkentek a fuvarktg-ek.

A német faiparban egy kissé optimistább a hangulat, mint korábban, szeptemberben. A fűrésztelepek bőven rendelkeznek rendelésekkel, bár egyre kevesebb és kevesebb új rendelést adnak le a vevők. Az energia árak nagyot ugrottak és továbbra is 2 számjegyű az infláció Németországban.2022.10.26

Parketta – A parkettagyárak várakozásai Európaszerte sötétek és bizonytalanok. A kereslet a parketták iránt 2022. év eleje óta csökkent.

Németország – pellet – Az alapanyag árak nagyon magas szinten vannak, a pellet ára októberben mégis némileg visszaesett. Ez talán azzal magyarázható, hogy a kínálat egyelőre ki tudja elégíteni a keresletet.

Ikea – Globális szinten sikerült növelni a bevételeit 2022-ben, mégpedig 5,6 %- kal. Nagy- Britanniában érte el a legnagyobb piaci növekedést, miután a lakosság elkezdett nagyobb érdeklődést mutatni az olcsóbb termékek iránt.  Főleg azok a termékek fogynak nagy mennyiségben, melyek segítenek csökkenteni az energia fogyasztást a háztartásokban, mivel a gáz és villany árak jelenleg az egekben vannak Angliában is.  Angliában nagyon népszerű az Ikea azon programja, hogy a használt bútorokat az áruház visszavásárolja.  Ez mindenképpen megerősítette a cég piaci helyzetét.  Jelenleg 21 üzlet működik Nagy-Britanniában. Az Ikea jelentős versenytársa Angliában a Wilko, mely hasonló módon lakberendezési cikkeket árul, alacsony árszinten. 2023 őszén fogja megnyitni az Ikea Londonban, az Oxfort streeten.

Orosz faipar- Az orosz faipar helyzete nehéz, de nem kritikus helyzetben van. Leginkább logisztikai nehézségeik vannak, mert Ázsiába vasúton tudnak szállítani, ami jelentősen megnöveli a logisztikai kiadásokat.

A rétegelt lemez árak továbbra is csökkennek az orosz piacon.  Szeptemberben 13%-kal alacsonyabbak voltak az árak, mint augusztusban.

Az Usába irányuló rétegelt lemez export augusztusban megduplázódott az előző hónaphoz képest. Ugyanígy a maláj kivitel is megduplázódott az előző hónaphoz képest. A teljes import 2022-ben 27%-kal magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, ebből az orosz részarány 9%-kal csökkent összességében.

Az orosz nyír általában Vietnámon keresztül kerüli ki az USA szankcióit. Mielőtt az USÁba belépne a termék, először Vietnámben állomásozik egy darabig. 2022 áprilisában a Biden adminisztráció megemelte az orosz rétegelt lemezre kivetettt vámot 10%-ról 50%-ra. Az orosz export az USÁ-ba ekkor minimálisra zuhant ugyan, de közben a vietnámi 206%-kal nőtt.

USA- a fűrésztelepek csökkentik a gyártás volumenét, egyik a másik után, így szeretnék elérni, hogy a fűrészáru ára emelkedjen. Az igazság része, hogy a kereslet is csökken, így nem csoda, hogy egyes fűrésztelepek akár 17%-kal is kevesebbet gyártanak, mint előző hónapban.

Oroszország (másik forrásból) – A rétegelt lemez gyártási kapacitás kihasználtsága tovább csökken, amióta Oroszország nem tud Európába szállítani rétegelt lemezt. Júniusban még 100-115 000 m3 orosz rétegelt lemez folyt be az EU-ba havonta. Ilyen rövid idő alatt a gyárak még nem voltak képesek pótolni a magas profitot hozó, hagyományos EU-s piacokat, így a kapacitás csökkentés elkerülhetetlen volt.

Írország – A 3. negyedévben zuhantak a faanyag árak, melynek oka az ukrán háború okozta gazdasági bizonytalanság egy új ír piackutatás szerint.

Finnország – A rönk árának további csökkenése várható. A kereskedelem élénk volt szeptemberben, az 5 éves átlagnál 5%-kal nagyobb volt a kereskedelem volumene. A fenyő rönk ára mégis 2%-kal csökkent, míg a nyír alapanyag 2%-kal emelkedett. Azonban a háború és az Európa szerte tapasztalható válság a finn gazdaságra sincs hatás nélkül.2022.10.13

Binderholz – új bútorlap gyárak indítanak 2022. végén

– Építő fűrészáru ára globálisan nézve 10%-ot csökkent a 2022-es év első
felében. Csökkent a kereslet a világ nagy piacain, Kínában, Usában és
Németországban is.

– Pellett ára új történelmi csúcson

– Usa + Kanada – Ingatag marad a faanyagok piaca az észak-amerikai
kontinensen, sőt, talán a következő év első negyedére is. Emelkedések és
visszaesések várhatók.

– Finnország – A faanyag export is és az árszínvonal is jelentősen
csökkenni fog jövőre a szakértők szerint. A gazdasági helyzet
bizonytalan, az értékesítés volumene csökkent, ami borússá teszi a
kilátásokat erre az évre (4. negyedév) de a következőre is.

Az építőiparban a kereslet csökken, a koronavírus okozta fellendülésnek
vége, mindez alacsonyabb árakat fog eredményezni. Az export árak
radikális csökkenése várható.

– Németországban – A faipar szereplői hónapok óta pesszimisták a jövő
kilátásait illetően. A helyzet azonban úgy tűnik, lehet még rosszabb is.
Egy müncheni felmérés szerint a kilátások tovább romlottak, a gazdasági
helyzet szintén, és a következő hat hónapra sem jobbak a kilátások.

– Az EUTR rendszert hamarosan felváltja az EUDR rendszer, azonban egy
felmérés szerint a faanyag importőrök Nagy-Britanniában, Belgiumban,
Ausztriában, Franciaországban, Olaszországb aggodalmukat fejezték ki,
hogy a hamarosan beálló rendeleti változásokra fel vannak-e készülve.


2022.10.10

Finnország – a Metsa új, a legmodernebb technológiával felszerelt fűrészüzemet adott át a próbaüzemet követően a gyártásban Finnországban. A fűrészüzem folyamatosan, 3 műszakban üzemel. 100 új munkahely jött így létre közvetlenül és további 50 közvetetten a beszállítókon és a szolgáltatókon keresztül.

JAF Holz eladta brassói furnérgyártó cégét a belga Unilin-nek. Az értékesítés nem érinti a JAF Holz egyéb üzemeit Romániában. Az adásvételről még tavaly döntöttek, idén ősszel zárult sikeresen az ügylet.

Kína – múlt hónapban 1 millió m3-rel csökkent a fenyő rönk készlet az országban, összesen kb. 4 millió m3 készlettel rendelkezik Kína. A kereslet továbbra is alacsonynak mondható, elsősorban az ország továbbra is érvényben levő covid rendeletei miatt.

Globális trend – jelentősen csökkennek a fa késztermékek árai az egész európai piacon, a vevők kivárnak, árcsökkenésre számítanak. A tavalyi csúcs után a fűrészüzemek jóval kevesebb rendelésállománnyal rendelkeznek. Az árak átlagosan 20-40%-kal csökkentek a tavaszihoz képest (piaca válogatja).

Az orosz faanyagok az amerikai szankciók ellenére is eljutnak az USA piacára – különös tekintettel a nyír rétegelt lemezre. Az orosz nyír továbbra is ömlik és árad az USÁ-ba, mégpedig Vietnámon és Kínán keresztül. A legtöbb nyír terméket az USA most Vietnámból importálja, mely azonban orosz eredetű.


2022.09.30

Finnország – Finnországban a fűrészáruk piaca új jelenséggel néz szembe – csökkent a kereslet a tavasz folyamán, az export 6%-kal csökkent a tavalyi évhez képest. Összességében tehát csökkent a kereslet, ami az árak csökkenését vonja magával.

Franciaország– A tűzifa iránt rendkívül nagy az érdeklődés, mivel hiány van belőle, az árak egyre magasabbak. Június óta 20%-kal emelkedtek az árak legalább. A tűzifa forgalmazók arra figyelmeztetnek, hogy nem lesz elég tűzifa az országban télre mindenkinek. Aki teheti, keressen alternatív fűtőanyagokat a fa mellett.

Franciaországban – a tölgy rönk árak rekord magasságban vannak, annak ellenére, hogy a piac elég bizonytalan jelenleg

Ausztria – A viharkárok augusztusban jelentősek voltak, sok kár érte az erdőket, illetve a szúkár is jelentős az osztrák erdőkben, főleg Tirolban és Karintiában. A kereslet az építőiparban alacsony jelenleg, a rönkárak jelentősen csökkentek.

Kína – Augusztus folyamán csökkentek a rönk készletek Kínában, így az várható, hogy mind a kereslet, mind az árak emelkedni fognak.

USA – A fűrészáru árak visszaestek a covid járvány előtti szintre.

Németország – Egyre nagyobb a kereslet a keményfa iránt, jelentős mennyiséget exportálnak a németek Kínának, olyannyira, hogy már hiány van keményfából a német piacon.

A szakértők a német faiparban pesszimisták az elkövetkezendő hónap tendenciáit illetően – Németországban is magas az infláció, az alapanyag árak szintén magasak, az energia árak az egekben .

Faipar piacán mire lehet számítani az utolsó negyedévre – ugyanolyan hullámzást, mint a járvány idején tapasztalható volt. Az energiaválság, az amerikai fenyő fűrészáru árának hullámzása, magas infláció, a kínai kereslet csökkenése mind fűrészárura, mint rönkre – egyik sem biztató tényező.

Svédország – a fenyő fűrészáruból kevesebbet exportálnak Európába, többet az USÁba és Kínába. 2022 első 7 hónapjában 7,7 millió m3-nyi fűrészárut és gyalult fenyő fűrészárut exportáltak. Ez 12%-kal több, mint a 2021-es adat ugyanerre az időszakra. A fő export piac Anglia és USA volt, illetve Norvégia és Japán. Az USAba irányuló export megduplázódott.


2022.09.13

Észtország – Néhány fűrésztelep minimum átmeneti bezárásnak néz elébe, mivel a kereslet alacsony, az energia árak pedig hihetetlenül magasak.

Tűzifa – Egekig emelkedik a tűzifa ára Európaszerte – ahogy a gáz és áram ára mérhetetlenül megemelkedett , sokan a tűzifához fordultak, mint alternatív fűtőanyaghoz. A kereslet megemelkedése és az orosz tűzifa eltűnése a piacról azonban a tűzifa árát is jelentősen megemelte. Olyannyira, hogy mára sok európai országban hiánycikk lett. Így pont az a társadalmi réteg maradhat fűtés nélkül télen, amelyik a legkiszolgáltatottabb.


2022.09.02

 • Canfor Corporation, Svédország -2022. szeptember 12-től 15%-kal csökkenti a gyár a termelését a piaci kereslet csökkenése miatt. A gyártási volumen visszaesése várhatóan a negyedik negyedévre is érvényes marad.
 • Franciaország – fenyő fűrésztelepek jelentős lassulásról számolnak be a keresletet illetően. Szeptember elsejével sok fűrésztelep feltehet magának számtalan kérdést a piac jelenlegi folyamataival kapcsolatban. Különösen azok, akik az építő fűrészárukra szakosodtak. A kilátások most sem jó – a kereslet növekedésre egyelőre nem lehet számolni.
 • Kína – augusztusban a fenyő rönk készletek stabilak voltak, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van. A Kínába frissen beérkezett rönkök gyorsan elkelnek, de a régi készletek valahogy stagnálnak, nem találnak gazdára. A bútoriparnak szánt rönkök szintén gyorsabban forognak a piacon, mint az építő rönkök.
 • Lettország – a faanyagok ára példátlan módon hullámzik. Ennek oka egyrészt az orosz-ukrán háború, másfelől, hogy Lettország képtelen kielégíteni azt az igényt, ami a lett fára egyébként lenne a piacon. Mindez azt okozza, hogy az árak hol emelkednek, hol esnek.
 • Metsä Tissue – csökkenti termelését a szlovákiai és a német gyárában is, mert az energia árak most már olyan magasak. Mivel az infláció is az egekben, további gyártás csökkentés várható, ami már hatással lehet arra is, hogy lesz -e elég termék a piacon.
 • Nagy-Britannia – a fenyő faanyagok kínálata messze magasabb, mint a kereslet. A kereskedők további árcsökkentéssel próbálják a vevőket vásárlásra rábírni, de az utóbbi időben ez már a sokadik árcsökkentés, így a vevői bizalom megingott a forgalmazókban és további árcsökkenésre számítva inkább kivárnak.


2022.08.26

Németország – Jelenleg példátlan magas szinten van a pellet ára Németországban . A beszerzések bizonytalansága lehet ennek az oka elsősorban. Az átlagár Németországban 682,98 Eur/t, ez pedig 34,5 %-os áremelkedés az előző hónaphoz képest és 194,4%-os az előző évhez képest.

Franciaország: a tölgy padlóra illetve bútorra nagyon nagy a kereslet Kínában.  Kína legnagyobb beszállítója tölgy rönk tekintetében Franciaország.  A kereslet egyre növekszik, az utóbbi években Kína igénye tölgyre 1 000 000 m3/ év volt, a tavalyi évben már 1,351 millió m3.

Lengyelország:  Az Oroszország elleni szankcióknak köszönhetően Lengyelországban hiány tapasztalható faanyagokból. Mivel kevesebb a nyersanyag, érthető, hogy azok ára egyre magasabb és magasabb.  Az áremelkedés 2 éve tart nagyjából, de a háború és a szankciók, melyeket a faanyagokra vetettek ki, csak tovább emelték az árakat.

Németország – Német szakértők már 15 éve is figyelmezettek, hogy az ország túlságosan is  függ az orosz gáztól, a közelmúltig 55%-a német gáz szükségletnek Oroszországból érkezett. Az orosz „energia rulett” a német faipart is fenyegeti. Arról egyelőre folynak a viták, hogy az atomerőműveket megnyissák-e Németországban, a Zöldek ezt az ötletet nem támogatják, ahogy a szén használatát sem, bár egyre több szénnel működő erőműt kénytelenek újra üzembe helyezni. Az bizonyos, hogy a orosz gáz nélkül a német gazdaság katasztrófális következményekkel néz szemben, az idő pedig egyre fogy. Egyes iparágak, melyek nem létfontosságúak, teljesen leállhatnak az energiahordozók hiány miatt.  Mindez ma már nem rémkép, hanem konkrét realitás.  A német gáztározók 66%-on állnak, de 80-90%-os feltöltöttségre lenne szükség, mire a fűtési szezon megkezdődik. Ez Németország északi részén akár szeptember elejét is jelentheti. A 3 fokozatú vészhelyzeti skálán Németország jelenleg a második szinten tart.  Mindez úgy, hogy sok német vállalkozás még a covid sokkon sem tette túl magát. Ősszel jelentős energia áremelés várható. Intézkedések, melyek szeptember 1-től lépnek életbe:

– közintézményeket, így pl. a kórházakat is 19 fokra lehet csak felfűteni, folyosókat, előcsarnokokat nem lehet majd fűteni.

– közvilágítás épületeken éjjel megszűnik

– üzletek kirakatai éjjel nem lehetnek kivilágítva

– magán uszodákban a fűtés tilos

Nagy-Britannia: Anglia tervezi a pelletre vonatkozó minőségi követelményeket felfüggeszteni.  Április óta ugyanis nem érkezik orosz pellet az országba, pedig eddig a kapacitásuk 40%-a orosz pellet volt. A könnyítés átmeneti lenne, 12 hónapra szólna.2022.08.23

Kanada – a szezonalitásnak megfelelően esnek a fűrészáru árak Kanadában, alacsonyabb lett a kereslet. A vevők jelentős készletekkel rendelkeznek. Mindez normális az év ezen szakaszában. Az árszínvonal szinte ugyanaz, mint két éve augusztusban.

USA – az építőanyag árak júliusban emelkedtek, 2020. januárja óta összesen 35,7%-kal magasabbak most az árak.

Oroszország – Oroszország 13%-kal több rétegelt lemezt exportált az Eu-ba az embargó bevezetése előtt közvetlenül – 162 000 m3-t. Az export értéke 67%-kal emelkedett, az átlagár 48%-kal volt magasabb. Június volt az első hónap az év során, amikor az export mennyiség emelkedett az EU irányában.

Észtország háromszor annyi mennyiséget vásárolt orosz rétegelt lemezből júniusban, 30 000m3-t. Lengyelország azonban 36%-kal kevesebbet importált Oroszországból, 29 000 m3-t, Lettország 171%-kal többet, 19 000m3-t.

Az orosz rétegelt lemez üzemek kapacitásának kihasználása a hírek szerint 20-40%-ot csökkent amióta az EU és az USA nem vásárol orosz termékeket. A legnagyobb orosz rétegelt lemez gyártó „Sveza” igyekszik Ázsiába, Afrikába, Dél-Amerikába irányítani a termékeit. Ugyanakkor a lett rétegelt lemez gyártó Latvijas Finieries növeli gyártási kapacitását, mégpedig a duplájára, 80 000 m3-t szeretnének a jövőben legyártani.

 • Södra Wood – csökkenti fűrészáru gyártását 100 000 m3-rel az év hátralevő hónapjaira, mivel alacsonyabb keresletre számít a jövőben a magas infláció és a szintén magas kamatlábak miatt. Már a második negyedév is lassulást mutatott a keresletben, a negatív tendencia várhatóan folytatódni fog az év végéig. Így próbálja összehangolni a cég a gyártást és a vevői igényeket. Azt sem zárják ki, hogy további intézkedésekre lehet szükség, azonban ha a piac mégis fellendülne, arra is készen állnak kapacitás tekintetében.

Kína – júliusban 34%-kal csökkent a fenyő faanyag import az előző év azonos időszakához képest. Az árak 4,6%-kal csökkentek június óta, 240 USD / M3. Oroszország 81 %-ban részesedik a kínai piacból fűrészáruk területén. Kína legnagyobb partnere Oroszország, második Fehéroroszország (4%), majd Kanada és Finnország (2-5-2,5%-kal)2022.08.16

USA Kereskedelmi Kamara szerint logikus lépésnek látszik, hogy az USA vámot vessen ki a kínai alapanyagból Vietnámban feldolgozott rétegelt lemezre.

USA – az idei év első 6 hónapjában 3,6%-kal kevesebb építési engedélyt bocsátottak ki családi házakra vonatkozóan, mint a tavalyi évben.

USA – 35% vámot vet ki orosz termékekre július 27-től kezdődően. A vám érvényes lesz műanyag, gumi, fa termékekre, papírárura, vegyi anyagokra is. Új – Zéland , UK hasonló vámok bevezetését tervezi.

Mondi eladja sziktivkari papírgyárát Oroszországban. Az olasz gyár már májusban bejelentette, hogy orosz gyárait értékesíteni fogja. A vevő Viktor Karitonin, orosz milliárdos. Az ár 95 millió rubel, azaz 1,5 md USD. Ez a gyár egy papírfeldolgozó gyár, 4500 alkalmazottal.

Holzbau Hofer Ausztria (1984-ben alapították, 40 alkalmazottja van) céget megvásárolja a Hasslacher Group.2022.08.11

pellet – a fapellet piaca gyakorlatilag ég, olyan forró. A háború elvágta a szállítmányok útját Oroszországból, Beloruszból és Ukrajnából, a Nyugat pedig inkább szénnel fűt. Az amerikai export valószínűleg a tavalyi év után idén is rekordokat fog dönteni.

USA – Kanada – a fűrészáru ára most kiegyensúlyozott ,sem nem emelkedik, sem nem növekszik2022.08.08

 • A TTF (Timber Trade Federation) – Faanyag Kereskedők Szövetsége figyelmeztet a nyír rétegelt lemez esetleges távol-keletről történő behozatalával kapcsolatban

Az utóbbi időben egyre több ajánlat érkezik az EU-ba/UK-be a Távol-Keletről, elsősorban Kínából nyír rétegelt lemezzel kapcsolatban. Mivel a nyír erdők tipikusan Észak-Oroszországban találhatóak, szinte biztosan orosz eredetű a kínaiak által kínált rétegelt lemez is.

Kína köztudottan nem csatlakozott az EU / UK által Oroszországra kivetett szankciókhoz, kereskedelmi kapcsolatai változatlanok a háború előttiekhez képest. Bár a nyír rétegelt lemezt Kínában feldolgozzák, bármilyen faanyag, amely Oroszországból származik illegális importnak minősül.

 • Kamerunban több mint 50 fűrésztelepet, Gabonban 22-t zártak be az utóbbi időben az energiahordozók hiányára hivatkozva. A fűrésztelepek többnyire kínai tulajdonban vannak. A bezárások időtartama egyelőre bizonytalan, sok dolgozó maradt így állás nélkül.
 • Németország – Az orosz-ukrán háború óta a faanyagok ára meredeken emelkednek Európa legtöbb részén, főleg Németországban, ahol rekordokat döntött. Most viszont nyár végére csökkenést jósolnak a szakértők, hogy mit hoz az ősz, egyelőre bizonytalan.
 • Pellet – Az Eu rekord 23,1 millió tonna fapelletet használt fel 2021-ben egy tanulmány szerint. A kereslet várhatóan az idei évben még magasabb lesz, kb. 24,3 millió tonnára. Az emelkedés mögött részben az áll, hogy Németországban és Hollandiában az energiaválság miatt a lakosság egy része átáll majd a szénnel illetve fapellettel való fűtésre. A pellet ára szintén magas, viszont a gázzal szemben kiszámíthatóbb az elérhetősége, amennyiben az oroszok esetleg elzárnák a gázcsapokat Németországban.
 • Kína- a fenyő rönk készletek stabilak, kiegyensúlyozottak, egyelőre a kereset irántuk továbbra is alacsonynak mondható.
 • Mivel az orosz fűrészárut több egyéb faanyaggal együtt EU-s szankciók érintik, nem meglepő, hogy kész számjegyű visszaesésre lehet számítani az orosz termékek importjával kapcsolatban az EU-ban. Az orosz cégek egyelőre próbálják piacaikat áthelyezni Ázsiába és a Közel-Keletre.
 • Belgium – Belgiumban a fakereskedők szokatlanul magas keresletet tapasztalnak a tűzifa iránt. Ennek oka a magas gáz- és energia árak. Valóságos roham indult a tűzifa iránt, ezt több kereskedő is megerősítette.
 • Finnország – Finnország arra figyelmeztet, hogy az energiaválság komolyan fog hatni a vegyiparra és minden más olyan iparra is, mely gázt használ fel működéséhez. A finn erdészet és a vegyipar mindent megtesz, hogy a gázra alternatívát találjon még a tél beköszönte előtt, illetve mielőtt az energia válság tovább súlyosbodik. A finn vegyipar helyzete nem annyira rossz, számításaik szerint lesz elég gáz a működésük fenntartásához, azonban képtelenség megjósolni mennyibe is fog mindez kerülni az iparágnak. Így is a finn ipar könnyebb helyzetben van, mint több más ország az EU-ban. A finnek szerint akár gyárbezárásokat is okozhat az energiaválság EU- szerte.
 • A faanyagok exportja Európában akár a felére is csökkenhet az ukrán- orosz háború következményeként. Eddig a faanyagok 20%-a volt orosz, ukrán vagy belorusz import Európában. A legnagyobb importőr az Egyesült Királyság, Olaszország és Hollandia volt.

2022.06.08

Kína – a rönk import júniusban várhatóan csökkenni fog, mivel a kereslet is alacsonyabb szintű a forró évszak beköszöntésével. Augusztustól kereslet emelkedésre lehet újra számítani.

Németország – luc rönk árak március óta zavartalanul emelkednek

Franciaország – fenyő rönk ára soha nem látott magasságokban

USA – betiltottak bizonyos brazil gyártmányú rétegelt lemezt, annak gyenge minősége miatt.

2022.06.08 – Oroszország

Lesprom – az orosz fűrészüzemek Oroszország észak-nyugati részén júliusban már kevesebb mennyiséget fognak gyártani

Oroszországban azt EU-s szankciók miatt csökken az export volumene, emelkednek a szállítási költségek és erősödik a rubel. Mindez nem tesz jót az orosz faiparnak, gyakorlatilag veszteségessé vált egyes régiókban.  

A LESPROM statisztikái szerint 2022.  áprilisában a kínai faanyag import 20%-kal csökkent az év előző szakaszához képest.  Kínában is visszaesett az építőipar, a lakáseladások csökkentek, karantén van érvényben a járványhelyzet miatt.

Áprilisban szintén csökkent a Japánba irányuló orosz fűrészáru export. Bár a japán import 5,6%-kal összességében növekedett, az orosz áruk szállítása azonban 22%-kal csökkent. Oroszország tavaly még a 2. legnagyobb beszállítója volt Japánnak, most lecsúszott a negyedik helyre. A japán kivitelezők új beszállítók után néztek, miután a legnagyobb szállítmányozó cégek (Maersk / MSC) március 1. után nem vállalják az orosz fűrészáru szállítását.  

Az orosz belső piac nem fogja tudni felszívni az exportból felszabaduló fűrészáru mennyiséget.

 • Júniusra a hazai piac telítődni fog. – véli Valerij  Pisarev (LHK Cherepovetzles igazgatója) – A fűrészáru ára máris zuhanni kezdett.  

Oroszország 40 millió m3 fűrészárut gyárt évente, a hazai piac igénye mindössze 10 millió m3.  Mi lehet a célállomás a fennmaradó mennyiségnek? Ázsia, Egyiptom, Izrael, Törökország, EAE.  Azzal viszont számolni kell, hogy az építőipar nem minden országban támaszkodik ugyanolyan mértékben a faanyagokra.

Az orosz fűrésztelepek készletei nőnek, lassan nincs hová értékesíteni a fűrészárut.  – Cégünk 25 000 m3 fűrészárut adott el külső piacra februárban, 15 000 m3-t májusban. 10 000 m3 áru került raktárakba. – folytatja Pisarev.

Július 9-én lezárul az orosz export Európába irányuló része, lejár a türelmi idő is, amely a szankciók előtt kötött szerződésekre vonatkozik.  Pisarev szerint, ha Európa teljesen lezárul, egyszerűen nem lesz hová tenni a fűrészárut. Addig, vagyis július 9-ig még van lehetőség az árukat Európába szállítani, utána ez a csatorna is megszűnik létezni, lassan leállnak majd a fűrésztelepek július 10-et követően.

A Kínába irányuló export veszteséges az orosz cégek számára.

– Sok orosz vállalat próbált fűrészárut Kínába küldeni, azonban sok a nehézség a konténeres szállítás körül. Ráadásul a kikötőket is zártak be előttünk, ahol korábban rakodtunk, pl. Rottedam, Hamburg, ezekbe a kikötőkbe most nem mehet orosz hajó. Marad a vasút, mint egyetlen lehetőség a kínai szállításokra, ez volt korábban a szűk keresztmetszet a logisztikában. – véli Pisarev.

Ráadásul Kína is csökkenti az orosz fűrészáru árát, miközben a konténeres szállítások költsége a többszörösére nőtt. Március- áprilisban még volt haszon a kínai exporton, mostanra önköltségi ár alatt folynak a szállítások Kínába.

 • Nehéz a helyzet. – mondja Alex Konyukhov (SevLesPil). A probléma nem is az értékesítés, hanem a logisztika, ami gyakorlatilag nem is létezik. A termelés nálunk még nem állt le, de körülöttünk sorra állnak le a fűrésztelepek (….) Térségünkben sok vállalkozásnál 2-3 műszak helyett csak egy maradt meg a gyártásra.

Az exportőröket is negatívan érinti a rubel erősödése, amelyet az okoz, hogy az országba irányuló import csökken. Az exportbevételek rubelben mérve csökkentek. Senki sem fog veszteséggel működni, üzemelni. Könnyebb a termelést leállítani és kivárni, míg a piaci helyzet javul. – foglalja össze a helyzetet Konyukov.

2022.05.20

 • Németország – a német rönk árak 24%-kal emelkedtek export viszonylatban márciusban, miközben az export volumene csökkent 29%-kal
 • Kína – fenyő rönk készlet a kikötőkben – 5,7 millió m3 (áprilisi adat). Ez kevesebb 2%-kal, mint márciusban.
 • Észak-Amerika – a vevők elégedettek a nemrégiben bekövetkezett árcsökkenéssel az építő fűrészáruk piacán. Az árak stabilak, egyensúlyban vannak a készletekkel.
 • Japán – a japán kormány állami támogatást nyújt azoknak, akik az import faanyagok helyett a hazait részesítik előnyben. Ez azt követően került bevezetésre, hogy Japán nem importál Oroszországból faanyagot.
 • Franciaország – Rekord szinten az árak Franciaországban. Valamennyi fafajnál emelkedés tapasztalható, különösen igaz ez a tölgyre és a douglas fenyőre.
 • Ziegler – a bajor családi vállalkozás két fűrészüzemet is vásárol Svédországban. A szóban forgó két fűrésztelep a Profura csoport két telephelye. Ezzel 700 000 m3 rönkkel többet tud majd feldolgozni a Ziegler GmbH évente. A cégnek ez az első beruházása Németországon kívül.
 • Csehország – 2022 első negyedévében a luc rönk ára emelkedett 41 EUR/m3-t, 67%-ot a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.
 • Oroszország – a hírek szerint 2,4 %-kal kevesebb faanyagot termeltek ki Oroszországban eddig idén (70,7 millió m3 helyett 68,9 milliót). Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy Oroszországgal szemben számos ország embargót hirdetett, így kisebb a kereslet, kevesebb alapanyag szükséges a rétegelt lemezek gyártásához. Különösen a szentpétervári régióban tapasztalható nagy visszaesés a kitermelés volumenét illetően. Mindez nem jelentős csökkenés az elemzők szerint és várhatóan Oroszország más piacok felé fog fordulni a jövőben.

2022.04.14

Svédország: a svéd faipar megtízszerezte az USÁ- ba irányuló faanyag exportját február hónapban.

Finnország: a finn faipar – a következő néhány évben jelentős változás várható a finn faiparban, miután Oroszország és Beloruszia már nem piaci tényezők Európában. Minden ország keresi az új beszerzési forrásokat, ez a finn cégeket is érinti sok tekintetben.

Számos finn faipari cégnél az orosz fát fel kell hogy váltsa a hazai , finn alapanyag, ami mozgalmas időszakot vetít előre. Jövőre várhatóan 70 millió m3-re nőnek a kitermelési mennyiségek, ezzel együtt emelkedni fog a fakereskedelem volumene és az árak is.

Tavaly Finnország 9 millió m3 fát importált Oroszországból. Ez a faanyagimport 75%-át tette ki.

Japán bejelentette az orosz faanyagra vonatkozó teljes import tilalmát. A határozat április 19-től lép hatályba.

2022.04.01

Szlovák rönk áremelés

Szlovák erdőgazdaság a mai napon 20 €uros áremelés hajtott végre a szlovák rönkre.
Emiatt a Szlovák fűrészüzemek kénytelek emelni a fűrészáru árát: +20-40 €uroval.

2022.04.01

Az észak-amerikai fenyő fűrészáru ára változatlan marad

Továbbra is jellemzőek a szállítási késedelmek az iparágban, a szállítások elkeserítően lassúak voltak Észak-Amerikában. A fűrészüzemek azonban 4 héten belül teljesíteni tudják a rendeléseket, így az árak változatlanok maradtak. A 2022. március 18-án végződő héten megérkezett a sokak által üdvözölt árstabilitás, amikor a fenyő fűrészáru ára az előző héthez képest változatlan maradt. – mondta a Madison’s Lumber Reporter.

A 11. héten +9%-kal emelkedett az ár az egy hónappal ezelőtti árhoz képest. Észak-Amerikában még mindig sok vasúti kocsi várt a kiszállításra ezen a héten, ami tovább erősítette a korlátozottan rendelkezésre álló anyagok keresletét.  Mindez megerősítette a piacot, amely úgy tűnt, hogy enyhül és magasan tartja az árakat.

2022.03.31

Az Oroszország elleni szankciók véglegesen megváltoztatják az erdészeti termékek globális kereskedelmét.

A fűrészáru-kereskedelem szinte azonnal megváltozott az orosz-ukrán válság miatt. Az európai, észak-amerikai és a főbb ázsiai piacok kereskedelmi szankciói és a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó korlátozások leállították az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező szállítmányokat. Emellett megszakadt az export Ukrajnából is.  A Wood Resource Quarterly beszámolója szerint a három ország teljes faexportja 34 millió m3 volt 2021-ben.

Ennek a mennyiségnek több mint 25%-át olyan országokba exportálták, amelyek jelenleg Oroszországot és Fehéroroszországot szankciókkal sújtják. Ezenkívül a két nagy minőség tanúsító szervezet, az FSC és a PEFC a két országból származó összes faanyagot „konfliktusos faanyagként” kezeli, új minősítéseket nem adnak ki orosz és fehérorosz faanyagra, ami hatással lesz minden olyan országra, amely Oroszországból és Fehéroroszországból vásárol fát, és tanúsított termékeket gyárt, például fűrészárut, rétegelt lemezt, cellulózt és papírt világszerte.

Becslések szerint 10 millió m3 az a fűrészáru mennyiség, amely jelenleg a szankciók miatt valószínűleg nem jut el Európába és Ázsiába (Kínát leszámítva). Ez a Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából szállított teljes exportmennyiség alig több mint 30%-a. volt 2021-ben – írja a Wood Resource Quarterly. A három országból 2021-ben 8,5 millió m3 fenyő fűrészárut importáló Európát fogja a legsúlyosabban érinteni a helyzet, mivel 2021-ben a kontinens teljes felhasználásának közel 10 százalékát tette ki a faimport mennyisége.

Bár a kínai kormány semmilyen akadályt nem állított fel az orosz-kínai kereskedelmi kapcsolatokra, mégis elképzelhető, hogy fennakadások lesznek a két szomszéd közötti szállításokban. Néhány tényező, amely csökkentheti a kereskedelmet még azokkal az országokkal is, amelyeknek nincs szankciója Oroszországgal és Fehéroroszországgal:

– Az orosz erdészetbe befektető külföldiek kivonulhatnak a piacról, visszavonhatják pénzügyi finanszírozásukat, ami nagy problémát jelentene

– A gyenge orosz rubel nagyon költségessé teszi a fakitermelő cégek és erdészeti termékek gyártói számára a berendezések és alkatrészek importálását.

– Az orosz bankok kivonása a SWIFT nemzetközi fizetési tranzakciós rendszerből megnehezíti az exportált orosz termékek kifizetését. Ugyanez igaz az iparág új gépeire és berendezéseire is.

– Az orosz cellulóz-, papír-, rétegelt lemez- és fűrészárugyártók többé nem kínálhatnak PEFC vagy FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékeket.

Az erdészeti termékek globális kereskedelmi áramlása már eddig is jelentősen megváltozott és változni is fog.

2022.03.28

Az Oroszországból származó nyír rétegelt lemezre kivetett importvám 50%-ra emelése potenciális lehetőségeket teremtene az amerikai termelők számára

Hosszan tartó kereskedelmi hatások származhatnak az Egyesült Államok Képviselőházában a múlt héten elfogadott jogszabályból, amely beszünteti a „normális kereskedelmi kapcsolatokat” Oroszországgal, és 50%-ra emeli a nyírfa rétegelt lemez importvámját. Ez kihívásokat jelent az importőrök számára, és potenciális lehetőségeket a hazai gyártók számára – áll a Decorative Hardwoods Association közleményében.

Oroszország volt a harmadik legnagyobb amerikai keményfa rétegelt lemez importforrás 2021-ben több mint 334 millió dollár értékben értékesített rétegelt lemezt. Ezen kívül tavaly több mint 653 millió négyzet láb (kb.60 millió m2) nyírfa rétegelt lemezt importáltak Vietnamból – ennek nagy részét Oroszországból származó nyírfa felhasználásával.

2019-ben az Egyesült Államok keményfa rétegelt lemez felhasználásának tíz százalékát közvetlenül Oroszország szállította. Közvetve Oroszország az Egyesült Államok keményfa rétegelt lemez felhasználásának 20%-át teheti ki, mivel a nagy gyártók, például Vietnam és Indonézia által gyártott rétegelt lemez felhasználhatja az orosz erdőkben kitermelt rönköket. (…)

2022.03.24

Észak-Amerika – várhatóan erős kezdetet hoz a tavaszi szezon az építőiparban, nagy lesz a kereslet az alapanyagok iránt.  Az árak stabilak, mivel egyelőre a kereslet-kínálat kiegyensúlyozott.

Oroszország – Februárban a fenyő faanyagok exportja  Kínába majdnem 7%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakaszához képest.

ENPlus – Az ENPlus felfüggesztette a tanúsítványok kibocsátását Oroszországban és Belaruszban hivatkozva az agresszív orosz invázióra Ukrajna ellen.

2022.03.23

Az európai rönkök és fűrészáruk kereskedelme drámaian változni fog!

A Wood Resources International szerint az európai rönk- és fűrészáru kereskedelme drámaian megváltozik az elkövetkező években, mivel Közép-Európában csökken a fakitermelés, és az Oroszország elleni szankciók az erdészeti termékek importjának visszaesését eredményezik.

A közép-európai rönkfa kereskedelme fordulóponthoz érkezik. Az elmúlt négy évben az erdők jelentős károkat szenvedtek a kéregbogár járvány miatt a régió nagy részében. Mindez a fakitermelés és a rönkexport átmeneti növekedéséhez vezetett. A Csehországban és Németországban tapasztalt fertőzés rekord nagyságú fakitermelést eredményezett az elmúlt néhány évben. Ennek eredményeként 2017 és 2021 között az éves rönk kitermelés 15%-kal nőtt, ami nem fenntartható szintnek számít. A kéregbogár által károsított fa mennyisége 2019-ben érte el a csúcsot, 2020-ban 5%-kal, 2021-ben 24%-kal esett vissza. A károsodott fa mennyisége várhatóan évi 10-20%-kal csökken, és 2025-re visszatér a hosszú távú átlag közelébe.

A piacra került megnövekedett mennyiségű faanyagot a hazai fűrészüzemek (~60%) és a megnövekedett export (~40%) nyelték el. A versenyképes áron kínált  faanyagok a piacon elősegítették, hogy a közép-európai fűrészipar terjeszkedni tudjon, kihasználva az erős európai és globális piaci előnyeit 2020-21-ben. A fűrészüzemekből származó fűrészpor- és faapríték mennyiségének növekedése is lehetővé tette a fapellet- és falapok gyártásának növekedését.

A fakitermelések mennyiségi tetőzésével az exportőröknek és a rönkfelhasználóknak a következő években alkalmazkodniuk kell a fenyő rönkök kínálatának csökkenéséhez. A közép-európai fűrészáru termelés a jelenlegi rekordszintről csökken, és a régió nettó rönkexportőrből ismét nettó importőrré válhat. Emellett az Oroszország elleni szankciók gyakorlatilag az összes erdészeti termék Oroszországból és Fehéroroszországból Európába történő behozatalát érintették, amely 2021-ben közel 14 millió m3 rönköt és 9 millió m3 fenyő fűrészárut tartalmazott.

A közép-európai faellátás csökkenése és az ukrajnai helyzet még sok éven át hatással lesz az európai ipari termelésre, a kereskedelmi forgalomra és az erdészeti termékek áraira. A fűrészüzemeknek újból a kis átmérőjű fűrészelésekre kell összpontosítaniuk, illetve az erdőtulajdonosok számára előnyös lenne az intenzívebb erdőgazdálkodás. Emellett a nemzetközi piacoknak alkalmazkodniuk kell az európai tűlevelű rönk- és fűrészáruexport csökkenő kínálatához – foglalta össze a Wood Resources International.

2022.03.16

Pellet árak várhatóan az egekbe fognak emelkedni –

Az utóbbi időben Nyugat- Európában családok és vállalkozások ezrei tértek át a környezetbarát fűtési módokra, pl. a fapellettel való fűtésre. A kormányok számos programokat indítottak, hogy a lakosságot ösztönözzék az áttérésre. Most azonban a családok ezreinek kell szembenézni azzal az Egyesül Királyságban, hogy a fűtőanyag ára a csillagos egekbe emelkedik. Oroszország ugyanis jelentős pellet exportőr volt a háború kitörése előtt. Az Egyesült Királyságban máris hiány van pelletből és hogy honnan szereznek majd alternatív beszerzési forrásokat, egyelőre ez a kérdés bizonytalan.

Észak-Amerika –  Az USÁ-ban tovább emelkedik a faanyagok ára. A kivitelezők kezdeményezik, hogy az állami tulajdonban levő erdőkből növeljék a kitermelést illetve, hogy Kanadával szemben a faanyagokra kivetett vámokat szüntessék meg.  Ezáltal csökkenthető lenne a faanyagok ára.

Komoly bajban vannak az erdészeti gépeket gyártó cégek, miután Oroszországba bizonytalan ideig nem szállíthatnak, tevékenységük pedig a keleti piacon volt a legaktívabb.

2022.03.11

Oroszország export tilalmat tervez kivetni a faanyagokra az EU országait és az USÁ-t illetően

A tilalom az Oroszország által a közelmúltban közzétett „barátságtalan” államok listáján szereplő országokat érinti, köztük az Egyesült Államokat és az EU-országokat is. Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium szerint a tilalom biztosítja, hogy a hazai piacon kellő mennyiségű, megfizethető faanyag legyen, illetve ösztönzi azt, hogy a faanyagot minél magasabb fokon feldolgozzák Oroszországban.

A minisztérium közleménye szerint a nyír papíriparban felhasznált faanyag és a faapríték kritikus áruk az EU számára. Finnország „papír fa” és apríték felhasználásának 10-15%-át Oroszország adja. Lehetetlen lesz mindegyiket egyszerre pótolni – mondja a minisztérium.

A minisztérium közleménye azt követően jelent meg, hogy számos európai cég nem hajlandó fát és fatermékeket vásárolni Oroszországból. Ezzel egy időben az FSC és a PEFC tanúsító szervezetek bejelentették az oroszországi fa és fatermékek kereskedelmi tanúsítványainak megszüntetését.

2022.03.10

Az FSC felfüggeszti tanúsítványainak kibocsátását Oroszországban és Belaruszban

Az FSC továbbra is mély aggodalmát fejezi ki Ukrajna agresszív inváziója miatt, és szolidaritást vállal ennek az erőszaknak minden áldozatával. Az FSC elkötelezett a küldetése és szabványai iránti teljes mértékben. Az FSC tanúsítás visszavonásának lehetséges hatásainak alapos elemzése után az FSC Nemzetközi Igazgatósága beleegyezett abba, hogy felfüggeszti az összes kereskedelmi tanúsítvány kiadását Oroszországban és Fehéroroszországban, és blokkolja az összes ellenőrzött faanyag-beszerzést a két országból.

Ez azt jelenti, hogy az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fa és erdészeti termékekre nem használhatók FSC tanúsítványok, nem értékesíthetők a világon sehol FSC tanúsítvánnyal, amíg a fegyveres erőszak folytatódik. Az FSC továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és kész további intézkedéseket tenni rendszere integritásának védelme érdekében. 

„Aggódunk Ukrajnáért és reméljük, hogy hamarosan újra béke lesz. Együttérzésünket fejezzük ki azokkal a fehéroroszországi és oroszországi emberekkel is, akik nem akarják ezt a háborút” – mondta Kim Carstensen, az FSC főigazgatója.

Az oroszországi erdők védelme érdekében az FSC lehetővé teszi az oroszországi erdőgazdálkodási tanúsítvánnyal rendelkezőknek, hogy fenntartsák FSC tanúsítványukat, de nem engedélyezik a tanúsítvánnyal rendelkező fa kereskedelmét vagy értékesítését.

Carstensen kifejtette: „Fel kell lépnünk az agresszió ellen; ugyanakkor teljesítenünk kell küldetésünket, az erdők védelmét. Hiszünk abban, hogy az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező és ellenőrzött anyagok kereskedelmének leállítása, valamint az FSC-szabványok szerinti erdőgazdálkodás lehetőségének fenntartása mindkét igényt kielégíti.”

2022.02.24

Észak-Amerikában helyenként emelkedik a fűrészáru ára, máshol kissé csökken, az árak ilyen hullámzása annak következménye, hogy a vevők és a faanyagot forgalmazók próbálnak megegyezni egy mindkettőjük számára kedvező árszínvonalban (közeledik a tavasz és vele az építkezések dömpingje)

Bár nem lehet megmondani, hogy az árak hullámzása hogyan folytatódik márciusban, az biztos, hogy aki korábban arra számított, hogy az árak visszatérnek a történelmi normák közelébe, nagyon csalódott lesz.

2022.02.14
Kína – az importált luc rönkök ára emelkedik, ahogy a készletek apadnak.

Észak-Amerika – 30% fűrészáru emelkedés történt eddig február hónapban.

Svédország – Rekord összegű befektetések várhatóak a svéd faiparban a fűrészüzemek területén, hogy a kapacitásokat minél inkább növelni tudják. A kapacitások növelésével egyértelmű cél a megnövekedett kereslet kielégítése.

2022.02.03

 A három legnagyobb svéd fűrészüzem (Holmer Setra, SCA) éves jelentésében arról számolnak be, hogy mind a  bevétel, mind a profit szempontjából növekedést értek el 2021-ben.

A Holmer egyenesen megduplázta bevételét, az SCA pedig 12%-kal tudta növelne nettó bevételét.

MM Holz befejezte a svéd Bergkvist Siljan felvásárlását. Ezzel az MM Holz  (Löben, Ausztria) lett a 3. legnagyobb európai fűrészüzem.

USA – Utóbbi két hétben némileg „lehűlt” az USA ingatlanpiaca, rekord magasságából stabilizálódni látszik a piac, 30%-ot csökkentek az árak. Ha az ingatlanpiac stabilabb, az alacsonyabb árakat is jelenthet a faanyagok piacán is, legalábbis átmenetileg.

Mivel az ingatlanokra továbbra is nagy a hiány, ezért a kereslet csökkenése nem várható. Ingatagok tehát az árak a faanyagok esetében, de ez nem újdonság.

Pellet – Közép-Európában a fapellet ára meredeken emelkedett januárban. Mindennek oka: az alapanyag árak jelentős emelkedése

2022.02.02.

Észak-Amerika – Míg a kereslet a faanyagok iránt magas, úgy tűnik, némely termékek ára lassan magas szinten bár, de stabilizálódik. Természetesen nem ugyanazon a szinten mint két éve.  A szakértők szerint azonban a 2020. évet megelőző árszinvonal talán soha vissza sem tér.

Az értékesítés volumene februárban szokott lenni a legnagyobb a faanyagok piacán, amikor a legnagyobb kivitelezők beszerzik a tavaszi szezonhoz szükséges alapanyagokat, tehát magas a kereslet szintje is. Hogy a jelenlegi árak maradnak vagy emelkednek a következő fél év során, az majd kiderül.

2022.01.31.

Németország: magas árszint jellemzi a faanyagok piacát Németországban. Összességében a rönk árak 30%-kal magasabbak voltak 2021. novemberben, mint az előző év ugyanezen időszakában.
Kína: 2021-ben a faanyag import elérte Kínában a 7,48 milliárd USD-t. A rönk import 11,59 milli milliárd USD volt. Ez 2,8% illetve 3,8% emelkedést jelent. Mennyiségileg a fenyőfa import 2021-ben 26,2 %-kal csökkent 2020-hoz képest.

2022.01.26

Az észak- európai fűrésztelepeken viszonyleg alacsony jelenleg a rönkök ára. Európa nyugati részén és Észak-Amerikában viszont az árak újra az egekben, a kereslet is igen magas a faanyagok iránt. MIndez szokatlan az év ezen időszakában, de nem meglepő. hiszen már az év vége óta emelkednek folyamatosan az árak, ráadásul az ellátásban is akadnak zökkenők. A Balti államokban, Közép-Európában, Nyugat-Kanadában szolidabb az árszint.

 

2022.01.11.

 • Faanyagok ára jelenleg magas Ausztriában
 • Csehországban hullámvasúton az árak aszerint, hogy éppen elérhető -e az adott faanyag vagy nem.
 • USA- a fűrésztelepek nem tudják tartani a versenyt a kereslettel, amit az építőipar támaszt
 • Kínában 2021-ben 26%-kal csökkent a fenyő alapanyagok importja, egyedül Brazília tudta növelni ide az exportját és növelni piaci részesedését Kínában 33%-ra.
 • Az EU a WTO-hoz fordul az orosz export korlátozások miatt.

2022.01.05.

Ausztria – MM Holz – felvásárolta a svéd Bergkvist Siljan-t. Ez is része a cég növekedő és bővülő törekvéseinek . 2022-ben, a cég történetében először átlépi majd az 1 milliárd EUR-s értékesítési volument. A Bergkvist Siljan vételára nem nyilvános.

Oroszország – Január 1-től életbe léptek a bizonyos faanyagokra kivetett magasabb vámtételek, melyek az év végéig érvényben is maradnak. A cél az volt, hogy a 22%-kal magasabb nedvességtartalmú, 100mm-nél szélesebb faanyagok exportját korlátozzák. A védővám összege 200 EUR/m3 fenyőre, 250-370 EUR keményfára fafajtól függően. A védővám segítségével magasabb feldolgozottsági fokú termékek exportját segíti elő az orosz kormány, illetve, hogy ne keveredjenek egymással a termékkategóriák. Az Eurázsiai Gazdasági Uniót (Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország) nem érintik a vámok. A vámoknak köszönhetően 6 millió m3 fenyőfa alapanyag maradhat Oroszországban, hogy azt hazai cégek dolgozhassák fel. A termékek minősége várhatóan javul a hazai piacon és elvileg árcsökkenés is bekövetkezhet.

Kína – Kína fő beszállítója rönkből mostanság Új-Zéland, az új-zélandi rönkök ára decemberben változatlan volt. Némely kikötőben előfordultak áremelkedések, ott, ahol nagyobb készletet sikerült felhalmozni korábban.

A kínai kereslet az első negyedévben várhatóan visszafogottabb lesz, a készlet csökkent 4,5 millió m3-ről 3 m3-re. A készletek egyébként 40%-kal magasabbak, mint az év ebben a szakaszában az megszokott.

Finnország: Harmadik telephelyét fogja létrehozni a finn Junnikkala zöldmezős beruházással. MIndez 70 új munkahelyet fog jelenteni, vagyis már 700 főre emelkedik a Junnikkala alkalmazottaink száma. Éves szinten 800 000 m3 fát fog tudni feldolgozni a Junnikkala új telephelye, összesen pedig 1,5 millió m3-t. A termékek 80%-a exportra kerül. A Junnikkala tervei között szerepel, hogy szeretne a régió legjobb munkaadójává válni.

HŐKEZELT FA

A hőkezelt fa (thermowood) kiváló alternatívája a natúr fának.

Mindenki arra törekszik, hogy otthona gyönyörű legyen, teljesítse azokat az elvárásokat, igényeket, amire szükségünk van.

Több, mint 20 éve használják a thermowood fát Európa szerte. Először Finnországban kezdték gyártani. Ott közel 250 ilyen üzem működik, és a termékek széles skáláját állítják elő, mint a teraszburkolat, léc, deszka, padló, stb. Az eljárás során a fűrészárut magas hőfokra hevítik. A folyamat során megváltoznak a fa kémiai és fizikai tulajdonságai – stabilabbá, tartósabbá, a kártevőkkel szemben ellenállóbbá válik.  A végeredmény egy gyönyörű anyag, amely minimális karbantartás mellett számos célra felhasználható. Tartósnak tekintjük, mert a thermowood faanyag élettartama közel négyszerese a natúr fáénak.  Kevésbé reped és alig vetemedik.

Eljárás:

A faanyagokat egy 190°C – 215°C -s vákuum kamrába helyezik, egy speciális számítógép segítségével változó hőmérsékleten tartják több órán akár több napon keresztül.
A folyamat áll, 3 szakaszból áll:
Fűtés / Szárítás – lassú hő hozzáadásával , a fa nedvességtartalma csökken 0% -ra
Thermo-kezelés – fa melegszik a 190°C – 215°C -ra , és tartja csúcs hőmérsékleten kb 2-3 órán át.
Hűtés / aklimatizálás – fa lehűlt és újra hidratál, hogy a megfelelő nedvesség szintet elérje és a végső felhasználásra alkalmas legyen (5-7%).

Tudta, hogy a termowood eljárás teljesen környezetbarát? 

Környezetbarát, hisz a kezelés során nem használnak semmilyen vegyszert. 

Tegye gyönyörűvé otthonát évtizedekre!

Ha többet szeretne tudni a hőkezelt fáról, annak számos előnyéről, lépjen kapcsolatba csapatunkkal!

Miért használjon thermowood fát?

Ahogy a neve is sugallja, a lombos fát (kőris) vagy fenyőt (luc és borovi) hőkezelésnek vetik alá, hogy lenyűgöző tulajdonságokra tegyenek szert. Az anyagot magas hőmérsékletre hevítik oxigénmentes környezetben, a fa rostjai közül eltávolítják a szerves vegyületeket, így a fa szerkezete modifikálódik.  Mivel a létrejövő anyagnak alacsony a nedvességtartalma, ezért könnyű, és számos célra megfelelő.

Thermo kőris kerítés 

Amellett, hogy a belső szerkezetet megváltozik, a hőkezelt fa külsőleg is átalakul. Általában kellemes sötétbarna árnyalata lesz, mely egzotikus megjelenést kölcsönöz neki.  Ez a csokoládészín megfelelő felületkezeléssel megőrizhető, de felületkezelés nélkül is kellemes, természetes szürke színe lesz. Ez a szín egyébként sok építész kedvence lett az utóbbi időben.

Számos fafaj alkalmas a hőkezelésre, pl. a kőris, a luc és a borovi fenyő is.

Miért érdemes hőkezelt faanyag mellett dönteni?

Több előnnyel is jár. Könnyű, méretstabil, tartós, alacsony nedvességtartalmú, nem vetemedik, nem veszíti el a formáját, mint a természetes fa. Ehelyett sok éven át megőrzi formáját, kevés karbantartás mellett is. Tartóssága,- a károkozók elleni ellenállóssága- miatt sikeresen alkalmazható minden kültéri kivitelezéshez, beleértve azokat is, amelyek állandó nedvességnek vannak kitéve – terasz- és stégburkolatok, külső homlokzatok, kerítések. Magas páratartalmú környezetbe is kiválóan alkalmas – pl. szaunákba vagy pincékbe. A hőkezelt fa fémmel kombinálva is használható. Alacsony nedvesség és csersav tartalma azt garantálja, hogy a fával érintkező fémek nem korrodálódnak annyira, bár a rozsdamentes, A2 acél használata mindig ajánlott.

Thermowood terasz 

Ezen cikkünk az I LOVE TISZA-TÓ magazinban jelent meg. (2023)

 

C24 szerkezeti fa

Az alábbi cikkben az általunk forgalmazott C24-es gyalult finn anyagok referenciái láthatóak. Cégünk már többször is szállított alapanyagot a projekthez.

Egyik előnye a sima építő fűrészáruhoz képest, hogy ezek az anyagok szárítottak és gyalultak, ezáltal azonnal felhasználhatóak.

A C24 szilárdsági osztályba tartozó szárított faanyagok felhasználhatóak tető- és tartószerkezethez, előtetőkhöz, pergolákhoz, teraszokhoz bel- és kültéri építményekhez.
C24-es szilárdságú szerkezeti fákból készülnek a modern szeglemezes tetők is, amik egyre nagyobb teret hódítanak meg az ácsiparban.

Építkezés helye: 8600 Siófok, Baross Gábor út 20.

Bővebb információ, árak –> https://www.alfoldfa.hu/termek/luc-szaritott-gyalult-padlok/

OSB lapok gyártói – Kronospan, Egger

Kronospan:

Kiváló a fa átalakításában!
A Kronospan fa alapú paneleket gyárt és forgalmaz. Világviszonylatban az egyik vezető gyártók vagyunk :

 • Forgácslap (PB)
 • Közepes sűrűségű farostlemez (MDF)
 • Laminált padló
 • UF, MUF és MF gyanták fa alapú panelekhez 
 • Orientált forgácslap (OSB) Európában

A Kronospan speciális és dekorációs papírokat, valamint egyéb kapcsolódó értéknövelt termékeket is gyárt, mint például melamin bevonatú panelek, munkalapok, falpanelek, ablakpárkányok, lakkozott HDF, kompakt táblák, nagynyomású laminátumok (HPL), rétegelt lemez és mások. A Kronospan több mint 40 telephelyen gyárt fa alapú paneleket, és számos országban van jelen .

DCIM\100MEDIA\DJI_0140.JPG

forrás: https://www.kronospan-worldwide.com/organisation/

Egger:

1961. december 18-án, a tiroli St. Johann-i (Ausztria) üzemünkben került legyártásra első forgácslapunk. Vállalatunk további fejlődésének alapjait id. Fritz Egger fektette le mottójával, miszerint „A fa túl értékes ahhoz, hogy egyszerűen kidobjuk”. Azóta a tiroli fűrészüzemből, a faalapú anyagok egyik világvezető gyártójává váltunk.
Mi az, ami világszerte összeköt minket?
Vállalatunk fennállásának 60. évfordulóján feltettük magunknak a kérdést: „Mi köti össze Roman-t Lengyelországból, Lance-szel az Egyesült Államokból vagy Aude-dal Franciaországból?” Válaszunk: „A fa alapanyag iránti szenvedélyünk”, erről szól új vállalati kisfilmünk. Új videónk középpontjában alkalmazottaink nézőpontja áll – mint pl. Roman-é vagy Aude-é. A vállalatcsoport tulajdonosai és a vezetősége mellett, alkalmazottaink által is bemutatásra kerül vállalatunk, továbbá elmondják, mitől különleges számukra az EGGER – Manfred Dittrichtől, a St. Johann gyárunk vezetőjétől kezdve, Alexander Dorfer gépészmérnök-gyakornokig. Szó esik továbbá vállalatcsoportunk sokoldalú történetéről, a múltbéli és jelen mérföldkövekről, valamint vetünk egy pillantást a jövőbe is.

forrás: https://www.egger.com/shop/hu_HU/vallalati-video

Finnország – fakitermelés 2021-ben

2021-ben összesen 65 millió m3 rönköt termeltek ki finn erdőkből az ipar számára. Legtöbbször lucfenyő rönköt vágtak ki – minden eddiginél többet. A finn Natural Resources Institute (Luke) előzetes adatai szerint, mivel 10 millió m3 rönköt kitermeltek energiatermelés céljából is, a teljes rönk kitermelés tehát 76 millió m3-re nőtt.

A megnövekedett kereslet a faanyagok iránt a 2021-es évben a kereskedelmi fakitermelésben is megmutatkozott. Az ipari rönkfa kitermelés 7 millió köbméterrel, 12%-kal nőtt az előző évhez képest, ez 4%-kal több, mint a évi átlagos rönkfa kitermelés. az előző ötéves időszakra.

2021-ben havi szinten is új rekordok dőltek meg a rönkkitermelésben. Négy hónap alatt több mint 6 millió m3-t tett ki a rönk kitermelés, a legnagyobb mennyiséget, 7,4 millió m3-t márciusban érték el. Ez korábban soha nem lépte túl az évi 30 millió m3-es határt. Tavaly 30,3 millió m3 volt a rönkkitermelés, ami 14%-kal több, mint az előző öt év átlagában.

„Különösen magas volt a lucfenyő rönk kitermelés, 16,3 millió m3. Ez volt az első alkalom, amikor a lucfenyő rönk kitermelése meghaladta a papíripari célú fenyőkét. A lucfenyő rönk kitermelése 26%-kal haladta meg az előző évit, és 15%-kal haladta meg az előző öt év átlagát. A fenyőrönké is rekordszintű volt, 12,9 millió m3.

A cellulózfa kitermelés nem növekedett olyan gyorsan, mint a rönké, összesen 35,1 millió m3 volt a kitermelés a papíripar számára. Ez a volumen éves szinten 5%-kal nőtt, de 4%-kal maradt el az előző öt év átlagától.

https://www.youtube.com/watch?v=6DsF9V5uwag

A rönköket más országokból is importálják a finn ipar számára. Az előzetes becslések szerint 2021-ben összesen 12-13 millió m3 rönköt importáltak Finnországba.

„Az összes rönk kitermelés 10%-kal nőtt az előző évhez képest, 75,8 millió m3-re. A 2021-es fakitermelés a második legmagasabb volt a statisztikákban, csak valamivel több mint 2 millió m3-rel maradt el a 2018-as csúcsévtől” – mondja Jukka Torvelainen, a Luke vezető statisztikusa.

A nagy visszatérő: a lambéria

Ezen cikkünk az I love Tisza-tó tavaszi számában jelent meg.

Referencia