Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!

Tudástár

Nemzetközi FAIPARI hírek

2024.07.08

Svédország — az export faanyag árak ára 1,6%-kal csökkent május hónapban.

USA – június elején az árak meredeken csökkentek, mivel annyira alacsony volt a kereslet. A magas lakáshitelkamatok visszatartó erejűek, a lakosság nem akar házat vagy lakást építeni. A 2024-es kilátások is pesszimisták, 2025 előtt javulás nem várható.

A faanyag árak nem emelkednek, annak ellenére, hogy a fűrészüzemek csökkentik a gyártást. Mivel alacsony árak vannak most az USÁ-ban faanyagokra, a fűrésztelepek csökkentették a gyártást. Európában emelkedő rönkárakkal néznek szembe a fűrésztelepek, ezért az árrésük csökkent. Sok amerikai fűrészüzem bízik a fellendülésben, azonban az építőipar stagnál, a faanyag árak is stagnálnak, egyes fűrészüzemek már be is zárnak, mert a kereslet a covid utáni időszakra emlékeztet.

Nagy-Britannia — a fenyő import visszaesett Nagy-Britanniába, mivel Észak-Európában nehézségek adódtak az ellátási láncokban. Bár a 2. negyedév jól kezdődött, a rönk árak emelkedni kezdtek, mert az esős időjárás miatt nehézségek adódtak a fakitermelés során. Így hiány keletkezett alapanyag terén bizonyos hosszokból.

Versowood – Finnország — a finn Versowood a legnagyobb magántulajdonban levő fűrészüzem Finnországban. Egyik legfontosabb partnerük és célpiacuk Japán az utóbbi években. Jelenleg a jen gyenge, így a japánok kevesebbet importálnak és inkább a hazai faanyagokat használnak fel az iparban. Nagyon fontosnak tartja a Versowood , hogy a jen erősödjön és ez meghozza a japánok kedvét az importra.

BRICS — idén teljes jogú tagok köre valószínűleg már nem fog bővülni (alapító tagok – Brazília – India – Kína- Oroszország – Dél-Afrikai Köztársaság) Egy fontos kritérium van a tagságra- a tagok egymás ellen nem hozhatnak szankciókat. Ez üzenet a társult tagok számára is. A Brics egy másik gazdasági blokk a nyugattal szemben, illetve egyes vélemények szerint a BRICS nem akar blokk lenni, hanem egy új világrend kezdete. Maga a BRICS is többpólusú, nem homogén.


2024.06.28

Finnország, Keitele —  A Keitele vezetősége óvatos a fűrészáru piaci esélyeit tekintve. Úgy gondolják, ez most egy nagyon nehéz időszak, a fűrészipar piaci helyzete problémákkal teli, az exportpiac egén is sötét felhők gyülekeznek.  A gazdasági kilátások, az eladási árváltozások meredeken esnek, a rendelésállomány a normálhoz képest jóval alacsonyabb. Ugyanakkor a fűrészipari vállalatok az elmúlt években rendkívül sokat fektettek be a gyártási folyamatok fejlesztésébe. A faanyagok iránti kereslet  is hosszú távon nőni fog. A beruházások lehetővé teszik, hogy a fűrészüzemek műszakilag versenyképesek legyenek, ha az exportpiaci viszonyok javulnak.

MMHolz — új gépekbe, gépsorba fektet az MMHOLZ németországi telephelye Olsbergben, az új automatizált, digitalizált gépekkel a rétegragasztott termékkört támogatja meg a gyár.

Norvégia — a rönk export megugrott május hónapban, mégpedig 53%-kal emelkedett. Az export árak 5%-kal emelkedtek.

Németország — a rönkök ára meredeken emelkedik luc és borovi egyaránt. A folyamatos eső megnehezíti, helyenként lehetetlenné teszi a fakitermelést.  A fogyasztási bizalom gyenge Németországban, a költési hajlandóság csökkent, a megtakarítási kedv nőtt.

Lengyelország — hatalmas veszteségek várhatóan, faipari cégek mehetnek csődbe, ha a kormány 20%-kal csökkenti a fakitermelést. 6,5 millió EUR bevételkiesés, 70 000 munkahely és 173 000 cég érzi magát veszélyben jelenleg a lengyel faiparban. 

USA — a faanyag árak továbbra is csökkennek, az építőipar gyenge teljesítményt mutat, az árak csökkennek.

Ukrán háborúról Lindsay Graham, USA szenátor — A szenátor kifejtette egy interjúban (geopoliticaleconomy.com), hogy Ukrajna  – túl az emberi jogokon és a harcon a demokráciáért – rendkívül értékes. Becslések szerint 12 000 milliárt USD értékben  stratégiailag nagyon fontos ásványkincsekkel rendelkezik, melyeket ha kiaknázna, Európa legfejlettebb országa lehetne.  A szenátor szerint nagyon fontos, hogy ezek az ásványkincsek (kőolaj, földgáz, ritka, földfémek, többek között titán is) ne jussanak Oroszország illetve Kína fennhatósága alá.  Az ukrán titán egyébként  Zsitomir régióban található elsősorban illetve a Dnyeper mellett, vagyis nem azokban a tartományokban, melyek az orosz-ukrán háborúban vitatottak.  A szenátor szerint Ukrajna egy aranybánya, melyet az USA nem engedhet el. Nagyon fontos, hogy Ukrajnának, mi lesz a sorsa – véli a politikus- Ha most az USA segít neki, megnyeri a háborút. Egy olyan háborút, amelyet az USA nem veszíthet el, ilyen értékű, kritikus fontosságú ásványi anyagokat nem engedhet ki a kezéből.

Időközben az EU elfogadta a 14. szankciós csomagot az oroszok ellen a német és magyar tiltakozás ellenére. A jövőben európai kikötő nem értékesíthet tovább orosz LNG-t (cseppfolyós gáz) más országoknak, illetve az EU blokkolta a Balti-tenger, sarkvidéki LNG kitermelésének finanszírozását. Ez a szankció annyiban újdonság, hogy 2022 óta először érintett korlátozás orosz gázt.

EUDR — Indonézia, USA, Malajzia nyomást gyakorolnak az EU döntéshozóira, azt állítva, hogy az erdészeti termékek árának megugrását fogja eredményezni az EUDR bevezetése. Az USA azonban csak egy azon országok körül, aki a szabályozás ellen küzd. Szeptemberben Indonézia és Malajzia nyílt levélben fejezte ki aggodalmát az új jogszabály kapcsán. Szerintük az EUDR figyelmen kívül hagyja a helyi körülményeket, adottságokat, nemzeti jogszabályokat. A decemberben hatályba lépő EUDR aláírása támadás alatt áll a globális ellátási láncokkal kapcsolatos aggodalmak közepette annak lassítását, felhígítását szorgalmazzák az EU tagállamai közül is 27-ből 20-an.


2024.06.24

Németország — a faanyag árak hatalmas nyomás alatt állnak jelenleg Németországban, az értékesítési csatornák akadoznak, a fűrészüzemekben magas a készlet, a logisztikát zavarja az esős időjárás, nagyon sok a hibás faanyag, a szúfertőzés terjedőben

Az építőipar nehéz helyzete továbbra is negatívan hat a faanyag árára és a fűrészáru kínálatra.  Ez vonatkozik Németországra, egész Európára  is, sőt, Észak-Amerikára, a világ legnagyobb faanyag piacára is.  A fűrészipar számára van kellő mennyiségű fenyő rönk, az értékesítés  azonban lassú.  kereslet gyenge, egyesek szerint tovább is gyengülhet. A gyenge piac mellett az export is erőteljesen visszaesett, ami nyomást gyakorol az árakra. A fakitermelés jelenleg sok helyen a sérült faanyagok feldolgozására irányul. A gyenge kereslet és viszonylag magas kínálat miatt számos régióban erdei lerakatokat hoztak létre.  Sok régióban tartósan nagy mennyiségű csapadék esett, az erdei utak nem elérhetőek a közlekedés erősen korlátozott.  Az erdőtulajdonosok arról számolnak be, hogy a frissen beszerzett  faanyagot gyakran védőpermetezéssel kezelik szú ellen, mivel feltételezhető, hogy  a faanyag hosszabb időt töltött az erdőben a kitermelés után. A logisztikai problémák ellenére számos erdőtulajdonos egyesület arról számol be, hogy a fűrészáru ára csökken. A következő hónapokban még függőben vannak ártárgyalások, a erdőtulajdonosok akár 10 EUR/ m3 csökkenéstől is tartanak.

USA — június elején 8 hónapos mélyponton volt a fűrészáru globális ára márciusban még 620 USD körüli áron forgott. Ez több mint 20%-os árcsökkenést jelent 3 hónap alatt.  Utoljára 2023 novemberében voltak ilyen alacsonyak az árak a faanyagok tekintetében.  Az ok: gyengébb keresleti kilátások, magas infláció az USÁ-ban, illetve a világpiacon is, melyek összességében nehéz világgazdasági helyzetet tükröznek. Az Egyesült Államokban a lakáshitel kamatok 7% fölé emelkedtek a 30 éves futamidejű hitelek esetében, ami jelentős akadály számos potenciális lakásvásárló számára. A lakáshitel kamatok emelkedése az államkötvények hozamával is összefüggésben van, illetve tartósan magas inflációt ígér. A kamatemelés jelentős, 7,7 %-os visszaesést hozott a lakáseladásokban májusban áprilishoz képes, a lakásárak 7,4%-kal emelkedtek, erőteljesebben, mint arra az előzetes várakozások utaltak.


2024.06.21

Holland hatóságok megállapítása szerint Kínán keresztül kerül az orosz faanyag az EU-ba csempészeken keresztül. Most két csempészt is letartóztattak, akik cégeiken keresztül hozták az EU-ba az orosz faanyagot.

Finnország — történelmi látogatást tett Finnországban mintegy 60 kanadai és amerikai küldött. A vendégek 5 napon át tanulmányozhatták a finn fűrésztelepeket, ipartelepeket, kutatóintézeteket, egyetemeket, hogy a finn szakértelemmel, erdőpolitikával, erdészeti gépekkel ismerkedjenek.

Ausztria — 4%-kal kevesebb rönköt importált fenyőből az év első 3 hónapjában. Ez 1,7 millió m3-t tett ki. A legnagyobb mennyiség mint általában Németországból, Csehországból érkezett .

Rétegelt lemez — Oroszországból USA-ba megháromszorozódott az export április hónapban a tavalyi azonos időszakihoz képest. Az árak 5%-ot emelkedtek.

Ukrajna -.. 60000 hektár erdő pusztult el a háború kitörése óta, amelyek egy része felbecsülhetetlen, helyrehozhatatlan károkat jelent. Az erdők egy részéből lövészárok lesz vagy értékesítésre kerül. Donyeckben az erdők 80%-a elpusztult. Harkovban felére csökkent az erdők mennyisége. Herszonban kevés erdő volt, az is mára elpusztult.

Német export az USA irányába 3%-kal csökkent áprilisban.

Észtország — faipari szektor csökkenőben, a kitermelés csökken, áremelkedés várható

USA – kikötők tele vannak rétegelt lemezzel, de a kivitelezők még így sem elégedettek a mennyiséggel. A faanyag árak stagnálnak kitartóan az utóbbi években, a határidős kereskedelem is szűk tartományon belül mozog.

2024. 01-03 között havonta átlagosan 0,44 millió m3 faanyagot importáltak Finnországba. Ez magasabb, mint a tavalyi adat.

Norvégia — áprilisban a faanyag export Norvégiból 9%-kal alacsonyabb, mint tavaly.

Svédország — a svéd export az USA-ba 2024. áprilisban 32%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A svéd fűrésztelepek úgy vélik, hogy ha a fűrészáru ára nem emelkedik, a svéd fűrészüzemek katasztrofális eredményeket fognak felmutatni ősszel, amikor a jelenlegi fa nyersanyag árak tükröződnek majd a pénzügyi helyzetekben.

Japán … faanyag import csökkent 32%-kal áprilisban. Az árak viszont 28%-kal emelkedtek.


2024.05.31

Ausztria – nehéz idők jönnek az osztrák faiparra a szakértők szerint. Az építőipar továbbra is gyenge. A gazdasági recesszióhoz képest azonban a faipar helyzete továbbra is viszonylag jónak mondható.  Az export adatok is alacsonyabbak.

Oroszország – Segezha Group – Első negyedéves bevételei csökkentek jelentősen a cégnek, pedig az árak önmagukban csak nőttek. Alacsony a kereslet, ez magyarázza a bevétel csökkenését.

Németország  – Ziegler – A Ziegler Global 2021-2022 -ben jelentős beruházásokat hajtott végre 800 millió EUR értékben,  2023-ban azonban a piac összeomlott, mert az építőipar jelentősen visszaesett. A Zieglernél ennek ellenére optimisták és  bíznak a kereslet felfutásában.

200 000 m3 faanyag és alapanyag került az ukrán frontra az utóbbi években, az ukrán vezetőség elhúzódó háborúra készül, annak ellenére, hogy saját erőből egyetlen napig sem tudnák a frontokat tartani az oroszokkal szemben.  Az ukrán erdők 30%-a elpusztult a konfliktusban a beszálmoók szerint. Az ukrán erdők egy része orosz tulajdonban van. Csak idén 75000 m3 fűrészáru került ingyen Ukrajnába, hogy a háborús védekezésben támogassa az ukrán haderőt. 

Finnország — 2024. áprilisban 4,1 millió m3 rönköt termeltek ki ipari célra. Ez 12%-kal kevesebb, mint tavaly és 11%-kal, mint az 5 éves átlag.

Keitele, Finnország — 40 millió EUR-t fektet be a finn fűrésztelepébe, így kapacitása jelentősen emelkedik – 600 000 m3-re.  A Keitele Group családi alapítású, a finn fafaldolgozás egyik legnagyobb cége, 3 telephellyel.

Törökország — a forgácslap export 9%-kal bővült 2024 első negyedévében, az árak 7,6 %-kal csökkentek.

Japán — faanyag import 41%-kal nőtt áprilisban az előző év azonos időszakához képest. Az árak is emelkedtek 1,4%-kal. Ez mennyiségben 344 000 m3-re nőtt.

Gazdasági hírek:

Eurozóna infláció — A májusi infláció a vártnál magasabb volt, éves szinten 2,6%. Az áprilisi 2,%. A szolgáltatások árai nőttek a legjobban, 4,1%-kal.

Kínai autók a világpiacon — A múlt század 80-as éveiben a nagy nyugati és japán autógyárak bevették a kínai piacot, vegyesvállalatok sokasága ontotta az autókat a piacra. A helyiek csak figyeltek, tanultak, ellesték az iparág minden csínját-bínját. A kínai autó inváziója most Amerika után Európát is veszélyezteti, pontosabban az európai autógyárakat, akik érthető módon nem túl boldogok.   A nagy kínai kvartett: BYD, GEELY, NIO, Chery & Great Wall Motor. Az USA védővámokkal próbálkozik, ami egyértelműen csak a gyengeség jele. A kínai térnyerést max lassítani lehet, megakadályozni már nem. A BYD Szegeden épít gyárat, a Chery Barcelonában. Ez utóbbi már kinőtte a kínai piacot, tavaly csak exportra 937 000 autót értékesített. Nem az a kérdés, lesz-e az európaiaknak kínai autójuk, inkább csak az, hogy mikor….

Oroszország – a Fitch-Ratings elemzése szerint az orosz gazdaság a vártnál jóval erőteljesebb teljesítmény nyújtott idén az első negyedévben.

Egyiptom —- A Szuezi-csatorna válsága miatt 90%-os kiesést tapasztal a hajóforgalomban, ami jelentős bevétel kiesés Egyiptomnak. Egyiptom így külső gazdasági segítséget kért.

Litvánia – megnöveli katonai kiadásait 2% helyett 3,5%-ra GDP arányosan.

Üzbegisztán atomerőművet épít orosz közreműködéssel.


2024.05.17

Kazah rétegelt lemez export az EU irányába 29%-kal csökkent 2024 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest. A kazah rétegelt lemez elsődleges célországa továbbra is Lengyelország, a teljes export 69%-a Lengyelországba jut, Németország részesedése a kazah rétegelt lemezből 12%, az olasz és horvát  részesedés 4,8% illetve 4,2%.  Az Európai Bizottság dömpingellenes intézkedéseit kiterjesztette a kazah rétegelt lemezre is, gyanítva, hogy a orosz áru kerülhet így az EU piacára. 

Nagy-Britannia– a brit gazdaság kilábalt a recesszióból. – jelentette be az angol miniszterelnök. A GDP növekedése 0,6% volt az első negyedévben az előző negyedévhez képest. A növekedést a szolgáltató szektor aktvitása okozta. Az IMF nem annyira optimista, mint a választások előtt álló angol kormány,  0,6%-ről 0,5%-ra vette vissza a várható angol gazdasági növekedés éves mértékét.

Németország is játszik a számokkal (áprilisi inflációs adat megegyezett a márciusival)  bár a gazdaságban nem történik sok olyasmi, ami optimizmusra adna okot. A nyugdíj korhatárt emelni tervezik Németországban, az egészségügyben is komoly problémák vannak, legutóbb pedig Scholz látogatása sem volt sikeres Kínában.

USA büntető vámokat kíván kivetni kínai termékek importjára, pl. autókra, napelemes rendszerekre abban a reményben, hogy saját piacát védje. A kínai termékek hasonló minőségűek, de olykor jóval olcsóbbak. 18 milliárd USD értékben érkeznek kínai termékek az USÁ-ba egy évben. Ezzel az USA-Kína viszony tovább távolodik egymástól. 

Svédország: jónak mondható kereslet, történelmi magas árak jellemzik most a faanyagok piacát

USA – áremelkedés áprilisban márciushoz képest

Csehország – Csehország igyekszik támogatni az építőiparban a faanyagok felhasználását. A tervek szerint 2035-re az újonnan kivitelezett épületek negyede fából épülhet Csehországban.

Finnország – UPM – piaci bizonytalanságok az orosz nyír rétegelt lemez miatt, mely illegálisan került be az unióba.

Norvégia, Mölven — a piac igényes és óvatos, bizonytalan. Az árrés jelentősen csökken majd a 3. negyedévben.

2024.05.10

Gazdaság:

– A Destatis adatai szerint a német ipari termelés 0,4%-kal esett vissza márciusban. Ez törékeny gazdasági fellendülést jelent, amit pedig az első negyedévben előrevetítettek. A februári adat még 1,7% -os növekedést mutatott. Az építőipar termelés nőtt, amit a jelzálogkamatok csökkenése ösztönzött.  Az Európai Központi Bank készen áll a kamatcsökkentésre a következő hónapokban.

– Franciaország az IMF szerint kiszorul a világ 10 legnagyobb gazdasága közül a közeljövőben. PPP-n vagyis vásárlóerő paritáson számolva Németország hozzájárulása a világgazdaság növekedéséhez csökkenő tendenciát mutat. A költségvetés hiánya 4% felett fog maradni 2029o-ig. Az államamdósság meghaladja a GDP 115%-át.

– Ikea – A svéd IKEA árcsökkentést jelentett be világszerte, hogy vevőit megnyerje. A cég az árak csökkentésével reagált a nehéz gazdasági helyzetre, a vevők vásárlóerejét szeretné növelni. A cég célja az árak hosszútávú csökkentése, hogy vevői számára minél megfizethetőbb legyenek az Ikea termékek, a profit optimalizálás most nem elsőrendű célja a cégnek.

Faipar:

Törökország MDF panel exportja 15%-kal emelkedett az első negyedévben a tavalyi év első negyedévéhez képest

Litván faipar és bútoripar erősödni látszik, 2023-ban erőteljes volt a visszaesés, de mára túljutott az iparág a legnehezebb időszakon. Jelenleg a legtöbb litván faipari vállalat elégtelen készlettel rendelkezik. 

Nagy-Britannia– faanyag import 2024. I.-II. hónapban megelőzi a tavalyi év azonos időszakát 0,2%-kal. A január még csalódást keltő volt, de a tavasz reményteljes. 

Svéd fűrészüzemek — Alapanyag hiánnyal néznek szembe, ami erősíti a finn faiparral a versenyt. A svéd fűrészüzemek nem könnyű időket élnek át, az infláció emelkedik, az építőipar jelentősen visszaesett, a svéd korona gyengélkedik.  A faanyag export Svédországból az USÁ-ba 85%-kal több volt márciusban, mint egy évvel korábban. Az árak csökkentek 5%-kal.

Sveaslog – Svédország legnagyobb erdőtulajdonosa. A svéd erdők 15%-át birtokolja és értékesít rönköket. Sveaskog már második alkalommal jelent be idén áremelést. Az első rögtön az év elején, januárban történt, magyarázatul az fűzte a menedzsment az áremeléshez, hogy erősíteni kell a  véd erdők értékén. Más forrás szerint az áremelést egyszerű alapanyaghiány váltotta ki.

Finnország  – Junnikkala — A finn cég új telephelyet helyezett üzembe Oulu-ban. A vezetőség szerint nagyon lesz az igény világszerte luc fűrészárura. A  befektetés 90 millió EUR összegű. A célpiac külföld lesz, a kapacitás 350 000 m3, ennyi faanyagot tudnak majd éves szinten feldolgozni.

2024.05.09

 GWMI cikk- A faanyagok árai meredeken csökkennek áprilisban — német erdőtulajdonosok vészharangokat kongatnak

 A faanyag árak csökkennek Németországban, erre több ok is van, az egyik az, hogy a kínálat meghaladja a keresletet a piacon. Ráadásul az építőipar nincs nagy formában, sőt, a szúfertőzés sem kerüli el az erdőket.

A rönk kínálat megfelelőnek mondható volt áprilisban, több üzem így csökkentette is az árai. Akár 10 EUR-val is alacsonyabb lett az ár az előző hónaphoz képest. A fűrészáru piaci helyzete továbbra is feszült, a rönköket sok esetben idő előtt leszállították a fűrészüzemeknek, így az árak lefelé módosultak. Múlt év végén a fakitermelés a rendkívüli időjárás miatt korlátozottan volt lehetséges, a kitermelés nagy része az idei év első hónapjaira tevődött át. Ennek következtében a luc rönkök értékesíthetősége csökkent az elmúlt hónapokhoz képest. Az erdőtulajdonosok nyomatékosan javasolják, hogy a szállítás idejét, mennyiséget egyeztessék a vásárlókkal. Az enyhe tél miatt az energiafa felhasználás jelentősen elmaradt a várttól, a tűzifa esetében árcsökkenés is  bekövetkezett.  A német erdőkben 2023-ban 70,6 millió m3 fát termeltek ki.  A kitermelés így 10,3%-kal elmaradt idén az előző évitől.

Világpiaci árak – építő fűrészáruk

Az építő fűrészáru 4 hét alatt 20%-kal csökkent a világpiaci árakat tekintve. A fűrészáru most ugyanannyiba kerül, mint 2023 novemberében. Az USÁ-ban az építőipar teljesítménye elmarad a várakozásoktól, a Fed irányadó kamata magas, ami a jelzáloghitel kamatokat is magasan tartja, ami elveszi az építkezni vágyóktól az építési kedvet. Az ingatlanok az USÁban drágák, hitelre vásárolni sem egyszerű a magas kamatlábak miatt (7% felettiek). Az USA ingatlan szektora pedig alapvető fontosságú a fűrészáru szempontjából illetve annak piaci kilátásai szempontjából.

A közelmúlt tanulmányai azt mutatják, hogy a jövőbeli kereslet az ingatlanszektorban a két legnagyobb fogyasztó országban (USA / Kanada) jócskán elmarad az előrejelzésektől. Alacsony kereslethez azonban a kitermelés növekedést társult a faiparban.  A kanadai fakitermelés 16,4%-kal nőtt az előző év ugyanezen időszakághoz képest. A Fed nyilatkozata egyértelmű, nem várható kamatcsökkentés most, szigorú monetáris politikára van szükség, ami magasabb jelzáloghitelekhez vezet és végső soron gyengíti az építőipar kilátásai. Váratlanul kedvezőtlen inflációs adatok jöttek ki az év elején, ami eleve egyébként megsemmisítette a kamatcsökkentés esélyeit. A közelmúltban a Fed meg is erősítette, hogy a kamatlábak egyelőre a jelenlegi szinten maradnak. Kamatcsökkentés leghamarabb a nyáron  várható, ami majd magával hozza a jelzáloghitelek csökkenését. A lakásépítések tehát recesszióban, a gazdaság többi része virágzik az USában.

Észtország — A jelenleg gyenge svéd korona nem előnyös az észt exportőröknek, akik számára fontos a svéd piac. A svéd építőipar 10%-kal gyengébb, maga a svéd korona is gyenge, elsősorban azért,. mert a kereskedelem többlete 7,5%-król 3,5%-ra esett vissza, tehát csökkent a GDP-n belül a szufficit. Az EURO zónán belül is a kereskedelem szufficitből deficitbe ment át, pedig korábban 3% volt a többlet. Ez olyasmi tendencia, ami egyáltalán nem pozitív.

Finnország – Jó hír a finn faiparnak, hogy a szakszervezetek mostanában nem terveznek további sztrájkokat, így a kikötők zavartalanul működhetnek.

Rönk árak növekedtek február óta Finnországban, 3%-kal.

Svédország — áremelkedésre számítanak a svéd fűrészüzemek

Ragasztott/laminált áruk értékesítése visszaesett január és március között 2024-ben. A visszaesés mértéke 23%-os, a tavalyi évhez képest a svéd statisztikák szerint. A számok nem rózsásak, de a svéd iparág továbbra is optimista.

USA/ Kanada — faipar — általánosságban alacsony a kereslet, kicsit az igény a faanyagokra. Bezárásokra, műszak csökkentésekre lehet számítani.  2023-ban a fűrésztelepek kapacitása csökkent 2%-kal, mert a kereslet is kisebb lett és korabban túltermelési problémáik voltak. Ez a tendencia 9 fűreszüzem bezárásához vezetett British Columbiaban és az Usa déli részén.

2024.05.06

– Hétéves csúcson a rubel a dollárral szemben

Kína — a legutóbbi adatok szerint a teljes faanyag import az első negyedévben 3,05%-kal csökkent, mint az előző év ugyanilyen időszakában, de 4,2%-kal nőtt a 2023. 4. negyedévéhez képest.  A rönk piac stabilizálódott áprilisban, az árak csökkentek márciusban, mostanra pedig maradtak ugyanazon a szinten.

Észak – Amerika-  faanyag árak lefelé ereszkednek, mivel a kereslet nagyon alacsony, a lakáshitel kamatok drámaian emelkednek, az építési kedv is nagyon alacsony  USÁban az ingatlan árak emelkednek, főleg San Diegoban, Chicagoban és Detroiban, ezekben a városokban kb. 10% volt mostanában az áremelkedés. Az építési engedélyek száma alacsonyabb, mint februárban volt.

– 2022-ig az ausztrál faanyag import 40-50%-a orosz vagy fehérorosz eredetű volt építőfát tekintve. Ez a háború miatt megváltozott illetve a PEFC és az FSC nem bocsát már ki minőségi bizonylatokat orosz faanyagra. Jelenleg 35% vám sújtja az orosz fát, az áru mégis áramlik Ausztráliába vagy Oroszországból vagy valamelyik kereskedelmi partnerétől.

Nagy-Britannia 2022-ben tiltotta be az orosz olajtermékek importját, a tiltó határozatban azonban van egy kiskapu. A más országok által finomított orosz olaj már nem tekinhető Oroszországból származónak, így kerülik el a tilalmakat és Indián, Törökországon, Kínán keresztül eljut a britekhez az orosz nyersanyag

– Setra – Svédország —- 18%-os csökkenés következett be a gyártásban 2024-ben eddig, ez 8,7 millió usd  veszteséget jelent, amit maga a Setra jelentette be az első negyedévre vonatkozóan. 

Energetikai hírek:

– A német energia kétszer annyiba kerül most, mint az orosz energia kerülne, ez megviseli a német gazdaságot. Elsősorban ezért térnek vissza a szénalapú villamosenergia termelésre, miután Oroszország elkezdte csökkenteni az Eu-ba irányuló gázszállításokat. (Bloomberg hír) Németország után azonban Ausztria és Hollandia is hasonló lépésekre szánta el magát. Ausztria pl. újraindítja legnagyobb széntüzelésű erőművét.

– IMF jóslat —  3,2% növekedést produkál idén Oroszország, ez nagyobb mint az Nagy-Britannia, Németország vagy Franciaország növekedése.

– Nagy-Britannia 2022-ben tiltotta be az orosz olajtermékek importját, a tiltó határozatban azonban van egy kiskapu. A más országok által finomított orosz olaj már nem tekinhető Oroszországból származónak, így kerülik el a tilalmakat és Indián, Törökországon, Kínán keresztül eljut a britekhez az orosz nyersanyag

2024.04.07

Német — vámhatóságok lefoglaltak egy hajót, mely Oroszországból több mint 40 millió EUR értékben szállított faanyagot az USÁ-ba. Az árut a hatóságok lefoglalták. A 23.000 tonnás hajó Szentpétervárról indult az USA keleti partja irányába, ám műszaki hiba miatt a németországi Rostockban kénytelen volt kikötni. A hajó kanadai tulajdonban van, az ARRC által üzemeltetett flotta egyik hajója. Feladata, hogy az USA és Oroszország között hajózzon és rétegelt lemezt illetve faanyagot szállítson Amerikába. Az USA nyilvántartása szerint 9399 m3 árut raktak ki 2023 októberében illetve 5876-ot december során. Az orosz export 50%-a jelenleg az USÁ-ba irányul, vagyis az USA egyértelműen függ az orosz fűrészárutól. Ukrajna vezetői mindeközben arra kérik az USA kormányzatát, hogy a következő szankciós csomagba foglalják bele a faanyagokat is, vagyis legyen tiltólistás az orosz faanyag exportja az USÁ-ban.

Németországban a pellet árak újra mélyponton van áprilisban. Jelenleg 250 EUR/t áron elérhető a pellet egyes német tartományban és a tavaszra tekintettel további árcsökkenésre lehet számítani.

Finnország — A sztrájkok nehéz helyzetbe hozzák a finn fűrészüzemeket. A finn Keitele pl. leállította teljesen ázsiai exportját, mely a cég legfőbb célpiaca egyébként. A Keitele exportra gyárt a termékek 95%-ban, konténerekben szállít a Távol-Keletre elsősorban. Mindennek következében a finn készáru készletek jelenleg magasak. Finnország szerte számos fűrészüzem csendes ezekben a hetekben a sztrájknak köszönhetően.

Oroszországban rönk hiánnyal kell számolni az orosz fűrészüzemeknek is. A fűrészáruk gyártása az utóbbi időben 5%-kal nőtt, ám a rönkök kitermelése 26%-kal csökkent. Az év első két hónapjában emelkedtek az orosz faanyagok árai legtöbb export piacon. Ráadásul az orosz exportőrök annak az esélyét sem vethetik el, hogy hamarosan elveszítik a japán piacot is, pedig Japán fontos vásárlója az orosz faanyagoknak.

USAEnviva a világ legnagyobb pellett gyártója, mely biomasszából állít elő pelletet, csődöt jelentett idén márciusban. Ez a tény megrengetheti az EU piacát is, mely nagy mértékben (egyre nagyobb mértékben) tervezi azt, hogy megújuló energiaforrásokra támaszkodik.


2024.03.22

Japán — Európai fűrészüzemek részéről kritika érte Japánt, amiért még mindig vásárol Oroszországtól faanyagot a szankciók ellenére. Japán támogatja az Oroszország elleni szankciókat általánosságban, de a faanyag importjának 13%-a még mindig orosz eredetű, ami több fűrészüzem szerint sajnálatos….. A fűrészüzemek arra biztatják Japánt, hogy gondolja át beszerzéseit, különösen rétegelt lemezből és fűrészáruból. Az orosz exportőrök úgy  vélik, Japán fontos célpiaca a termékeiknek. 2021-ig az EU is jelentős mennyiségeket vásárolt Oroszországtól és Belorusztól, jóval többet egyébként, mint amit most Japán importál.

Magyarország Fordulat az építőiparban – valamennyi szegmensben jelentősen nőtt az értékesítés volumene az előző évhez képest, amire 2022 november óta nem volt példa Magyarországon. A 2022-es szint nyilván így is távoli, de legalább vannak bizakodásra okot adó jelek.  Az Új Ház Zrt adatai szerint több építőanyag forgalma fel fog lendülni, a fordulatra inkább az év második felében lehet számítani.

Kína — a rönk árak csökkentek Kínában március során, a csökkenés nem volt váratlan, de a mértéke nagyobb volt a várakozásoknál. A rönk export csökkent Németországból 32%-kal Kína irányába, míg az árak (Németország – Kína) emelkedtek. A rönk export növekedett Finnországból Kínába 3%-kal , a mennyiség összesen 11%-kal növekedett.

Svéd erdőtulajdonosok rekord profitra számítanak 2024 elején, annak ellenére, hogy a kitermelések mennyiségben csökkentek. A fakitermelések 25%-kal csökkentek február hónapban 2023 februárhoz képest.

USA – Észak- Amerika nyugati része kritikus faanyag hiánnyal néz szemben a következő hónapokban, ami miatt jelentős áremelkedés várható.

Az amerikai Bloomberg — az orosz gazdaság a példátlan szankciók ellenére is növekszik. A rubel stabil, a bérek kétszámjegyű mértékben emelkedtek, a munkanélküliség rekord alacsony.  Idén minden idők legnagyobb gabonatermése várható Oroszországban.  Érdekesség, hogy Szentpétervárt és Moszkvát gyorsvasúttal tervezik összekötni.

Németország —- Már erre az évre is recesszióra számítanak. A várakozások szerint 0,3% a gazdasági csökkenés.  Ok: az „energia sokk”. Németországnak szükséges lenne az olcsó orosz energiaforrásokra, ennek hiányában a gazdaság idén is zsugorodni fog, ahogy tavaly.

A német központi bank sem optimista, idén sem várnak kilábalást a problémákból.


2024.03.18

USA – faanyag import 10%-kal alacsonyabb volt, mint tavaly, mind értékben, mind mennyiségben.  2024. januárban 2,6 millió m3 fenyőt importált az USA összesen, ami tehát 10%kal kevesebb mint tavaly.

Észak-Amerika — bár az igazi tavaszi időjárás egyelőre nem köszöntött be, a faanyagok eladott mennyisége élénkülőben van továbbra is, ami az árakat felfelé nyomja. Kivétel az élénkülés alól az északi területek, Kanada, ahol a kereslet továbbra is óvatosnak mondható.

Észak-Amerika — bár az igazi tavaszi időjárás egyelőre nem köszöntött be, a faanyagok eladott mennyisége élénkülőben van továbbra is, ami az árakat felfelé nyomja. Kivétel az élénkülés alól az északi területek, Kanada, ahol a kereslet továbbra is óvatosnak mondható.

Németország – 2023-ban 260 000 lakásépítési engedélyt adtak ki Németországban, ez 27%-kal, azaz 94000-rel kevesebb volt, mint 2022-ben.

KVH gyártás – Németország és Ausztria

2008 — 2 millió m3

2017 — 2,5 millió m3

2020 —2,75 millió m3

2021 — 3,0 millió m3

2022-2023  –3,11 millió m3/év folyamatosan

Kozép-Európa — BSH termékek – 2024. januárban a kereskedő folyamatosan töltötték fel a készleteiket. Februárra a készletek megteltek, de valószínűleg a készletek mennyiség elmaradt az előző évi mennyiségtől. Az áremelkedés a kielégítő készletmennyiségeknek köszönhetően megállt.

Ausztria – 2023-as fenyő exportja visszaesett 8%-kal, 5,27 millió m3-re. Ilyen alacsony az export mennyisége utoljára 2015-ben volt Ausztriában.

Ausztria, Németország— a fűrészüzemek feszültek továbbra is, az árakat (eladási áraikat) nem tartják elég magasnak, a keresletet elég nagynak. A fűrészüzemek szerint a logikus lépés a kitermelések csökkentése  lenne, de egyelőre ezzel kivárnak még.

Egyébként a hangulat tovább romlik a német faipar piacán, a faipari cégek pesszimisták és rosszkedvűek még az előző hónaphoz képest is egyre inkább.  A többség úgy véli, a következő fél évben a kilátások tovább rosszabbodnak.

Tirol – harmadik hónapja drágul a lucfenyő ára, a tűzifa viszont 14 EUR /t -csökkent februárban, valószínűleg a tavasz közeledte miatt.

Japán — a tavalyi évhez képest januárban növekedett a fenyő fűrészáru import, de az adatok nem érik elé még mindig a 2023 januári adatokat.

Finnország – hétfőtől a szakszervezetek 2 hetes általános sztrájkba fogtak, mely kiterjed a kikötőkre és a vasúthálózatokra is, ezáltal megbénítva a külkereskedelem jó részét. A sztrájk célja a teherszállítások megzavarásán keresztül a kormány figyelmének felkeltése. A szakszervezetek szerint a kormány nem mutat hajlandóságot arra, hogy szociális programjáról  tárgyaljon.  A szakszervezet úgy véli, hogy a kormány jelenlegi tervei nagymértékben gyengítik a jelen és jövő generáció jogait.  Szerepel a kormány tervei között a szimpátia sztrájkok  korlátozása, a munkaerőpiac reformja , a társasalom biztosítási juttatások csökkentése. A sztrájkot a felmérések szerint a szakszervezeti tagság 81%-a támogatja. Egy évvel ezelőtt szintén 2 hetes sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, akkor béremelés volt a legfontosabb követelésük és végül 6%-os béremelést el is értek, de csak mire a finn kereskedelem szinte leállt a sztrájk miatt. A finn fűrészüzemek átütemezik szállításaikat, kivárják a sztrájk végét, addig az üzemek részben leállnak vagy karbantartó munkálatokra állnak át.

Finnország- UPM – a fűrészárukat gyártó üzletága átmenetileg 340 embert bocsátanak el a korábbi bejelentésnek megfelelően. Az elbocsátás max 90 nap lehet, ha az elbocsátás átmeneti marad.


2024.03.04

Svédország – a svéd gazdaság gyengül, magas az infláció és a hitelkamatok is, mindezek gyakorlatilag ahhoz vezettek, hogy a lakásépítések teljesen leálltak. Egyre több cég megy csődbe, főleg az építőiparban és a vendéglátásban. 30 éve ennyi cég nem szűnt meg, mint mostanában.

Japán – az importált faanyagok mennyisége növekedett januárban, ami az árak emelkedését is magával hozta.

Kína – a rönk kereslet enyhe továbbra is, a kínai újév ünneplése miatt csökkent a kereslet és azóta sem emelkedett

Oroszország – március 1-től fél évere betiltja a benzin exportját. Hamarosan kereslet emelkedést látnak a világpiacon, ami áremelkedést fog generálni, a belföldi árakat viszont szeretnék alacsonyan tartani,  ezért vezették be a korlátozásokat. A tilalom nem érinti valamennyi piacot.

Az orosz elnök csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország vásárlóerő paritást figyelembe véve a legnagyobb gazdaságnak számít Európában, globálisan is 4 legnagyobb között van.

Azerbajdzsán –  A szankciókkal kapcsolatos kihívások leküzdésére az orosz importőrök Üzbegisztánt használják alternatív útvonalként, hogy a faexportot fenn tudják tartani. Azerbajdzsánban jelentősen megnőtt a belorusz faanyag import, a tavalyi évben 301 000 m3 volt.

Lengyelország – a lengyel faipar újabb válsággal néz szembe, a kormány korlátozza a fakitermelést , különösen az ökológiai szempontból fontos erdőkben. 10 régióban felfüggesztették vagy limitálták a kitermelést .

Németország — Szövetségi házépítő program indul, melyet a fűrészüzemek üdvözölnek.  A német fűrészüzemek szövetsége azonban kritizálja is  a programot a megfelelő finanszírozás hiánya és a fenntartható építőanyagok figyelmen kívül hagyása miatt.

Németország recesszióban – A Bundesbank, a német központi bank havi jelentésében arra figyelmeztet, hogy a német gazdaság tovább zsugorodhat.  Az ipari kereslet gyenge maradt, a fogyasztók óvatosak a kiadásaikkal, a hazai beruházások szenvednek a magas kamatlábak miatt, fellendülésnek semmit jele.  A német gazdaság ipar központú, az iparra épül, de nagyon hiányzik a német ipar sikeréhez az olcsó orosz energia.

Németország – tölgy exportált mennyisége jelentősen csökkent tavaly, 39%-kal. Hollandia és Dánia a két fő vevője a német tölgynek, de a kereslet náluk is csökkent.

Finnország — Világszerte nagy hiány lesz faanyagokból a finn fűrésztelepek szerint az év második negyedévére.

2024 januárjában élénkült a finn faipar. A rönk kereskedelem élénkebb mint az utóbbi öt évben bármikor . Az árak decemberhez képest 2%-kal magasabbak.

USA – A tavasz közeledtével a faanyag vásárlások értéke növekedik.

BRICS hírek – 25 ország vár BRICS csatlakozásra, a kazanyi csúcson is várhatóan lesz bővítés.


2024.02.14

A finnekről (Timber Guide 2024-ből)

Finnország az északi fűrészáru egyik hazája. Az északi fűrészáru lényege, hogy a lucfenyő lassan növekszik, sűrű szálú, így erős, gyönyörű faanyag válik belőle.  Az ilyen faanyag széleskörben felhasználható és ökológiailag fenntartható az előállítása.

Egy lucfenyő Finnországban 50-120 évig nő. Ár tekintetében a lassan növekedő faanyag nem tud lépést tartani a gyorsabban növekedő fajtákkal, de a lassú növekedés pont a minőséget garantálja, hogy a világ legkiválóbb faanyaga válhasson belőle. A rönköket 3,1-6,1 hosszban vágják fel 30 cm-enként tagolva, az osztályozásra pedig a fűrésztelepeken kerül sor – átmerő, hossz, minőség szerint szortírozva. 

Finnországban több, mint 70 ipari méretű fűrésztelep található, évente 11 millió m3 fűrészárut jelent az a világpiacon. Ez mindössze 3%-a a világ fűrészáru gyártásának.  Finnország a világ 4. legnagyobb fenyő fűrészáru exportőre. A finn fűrésztelepek az alapanyag 1/3-át használják fel, melyet a finn erdők nyújtanak, a többi a papíriparé.  Egy m3 fűrészáru 2m3 rönkből kerül kitermelésre. Az alapanyag teszi ki a fűrészáru legyártásának költségének 75%-át.

Finnország Európa leginkább erdővel borított országa, területének 78%-a erdő.  A finn erdők évente 110 millió m3-nyivel növekednek. Kb. 700 000 erdőtulajdonos él, az átlagos erdőméret 30 hektár. A legtöbb erdő (60%) magántulajdonban van. A védett erdők 2,9 millió hektárt tesznek ki.

Japán fakereskedelem importfüggőségből export növekedésig. Az utóbbi 20 évben Japán hatodára csökkentette a rönk importját.

USA a jelenleg tapasztalható hideg idő alacsonyan tartja az árakat. A faanyagok ára stabil, stabilabbnak mondható, mint az utóbbi 5 évben bármikor és sokkal alacsonyabb, mint 2 évvel ezelőtt, amikor az árak csúcsot döntöttek. Az otthonfelújítások időszaka közelít, most igazán elérhető áron kap faanyagot Amerikában, aki felújítást vagy építkezést tervez.

Német gazdaságról – Minden 3. német gyártó fontolgatja, hogy más országba  helyezi át termelését, ez kétszerese a 2022-es adatnak. Mindez a Bild német lapban jelent meg a Német Iparszövetség statisztikáira hivatkozva. Külföldre tervezi a gyártásának áthelyezését:

– Miele — 2000 munkahelyet már leépítettek, 700-at áttelepítettek Lengyelországba.

– Viessmam — 3000 munkahelyet szervezett át Lengyelországba már korábban

– Volkswagen — USÁ-ban épít új akkumulátor gyárat

.- BASF — 10 md EUR értékben tervez befektetést egy petrolkémiai üzemben Kínában. Németországban munkahelyeket zár be.

Számos cégnek elfogyott a türelme a német gazdasággal kapcsolatban, hisz annak növekedése lassul, az infláció magas, különösen az energia tekintetében. Berlin nem is igyekszik, hogy a stratégiai problémákat orvosolja. Az meglehetősen ritka, hogy mostanság Németországban új gyártósorok települjenek.

Mi a cégek problémája? Nagyon magas energia árak. Az árak akkor szöktek az egekben, amikor Németország elvesztette az orosz földgázhoz való hozzáférést (felrobbantódott a vezeték….) Mindezt súlyosbította, hogy a német kormány kivonul az atomenergia szektorból és átállni próbál megújuló energiaforrásokra.  Mindez jelentős hátrányt okoz a németországi gyártó cégeknek más iparosodott nemzetekhez képest.  Senki nem tudja, milyen lesz az ország energiaellátása akár középtávon, mint ahogy azt sem, hogy milyen energiaárakkal számolhatnak majd. A beruházási döntéseket fontolgató cégek számára mindez abszolút mérgező körülmény. Nagyon nehéz hosszú távra tervezni így. Ha máshol jobb feltételeket találnak a befektetők, akkor oda települnek.

Bloomberg értékelése szerinte a német gazdaság válságban van. Minden nagy feldolgozóiparral rendelkező gazdaság lassul, de Németország különösen.  A magas energiaárak problémát jelentenek, ráadásul az autóipari pozícióját nagyban fenyegeti Kína.

Németország tűnik a legnehezebb helyzetben levő piacnak Európában, a gazdasági kilátásai borúsak, 2024-re 0,4%-ot zsugorodni fog a gazdaság, ebben egyetért a német kormány és az Európai Bizottság is. Az infláció magas, az energiaárak emelkednek, lassú a nemzetközi kereskedelem.

Németország – az árak emelkedtek eddig a faiparban 2024-ben, a kereslet faanyagra nagyon gyenge, az építőipar válsága rosszabbodik.

Finnország — a rönk kitermelés csökkent 2023-ban. 2023 — 58,6 milló m3-nyi rönk került kitermelésre, míg ez a szám tavaly 5,4 millió m3-rel több volt.

BRICS – a BRICS egy gazdasági szövetség, mely 2006-ban alakult meg Oroszország, Kína, Brazília és India részvételével.  2011-ben tag lett a Dél-Afrikai Köztársaság, 2023-ban Egyiptom, Etiópia, Irán, Egyiptom, Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok is. A BRICS GDP-je máris meghaladja a G7 országok GDP-jét.


2024.02.08

Svédország — Áremelésekre számítanak a fakereskedelemben. A rönk kereskedők és a faanyag kereskedők felváltva emelik az áraikat. Általános a vélekedés, hogy tavaszra faanyag hiány lesz, ami megemeli majd az árakat. A Norra Timber marketing igazgatója szerint most csak a legügyesebb fűrészüzemek lesznek nyereségesek. Ha a kamatlábak csökkennek, a fűrészüzemek számára is eljöhet a fordulat.

Svédország északi fűrészüzemeiben 10%-kal alacsonyabb a termelés volumene, mint tavaly ugyanebben az időszakban. 18%-kal alacsonyabb, mint 2022-ben.

A Vörös tengeri válság hatással van a svéd exportra, minden 3. svéd hajó áthajózna a csatornán. A svédek igyekeznek jelentős késésekre felkészíteni a vevőiket, illetve költségnövekedésre is a kerülőutak miatt.

Építőipar teljesítménye 1%-kal alacsonyabb az EU-ban és az EURO övezetben is a novemberi adatokhoz képest.

Södra — kapacitást csökkent. Akár 1000 ember is elveszítheti a munkáját a Södránál.   A Störa szerint a helyzet a piacon bizonytalan.

Németország — A januári optimizmus után újabb bizonytalansági hullám tapasztalható a fakereskedelemben, ha az elkövetkezendő 6 hónap szóba kerül.

Kína — a rönk import nem túl erős az utóbbi időben, az árak alacsonyak, a kínai rönk készlet stabil, de a kikötői kiszállítások a kínai új év miatt csökkentek. A betárolás 55 000 m3 /nap.

Oroszország — újabb fél évvel, július 31-ig meghosszabbították az Oroszországgal szembeni szankciókat (pénzügyi, energetikai,. védelmi ágazat. ) Illetve készül a 13. szankciós lista, az eddigiek kiegészítése.

Lettország —  Az erdészeti szektor eddig sikeresnek mondhatta magát, mint exportőr, de jelenleg jelentős nehézségekkel néz szembe.  A kereslet a faanyagok iránt jelentősen csökkent, az árak is alacsonyabbak, az üzleti vállalkozások kevésbé jövedelmezőek.

A lett GDP 1,5%-át adja az erdészet, 17 000 munkahelyet biztosít. Lettország területének 53%-a erdő. Arra igyekeznek koncentrálni, hogy alapanyag gyártás helyett magasabb hozzáadott értékű termékeket hozzanak létre. Az export porfolio eddig az alacsony komplexitású faanyagokból áll. Mivel a készletek a jövőben csökkenni fognak, törekedni kell arra, hogy a rendelkezésre álló alapanyagból minél értékesebb késztermék legyen. Lettország egyértelmű terve, hogy távolabbi, tengerentúli piacokat is meghódítson a magasabb hozzáadott értékű termékekkel. Olyan országok a célpontok, mint Kanada, USA, Japán és Ausztrália.

Németország — Szászország — minden fafajra nagy a kereslet, az árak magasnak mondhatók.  A tűzifára is nagy a kereslet, mivel Németországban egyre többen térnek át a fatüzelésű kályhákra.  A luc rönkök ára egyértelműen emelkedik , export irányban is nő a kereslet , a trend azonban bizonytalan.  Lombos fára visszafogott a kereslet, az árak enyhén csökkennek január végén a hazai piacon. Az export piacon bizonytalanabbak az árak.

ENERGIA szektor:

Oroszország lépett elő Brazília első számú üzemanyag szállítójává, ezzel átvette az USA helyét. 2023-ban 6,1 millió tonna orosz üzemanyagot importál Brazília, míg mindössze egy évvel korábban csak 101 000 tonnát.

Ausztria 20 év után először nettó energia exportőr lett. Az orosz földgáz szállítása miatt több elektromos energiát ad el, mint amennyit importál. Ausztria fogyasztásának 80%-a Oroszországból származik.  Az osztrák háztartások csökkentették fogyasztásaikat, az OMV és a Verbund viszont egyértelműen profitál az áramexportból. Mindkét cég állami tulajdonban van. A két céget extra adók fogják terhelni, de ennek ellenére is 50%-kal több osztalékot fizetnek, mint amennyi várható  volt.


2024.01.20.

Svédországban is nagy a kereslet a faanyagok iránt, ami felfelé nyomja az árakat. Az alapanyagokra kimondottan nagy a kereslet.

– Södra – január közepén áremelkedést jelentett be. Ahogy a cég megjegyzi, a rönkre továbbra is nagy a kereslet, ez indokolja az áremelkedést, mely luc és borovi anyagokra egyaránt érvényes.

– Az exportált faanyagok mennyisége Svédországban 41%-kal csökkent (egy novemberi adat szerint) az előző évhez képest. Jelenlegi export mennyisége: 850.000 m3

Litván faanyagok ára csökkent novemberben export viszonylatban. A csökkenés mértéke ugyanakkor nem jelentős, mindössze 0,5%

Kína és Oroszország az Északi tengeren szeretne létrehozni egy fontos kereskedelmi csatornát az olaj, gáz és faanyagok szállítására. Jelenleg ez azt útvonal a Földközi tengeren keresztül halad, át a Suezi csatornán egészen a Dél-Kínai tengerig. A legutóbbi négy évben a kereskedelmi forgalom 140%-kal megnövekedett az Oroszország és Kína között. A Kreml állami támogatásokkal és adókedvezményekkel ösztönzi a befektetőket, hogy az északi-tengeri fejlesztésbe minél többen befektessenek. Egyre több kínai cég fektet be illetve növeli részesedését orosz ipari vállalkozásokban, beruházásokban.

– Kínai várakozások: Kína végrehajtotta a kitűzött gazdasági növekedést 2023-ra, 5,2% volt tavaly a növekedés. Szakértők ugyanakkor megkérdőjelezik, hogy az adat valós -e, egyben figyelmeztetnek néhány problémára, mely fenyegeti a kínai gazdaságot idén. Az árak csökkennek a gazdaságban minden területen, a lakás árak és az ingatlan értékesítési kedv is csökkent. Ez azért lehet lényeges, mert korábban az ingatlan piac fűtötte a gazdaságot. A fiatalok körében magas, 21%-os a munkanélküliség.

– Az orosz rétegelt lemez iparág újra stabilizálódik – a gyártás volumene 2023-ban a 2022-es szinten maradt nagyjából (33 millió m3), ez 0,3%-os emelkedést jelent. Az EU ugyan tiltja az orosz rétegelt lemez behozatalát az unióba, az USA és Kína ugyanakkor igen jelentős mennyiséget vásárol Oroszországtól.

– Vörös tengeri válság eredménye > egekben a fuvarárak

USA – januárban emelkedtek a faanyag árak,10%- kal az előző hónaphoz képest.


2023.12.14.

Woodmarket – 2024-es piaci értékelés

A világgazdaság továbbra is hullámzó vizeken hajózik. Nem sok pozitív jel a láthatáron. A kamatlábak továbbra is magasak globális szinten, ami számos iparágat megterhel világszerte.  Az építőipar minden mást megelőzve érintett. Mivel ez az iparág a faanyagok elsődleges fogyasztója, ez a fejlemény globális hatással van a  faanyagok piacára.  Azonban más iparágak is szenvednek, különösen a magas energiaigényűek. Ők termelésük egy részét külföldre helyezték át, ami viszont Európa gazdaságára hatott negatívan, különösen igaz ez Németországra.

A vevők a piacon továbbra is óvatosak, hiszen bizonytalan  világban élünk. A fogyasztási cikkekre való kiadások megfontoltabbak, mint korábban. Bizakodóak lehetünk, hogy az energiaárak nem szállnak el, hanem továbbra is mérsékeltek maradnak, mert az tovább rontja a kilátásokat.

A skandináv fűrészüzemek pozitív kilátásokról számolnak be a következő hónapokra. Svédországban a rendelések száma nőtt az utóbbi hónapokban. A finn fűrészüzemek már nem hajlandóak csökkenteni a fűrészáru árát, azzal érvelve, hogy a kínai kereslet erősödött, jelentős ott a piaci potenciál az Európából Kínába irányuló rendkívül alacsony szállítási költségek miatt.  Ezenkívül az európai és észak-amerikai fűrészüzemek , mint Stora Enso, West Fraser az alacsonyabb árak és kereslet miatt negatív EBIT-ről számolnak be (adózás előtti eredmény). Ez is azt mutatja, hogy a fűrészüzemeknek nincs több tere az ártárgyalásokra.

Logikus lépésként októberben jelentették be a rönkök árának emelkedését.  A Södra pl. azonnal felemelte a luc és rönk árait. A Södra vezérigazgatója a közelmúltban bekövetkezett áremeléseket a nagy iparági kereslettel és a téli készletek felhalmozásával indokolta.  Ezen túl más gyártók is beszámoltak a javuló értékesítési feltételekről a piacon. A rönk ára Norvégiában jelenleg minden idők legmagasabb szintjén vannak. 

A faanyag ára azonban továbbra is nyomás alatt áll, bár a stabilizálódás jelei vagy akár az első áremelések már láthatók a piacon. Némi bizonyossággal mondhatjuk ,hogy a fűrészáru ára európai szinten továbbra is nyomás alatt fog maradni. Figyelembe véve, hogy egyes fűrészüzemek negatív nyereséget érnek el, nem valószínű, hogy készek lennének az árcsökkenésre. Sőt, egyes fűrésztelepek tudatosan csökkentették a gyártásukat, műszakszámukat és készleteiket is. Az most jelentős kockázatot jelent, ha valaki arra számít, hogy az árak nem fognak emelkedni.   

2024 első negyedévére tehát áremelkedést tartjuk a legvalószínűbbnek.  Aki most (2023 ősz) már látja előre a 2024 első negyedéves anyagszükségleteit, nekik azt javasoljuk, hogy ne várjanak 2024-ig, hanem még 2023. Q4-ben vásároljanak, adják le rendeléseiket.


2023.12.07

Finn szemszögből

Az építőipar szinte világméretű csökkenése a fűrészáru iránti keresletre is negatív hatással volt. Emiatt idén 10%-kal csökkent a fűrészáru exportja. Finnorszégban különösen nagy az építőiparban a visszaesés, nagyon alacsony az építkezési kedv.  A gyenge kereslet miatt a finn fűrészüzemek jelentős részén idén ősszel is el kellett bocsátani dolgozókat, legalább átmenetileg. Hogy mennyi időt jelentett ez az átmenet, az fűrésztelepenként változó, legrosszabb esetben több hét is.  Idén 10%-kal csökkent a finn fakitermelés.

A kapacitás idén és jövőre is bővül, mert számtalan beruházás történt idén. A beruházó cégek lehetőség szerint új gyártósoraikra koncentrálják a termelésüket. Nem kizárt a régebbi fűrészüzemek bezárása sem. Pl. az MM tulajdonban levő Kotkamills bezárja kotkai telephelyét. A nagyon gyenge kereslet kihat a finn fűrészüzemek üzleti eredményére is, de pénzügyi értelemben a fűrészüzemek fenntarthatósága továbbra is jónak mondható.

A finn fűrészüzemek szempontjából fontos piacokon az előző évekhez képest visszaesett az építkezések beindulása, a kamatlábak emelkedtek. Főleg Németországban volt jellemző ez a csökkenés, ráadásul igen gyorsnak is volt mondható. Kínában tovább folynak a problémák az ingatlan szektorban és gyors megoldás a problémára nem várható. Japánban az építkezések meredeken csökkentek. Az USÁ-ban a koronavírus előtti szinten van az építőipar, ami ugyan visszaesésnek számít, de legalább azt a szintet eléri. Egyiptom gazdasági nehézségei is tükröződnek az építőiparban (magas az infláció). 

Finnországban és más országokban is Európában Oroszország hiánya kiegyenlíti a piaci helyzetet, bár a kereslet csökken. Az orosz fűrészáru exportja viszont szorosabba teszi a versenyt Ázsia, Észak-Amerika és Közel-Kelet fontos export piacain. Az Usában mérsékelten aktív építőipar segít fenntartani a fűrészáru iránti keresletet. Az európai gyártók – Németország , Svédország – helyzetét javítja, hogy a kanadai termelés folyamatosan csökken. A svéd fűrészüzemek profitálnak a svéd korona gyenge árfolyamából.

A fűrészáruk keresletének felfutása, amelynek hatására az árak az egekbe szöktek tavaly véget ért. A várakozások szerint a kereslet jövőre is gyenge lesz, a fűrészáru exportára az infláció miatt emelkedik.


2023.11.30

Finnország – A helyzet Gaza-ban hatással van a faanyagok export árára a finnek szerint. A konfliktus elbizonytalanítja a piacot még inkább és főleg a borovi exportra van hatással.

A 3. negyedévben a finn fűrésztelepek 2,185 millió m3 fűrészárut gyártottak, ami 13,1%-kal kisebb mennyiség, mint tavaly, ugyanebben az időszakban. A fűrészáru export 4%-kal magasabb volt a 2. negyedévben, minta tavaly ugyanekkor.

Oroszország – A Gazprombank megvásárolja az oroszországi Ikea üzleteket, melyek jelenleg az Ingka Group tulajdonában vannak. 14 bevásárlóközpont kerül így Gazprombank tulajdonba. Az vételárat nem hozták nyilvánosságra.

Rétegelt lemez – az orosz gyártású rétegelt lemez továbbra is özönlik Európába főleg Törökországon, Kazahsztánon és Kínán keresztül.
Az EU azonnali hatállyal 16%-os adót vetett ki a nyír kocka alakú rétegelt lemezekre 1525×1525 mm.
Ezt az adót már kivettette a nyáron, amit ismételten megtett. 2023-as évben ez 32%-ot jelent.

Észak-Amerika – Észak-Amerikában egyre növekszik a kereslet a faanyagra, ezért várható akár egy ugrásszerű árnövekedés is tavaszra.

Csehország – a bonyolult piaci helyzetre hivatkozva egyes fűrésztelepek zárva maradnak egy-egy napra, pl. a Pteni fatelep hétfőn nem nyitott ki és nem azért, mert sztrájkoltak volna a dolgozók.

Junnikkala – üzleti eredmény

2019 – 89,8 m EUR

2020 – 92,6 m EUR

2021 – 138 m EUR

2022 – 141,4  m EUR

A 2022-es adat minden eddigi rekordot megdöntött

Barkács, DIY – Ausztria, Németország, Svájc alacsony bevételeket realizál ebben az üzletágban. A 3. negyedév vegyes eredményeket hozott és kétségkívül alacsonyabb profitot, mint tavaly

Svédország – 3. negyedévben emelkedtek a rönk árak, minden termékkategóriában új csúcsra emelkedtek az árak

Németország: 3. negyedévben az USA 17%-kal kevesebb fűrészárut importált Európából, mint tavaly. Az Usába irányuló export 56%-át Németország adja.

– 5800 millió m3 fűrészárut és gyaluárut gyártottak idén, ez 8%-kal kevesebb mennyiségben, mint tavaly.

Kotkamills, Finnország – MM Kotkamills része a bécsi központú MM Board & Paper-nek – év végével, azaz 2023. decemberében végleg bezárja fűrészüzemét Kotkában.

Lengyelország – 3. negyedévben 6%-kal kevesebb fűrészárut gyártottak, mint tavaly ilyenkor.


2023.11.24

– A Kínába exportált finn faanyagok ára átlagosan 2%-kal emelkedett az utóbbi időben.

Finnországban folyamatosan csökkennek a faanyag árak.

UPM – folytatja az egyeztetéseket a lehetséges elbocsátásokról. A tárgyalások az egyes gyáregységekben a termelés átmeneti átalakítására való felkészülés érdekében zajlanak, mert a gazdasági környezet bizonytalanságai folytatódnak.

Az ideiglenes elbocsátásokról szóló tárgyalások az UPM valamennyi gyárát érinti. 780 alkalmazottat a papíripari gyárakban, 235-öt a faiparban, 1100-at egyéb területeken. Az ideiglenes leépítés január 1-től június 30-ig, illetve március 1-től augusztus 31-ig lesz érvényben.

Az UPM Timber 410 embert foglalkoztat most Tamperében-

– Az orosz rétegelt lemez export Kínába 186%-kal nőtt október hónapban az előző év azonos adatához képest. Az orosz gabona exportja is megháromszorozódott Kína irányába egyetlen év alatt (búza, kukorica, rizs, szója)

– Mind a francia, mind a német gazdaság nehéz helyzetben van, bár volt remény és optimista számítások, hogy a recesszió vagy stagnálás elkerülhető.

– Globálisan emelkedő árak a jellemzőek a faiparban, mivel az építőipar az USÁ-ban erősödik. Minden jelentős export növekedést jelent Európának, Németországnak.

Ausztriában csökkent aktivitás a piacon továbbra is, stabil árak.


2023.10.30

– Az európai faanyag export jelentősen visszaesett USA irányában a tavalyi évhez képest.

Németországban csökkent a pellet ára októberben is. Az árcsökkenés oka az, hogy a faanyag árak is csökkennek illetve bőségesek a készletek. Jelenleg Németországban pellettel fűteni lényegesen olcsóbb, mint gázzal.

A faanyag árak csökkentek októberben is. A német faiparban jelentősen alacsonyabb az értékesítés volumene. A megkötött szerződések rövidtávúak, az árakat folyamatosan újra tárgyalják. A készletek azonban csökkenek, így talán a piac tud stabilizálódni.

A lombosfa piac több év folyamatos fejlődés és növekedés után most feszült a tavalyi évhez képest., Most a legoptimistább becslés szerint is csak stabilizálódásra lehet számítani, növekedésre nem.

Franciaországban – jelentős károkat okoz a faiparban a szúfertőzés

– Az Ikea bejelentette, hogy jövőre árakat fog csökkenteni, mivel megszűntek a nehézségei, melyeket az ellátási láncban korábban tapasztalt.

Ausztria – az osztrák fűrésztelepek csökkentették a gyártást kedvezőtlen gazdasági helyzet és az építőipar gyenge teljesítménye miatt. Egyes fűrésztelepek 2 hónapra le is álltak a működéssel.

Észtország – a faipar súlyos válságnak néz elébe, mivel a kereslet alacsony, a szektor pedig nem elég versenyképes. Csökken az árbevétel, kisebb a profit is. A piaci szereplők kormányzati intézkedéseket követelnek, hogy a forgalom növekedhessen illetve a versenyképesség javuljon.

Kína – erős visszaesés következett be a nyír rönkök importjában a tavalyi évhez képest. A legtöbb rönköt Kínának Oroszország és Lettország szállítja.

IMF figyelmeztet, hogy a gazdasági növekedés globálisan is meglehetősen alacsony szinten fog maradni. Az IMF sürgeti, hogy a jegybankok tartsák féken az inflációt és mindenképpen olyan politikát folytassanak, mely stabilitást eredményez.


2023.09.26

Európai Unió – A faanyagok ára meredeken esik általánosságban véve. A kereskedelem óriásit zuhant. A kilátások sem sokkal kedvezőbbek. A forgalomcsökkenés szinte minden termékkörre kiterjed, az egész iparágat meghatározza. A gyártott mennyiségek csökkennek.

Finnország – Augusztusban csökkentek a rönkök árai. A piac lanyha, de a befektetések a faiparba folytatódnak.

Ausztria – A tavalyi nagy keresletet jelentős keresletcsökkenés követte idén. Nagyon jelentős az építőiparban megfigyelhető kereslet visszaesés. Az osztrák fűrészáru iparág akár 20%-kal is visszaeshet év végére a tavalyi évhez képest. Megoldásként felhívást intéztek az iparág szereplői, hogy minél több befektetés érkezzen az iparágba.

Kína – A fenyőfélék importja újra növekedésben volt a 2. negyedévben. A fenyő import az első hat hónapban összesen 9,47 millió m3 volt, mely 15%-kal magasabb mint tavaly ilyenkor.

Észtország – A rönkök piacán szerény áremelkedés tapasztalható ahogy a nyár elmúlt . Az árak színvonala visszaemelkedett a nyár elején tapasztalt szintre.

Románia – Példátlan válság előtt a román faipar. A gyártás csökken, a faanyag árak az egekben. Mindez aggodalmat kelt mindenkiben, hogy milyen jövő előtt áll az iparág és milyen hatással lesz az iparág helyzete az egész román gazdaságra.

Németországban – helyzet változatlan az iparág pesszimista

Oroszország – a javuló logisztikai szolgáltatások és a megnövekedett belföldi kereslet miatt a szibériai régióban illetve Észak-Nyugaton nőtt a feldolgozott termékek gyártása. Az állami támogatások miatt alacsonyabbak a szállítási költségek Ázsiába is , a tengeri szállítások esetében szintén. Jelentések rámutatnak, hogy a belföldi keresletet növeli a hazai orosz bútoripar illetve az élénk ingatlanpiac. A bútorgyártás jelentősen erősödött tavaly óta Oroszországban.


2023.09.18

Finnország – alapanyaghiány okoz problémákat a faiparban (yle.fi cikke alapján)

Mivel kevés alapanyag áll rendelkezésre, a hangsúly várhatóan eltolódik majd a gyártásban a magasabb hozzáadott érték felé, vagyis hogy minél magasabb fokon feldolgozzák a rendelkezésre álló alapanyagot.

Egy finn professzor szerint az alapanyaghiány oka nagyon egyszerű, eltűnt a finn gazdaságból az orosz faanyag. Különösen dél-kelet Finnországban jelentős a faanyaghiány.

Az első áldozata a helyzetnek a Sunila papíripari gyár Kotkában. A Stora Enso szeptember elején a bezárás mellett döntött, mert a gyár már nem volt nyereséges, mivel nem volt számára hozzáférhető az olcsó orosz alapanyag. Sem semmilyen orosz alapanyag.

Várhatóan ez a helyzet tartós lesz, tehát be kell rá rendezkednie a finn faiparnak. A háború előtt a feldolgozóipar az alapanyag szükséglet 7-10%-át hozta be Oroszországból, ez az szám még magasabb volt a dél-keleti régiókban. Mivel kevés az alapanyag, az egész iparágnak változásokkal kell szembenéznie. Ráadásul a fűrésztelepek nagyrészt a szintén orosz bioenergiával, pellettel működtek korábban, ami szintén a múltté. A kitermelés fokozása, több fa kivágása EU-s rendeletekbe ütközik.

A 2020-as években egyre több befektetést látunk megvalósulni Finnországban olyan projektekbe, amelyekkel újfajta, faiparhoz még kapcsolódó termékeket lehet előállítani. Egyik ilyen anyag a lignin, ami korábban még hulladéknak számított, ma azzal kísérleteznek, hogy ragasztót fejlesszenek ki belőle, de egyéb termékek alapanyaga is lehet. Az erdészet új, magasan feldolgozott termékei a finom szénpor is, amely a lítium ion akkumulátorokba felhasználható.

A Sunila fűrészüzemben is egy széntermékeket gyártó kísérleti üzem kap helyet egyelőre.

Lengyelország –  A kereslet a faanyagokra, rönkre lecsökkent Kínában, a gazdaság mutatói nem is ígérnek ebben jelentős változást. Azonban sok ország számára Kína továbbra is fontos export piac, pl.  Lengyelország képes volt megháromszorozni rönk kivitelét idén.

Ausztria Szeptember 1-i hír- összeomlás a fűrészüzemekben. A raktárak tele vannak faanyaggal, néhány hónapon belül a luc fűrészáru ára megfeleződött (??). Az építőipar nagyon szerényen teljesít, a hitellehetőségek is beszűkültek. A kereslet és az árak egyaránt csökkentek.

Csehország – Nehéz helyzetben a faipar. A szú fertőzések hulláma még nem a múltté, bár enyhülőben, a gazdasági visszaesés, jelentős energia áremelkedés és infláció mind aktuális nehézségek. Alacsony szinten van a kereslet jelenleg a faanyagok kereskedelmében.


2023.08.30

– Augusztus elején a román hatóságok jóváhagyták a HS Timber sebesi telephelyének értékesítését a német Zieglernek.

Lengyelország – faipar eddig példátlan válságban. A szektor szereplői nyílt levelet intéztek a miniszterelnökhöz. Kihívást jelent a piaci helyzet, hogy a piaci szereplők nem tudnak megállapodni az állami erdőket felügyelő szervezettel a faértékesítésekről, árképzésről, FSC a tanúsítványról. Mindez igen súlyos helyzethez vezetett , számos gyártó cég, az iparág legnagyobbjai is kénytelenek voltak pár hétre leállítani a gyártósorokat, mert a termékeiket egyszerűen nem tudták eladni.

Oroszország – a faanyagárak stabilizálódtak (visszacsökkentek) a covid járvány előtti szintre.

Kína –  újabb csökkenés a fenyő rönk árában illetve importjában. A kínai vámhatóságok szerinte a rönk import  20,31 millió m3 volt az év első felében, az 22%-s a tavalyi adatoknak ugyanerre az időszakra nézve.  Az átlagár tavalyhoz képest 10%-ot emelkedett.

Södra – áremelést jelentett be őszre, magas keresletre számítanak, főleg a fűrészárukat tekintve

Bajorország – csökkentik a fakitermelést Bajorországban, a kereslet alacsony volumene miatt. 600 000 m3-rel fog csökkenni a kitermelés a 2024-es pénzügyi évben.


2023.08.24

– Az Európia Bizottság vizsgálatot indít a nyír rétegelt lemezzel kapcsolatban, mely Kazahsztánon és Törökországon keresztül továbbra is bejut ez EU-ba.

India idén lehagyta népességszámban Kínát és a világ legtöbb lakossal rendelkező országa lett. India várhatóan 2027-re a világ 3. legnagyobb gazdasága lesz, maga mögé fogja utasítani Japánt és Németországot is. (Németországot idén már lehagyta Oroszország…) A várható gazdasági növekedés 2027-ig 6,7% / év, míg a kínai 4,5%. A növekedés motorja sok más nemzetgazdaságtól eltérően a belföldi kereslet és a befektetések, nem pedig az export.  Faanyag kereskedelme is jelentős, a világon a 3 . legnagyobb exportőr, de az importje is óriási a lakossága miatt.

– Július hónapban Oroszországból 5%-kal kevesebb faanyagot exportáltak, mint egy hónappal korábban. Az orosz export idén májusban Kazahsztánba 60%-kal emelkedett tavaly májushoz képest. Kínai viszonylatban az orosz export enyhén csökkent júliusban az előző hónaphoz képest.

Svédországban a tavaly júliushoz képest 11%-kal növelték a kitermelés alá volt erdőterületeket. Ez összesen 16 376 hektár. A készletek faanyagokból mintegy 7,9 millió m3-t tesz ki, ami 9%-kal kevesebb, mint tavaly, ugyanebben az időszakban. Ebből 2,3 millió m3 a fenyő fűrészáru. A többi papíripari alapanyag inkább.

Kanada indokolatlannak látja és bírósági felülvizsgálatot kezdeményez az USA határozatával kapcsolatban, amely benntartja az import vámokat fenyő fűrészárura továbbra is. Kanada szerint a vámok tisztességtelenek és igazságtalanok. Ártanak a kanadai iparnak. Kanada pedig világelső fenyő fűrészáruk gyártása területén.

USA – augusztus közepén enyhén csökkentek a fűrészáru árak, minden azonban csak átmeneti a szakértők szerint.

Finnországban júniusban jelentősen, 13%-kal csökkent a rönkök kitermelése a tavalyhoz képest.

Német gazdaság recesszióban – egymást követő két negyedévben csökkent a német gazdaság teljesítménye 2022. 4. negyedév és 2023. első negyedévében is.  Habeck német gazdasági miniszter szerint a visszaesés oka az orosz energiahordozótól való túlzott függőség. Németország nagy mennyiségű palagázt vásárolt az USÁ-tól, az orosz energiához képest jóval drágábban. Az idei év 3. negyedévére stagnálásban bíznak a hozzáértők, majd az utolsó negyedévre 0,1% növekedést jósolnak.


2023.07.27.

Németország – Az árak drasztikusan zuhannak Németországban – a piac összeomlott. A fűrészáru piacon az árhelyzet nagyon zavaros, régiónként nagyon eltérő. A meglevő szerződéseket esetenként felmondják a vevők, újakat ritkán kötnek, vagy ha mégis, akkor csak rövid időre és nyomott áron.

Az erdőtulajdonosok ritkán számolnak be 87-92 EUR feletti árakról luc BC minőségre. A szúval fertőzött fa  62-64 Eur nettó. A fűrészáru kereskedők vegyes árakat kínálnak , 74-79 EUR /m3 BC minőségben. A luc nyomán a borovi fenyő értékesítése szinte leállt. A BC minőségű borovi 50-54 m3. További kilátások:  a fűrészipar és faipar területén maximum stagnálás várható, illetve a tevékenység tovább csökken, mert az építőipar tovább hanyatlik a várakozásoknak megfelelően.


 2023.07.25

Lettország – a lett faanyag export 20%-kal csökkent az év első 5 hónapjában. Az import is csökkent 30%-kal.

Kína – idén az első félév során a kínai rönk import 9,3 %-kal csökkent. A fűrészáru import azonban növekedett 11,4%-kal az előző év ugyanazon időszakához képest.

Kronospan Group – 20 millió EUR-s befektetést hajt végre egy Kijev közelében található logisztikai központba az ukrán háború miatt. A Kronospan-nak több telephelye is van Ukrajnában.

Szlovénia – A Szlovén Statisztikai Hivatal szerint 2023 májusában 6,4 millió EUR értékű rönköt értékesítettek Szlovéniában. Ez 15%-kal kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt. A rönk értéke kb. 14%-kal csökkent. A többi kategóriában is alacsonyabbak a bevételek kb. 16%-kal.

Rétegelt lemez – az export Oroszországból Kínába 49%-kal emelkedett június hónapban.


2023.07.19

Svédország – A Setra nyilvánosságra hozta második negyedéves árbevételét, mely 23,7 %-kal volt alacsonyabb, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Németország – július folyamán enyhe áremelkedés következett be a pellet árában.

Észak-Amerika – a faanyagok piaca június végén, július elején tovább erősödött. Még korábbi hír volt július legelején, hogy az építőipar virágzik az USÁban, tehát jóval nagyobb mennyiségű faanyagra lesz szükség a közeljövőben.

Keményfa rönk – Egyre nehezebb hozzájutni keményfa rönkökhöz Európában. Az éghajlati viszonyok, csökkenő termelékenység, Kínába irányuló növekvő rönk export és számos új politikai szabályozás együttes hatása mindez. Az árak viszonylag stabilak maradtak, főleg a tölgyet illetően, pedig a fogyasztás csökken, a gazdaság pedig Európaszerte lasul.

Ausztria – Az osztrák fűrészüzemek jelentősen csökkentik a gyártásukat, a rönk árak ezzel párhuzamosan csökkennek. Az osztrák faanyagok piacán extrém kedvezőtlen a helyzet. A fűrészáru árak és az eladott mennyiségek is nagyon alacsony szinten vannak.


2023.07.07

Lengyelországkét év kedvező gazdasági helyzet után a lengyel feldolgozóipar gyengülő kereslettel néz szembe és emelkedő költségekkel, energiaárakkal.

Kína – fenyő rönk import továbbra is gyenge Kínába. Magas az infláció és a kamatlábak Kínában is, így az építőipar továbbra sem virágzik.

USA – az USÁ-ban viszont az építőipar virágzik, ezért a kereslet várhatóan emelkedni fog fűrészárura.


2023.06.21

Románia – Temesvár mellett (Dumbravita / Újszentes) új Ikea üzlet nyílt a napokban. Ez az Ikea 3. kereskedelmi egysége Romániában, de az első, ami nem Bukarestben található.

Ausztria – Júniusban alacsony kereslet tapasztalható a fűrésztelepeken, ami a fakitermelést tovább csökkenti. A kereslet hetek óta alacsony a fenyő rönkökre. Ami igény van, azt raktárakból vagy lekötött mennyiségek alapján szerzik be a fűrésztelepek. Az ellátás általában kvótákhoz kötött, ami szintén késlelteti a rönkök leszállítását. A fenyő rönk ára Ausztriában csökkent, egyes esetekben akár 15 EUR-val is per m3.

Szintén az osztrák helyzetről egy másik cikk: 2022 óta jelentősen csökkent a kereslet az építőiparban, mely a faipar legnagyobb partnere. Az idei évben a tavaszi kereslet felélénkülés elmaradt az építőiparban. A rendelésállományok alacsonyan maradtak , emiatt a  vállalatok csökkentik termelési kapacitásaikat, mert az energia, nyersanyag, logisztika és a bérköltségek magasak. Ugyanakkor a jövőre nézve továbbra is optimisták.

Kína – Kína 2020 végén tiltotta meg a fenyő rönkök importját Ausztráliából, miután szú fertőzte meg az ausztrál faanyagokat. Kína most megszűntette ez a tilalmat, de az ausztrálok ennek ellenére nem számítanak történelmi csúcsokra a kínai export kapcsán.

Románia – A román trösztellenes hatóság vizsgálja a Ziegler ügyletét – a HS Timber felvásárlását.

A német cég Románia legnagyobb gyára felvásárlásának utolsó szakaszában van jelenleg. A HS Timber hamarosan Ziegler tulajdonba kerül. A tranzakció értékét, vagyis a vételárat nem hozták nyilvánosságra, a megegyezést idén 04.23-án jelentették be. Ez követően a Román Versenytanács vizsgálatot kezdeményezett gazdasági összefonódásra hivatkozva. A Ziegler fafeldolgozássel, gyalulással foglalkozik és  a Ziegler Group része, mely különböző iparágakban tevékenykedik (logisztika, faház építés/kivitelezés, kereskedelem, szállodaipar, média).

Az osztrák HS Timber – korábban Schweighofer – azért döntött az eladás miatt, mert a románok számukra kedvezőtlen szabályozást hoztak a román faanyag felvásárlásával kapcsolatban (30%-os felső plafon) . Illetve az Ukrajnából behozott szűkös nyersanyagok is tényezők voltak az eladás mellett.

A román feldolgozóipar egyébként 2016 óta folyamatosan zsugorodik, 2023 első hét hónapjában elérte a 2015-ös szint átlagának az 50%-át, majd az alá csökkent.


2023.06.13

Németországban jelentős árcsökkenés történik a faanyag árak területén. Az építőipar válsága és a gazdasági recesszió mindennek az oka. Az árcsökkenés meglepetést okozott a német erdőtulajoknak, mivel az árak némileg emelkedtek eddig az első negyedévben. Most azonban nagyon más a helyzet..

Svédországban az év kezdetéhez képest valamivel kedvezőbb a fűrészüzemek helyzete. A fűrésztelepek korábban óvatos áremelkedéseket hajtottak végre, a gyártás és a logisztika zökkenőmentesen folytatódott április közepéig. Akkor a piaci helyzet ismét nagyon lehűlt. Most minden szereplő a piacon arról számol be, hogy a kereslet nagyon alacsony, mely további árcsökkenést követel meg. Valószínűleg ez az árnyomás 2. hulláma, amit most látunk.

A kanadai erdőstüzeknek köszönhetően a faanyag árak az utóbbi hét hétben az eddigi csúcsra emelkedtek. Az erdőtüze fűrészáru hiányt okoznak az USÁ-ban. A több, mint 400 erdőtűz 8 millió hektár erdőt semmisített meg.

A kínai statisztikák szerint a faanyag import az első negyedévben 6,52 millió m3 volt, melynek értéke 1,658 milliárd dollárt tesz ki. Ez 3% növekedés mennyiségileg, de 8% csökkenés értékben a tavalyi évhez képest. Az átlagár import faanyagra 254 USD volt /m3 (CIF paritáson) az első negyedévben, ez 12%-kal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A teljes faanyag import 9%-kal emelkedett 4,42 millió m3-re.

A brit faipari szövetség felhívta a tagok figyelmét, hogy mindenképpen kerüljék el az Oroszországból illetve Fehéroroszországból származó faanyagok beszerzését. Az orosz rétegelt lemez és egyéb faanyagok illegális behozatala Európába továbbra sem ritka, annak ellenére, hogy az unió is küzd ellene és az unióból kilépő Nagy-Britannia is.

A tilalom ellenére bizonyos anyagok átjutnak az USA és Nagy-Britannia piacára is. A tilalom elkerülése érdekében az orosz nyírfát más országból származónak tüntetik fel, azt állítják róla, hogy Vietnámból , Ázsiából vagy Kínából származik. A szervezet hangsúlyozza a kellő gondosság fontosságát a származási ország ellenőrzése során, különösen, ha új beszállítóról van szó. A szervezet körültekintésre hívja fel a figyelmet, ha török, kazah vagy kirgiz származás megjelölés található a beszerzett árun.

– Biden kormányzat jelentős kezdeményezést indított annak érdekében, hogy a faanyagok innovatív felhasználását kiterjessze a gazdaság különböző ágazataiban. A Mezőgazdasági Minisztérium 43 millió USD-t fektet be a faanyagok, mint építőanyagok népszerűsítésébe. 

Kínában a termelői árak májusban jelentősen csökkentek – 4,6%-kal az előző év azonos időszakához képest. Ez hét éve a legalacsonyabb árszintet jelenti. A termelői árak meredek esése a kínai gyártók árra gyakorolt hatásának gyengülését jelzi, illetve a különböző ágazatokban tapasztalható kihívásokat.  Aggodalomra ad okot a jövedelmezőség, a befektetések nagysága és a foglalkoztatási adatok egyaránt. A  termelői árak csökkenése több tényező eredménye, pl. globális gazdasági bizonytalanság, a kereskedelmi feszültségek, a covid 19 elhúzódó hatásai. Ezek a tényezők mind zavarják az ellátási láncokat, visszafogják a keresletet és élénk versenyhelyzetet teremtenek a kínai ipar számára. Várhatóan a helyi bankok hamarosan csökkentik az irányadó kamatokat. Az év második felében pedig az infláció fokozatos emelkedésére is számíthatunk, ami decemberre az 1%-ot is eléri a fogyasztási termékek esetében. A tartós deflációs nyomás káros lehet a gazdaságra, mert elveszi a kedvét a társadalomnak a fogyasztástól, a befektetőket is elkedvetleníti.


2023.06.09

 • Az Egyesül Államok faanyag importja Európából rekord méreteket ölt. Az első negyedévben az import folyamatosan emelkedett, 38%-kal több, mint a 2020 első negyedévében volt.

 • A svéd fűrészáru ára emelkedett 2023 áprilisában, 2,4%-kal márciushoz képest. A 2022 áprilisi áraknál azonban 35,6%-kal alacsonyabbak. 2022. áprilishoz viszonyítva az export árak csökkentek, a borovi fűrészáru ára 32,5%-kal

 • 9 litván céget vádolnak azzal, hogy orosz illetve belorusz faanyagot forgalmaznak, ezzel EU szankciókat súlyosan sértve. Bizonyíték van arra, hogy ezek a cégek rétegelt lemezt, pelletet és egyéb faanyagot illetve kirgiz és kazah termékeket is.

 • Södra arra számít, hogy a kereslet emelkedni fog faanyagoka vonatkozóan nyáron és ősszel, ezáltal áremelkedés várható. A Södra több terméke esetében árat emel, a luc/borovi fűrészáru ára pl. 10-15%-kal emelkedett

 • Az UPM növeli Németországból származó faanyag importját jövő évtől

 • Finnország: idén a faipari termékek iránti kereslet alacsony, mindezt a termelési volumen csökkenéséhez vezetett illetve az exportárak is csökkentek. Az okok között a szakértők az ukrán-orosz háborút, az inflációt, az energia árak körüli bizonytalanságot jelölték meg. Az exportárak tehát csökkennek, igaz, hogy magas szintről történik ez az árcsökkenés. Előrejelzések szerint a finn fűrészáru gyártás is 2-3%-kal alacsonyabb lesz idén, mint tavaly.

 • A svéd Vida emeli fűrészáru árait – a svéd fűrészüzemek úgy vélekednek, hogy bár a jelenlegi piaci helyzet tele van kihívásokkal, a fűrésztelepekbe történő korábbi befektetéseknek és a jók kiépített értékesítési csatornáknak hála, a fűrésztelepek a szokásos fordulatszámon pörögnek majd az idei év folyamán.

 • Továbbra is magas a pellet ára Németországban. Sőt, májusban áremelkedés is következett be – 2,4% – az előző hónaphoz képest. Még így is a tavalyi árszint alatt vannak azonban az árak.

 • Lettország – a lett faanyagok piacán jelentős áremelkedés következett be a tavalyi év során. 2023 első felében azonban árcsökkenés várható, hiszen a kereslet is csökkent. Az év második felében azonban ismét áremelkedés várható, amit az építőipar erősödése fog kiváltani. Most is tapasztalható már, hogy az építési kedv emelkedik a letteknél. Ha pedig ez így van, akkor a kereslet is emelkedni fog és vele az árak szintén.


2023.06.01

Kína fenyő import kezd eltolódni Oroszország és Európa irányába, Észak-Amerika egyre inkább piacot veszít.

– Továbbra is aggodalmat kelt az EU berkein belül, hogy az orosz pellet Törökországon keresztül beszivárog az EU piacaira. Az EU keresi a megoldást.

– 24%-kal magasabbak voltak az építőiparban az árak az első negyedévben Magyarországon, mint tavaly. Az árak közel 5%-kal magasabbak, mint az előző negyedévben, vagyis 2022. végén.

UPM – felülvizsgálja a 2023-ra vonatkozó terveit, bejelentette, hogy az első félévi adózás előtti eredménye csökkenni fog a 2022-es év hasonló időszakához képest. A kiigazításra azért kerül sor, mert az UPM folyamatosan kihívásokkal néz szemben a jelenlegi piacon.

Az USA kereskedelmi kamarája bejelentette a kínai rétegelt lemez importjára kivetett vámtételek meghosszabbítását. Véleményük szerint a vámok eltörlése jelentős anyagi veszteséget okozna az USÁ-nak.


2023.05.19

A német rönk export 56%-kal alacsonyabb volt idén márciusban, mint tavaly ugyanebben az időszakban – 375 700 m3

A Woodsafe Timber partnerséget kötött a Thermoryval, ezáltal a Thermory hőkezelt termékei immáron tartós tűzvédelemmel ellátva kerülnek majd le a gyártósorról és kerülnek a globális piacra.

Kínában a lombos fa rönk ára folyamatosan csökken, az első negyedévben összesen 12%-kal. A fenyő rönk import nagyjából stabil volt január és március között. Mivel halmozódtak fel készletek az országban, elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben az árak kiegyensúlyozottak lesznek.

Svédországban 2023 első negyedévében a rönkfa ára emelkedett 2022. 4. negyedévéhez képest.

Ukrajnának eltökélt célja, hogy Oroszország és Fehéroroszország helyét a faanyagok világpiacán (melyről az ukránok szerint az oroszok kiszorultak) átvegye. Az ukránok terve az, 10 milliárd USD forgalmú, több tízezer munkahelyet is biztosító iparágat hozzanak létre. Ukrajna 13 millió m3 faanyagot termel ki évente, ezt fel lehet tornázni 25 millió m3-re, de követni kell a skandináv példát, ahol minden hektár kivágott erdőt azonnal újratelepítenek. További tervük az ukránoknak, hogy gépesítik a fakitermelést és javítják a hatékonyságot, csökkentik a költségeket az erdészetben.


2023.05.05

Lettország – a fűrészáru export 56%-kal csökkent február hónapban az előző évihez képest

Oroszországból Törökországba jelentősen emelkedett a rétegelt lemez export márciusban. Konkrétan hétszeresére. Az orosz rétegelt lemez nyilvánvalóan továbbra is megtalálja a piacát a kereskedelmi korlátozások ellenére.

Finnországban továbbra is azzal számolnak, hogy az export volumene csökkenni fog az előző évhez képest, nehéz a helyzet ma a faipari termékek piacán. Őszre várhatóan elbocsátásokkal kell szembenézniük a fűrésztelepeknek az alacsony kereslet miatt.


2023.04.24

Németország:

Kissé csökkentek a rönk árak eddig Németországban áprilisban. Ennek oka a faipari termékek piacának folyamatos árnyomása. Sok német erdőtulajdonos csak rövidtávú szerződést köt a fűrészüzemekkel, mert nagy a piaci árakkal kapcsolatos bizonytalanság.

A fenyő rönkök ára is enyhén csökkent. Nincs azonban arra utaló jel, hogy tartós árcsökkenés következne. Ennek ellenére sok német erdőtulaj bizonytalannak ítéli a helyzetet és csak rövid távra állapodik meg eladási árakról.

Románia: 

A HS Timber bejelentette, hogy részvényeladás keretében értékesíti a Production Sebes Srl-t Romániában a német Ziegler Group-nak. Az ügy lebonyolítása a szokásos hatósági engedélyekhez kötött, várhatóan az év közepére lezajlik a tranzakció.

A Ziegler Group átveszi az összes jelenlegi alkalmazottat, mintegy 650 dolgozót. A Románia központjában elhelyezkedő telephely ideálisan kiegészíti a Ziegler csoport fűrészáru részlegét. A kiváló minőségű alapanyagok mellett a helyszín központi fekvésének köszönhetően tökéletes helyszín lesz mind a beszerzésekhez, mint az értékesítéshez.


2023.04.18

USA – Március végén ismét csökkentek a fűrészáru árak, mivel a kereslet továbbra is enyhe, a vásárlók pedig szkeptikusak. A fűrészüzemek 2 hétre vagy még későbbre tudnak teljesíteni a rendelés leadásától számítva. A legtöbb vevő azonban nem tart készletet, ami az évszakhoz képest furcsa. Általában március végére az időjárás megjavul, minden szem a közelgő tavaszi építési szezonra figyel. Idén a kontinenset átszelő viharok és havazások késleltették a tavaszi fűrészáru vásárlást. Ehhez hozzá kell adni a gazdasági bizonytalanságot, különösen a lakásépítésekkel kapcsolatban. Az eredmény – alacsony fűrészáru forgalom.

Ukrajna – Az orosz-ukrán háború megviseli nyilvánvalóan egész Ukrajnát, így a faiparát is. Majdnem az erdők 1/3-a (3 millió hektár) valamilyen módon érintett a háborús károkat illetően. A háború okozta károk egyes becslések szerint elérhetik a fél milliárd eur-t. Ráadásul 10 millió EUR értékű erdészeti gépek és eszközök valamint 30 millió EUR értékű egyéb agrár ingatlan is tönkrement.

Dánia – Kevesebb mint két évvel ezelőtt a Tvilum, Dánia legnagyobb bútorgyára új gyáregységet vásárolt, melyet most azonban bezár. 42 alkalmazottat már el is bocsátottak, egyelőre 55 aktív dolgozó maradt a gyárban, de ők is hamarosan állás nélkül maradnak. Az MDF és fenyő alapanyagból bútorokat gyártó cég a kereslet visszaesése miatt volt kénytelen a gyárat bezárni.

Mennyibe kerül mostanság a tengeri fuvarozás? Mindössze egyetlen évvel ezelőtt a konténer árak a tengeri szállításban a 15 000 USD-t is elérték. Ez az óriási emelkedés kihívást jelentett, mivel tízszeres áremelkedést jelentett. Mostanra azonban a kereslet újra csökken, a kereskedőknek nehézséget okoz, hogy drága készleteiket értékesítsék, mert a kereslet alapvetően alacsonyabb, magas az infláció, kisebb az árverseny. A kereskedő hajótársaságok mostanság jóval kevesebb hajóval is le tudják fedni a szállítandó áruk volumenét.

Kína: Az Európából származó luc rönk importja 15%-kal csökkent Kínába az előző évhez képest az év első két hónapjában.

Svédország: 2023. februárban a svéd fűrészáru ára csökkent 0,3%-kal a januári adatokhoz képest. Az árak 27,8%-kal elmaradnak a 2022. februári adatoktól.

Lettország: A lett faipar kihívásokkal küzd, az árak a fakereskedelemben hullámzóak, a szú jelentős károkat okoz az erdőkben.


2023.04.13

Kína: év eleje óta folyamatosan csökken az import faanyagok ára Kínában. Április elején egyenesen bedőltek az árak az egész országban. A kereslet gyenge, a készletek pedig jelentősek. A luc rönk import Európából Kínába 15%- kal csökkent január-februárban az előző év adataihoz képest. Összesen a kínai import 1,43 millió m3 volt az év első két hónapjában. 

Binderholz – új fűrészüzemet nyitott az Egyesült Államokban. A Binderholz egy hetvenéves múltra visszatekintő, osztrák cég, mely családi vállalkozásként működik a mai napig. Világszerte 60 telephellyel rendelkezik és 6300 alkalmazottal.


2023.03.16.

Finnország:
A finn erdőtulajdonosok szempontjából a faipar helyzete kedvezően alakul. A belföldi piacon a kereslet magas a faanyagokra. Főleg rostfára. Mindez megmutatkozik abban is, hogy az árak emelkednek. Mindez kedvező az erdőbirtokosok számára.
A faanyagok importja tavaly jelentősen csökkent (7 millió m3), mindez természetesen hatott a faanyagok kínálatára és az erdőbirtokosok bevételeire is.

Lengyelország:
továbbra is pesszimista a hangulat, a kereslet alacsony….


2023.03.07

Lengyelország – a faipar egyértelmű válságban van,  alacsony a kereslet

2022. óta küszküdik a lengyel faipar nagyjából folyamatosan.  2022.  február elején az iparág egy kis lélegzethez jutott a Covid lezárások miatt.  Akkor mindenki felújított, bútort vett, építkezett.  Az alapanyag árak magasak voltak, áruhiány jellemezte a piacot. A háború kitöréséig néhányan még reménykedtek, hogy következhet most már a stabilitás időszaka. Most azonban az iparág szenved a növekvő energia árak miatt, belassult az építőipar, az export szabályosan összeomlott, de a belső piacon is gyenge az értékesítés volumene. A világgazdasági válság,melyet az orosz-ukrán háború váltott ki részben (infláció, kereskedelmi kapcsolatok megszakadása) arra kényszerítette a vevőket, hogy kiadásaikat átgondolják, átütemezzék, kivárjanak. A nagyker árak a faiparban kétszámjegyű mértékben emelkedtek, szélsőséges esetekben akár meg is duplázódtak 2021-hez képest. Ezzel megnövekedtek a gyártási költségek is.

A lengyel bútorok 90%-a exportra kerül. 2020-ban Lengyelország 5,7%-os részarányt tudott magáénak a világ bútor exportjából. A bútoripar 200.000 embernek ad munkát Lengyelországban, de a megrendelések hiánya miatt máris megkezdődtek az elbocsátások. Becslések szerint ennek mértéke akár 20-25%-os is lehet.  Lengyelországban 25 éves csúcson tombol az infláció, 16% felett van augusztus óta. Egyes becslések szerint felfuthat 20% fölé az év első negyedévében. A kilátások sem túl biztatóak, az idei évben 30%-a a lakosságnak tervezi úgy, hogy bútor vásárlását későbbre.

A Covid járvány után tehát volt kereslet a faanyagok iránt, aztán a szankciók kivetése (Oroszországra és Fehéroroszországra),  illetve az orosz-ukrán háború korlátozta az alapanyag forrásokat.  A faanyag árak emelkedtek egész Európában, novemberben Közép-Európában a leginkább – a rönk árak szinte megduplázódtak  az előző két évhez képest. Mivel a gyártási költségek emelkedtek, a gyártók az árrésen próbálnak csökkenteni. A lengyel bútoripar a 2021-es évet rekord bevétellel, de 3 éven belül a legalacsonyabb profittal zárta. Ráadásul a verseny a román, bolgár, fehérorosz cégekkel felerősödött. A szankciók egyértelműen ártanak a lengyel bútoriparnak, hiszen a fehérorosz alapanyagtól most elesnek. A szankciók sem következetesek, mert ugyan olcsó alapanyagot nem tud venni Lengyelország, de a belorusz bútor beáramolhat a lengyel piacra, ami 30-40%-kal kedvezőbb árú, mint a hazai. A háború előtt Lengyelország majdnem 40%-át a félkész termékeknek Ukrajnából, Oroszországból vagy Fehéroroszországból importálta. Sok oka tehát nincs a lengyel faiparnak az optimizmusra az idei évet tekintve. – foglalják össze a szakértők.

Lettország 

Idén a faanyag árak stabilizálódni látszanak Lettországban, ami jó hír a tavalyi év hullámvasútja után.  Nem jellemző Lettországra  a csapadékos tél, de az idei ilyen, ami befolyásolja az árszintet.  Azok a kitermelések, melyek könnyen megközelíthetőek az erdőben kedvezőbb kidermelési költségűek,  mint az erdő közepén találhatók, a nedves talaj miatt nehézkesen megközelíthetőek. A fenyő rönkök átlagára sem változott a tavalyi évhez képest jelentősen.

Németország

A német faipar a tavalyi év során két számjegyű – 10,5%-os növekedést tudhat magáénak. Az értékesítés értéke összesen 45,1 md EUR volt. A bevételek tehát növekedtek, azonban a gyártási költségek különösen az energia és az alapanyagok is jelentősen.


2023.02.16

Németország
továbbra is nagy az igény a rönkökre Németországban, az árak ennek megfelelően meredeken emelkednek 2022 utolsó negyedévéhez képest. A korábbi félelmekkel ellentétben a kereslet magas, így az erdőtulajdonosok is elégedettek, egyelőre megtalálják számításaikat az idei év első negyedévében.

Hasslacher –  Az osztrák Haaslacher 40%-ban részvénytulajdonosa lett a spanyol Egoin Wood Groupnak. Az ügyletről egyéb információt nem hoztak nyilvánosságra. Annyi bizonyos, hogy ezzel ideális lehetőséget teremt magának a Haaslacher, hogy tovább terjeszkedjen dél-nyugat Európába. A spanyol cég 22000m3-nyi fa építőiparban felhasznált szerkezeteket állít elő.

Kína
Bár Kínában már megkezdődött az építőipar szezonja, az importált faanyagok ára Kínában csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg az építési kedv alacsony szinten van, ami hatással van a fűrészáru keresletre is, a készletek csak lassan fogynak.  

A fenyő faanyagok exportja Európából az USÁ-ba 2022-ben emelkedő tendenciát mutatott, bár értékét tekintve mérsékeltebb mértékben a korábbi évekhez képest. Az export volumene 2022 január és november között 43 %-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.  5,8 millió m3-t ért el az USÁ-ba irányuló export, ez értékben 28%-kal magasabb, mint tavaly.

Svédország –  Decemberben 6. hónapja zsinórban a svéd faanyagok ára csökkenő tendenciát mutatott. Ez 3,9 %-os csökkenést jelent az előző évhez képest  és 32,5 %-os csökkenést 2021 decemberéhez képest. Az év elején emelkedtek némileg az árak, köszönhetően az amerikai piaccal szembeni várakozásoknak. Azonban az USA nem mutat kellő mértékű keresletet a svéd faanyagok iránt, így az árak csökkenőben vannak továbbra is.


2023.01.27

Összesen 13 gyárat, üzemet értékesítettek a nyugati befektetők Oroszországban a háború kitörése óta, mintegy tiltakozásképpen a háborús agresszor miatt. Mindez vezethet bizonyos faanyagok hiányához. Az Oroszországot elhagyó cégek között az egyik vezető a svéd IKEA a gyártási volumen szempontjából mindenképpen. A vállalatnak 3 gyára is van Oroszországban, 500 000 m3 kapacitással tud gyártani farostlemezeket, 190 000 m3 fűrészárut képesek előállítani és 50 000 tonna pelletet gyártanak, 25 000 m bútorlapot évente. A terv az, hogy 2023 első negyedévének végéig a 3 üzem értékesítésre kerüljön, ám egyelőre az IKEA nem hozta nyilvánosságra, hogy ki lenne a lehetséges vevő.

A finn MATSA is felfüggesztette működését 280 000 m3 kapacitású fűrésztelepén még tavaly nyáron. Jelenleg a gyár nem üzemel, de a Mätsa nyilvánosan nem jelentette be a gyár eladását mindeddig. Ugyanakkor a Mätsa Podporozhye – a frissen vágott rönköket feldolgozó üzem – folytatja működését, igaz, kisebb volumenben.

A STORA Enso eladta két gyárát Oroszországban (350 000 m3-nyi fűrészárut gyártottak itt korábban illetve 65 000 tonna pelletet) orosz vezetésnek. 2023 elején az MMHolz is értékesítette gyárát Leningrád régióban , itt a kapacitás 380 000 m3, 58 000 t pellet gyártási kapacitással. Az új tulajdonos az orosz Aspek-Les lett.

Ugyanakkor az osztrák Kronospan, mely 5 telephellyel is rendelkezik több mint 1000 000 m3 kapacitással osb lap gyártás tekintetében és 2000 000 farostlemezt illetően – folytatja a gyártást Oroszországban zavartalanul.

Az osztrák EGGER szintén nem állította le 2 000 000 m3-nyi kapacitással rendelkező gyárát. A török Kastamous gyár 1 000 000 m3 kapacitású, szintén működik tovább Oroszországban, ahogy a Swiss Krono is.

Az osztrák Haaslacher Norica Timber szintén tovább működteti oroszországi gyárait – 49 000 m3 fűrészárut, 15 000 tonna pelletet képesek itt gyártani.

Pavel B – Strategy Partner egyik vezetője szerint a külföldi cégek távozása miatt rövid  távon Oroszország bizonyos árukból hiányt tapasztalhat, mert az értékesítési láncokat szétverték. Hosszú távon meg fog történni a kilépő gyártók helyettesítése és ezzel a piaci szereplők átrendeződése.

A SevLesPil ügyvezető igazgatója Konjukhov úgy nyilatkozott, hogy talán a gyártás volumene alacsonyabb lesz és a termékek minősége is egy kicsit gyengébb. Az orosz erdészeti szektor kihívásokkal néz szembe technológiák és gyári berendezések beszerzését illetően. Logisztikai útvonalak is hiányozni fognak illetve új piacokat sem lesz könnyű találni.


2023.01.25

 • Az orosz pellet nagy valószínűséggel mégis bejut az EU piacára – erre egyre több bizonyíték van. A kulcs Törökország, mely kaput képez Oroszország és az EU között a szankciók ellenére. Bár az orosz pellet export hivatalosan szinte leállt az EU felé az embargó miatt, az adatok szerint a Törökországba irányuló szállítások mégis ugrásszerűen megemelkedtek. Az orosz média beszámolása szerint az orosz-török áruáramlás elsősorban július 22 után indultak meg.

 • Södra – (svéd erdészeti közösség , több mint 52 000 erdőtulajdonos tagja) – Södra szerint a faanyag árak történelmi magasságban vannak és azt tükrözik, hogy a piacon magas a kereslet. A Södra tehát fenntartja a kitermelt magas volument luc és borovi rönkök tekintetében, hogy a felmerülő szükségletet fedezni tudja.


2023.01.19

 • HS Timber (Schweighofer) bejelentette, hogy a gyártási kapacitását pl. rétegragasztott gerendák esetében 30%-kal csökkenteni fogják 2023. április 1-től. A döntés 160 dolgozót érint, nekik a cég más telephelyeiken munkát ajánlanak fel.

 • Németország – A luc rönk ára emelkedő tendenciát mutat, a hangulat az iparágban észrevehetően javult, annak ellenére, hogy a fűrésztelepek pesszimisták. A felmérések szerint a cégek saját helyzetüket kedvezőbbnek ítélték meg decemberben, mint novemberben. A pesszimizmus is enyhülőben van. Valószínűleg az állhat a háttérben, hogy a német gazdaság kilátásai összességében javultak. Várhatóan a gazdasági visszaesés is kisebb lesz, mint várták korábban. Az infláció mértéke azonban aggodalomra ad okot továbbra is, az építőiparban a kamatlábak is igen magasak.

 • Németországban tovább csökken a pellet ára januárban is . Az átlagár most kb. 500 EUR. Ez 7%-kal alacsonyabb, mint az előző hónapban és 36%-kal több, mint tavaly januárban volt. Jelenleg a kereslet- kínálat nagyjából kiegyenlíti egymást, ami azt jelenti, hogy még további árcsökkenés várható.

 • Södra Wood – Svédország legnagyobb erdőbirtokosait tömörítő szervezet, mely most Japán irányába kezdett el jobban nyitni. 90 000 m3 faanyagot terveznek oda exportálni a közeljövőben, ebből 60 000 m3 olyan faanyag, amely a japán JAS szabványoknak megfelel. Mivel a kanadai faanyag drágább, ezért a Södra most lehetőséghez jutott, hogy beszállíthasson a japán piacra.

 • 2022 novemberében már zsinórban 5. hónapja tovább csökkent a svéd faanyagok export ára. Előző hónaphoz képest 2,93 %-kal, 2021. novemberéhez képest 31,1 % -kal. Azonban nem csökkentek az árak a 2019. novemberi árszint alá.

 • A norvég Moelven 3 gyártósor működését állítja le . A lépést a megnövekedett gyártási költségekkel magyarázzák illetve a kereslet alacsony szintjével. 50 alkalmazottat érint a lépés, ők megkapták felmondólevelüket.

 • Nagy-Britannia jelentősen átrendezte importját faanyagok tekintetében. Írország, Lettország és Kína exportálja a legnagyobb mennyiséget a britteknek. Az ír fenyő export jelentősen megugrott, többet szállítanak a szigetországnak, mint a németek. Lombos fából Lettország előzi meg az USÁ-t.

 • Kína – a Covid megbetegedések miatti korlátozó intézkedések megszüntetése nyomában a betegség be is lobbant Kínában. A hivatalos adatok az elhunytak számáról nem igazán megbízhatóak, azok nem a valóságot tükrözik. A kínai új év kezdetével 3 év óta először nem lesznek kiutazási korlátozások Kínából, így a világ többi része számíthat arra, hogy a covid tartogat még számukra újabb hullámot.


203.01.10

– Finnország – 2022. októberében a finn fűrészáru export éves szinten 29%-kal, 468 000m3-re esett vissza. Az exportált fűrészáru ára átlagosan 7%-kal csökkent az előző hónaphoz képest (248 USD) .  Ez 44%-kal kevesebb, mint tavaly, akkor 439 USD volt.

– 2022. novemberében a Kínából származó rétegelt lemez export éves szinten 40%-kal 711 000m3-re esett vissza. A Lesprom elemzése szerint a Kínából exportált rétegelt lemez átlagára 0,1%-kal csökkent novemberben az októberihez képest. Egy évvel ezelőtt 0,2%-kal kevesebb volt ez a szám.

– Oroszország – Az ULK – a legnagyobb orosz fűrésztelepek egyike leállítja pellet gyártását, mivel a kereslet alacsony lett az utóbbi időben.  Pestovoban és Novgorodban már korábban is megszűnt a gyártás, 5400 dolgozóból 1500-at elbocsátottak. A török export is meghiúsult, mivel az EU külön szankcióval fenyegetett emiatt.  Az ULK 2023-ban 600 000 m3-rel kevesebbet fog gyártani a fűrésztelepein az előző évhez képest. A bevétel nagyjából harmadjára fog csökkenni.

Az Arhangelszkben tervezett új fűrésztelep építését is felfüggesztették. 1000 000 m3 lett volna a tervezett kapacitás per év. Az építés leállításának az az oka, hogy a gépek, berendezések nem kerültek leszállításra a fűrésztelepre, ráadásul az előreutalt árát a gépeknek sem fizették vissza a cégek. Az ULK így 138 millió usd-t vesztett ezen a projekten. A beszállító cégek a következők:  Microtec – Olaszország, Nordautomation / Jartek – Finnország, Valutec – Svédország

– Japán – november 22-ei adatok szerint a japán import 36%-kal kevesebb volt fűrészáru tekintetében mint egy évvel korábban.

– Lunawood – Stratégiai partnerséget kötött a Nordic Timber Labs-szal a Lunawood , méghozzá a thermowood termékek tűzvédelmének biztosításával kapcsolatban.

A Nordic Timber egy speciális impregnáló cég, amely modern gépekkel, a legmodernebb környezetben működik. Világszerte nőtt a faanyagok felhasználása a homlokzatokba pl, az építészek szívesen alkalmaznak természetes anyagokat, hogy meleg, lágy külsőt kölcsönözzenek a mai modern épületeknek. A módszer segítségével D tűzosztály helyet P1, P2 szintnek felelnek meg az alapanyagok, a homlokzati elemek pedig B osztálynak. Ezzel tovább bővül a Lunawood thermowood – hőkezelt termékeinek felhasználási lehetősége.


2022.12.16

 • Kanadában a legtöbb fűrésztelep átmenetileg csökkenti a termelés volumenét a kereslet igen alacsony szintje miatt.

 • Binderholz a BSW Timberrel közösen (Nagy-Britannia legnagyobb faipari cége) felvásároltak egy raklapgyártó és csomagolástechnikával foglalkozó céget (Scott Group)

 • Svédország – A fűrészáru árak az utóbbi hónapokban nagyot zuhantak, egyre több fűrésztelep számol a bevételek jelentős csökkenésével. Ennek ellenére a gyártás volumenét nem csökkentik egyelőre. Szintén svéd hír, hogy sok szúval fertőzött faanyag érkezik be a svéd fűrésztelepeire, főleg az ország déli részén. Egy részük annyira károsodott, hogy feldolgozásra alkalmatlannak ítélik a fűrésztelepeken. Mindez persze veszteség az erdőtulajdonosoknak.

 • Finnországban az erdészeti termékek tekintetében az export mennyisége az év első 9 hónapjában 6%-kal kevesebb volt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Az export 5%-kal csökkent értékben, 3%-ban mennyiségben. A feldolgozott faanyagok exportja nagyjából ugyananni volt, mint előző évben. A rétegelt lemez export 7%-kal emelkedett, valószínűleg az Oroszországgal szembeni EU-s szankciók miatt.

 • Pellet – a pellet ára Németországban 500 Eur/ t alá esett. Ez július óta a legalacsonyabb ár. Csak novemberben 20%-kal csökkentek az árak, azaz 135 EUR-val. Nem úgy tűnik, hogy az árak ezen a szinten stabilizálódnának. Egyes német régiókban máris 450 EUR-ra esett tovább. Egyéb energiaforrások ára is zuhant jelentősen mostanában – pl. a fűtőolajé. A gáz és az áram ára is alacsony a spot piacokon.

 • Kína bízik abban, hogy a covid korlátozások feloldásával újra megnő majd a kereslet a faanyagok iránt. A tapasztalatok alapján, ha az élet visszaáll a régi kerékvágásba, az valóban kereslet növekedést von maga után a faanyagok piacán is. A becslések szerint a gazdaság 20%-ára valamilyen mértékben hatással van a covid járvány miatti lezárási hullám.


2022.12.15

A Handelsbanken erdészeti beszámolója elemezte a 2022-t és a 2023 évre is jósolt bizonyos trendeket.

Svédországban pl. a fűrészáru árak további csökkenésére számítanak az elemzők jövőre, főleg Svédország déli régióiban. A kereslet tovább fog csökkenni.


2022.11.29

Ukrajna:

Az ukrán állam 2022.11.25-től betiltotta a tűzifaexportot.

„a tűzifa külföldre történő kivitelét annak érdekében korlátozzák, hogy az ukrán nép számára elegendő legyen ebből az energiaforrásból”

Ebben a rendeletben nincs szó a fabrikettről és a pelletről, de ezek is energiahordozónak minősülnek, tehát bármelyik percben ezek is korlátozás alá eshetnek.
Jelen pillanatban nem vámolnak be ilyen kamionokat sem.


2022.11.15

Globális gazdasági lelassulás árnyékolja be a rövid távú piaci várakozásokat a faiparban. A legtöbb ország a világon a vártnál kisebb mértékű gazdasági növekedéssel számol. Az bizonyos, hogy a legerősebb gazdaságú országok is rosszabbul teljesítenek az optimálisnál. Az USA-ban pl. 40 éves csúcson van az infláció, a monetáris politika is szigorúbb intézkedéseket követel meg, a bankok pedig magánszemélyeknek és cégeknek is magasabb kamatlábak mellett hiteleznek.

Lettország – a faanyag árak átmenetileg alacsony szinten vannak jelenleg, további árcsökkenés nem várható. Lett faipari cégek szerint az utolsó negyedévre alacsony árak lesznek érvényben, de nem szabad további árcsökkenéssel számolni. Vagyis nem érdemes a beszerzéseket tovább halogatni.

Oroszország – Az orosz export jelentős mértékben lecsökkent az EU szankciók miatt , ami nem meglepetés. Az orosz vállalatok a mai napig nem tudnak megbirkózni az új kihívásokkal, a hazai piacon sem kedvező a helyzet, a piaci szereplők sem optimisták.

Észtország: A rönk árak tovább csökkentek a 3. negyedév során. Az észt faipar is megérzi az orosz-ukrán háborút illetve az energia válságot. A 3. negyedévben a fenyő rönk árak csökkentek némileg, a keményfa pedig inkább emelkedett is. Hihetetlen magasságokba emelkedett a tüzifa és a papíralapanyag faanyag.

A tengeri fuvardíjak meredeken zuhannak, ahogy a globális piacon egyre kevesebb áru mozog. 2021-ben még az egekben jártak a tengeri fuvardíjak, a fuvarcégek, hatalmas profitot kaszáltak. Azonban azok az idők már elmúltak. Hiába közeledik a foci VB, a hálaadás és karácsony, a fuvarozott áruk mennyisége a világban nem növekszik. Ennek következében jelentősen csökkentek a fuvarktg-ek.

A német faiparban egy kissé optimistább a hangulat, mint korábban, szeptemberben. A fűrésztelepek bőven rendelkeznek rendelésekkel, bár egyre kevesebb és kevesebb új rendelést adnak le a vevők. Az energia árak nagyot ugrottak és továbbra is 2 számjegyű az infláció Németországban.


2022.10.26

Parketta – A parkettagyárak várakozásai Európaszerte sötétek és bizonytalanok. A kereslet a parketták iránt 2022. év eleje óta csökkent.

Németország – pellet – Az alapanyag árak nagyon magas szinten vannak, a pellet ára októberben mégis némileg visszaesett. Ez talán azzal magyarázható, hogy a kínálat egyelőre ki tudja elégíteni a keresletet.

Ikea – Globális szinten sikerült növelni a bevételeit 2022-ben, mégpedig 5,6 %- kal. Nagy- Britanniában érte el a legnagyobb piaci növekedést, miután a lakosság elkezdett nagyobb érdeklődést mutatni az olcsóbb termékek iránt.  Főleg azok a termékek fogynak nagy mennyiségben, melyek segítenek csökkenteni az energia fogyasztást a háztartásokban, mivel a gáz és villany árak jelenleg az egekben vannak Angliában is.  Angliában nagyon népszerű az Ikea azon programja, hogy a használt bútorokat az áruház visszavásárolja.  Ez mindenképpen megerősítette a cég piaci helyzetét.  Jelenleg 21 üzlet működik Nagy-Britanniában. Az Ikea jelentős versenytársa Angliában a Wilko, mely hasonló módon lakberendezési cikkeket árul, alacsony árszinten. 2023 őszén fogja megnyitni az Ikea Londonban, az Oxfort streeten.

Orosz faipar- Az orosz faipar helyzete nehéz, de nem kritikus helyzetben van. Leginkább logisztikai nehézségeik vannak, mert Ázsiába vasúton tudnak szállítani, ami jelentősen megnöveli a logisztikai kiadásokat.

A rétegelt lemez árak továbbra is csökkennek az orosz piacon.  Szeptemberben 13%-kal alacsonyabbak voltak az árak, mint augusztusban.

Az Usába irányuló rétegelt lemez export augusztusban megduplázódott az előző hónaphoz képest. Ugyanígy a maláj kivitel is megduplázódott az előző hónaphoz képest. A teljes import 2022-ben 27%-kal magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban, ebből az orosz részarány 9%-kal csökkent összességében.

Az orosz nyír általában Vietnámon keresztül kerüli ki az USA szankcióit. Mielőtt az USÁba belépne a termék, először Vietnámben állomásozik egy darabig. 2022 áprilisában a Biden adminisztráció megemelte az orosz rétegelt lemezre kivetettt vámot 10%-ról 50%-ra. Az orosz export az USÁ-ba ekkor minimálisra zuhant ugyan, de közben a vietnámi 206%-kal nőtt.

USA- a fűrésztelepek csökkentik a gyártás volumenét, egyik a másik után, így szeretnék elérni, hogy a fűrészáru ára emelkedjen. Az igazság része, hogy a kereslet is csökken, így nem csoda, hogy egyes fűrésztelepek akár 17%-kal is kevesebbet gyártanak, mint előző hónapban.

Oroszország (másik forrásból) – A rétegelt lemez gyártási kapacitás kihasználtsága tovább csökken, amióta Oroszország nem tud Európába szállítani rétegelt lemezt. Júniusban még 100-115 000 m3 orosz rétegelt lemez folyt be az EU-ba havonta. Ilyen rövid idő alatt a gyárak még nem voltak képesek pótolni a magas profitot hozó, hagyományos EU-s piacokat, így a kapacitás csökkentés elkerülhetetlen volt.

Írország – A 3. negyedévben zuhantak a faanyag árak, melynek oka az ukrán háború okozta gazdasági bizonytalanság egy új ír piackutatás szerint.

Finnország – A rönk árának további csökkenése várható. A kereskedelem élénk volt szeptemberben, az 5 éves átlagnál 5%-kal nagyobb volt a kereskedelem volumene. A fenyő rönk ára mégis 2%-kal csökkent, míg a nyír alapanyag 2%-kal emelkedett. Azonban a háború és az Európa szerte tapasztalható válság a finn gazdaságra sincs hatás nélkül.


2022.10.13

Binderholz – új bútorlap gyárak indítanak 2022. végén

– Építő fűrészáru ára globálisan nézve 10%-ot csökkent a 2022-es év első
felében. Csökkent a kereslet a világ nagy piacain, Kínában, Usában és
Németországban is.

– Pellett ára új történelmi csúcson

– Usa + Kanada – Ingatag marad a faanyagok piaca az észak-amerikai
kontinensen, sőt, talán a következő év első negyedére is. Emelkedések és
visszaesések várhatók.

– Finnország – A faanyag export is és az árszínvonal is jelentősen
csökkenni fog jövőre a szakértők szerint. A gazdasági helyzet
bizonytalan, az értékesítés volumene csökkent, ami borússá teszi a
kilátásokat erre az évre (4. negyedév) de a következőre is.

Az építőiparban a kereslet csökken, a koronavírus okozta fellendülésnek
vége, mindez alacsonyabb árakat fog eredményezni. Az export árak
radikális csökkenése várható.

– Németországban – A faipar szereplői hónapok óta pesszimisták a jövő
kilátásait illetően. A helyzet azonban úgy tűnik, lehet még rosszabb is.
Egy müncheni felmérés szerint a kilátások tovább romlottak, a gazdasági
helyzet szintén, és a következő hat hónapra sem jobbak a kilátások.

– Az EUTR rendszert hamarosan felváltja az EUDR rendszer, azonban egy
felmérés szerint a faanyag importőrök Nagy-Britanniában, Belgiumban,
Ausztriában, Franciaországban, Olaszországb aggodalmukat fejezték ki,
hogy a hamarosan beálló rendeleti változásokra fel vannak-e készülve.


2022.10.10.

Finnország – a Metsa új, a legmodernebb technológiával felszerelt fűrészüzemet adott át a próbaüzemet követően a gyártásban Finnországban. A fűrészüzem folyamatosan, 3 műszakban üzemel. 100 új munkahely jött így létre közvetlenül és további 50 közvetetten a beszállítókon és a szolgáltatókon keresztül.

JAF Holz eladta brassói furnérgyártó cégét a belga Unilin-nek. Az értékesítés nem érinti a JAF Holz egyéb üzemeit Romániában. Az adásvételről még tavaly döntöttek, idén ősszel zárult sikeresen az ügylet.

Kína – múlt hónapban 1 millió m3-rel csökkent a fenyő rönk készlet az országban, összesen kb. 4 millió m3 készlettel rendelkezik Kína. A kereslet továbbra is alacsonynak mondható, elsősorban az ország továbbra is érvényben levő covid rendeletei miatt.

Globális trend – jelentősen csökkennek a fa késztermékek árai az egész európai piacon, a vevők kivárnak, árcsökkenésre számítanak. A tavalyi csúcs után a fűrészüzemek jóval kevesebb rendelésállománnyal rendelkeznek. Az árak átlagosan 20-40%-kal csökkentek a tavaszihoz képest (piaca válogatja).

Az orosz faanyagok az amerikai szankciók ellenére is eljutnak az USA piacára – különös tekintettel a nyír rétegelt lemezre. Az orosz nyír továbbra is ömlik és árad az USÁ-ba, mégpedig Vietnámon és Kínán keresztül. A legtöbb nyír terméket az USA most Vietnámból importálja, mely azonban orosz eredetű.


2022.09.30.

Finnország – Finnországban a fűrészáruk piaca új jelenséggel néz szembe – csökkent a kereslet a tavasz folyamán, az export 6%-kal csökkent a tavalyi évhez képest. Összességében tehát csökkent a kereslet, ami az árak csökkenését vonja magával.

Franciaország– A tűzifa iránt rendkívül nagy az érdeklődés, mivel hiány van belőle, az árak egyre magasabbak. Június óta 20%-kal emelkedtek az árak legalább. A tűzifa forgalmazók arra figyelmeztetnek, hogy nem lesz elég tűzifa az országban télre mindenkinek. Aki teheti, keressen alternatív fűtőanyagokat a fa mellett.

Franciaországban – a tölgy rönk árak rekord magasságban vannak, annak ellenére, hogy a piac elég bizonytalan jelenleg

Ausztria – A viharkárok augusztusban jelentősek voltak, sok kár érte az erdőket, illetve a szúkár is jelentős az osztrák erdőkben, főleg Tirolban és Karintiában. A kereslet az építőiparban alacsony jelenleg, a rönkárak jelentősen csökkentek.

Kína – Augusztus folyamán csökkentek a rönk készletek Kínában, így az várható, hogy mind a kereslet, mind az árak emelkedni fognak.

USA – A fűrészáru árak visszaestek a covid járvány előtti szintre.

Németország – Egyre nagyobb a kereslet a keményfa iránt, jelentős mennyiséget exportálnak a németek Kínának, olyannyira, hogy már hiány van keményfából a német piacon.

A szakértők a német faiparban pesszimisták az elkövetkezendő hónap tendenciáit illetően – Németországban is magas az infláció, az alapanyag árak szintén magasak, az energia árak az egekben .

Faipar piacán mire lehet számítani az utolsó negyedévre – ugyanolyan hullámzást, mint a járvány idején tapasztalható volt. Az energiaválság, az amerikai fenyő fűrészáru árának hullámzása, magas infláció, a kínai kereslet csökkenése mind fűrészárura, mint rönkre – egyik sem biztató tényező.

Svédország – a fenyő fűrészáruból kevesebbet exportálnak Európába, többet az USÁba és Kínába. 2022 első 7 hónapjában 7,7 millió m3-nyi fűrészárut és gyalult fenyő fűrészárut exportáltak. Ez 12%-kal több, mint a 2021-es adat ugyanerre az időszakra. A fő export piac Anglia és USA volt, illetve Norvégia és Japán. Az USAba irányuló export megduplázódott.


2022.09.13.

Észtország – Néhány fűrésztelep minimum átmeneti bezárásnak néz elébe, mivel a kereslet alacsony, az energia árak pedig hihetetlenül magasak.

Tűzifa – Egekig emelkedik a tűzifa ára Európaszerte – ahogy a gáz és áram ára mérhetetlenül megemelkedett , sokan a tűzifához fordultak, mint alternatív fűtőanyaghoz. A kereslet megemelkedése és az orosz tűzifa eltűnése a piacról azonban a tűzifa árát is jelentősen megemelte. Olyannyira, hogy mára sok európai országban hiánycikk lett. Így pont az a társadalmi réteg maradhat fűtés nélkül télen, amelyik a legkiszolgáltatottabb.


2022.09.02.

 • Canfor Corporation, Svédország -2022. szeptember 12-től 15%-kal csökkenti a gyár a termelését a piaci kereslet csökkenése miatt. A gyártási volumen visszaesése várhatóan a negyedik negyedévre is érvényes marad.

 • Franciaország – fenyő fűrésztelepek jelentős lassulásról számolnak be a keresletet illetően. Szeptember elsejével sok fűrésztelep feltehet magának számtalan kérdést a piac jelenlegi folyamataival kapcsolatban. Különösen azok, akik az építő fűrészárukra szakosodtak. A kilátások most sem jó – a kereslet növekedésre egyelőre nem lehet számolni.

 • Kína – augusztusban a fenyő rönk készletek stabilak voltak, a kereslet és a kínálat egyensúlyban van. A Kínába frissen beérkezett rönkök gyorsan elkelnek, de a régi készletek valahogy stagnálnak, nem találnak gazdára. A bútoriparnak szánt rönkök szintén gyorsabban forognak a piacon, mint az építő rönkök.

 • Lettország – a faanyagok ára példátlan módon hullámzik. Ennek oka egyrészt az orosz-ukrán háború, másfelől, hogy Lettország képtelen kielégíteni azt az igényt, ami a lett fára egyébként lenne a piacon. Mindez azt okozza, hogy az árak hol emelkednek, hol esnek.

 • Metsä Tissue – csökkenti termelését a szlovákiai és a német gyárában is, mert az energia árak most már olyan magasak. Mivel az infláció is az egekben, további gyártás csökkentés várható, ami már hatással lehet arra is, hogy lesz -e elég termék a piacon.

 • Nagy-Britannia – a fenyő faanyagok kínálata messze magasabb, mint a kereslet. A kereskedők további árcsökkentéssel próbálják a vevőket vásárlásra rábírni, de az utóbbi időben ez már a sokadik árcsökkentés, így a vevői bizalom megingott a forgalmazókban és további árcsökkenésre számítva inkább kivárnak.


2022.08.26.

Németország – Jelenleg példátlan magas szinten van a pellet ára Németországban . A beszerzések bizonytalansága lehet ennek az oka elsősorban. Az átlagár Németországban 682,98 Eur/t, ez pedig 34,5 %-os áremelkedés az előző hónaphoz képest és 194,4%-os az előző évhez képest.

Franciaország: a tölgy padlóra illetve bútorra nagyon nagy a kereslet Kínában.  Kína legnagyobb beszállítója tölgy rönk tekintetében Franciaország.  A kereslet egyre növekszik, az utóbbi években Kína igénye tölgyre 1 000 000 m3/ év volt, a tavalyi évben már 1,351 millió m3.

Lengyelország:  Az Oroszország elleni szankcióknak köszönhetően Lengyelországban hiány tapasztalható faanyagokból. Mivel kevesebb a nyersanyag, érthető, hogy azok ára egyre magasabb és magasabb.  Az áremelkedés 2 éve tart nagyjából, de a háború és a szankciók, melyeket a faanyagokra vetettek ki, csak tovább emelték az árakat.

Németország – Német szakértők már 15 éve is figyelmezettek, hogy az ország túlságosan is  függ az orosz gáztól, a közelmúltig 55%-a német gáz szükségletnek Oroszországból érkezett. Az orosz „energia rulett” a német faipart is fenyegeti. Arról egyelőre folynak a viták, hogy az atomerőműveket megnyissák-e Németországban, a Zöldek ezt az ötletet nem támogatják, ahogy a szén használatát sem, bár egyre több szénnel működő erőműt kénytelenek újra üzembe helyezni. Az bizonyos, hogy a orosz gáz nélkül a német gazdaság katasztrófális következményekkel néz szemben, az idő pedig egyre fogy. Egyes iparágak, melyek nem létfontosságúak, teljesen leállhatnak az energiahordozók hiány miatt.  Mindez ma már nem rémkép, hanem konkrét realitás.  A német gáztározók 66%-on állnak, de 80-90%-os feltöltöttségre lenne szükség, mire a fűtési szezon megkezdődik. Ez Németország északi részén akár szeptember elejét is jelentheti. A 3 fokozatú vészhelyzeti skálán Németország jelenleg a második szinten tart.  Mindez úgy, hogy sok német vállalkozás még a covid sokkon sem tette túl magát. Ősszel jelentős energia áremelés várható. Intézkedések, melyek szeptember 1-től lépnek életbe:

– közintézményeket, így pl. a kórházakat is 19 fokra lehet csak felfűteni, folyosókat, előcsarnokokat nem lehet majd fűteni.

– közvilágítás épületeken éjjel megszűnik

– üzletek kirakatai éjjel nem lehetnek kivilágítva

– magán uszodákban a fűtés tilos

Nagy-Britannia: Anglia tervezi a pelletre vonatkozó minőségi követelményeket felfüggeszteni.  Április óta ugyanis nem érkezik orosz pellet az országba, pedig eddig a kapacitásuk 40%-a orosz pellet volt. A könnyítés átmeneti lenne, 12 hónapra szólna.


2022.08.23

Kanada – a szezonalitásnak megfelelően esnek a fűrészáru árak Kanadában, alacsonyabb lett a kereslet. A vevők jelentős készletekkel rendelkeznek. Mindez normális az év ezen szakaszában. Az árszínvonal szinte ugyanaz, mint két éve augusztusban.

USA – az építőanyag árak júliusban emelkedtek, 2020. januárja óta összesen 35,7%-kal magasabbak most az árak.

Oroszország – Oroszország 13%-kal több rétegelt lemezt exportált az Eu-ba az embargó bevezetése előtt közvetlenül – 162 000 m3-t. Az export értéke 67%-kal emelkedett, az átlagár 48%-kal volt magasabb. Június volt az első hónap az év során, amikor az export mennyiség emelkedett az EU irányában.

Észtország háromszor annyi mennyiséget vásárolt orosz rétegelt lemezből júniusban, 30 000m3-t. Lengyelország azonban 36%-kal kevesebbet importált Oroszországból, 29 000 m3-t, Lettország 171%-kal többet, 19 000m3-t.

Az orosz rétegelt lemez üzemek kapacitásának kihasználása a hírek szerint 20-40%-ot csökkent amióta az EU és az USA nem vásárol orosz termékeket. A legnagyobb orosz rétegelt lemez gyártó „Sveza” igyekszik Ázsiába, Afrikába, Dél-Amerikába irányítani a termékeit. Ugyanakkor a lett rétegelt lemez gyártó Latvijas Finieries növeli gyártási kapacitását, mégpedig a duplájára, 80 000 m3-t szeretnének a jövőben legyártani.

 • Södra Wood – csökkenti fűrészáru gyártását 100 000 m3-rel az év hátralevő hónapjaira, mivel alacsonyabb keresletre számít a jövőben a magas infláció és a szintén magas kamatlábak miatt. Már a második negyedév is lassulást mutatott a keresletben, a negatív tendencia várhatóan folytatódni fog az év végéig. Így próbálja összehangolni a cég a gyártást és a vevői igényeket. Azt sem zárják ki, hogy további intézkedésekre lehet szükség, azonban ha a piac mégis fellendülne, arra is készen állnak kapacitás tekintetében.

Kína – júliusban 34%-kal csökkent a fenyő faanyag import az előző év azonos időszakához képest. Az árak 4,6%-kal csökkentek június óta, 240 USD / M3. Oroszország 81 %-ban részesedik a kínai piacból fűrészáruk területén. Kína legnagyobb partnere Oroszország, második Fehéroroszország (4%), majd Kanada és Finnország (2-5-2,5%-kal)


2022.08.16

USA Kereskedelmi Kamara szerint logikus lépésnek látszik, hogy az USA vámot vessen ki a kínai alapanyagból Vietnámban feldolgozott rétegelt lemezre.

USA – az idei év első 6 hónapjában 3,6%-kal kevesebb építési engedélyt bocsátottak ki családi házakra vonatkozóan, mint a tavalyi évben.

USA – 35% vámot vet ki orosz termékekre július 27-től kezdődően. A vám érvényes lesz műanyag, gumi, fa termékekre, papírárura, vegyi anyagokra is. Új – Zéland , UK hasonló vámok bevezetését tervezi.

Mondi eladja sziktivkari papírgyárát Oroszországban. Az olasz gyár már májusban bejelentette, hogy orosz gyárait értékesíteni fogja. A vevő Viktor Karitonin, orosz milliárdos. Az ár 95 millió rubel, azaz 1,5 md USD. Ez a gyár egy papírfeldolgozó gyár, 4500 alkalmazottal.

Holzbau Hofer Ausztria (1984-ben alapították, 40 alkalmazottja van) céget megvásárolja a Hasslacher Group.


2022.08.11

pellet – a fapellet piaca gyakorlatilag ég, olyan forró. A háború elvágta a szállítmányok útját Oroszországból, Beloruszból és Ukrajnából, a Nyugat pedig inkább szénnel fűt. Az amerikai export valószínűleg a tavalyi év után idén is rekordokat fog dönteni.

USA – Kanada – a fűrészáru ára most kiegyensúlyozott ,sem nem emelkedik, sem nem növekszik


2022.08.08

 • A TTF (Timber Trade Federation) – Faanyag Kereskedők Szövetsége figyelmeztet a nyír rétegelt lemez esetleges távol-keletről történő behozatalával kapcsolatban

Az utóbbi időben egyre több ajánlat érkezik az EU-ba/UK-be a Távol-Keletről, elsősorban Kínából nyír rétegelt lemezzel kapcsolatban. Mivel a nyír erdők tipikusan Észak-Oroszországban találhatóak, szinte biztosan orosz eredetű a kínaiak által kínált rétegelt lemez is.

Kína köztudottan nem csatlakozott az EU / UK által Oroszországra kivetett szankciókhoz, kereskedelmi kapcsolatai változatlanok a háború előttiekhez képest. Bár a nyír rétegelt lemezt Kínában feldolgozzák, bármilyen faanyag, amely Oroszországból származik illegális importnak minősül.

 • Kamerunban több mint 50 fűrésztelepet, Gabonban 22-t zártak be az utóbbi időben az energiahordozók hiányára hivatkozva. A fűrésztelepek többnyire kínai tulajdonban vannak. A bezárások időtartama egyelőre bizonytalan, sok dolgozó maradt így állás nélkül.

 • Németország – Az orosz-ukrán háború óta a faanyagok ára meredeken emelkednek Európa legtöbb részén, főleg Németországban, ahol rekordokat döntött. Most viszont nyár végére csökkenést jósolnak a szakértők, hogy mit hoz az ősz, egyelőre bizonytalan.

 • Pellet – Az Eu rekord 23,1 millió tonna fapelletet használt fel 2021-ben egy tanulmány szerint. A kereslet várhatóan az idei évben még magasabb lesz, kb. 24,3 millió tonnára. Az emelkedés mögött részben az áll, hogy Németországban és Hollandiában az energiaválság miatt a lakosság egy része átáll majd a szénnel illetve fapellettel való fűtésre. A pellet ára szintén magas, viszont a gázzal szemben kiszámíthatóbb az elérhetősége, amennyiben az oroszok esetleg elzárnák a gázcsapokat Németországban.

 • Kína- a fenyő rönk készletek stabilak, kiegyensúlyozottak, egyelőre a kereset irántuk továbbra is alacsonynak mondható.

 • Mivel az orosz fűrészárut több egyéb faanyaggal együtt EU-s szankciók érintik, nem meglepő, hogy kész számjegyű visszaesésre lehet számítani az orosz termékek importjával kapcsolatban az EU-ban. Az orosz cégek egyelőre próbálják piacaikat áthelyezni Ázsiába és a Közel-Keletre.

 • Belgium – Belgiumban a fakereskedők szokatlanul magas keresletet tapasztalnak a tűzifa iránt. Ennek oka a magas gáz- és energia árak. Valóságos roham indult a tűzifa iránt, ezt több kereskedő is megerősítette.

 • Finnország – Finnország arra figyelmeztet, hogy az energiaválság komolyan fog hatni a vegyiparra és minden más olyan iparra is, mely gázt használ fel működéséhez. A finn erdészet és a vegyipar mindent megtesz, hogy a gázra alternatívát találjon még a tél beköszönte előtt, illetve mielőtt az energia válság tovább súlyosbodik. A finn vegyipar helyzete nem annyira rossz, számításaik szerint lesz elég gáz a működésük fenntartásához, azonban képtelenség megjósolni mennyibe is fog mindez kerülni az iparágnak. Így is a finn ipar könnyebb helyzetben van, mint több más ország az EU-ban. A finnek szerint akár gyárbezárásokat is okozhat az energiaválság EU- szerte.

 • A faanyagok exportja Európában akár a felére is csökkenhet az ukrán- orosz háború következményeként. Eddig a faanyagok 20%-a volt orosz, ukrán vagy belorusz import Európában. A legnagyobb importőr az Egyesült Királyság, Olaszország és Hollandia volt.

   


2022.06.08.

Kína – a rönk import júniusban várhatóan csökkenni fog, mivel a kereslet is alacsonyabb szintű a forró évszak beköszöntésével. Augusztustól kereslet emelkedésre lehet újra számítani.

Németország – luc rönk árak március óta zavartalanul emelkednek

Franciaország – fenyő rönk ára soha nem látott magasságokban

USA – betiltottak bizonyos brazil gyártmányú rétegelt lemezt, annak gyenge minősége miatt.


2022.06.08.

Oroszország
Lesprom – az orosz fűrészüzemek Oroszország észak-nyugati részén júliusban már kevesebb mennyiséget fognak gyártani

Oroszországban azt EU-s szankciók miatt csökken az export volumene, emelkednek a szállítási költségek és erősödik a rubel. Mindez nem tesz jót az orosz faiparnak, gyakorlatilag veszteségessé vált egyes régiókban.  

A LESPROM statisztikái szerint 2022.  áprilisában a kínai faanyag import 20%-kal csökkent az év előző szakaszához képest.  Kínában is visszaesett az építőipar, a lakáseladások csökkentek, karantén van érvényben a járványhelyzet miatt.

Áprilisban szintén csökkent a Japánba irányuló orosz fűrészáru export. Bár a japán import 5,6%-kal összességében növekedett, az orosz áruk szállítása azonban 22%-kal csökkent. Oroszország tavaly még a 2. legnagyobb beszállítója volt Japánnak, most lecsúszott a negyedik helyre. A japán kivitelezők új beszállítók után néztek, miután a legnagyobb szállítmányozó cégek (Maersk / MSC) március 1. után nem vállalják az orosz fűrészáru szállítását.  

Az orosz belső piac nem fogja tudni felszívni az exportból felszabaduló fűrészáru mennyiséget.

 • Júniusra a hazai piac telítődni fog. – véli Valerij  Pisarev (LHK Cherepovetzles igazgatója) – A fűrészáru ára máris zuhanni kezdett.  

Oroszország 40 millió m3 fűrészárut gyárt évente, a hazai piac igénye mindössze 10 millió m3.  Mi lehet a célállomás a fennmaradó mennyiségnek? Ázsia, Egyiptom, Izrael, Törökország, EAE.  Azzal viszont számolni kell, hogy az építőipar nem minden országban támaszkodik ugyanolyan mértékben a faanyagokra.

Az orosz fűrésztelepek készletei nőnek, lassan nincs hová értékesíteni a fűrészárut.  – Cégünk 25 000 m3 fűrészárut adott el külső piacra februárban, 15 000 m3-t májusban. 10 000 m3 áru került raktárakba. – folytatja Pisarev.

Július 9-én lezárul az orosz export Európába irányuló része, lejár a türelmi idő is, amely a szankciók előtt kötött szerződésekre vonatkozik.  Pisarev szerint, ha Európa teljesen lezárul, egyszerűen nem lesz hová tenni a fűrészárut. Addig, vagyis július 9-ig még van lehetőség az árukat Európába szállítani, utána ez a csatorna is megszűnik létezni, lassan leállnak majd a fűrésztelepek július 10-et követően.

A Kínába irányuló export veszteséges az orosz cégek számára.

– Sok orosz vállalat próbált fűrészárut Kínába küldeni, azonban sok a nehézség a konténeres szállítás körül. Ráadásul a kikötőket is zártak be előttünk, ahol korábban rakodtunk, pl. Rottedam, Hamburg, ezekbe a kikötőkbe most nem mehet orosz hajó. Marad a vasút, mint egyetlen lehetőség a kínai szállításokra, ez volt korábban a szűk keresztmetszet a logisztikában. – véli Pisarev.

Ráadásul Kína is csökkenti az orosz fűrészáru árát, miközben a konténeres szállítások költsége a többszörösére nőtt. Március- áprilisban még volt haszon a kínai exporton, mostanra önköltségi ár alatt folynak a szállítások Kínába.

 • Nehéz a helyzet. – mondja Alex Konyukhov (SevLesPil). A probléma nem is az értékesítés, hanem a logisztika, ami gyakorlatilag nem is létezik. A termelés nálunk még nem állt le, de körülöttünk sorra állnak le a fűrésztelepek (….) Térségünkben sok vállalkozásnál 2-3 műszak helyett csak egy maradt meg a gyártásra.

Az exportőröket is negatívan érinti a rubel erősödése, amelyet az okoz, hogy az országba irányuló import csökken. Az exportbevételek rubelben mérve csökkentek. Senki sem fog veszteséggel működni, üzemelni. Könnyebb a termelést leállítani és kivárni, míg a piaci helyzet javul. – foglalja össze a helyzetet Konyukov.


2022.05.20

 • Németország – a német rönk árak 24%-kal emelkedtek export viszonylatban márciusban, miközben az export volumene csökkent 29%-kal

 • Kína – fenyő rönk készlet a kikötőkben – 5,7 millió m3 (áprilisi adat). Ez kevesebb 2%-kal, mint márciusban.

 • Észak-Amerika – a vevők elégedettek a nemrégiben bekövetkezett árcsökkenéssel az építő fűrészáruk piacán. Az árak stabilak, egyensúlyban vannak a készletekkel.

 • Japán – a japán kormány állami támogatást nyújt azoknak, akik az import faanyagok helyett a hazait részesítik előnyben. Ez azt követően került bevezetésre, hogy Japán nem importál Oroszországból faanyagot.

 • Franciaország – Rekord szinten az árak Franciaországban. Valamennyi fafajnál emelkedés tapasztalható, különösen igaz ez a tölgyre és a douglas fenyőre.

 • Ziegler – a bajor családi vállalkozás két fűrészüzemet is vásárol Svédországban. A szóban forgó két fűrésztelep a Profura csoport két telephelye. Ezzel 700 000 m3 rönkkel többet tud majd feldolgozni a Ziegler GmbH évente. A cégnek ez az első beruházása Németországon kívül.

 • Csehország – 2022 első negyedévében a luc rönk ára emelkedett 41 EUR/m3-t, 67%-ot a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

 • Oroszország – a hírek szerint 2,4 %-kal kevesebb faanyagot termeltek ki Oroszországban eddig idén (70,7 millió m3 helyett 68,9 milliót). Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy Oroszországgal szemben számos ország embargót hirdetett, így kisebb a kereslet, kevesebb alapanyag szükséges a rétegelt lemezek gyártásához. Különösen a szentpétervári régióban tapasztalható nagy visszaesés a kitermelés volumenét illetően. Mindez nem jelentős csökkenés az elemzők szerint és várhatóan Oroszország más piacok felé fog fordulni a jövőben.


2022.04.14.

Svédország: a svéd faipar megtízszerezte az USÁ- ba irányuló faanyag exportját február hónapban.

Finnország: a finn faipar – a következő néhány évben jelentős változás várható a finn faiparban, miután Oroszország és Beloruszia már nem piaci tényezők Európában. Minden ország keresi az új beszerzési forrásokat, ez a finn cégeket is érinti sok tekintetben.

Számos finn faipari cégnél az orosz fát fel kell hogy váltsa a hazai , finn alapanyag, ami mozgalmas időszakot vetít előre. Jövőre várhatóan 70 millió m3-re nőnek a kitermelési mennyiségek, ezzel együtt emelkedni fog a fakereskedelem volumene és az árak is.

Tavaly Finnország 9 millió m3 fát importált Oroszországból. Ez a faanyagimport 75%-át tette ki.

Japán bejelentette az orosz faanyagra vonatkozó teljes import tilalmát. A határozat április 19-től lép hatályba.


2022.04.01.

Szlovák rönk áremelés

Szlovák erdőgazdaság a mai napon 20 €uros áremelés hajtott végre a szlovák rönkre.
Emiatt a Szlovák fűrészüzemek kénytelek emelni a fűrészáru árát: +20-40 €uroval.

Az észak-amerikai fenyő fűrészáru ára változatlan marad

Továbbra is jellemzőek a szállítási késedelmek az iparágban, a szállítások elkeserítően lassúak voltak Észak-Amerikában. A fűrészüzemek azonban 4 héten belül teljesíteni tudják a rendeléseket, így az árak változatlanok maradtak. A 2022. március 18-án végződő héten megérkezett a sokak által üdvözölt árstabilitás, amikor a fenyő fűrészáru ára az előző héthez képest változatlan maradt. – mondta a Madison’s Lumber Reporter.

A 11. héten +9%-kal emelkedett az ár az egy hónappal ezelőtti árhoz képest. Észak-Amerikában még mindig sok vasúti kocsi várt a kiszállításra ezen a héten, ami tovább erősítette a korlátozottan rendelkezésre álló anyagok keresletét.  Mindez megerősítette a piacot, amely úgy tűnt, hogy enyhül és magasan tartja az árakat.


2022.03.31.

Az Oroszország elleni szankciók véglegesen megváltoztatják az erdészeti termékek globális kereskedelmét.

A fűrészáru-kereskedelem szinte azonnal megváltozott az orosz-ukrán válság miatt. Az európai, észak-amerikai és a főbb ázsiai piacok kereskedelmi szankciói és a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó korlátozások leállították az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező szállítmányokat. Emellett megszakadt az export Ukrajnából is.  A Wood Resource Quarterly beszámolója szerint a három ország teljes faexportja 34 millió m3 volt 2021-ben.

Ennek a mennyiségnek több mint 25%-át olyan országokba exportálták, amelyek jelenleg Oroszországot és Fehéroroszországot szankciókkal sújtják. Ezenkívül a két nagy minőség tanúsító szervezet, az FSC és a PEFC a két országból származó összes faanyagot „konfliktusos faanyagként” kezeli, új minősítéseket nem adnak ki orosz és fehérorosz faanyagra, ami hatással lesz minden olyan országra, amely Oroszországból és Fehéroroszországból vásárol fát, és tanúsított termékeket gyárt, például fűrészárut, rétegelt lemezt, cellulózt és papírt világszerte.

Becslések szerint 10 millió m3 az a fűrészáru mennyiség, amely jelenleg a szankciók miatt valószínűleg nem jut el Európába és Ázsiába (Kínát leszámítva). Ez a Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából szállított teljes exportmennyiség alig több mint 30%-a. volt 2021-ben – írja a Wood Resource Quarterly. A három országból 2021-ben 8,5 millió m3 fenyő fűrészárut importáló Európát fogja a legsúlyosabban érinteni a helyzet, mivel 2021-ben a kontinens teljes felhasználásának közel 10 százalékát tette ki a faimport mennyisége.

Bár a kínai kormány semmilyen akadályt nem állított fel az orosz-kínai kereskedelmi kapcsolatokra, mégis elképzelhető, hogy fennakadások lesznek a két szomszéd közötti szállításokban. Néhány tényező, amely csökkentheti a kereskedelmet még azokkal az országokkal is, amelyeknek nincs szankciója Oroszországgal és Fehéroroszországgal:

– Az orosz erdészetbe befektető külföldiek kivonulhatnak a piacról, visszavonhatják pénzügyi finanszírozásukat, ami nagy problémát jelentene

– A gyenge orosz rubel nagyon költségessé teszi a fakitermelő cégek és erdészeti termékek gyártói számára a berendezések és alkatrészek importálását.

– Az orosz bankok kivonása a SWIFT nemzetközi fizetési tranzakciós rendszerből megnehezíti az exportált orosz termékek kifizetését. Ugyanez igaz az iparág új gépeire és berendezéseire is.

– Az orosz cellulóz-, papír-, rétegelt lemez- és fűrészárugyártók többé nem kínálhatnak PEFC vagy FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékeket.

Az erdészeti termékek globális kereskedelmi áramlása már eddig is jelentősen megváltozott és változni is fog.


2022.03.28.

Az Oroszországból származó nyír rétegelt lemezre kivetett importvám 50%-ra emelése potenciális lehetőségeket teremtene az amerikai termelők számára

Hosszan tartó kereskedelmi hatások származhatnak az Egyesült Államok Képviselőházában a múlt héten elfogadott jogszabályból, amely beszünteti a „normális kereskedelmi kapcsolatokat” Oroszországgal, és 50%-ra emeli a nyírfa rétegelt lemez importvámját. Ez kihívásokat jelent az importőrök számára, és potenciális lehetőségeket a hazai gyártók számára – áll a Decorative Hardwoods Association közleményében.

Oroszország volt a harmadik legnagyobb amerikai keményfa rétegelt lemez importforrás 2021-ben több mint 334 millió dollár értékben értékesített rétegelt lemezt. Ezen kívül tavaly több mint 653 millió négyzet láb (kb.60 millió m2) nyírfa rétegelt lemezt importáltak Vietnamból – ennek nagy részét Oroszországból származó nyírfa felhasználásával.

2019-ben az Egyesült Államok keményfa rétegelt lemez felhasználásának tíz százalékát közvetlenül Oroszország szállította. Közvetve Oroszország az Egyesült Államok keményfa rétegelt lemez felhasználásának 20%-át teheti ki, mivel a nagy gyártók, például Vietnam és Indonézia által gyártott rétegelt lemez felhasználhatja az orosz erdőkben kitermelt rönköket. (…)


2022.03.24.

Észak-Amerika – várhatóan erős kezdetet hoz a tavaszi szezon az építőiparban, nagy lesz a kereslet az alapanyagok iránt.  Az árak stabilak, mivel egyelőre a kereslet-kínálat kiegyensúlyozott.

Oroszország – Februárban a fenyő faanyagok exportja  Kínába majdnem 7%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakaszához képest.

ENPlus – Az ENPlus felfüggesztette a tanúsítványok kibocsátását Oroszországban és Belaruszban hivatkozva az agresszív orosz invázióra Ukrajna ellen.


2022.03.23.

Az európai rönkök és fűrészáruk kereskedelme drámaian változni fog!

A Wood Resources International szerint az európai rönk- és fűrészáru kereskedelme drámaian megváltozik az elkövetkező években, mivel Közép-Európában csökken a fakitermelés, és az Oroszország elleni szankciók az erdészeti termékek importjának visszaesését eredményezik.

A közép-európai rönkfa kereskedelme fordulóponthoz érkezik. Az elmúlt négy évben az erdők jelentős károkat szenvedtek a kéregbogár járvány miatt a régió nagy részében. Mindez a fakitermelés és a rönkexport átmeneti növekedéséhez vezetett. A Csehországban és Németországban tapasztalt fertőzés rekord nagyságú fakitermelést eredményezett az elmúlt néhány évben. Ennek eredményeként 2017 és 2021 között az éves rönk kitermelés 15%-kal nőtt, ami nem fenntartható szintnek számít. A kéregbogár által károsított fa mennyisége 2019-ben érte el a csúcsot, 2020-ban 5%-kal, 2021-ben 24%-kal esett vissza. A károsodott fa mennyisége várhatóan évi 10-20%-kal csökken, és 2025-re visszatér a hosszú távú átlag közelébe.

A piacra került megnövekedett mennyiségű faanyagot a hazai fűrészüzemek (~60%) és a megnövekedett export (~40%) nyelték el. A versenyképes áron kínált  faanyagok a piacon elősegítették, hogy a közép-európai fűrészipar terjeszkedni tudjon, kihasználva az erős európai és globális piaci előnyeit 2020-21-ben. A fűrészüzemekből származó fűrészpor- és faapríték mennyiségének növekedése is lehetővé tette a fapellet- és falapok gyártásának növekedését.

A fakitermelések mennyiségi tetőzésével az exportőröknek és a rönkfelhasználóknak a következő években alkalmazkodniuk kell a fenyő rönkök kínálatának csökkenéséhez. A közép-európai fűrészáru termelés a jelenlegi rekordszintről csökken, és a régió nettó rönkexportőrből ismét nettó importőrré válhat. Emellett az Oroszország elleni szankciók gyakorlatilag az összes erdészeti termék Oroszországból és Fehéroroszországból Európába történő behozatalát érintették, amely 2021-ben közel 14 millió m3 rönköt és 9 millió m3 fenyő fűrészárut tartalmazott.

A közép-európai faellátás csökkenése és az ukrajnai helyzet még sok éven át hatással lesz az európai ipari termelésre, a kereskedelmi forgalomra és az erdészeti termékek áraira. A fűrészüzemeknek újból a kis átmérőjű fűrészelésekre kell összpontosítaniuk, illetve az erdőtulajdonosok számára előnyös lenne az intenzívebb erdőgazdálkodás. Emellett a nemzetközi piacoknak alkalmazkodniuk kell az európai tűlevelű rönk- és fűrészáruexport csökkenő kínálatához – foglalta össze a Wood Resources International.


2022.03.16

Pellet árak várhatóan az egekbe fognak emelkedni –

Az utóbbi időben Nyugat- Európában családok és vállalkozások ezrei tértek át a környezetbarát fűtési módokra, pl. a fapellettel való fűtésre. A kormányok számos programokat indítottak, hogy a lakosságot ösztönözzék az áttérésre. Most azonban a családok ezreinek kell szembenézni azzal az Egyesül Királyságban, hogy a fűtőanyag ára a csillagos egekbe emelkedik. Oroszország ugyanis jelentős pellet exportőr volt a háború kitörése előtt. Az Egyesült Királyságban máris hiány van pelletből és hogy honnan szereznek majd alternatív beszerzési forrásokat, egyelőre ez a kérdés bizonytalan.

Észak-Amerika –  Az USÁ-ban tovább emelkedik a faanyagok ára. A kivitelezők kezdeményezik, hogy az állami tulajdonban levő erdőkből növeljék a kitermelést illetve, hogy Kanadával szemben a faanyagokra kivetett vámokat szüntessék meg.  Ezáltal csökkenthető lenne a faanyagok ára.

Komoly bajban vannak az erdészeti gépeket gyártó cégek, miután Oroszországba bizonytalan ideig nem szállíthatnak, tevékenységük pedig a keleti piacon volt a legaktívabb.


2022.03.11.

Oroszország export tilalmat tervez kivetni a faanyagokra az EU országait és az USÁ-t illetően

A tilalom az Oroszország által a közelmúltban közzétett „barátságtalan” államok listáján szereplő országokat érinti, köztük az Egyesült Államokat és az EU-országokat is. Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium szerint a tilalom biztosítja, hogy a hazai piacon kellő mennyiségű, megfizethető faanyag legyen, illetve ösztönzi azt, hogy a faanyagot minél magasabb fokon feldolgozzák Oroszországban.

A minisztérium közleménye szerint a nyír papíriparban felhasznált faanyag és a faapríték kritikus áruk az EU számára. Finnország „papír fa” és apríték felhasználásának 10-15%-át Oroszország adja. Lehetetlen lesz mindegyiket egyszerre pótolni – mondja a minisztérium.

A minisztérium közleménye azt követően jelent meg, hogy számos európai cég nem hajlandó fát és fatermékeket vásárolni Oroszországból. Ezzel egy időben az FSC és a PEFC tanúsító szervezetek bejelentették az oroszországi fa és fatermékek kereskedelmi tanúsítványainak megszüntetését.


2022.03.10.

Az FSC felfüggeszti tanúsítványainak kibocsátását Oroszországban és Belaruszban

Az FSC továbbra is mély aggodalmát fejezi ki Ukrajna agresszív inváziója miatt, és szolidaritást vállal ennek az erőszaknak minden áldozatával. Az FSC elkötelezett a küldetése és szabványai iránti teljes mértékben. Az FSC tanúsítás visszavonásának lehetséges hatásainak alapos elemzése után az FSC Nemzetközi Igazgatósága beleegyezett abba, hogy felfüggeszti az összes kereskedelmi tanúsítvány kiadását Oroszországban és Fehéroroszországban, és blokkolja az összes ellenőrzött faanyag-beszerzést a két országból.

Ez azt jelenti, hogy az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fa és erdészeti termékekre nem használhatók FSC tanúsítványok, nem értékesíthetők a világon sehol FSC tanúsítvánnyal, amíg a fegyveres erőszak folytatódik. Az FSC továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és kész további intézkedéseket tenni rendszere integritásának védelme érdekében. 

„Aggódunk Ukrajnáért és reméljük, hogy hamarosan újra béke lesz. Együttérzésünket fejezzük ki azokkal a fehéroroszországi és oroszországi emberekkel is, akik nem akarják ezt a háborút” – mondta Kim Carstensen, az FSC főigazgatója.

Az oroszországi erdők védelme érdekében az FSC lehetővé teszi az oroszországi erdőgazdálkodási tanúsítvánnyal rendelkezőknek, hogy fenntartsák FSC tanúsítványukat, de nem engedélyezik a tanúsítvánnyal rendelkező fa kereskedelmét vagy értékesítését.

Carstensen kifejtette: „Fel kell lépnünk az agresszió ellen; ugyanakkor teljesítenünk kell küldetésünket, az erdők védelmét. Hiszünk abban, hogy az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező és ellenőrzött anyagok kereskedelmének leállítása, valamint az FSC-szabványok szerinti erdőgazdálkodás lehetőségének fenntartása mindkét igényt kielégíti.”


2022.02.24.

Észak-Amerikában helyenként emelkedik a fűrészáru ára, máshol kissé csökken, az árak ilyen hullámzása annak következménye, hogy a vevők és a faanyagot forgalmazók próbálnak megegyezni egy mindkettőjük számára kedvező árszínvonalban (közeledik a tavasz és vele az építkezések dömpingje)

Bár nem lehet megmondani, hogy az árak hullámzása hogyan folytatódik márciusban, az biztos, hogy aki korábban arra számított, hogy az árak visszatérnek a történelmi normák közelébe, nagyon csalódott lesz.


2022.02.14.

Kína – az importált luc rönkök ára emelkedik, ahogy a készletek apadnak.

Észak-Amerika – 30% fűrészáru emelkedés történt eddig február hónapban.

Svédország – Rekord összegű befektetések várhatóak a svéd faiparban a fűrészüzemek területén, hogy a kapacitásokat minél inkább növelni tudják. A kapacitások növelésével egyértelmű cél a megnövekedett kereslet kielégítése.


2022.02.03

 A három legnagyobb svéd fűrészüzem (Holmer Setra, SCA) éves jelentésében arról számolnak be, hogy mind a  bevétel, mind a profit szempontjából növekedést értek el 2021-ben.

A Holmer egyenesen megduplázta bevételét, az SCA pedig 12%-kal tudta növelne nettó bevételét.

MM Holz befejezte a svéd Bergkvist Siljan felvásárlását. Ezzel az MM Holz  (Löben, Ausztria) lett a 3. legnagyobb európai fűrészüzem.

USA – Utóbbi két hétben némileg „lehűlt” az USA ingatlanpiaca, rekord magasságából stabilizálódni látszik a piac, 30%-ot csökkentek az árak. Ha az ingatlanpiac stabilabb, az alacsonyabb árakat is jelenthet a faanyagok piacán is, legalábbis átmenetileg.

Mivel az ingatlanokra továbbra is nagy a hiány, ezért a kereslet csökkenése nem várható. Ingatagok tehát az árak a faanyagok esetében, de ez nem újdonság.

Pellet – Közép-Európában a fapellet ára meredeken emelkedett januárban. Mindennek oka: az alapanyag árak jelentős emelkedése


2022.02.02.

Észak-Amerika – Míg a kereslet a faanyagok iránt magas, úgy tűnik, némely termékek ára lassan magas szinten bár, de stabilizálódik. Természetesen nem ugyanazon a szinten mint két éve.  A szakértők szerint azonban a 2020. évet megelőző árszinvonal talán soha vissza sem tér.

Az értékesítés volumene februárban szokott lenni a legnagyobb a faanyagok piacán, amikor a legnagyobb kivitelezők beszerzik a tavaszi szezonhoz szükséges alapanyagokat, tehát magas a kereslet szintje is. Hogy a jelenlegi árak maradnak vagy emelkednek a következő fél év során, az majd kiderül.


2022.01.31.

Németország: magas árszint jellemzi a faanyagok piacát Németországban. Összességében a rönk árak 30%-kal magasabbak voltak 2021. novemberben, mint az előző év ugyanezen időszakában.
Kína: 2021-ben a faanyag import elérte Kínában a 7,48 milliárd USD-t. A rönk import 11,59 milli milliárd USD volt. Ez 2,8% illetve 3,8% emelkedést jelent. Mennyiségileg a fenyőfa import 2021-ben 26,2 %-kal csökkent 2020-hoz képest.


2022.01.26.

Az észak- európai fűrésztelepeken viszonyleg alacsony jelenleg a rönkök ára. Európa nyugati részén és Észak-Amerikában viszont az árak újra az egekben, a kereslet is igen magas a faanyagok iránt. MIndez szokatlan az év ezen időszakában, de nem meglepő. hiszen már az év vége óta emelkednek folyamatosan az árak, ráadásul az ellátásban is akadnak zökkenők. A Balti államokban, Közép-Európában, Nyugat-Kanadában szolidabb az árszint.

 


2022.01.11.

 • Faanyagok ára jelenleg magas Ausztriában

 • Csehországban hullámvasúton az árak aszerint, hogy éppen elérhető -e az adott faanyag vagy nem.

 • USA- a fűrésztelepek nem tudják tartani a versenyt a kereslettel, amit az építőipar támaszt

 • Kínában 2021-ben 26%-kal csökkent a fenyő alapanyagok importja, egyedül Brazília tudta növelni ide az exportját és növelni piaci részesedését Kínában 33%-ra.

 • Az EU a WTO-hoz fordul az orosz export korlátozások miatt.


2022.01.05.

Ausztria – MM Holz – felvásárolta a svéd Bergkvist Siljan-t. Ez is része a cég növekedő és bővülő törekvéseinek . 2022-ben, a cég történetében először átlépi majd az 1 milliárd EUR-s értékesítési volument. A Bergkvist Siljan vételára nem nyilvános.

Oroszország – Január 1-től életbe léptek a bizonyos faanyagokra kivetett magasabb vámtételek, melyek az év végéig érvényben is maradnak. A cél az volt, hogy a 22%-kal magasabb nedvességtartalmú, 100mm-nél szélesebb faanyagok exportját korlátozzák. A védővám összege 200 EUR/m3 fenyőre, 250-370 EUR keményfára fafajtól függően. A védővám segítségével magasabb feldolgozottsági fokú termékek exportját segíti elő az orosz kormány, illetve, hogy ne keveredjenek egymással a termékkategóriák. Az Eurázsiai Gazdasági Uniót (Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország) nem érintik a vámok. A vámoknak köszönhetően 6 millió m3 fenyőfa alapanyag maradhat Oroszországban, hogy azt hazai cégek dolgozhassák fel. A termékek minősége várhatóan javul a hazai piacon és elvileg árcsökkenés is bekövetkezhet.

Kína – Kína fő beszállítója rönkből mostanság Új-Zéland, az új-zélandi rönkök ára decemberben változatlan volt. Némely kikötőben előfordultak áremelkedések, ott, ahol nagyobb készletet sikerült felhalmozni korábban.

A kínai kereslet az első negyedévben várhatóan visszafogottabb lesz, a készlet csökkent 4,5 millió m3-ről 3 m3-re. A készletek egyébként 40%-kal magasabbak, mint az év ebben a szakaszában az megszokott.

Finnország: Harmadik telephelyét fogja létrehozni a finn Junnikkala zöldmezős beruházással. MIndez 70 új munkahelyet fog jelenteni, vagyis már 700 főre emelkedik a Junnikkala alkalmazottaink száma. Éves szinten 800 000 m3 fát fog tudni feldolgozni a Junnikkala új telephelye, összesen pedig 1,5 millió m3-t. A termékek 80%-a exportra kerül. A Junnikkala tervei között szerepel, hogy szeretne a régió legjobb munkaadójává válni.

THERMOWOOD A hőkezelt fa

THERMOWOOD A hőkezelt fa
Szépség és tartósság egyben

Azt már évszázadokkal ezelőtt is tudták a vikingek, hogy ha megégetik a fát, azzal jelentősen megnövelik az élettartamát. Ha cölöpöket szerettek volna a földbe helyezni, előtte a faanyagok végét elszenesítették, így a kártevők sem telepedtek meg benne és az élettartama a sokszorosára emelkedett. Ezt az ősi eljárást fejlesztették tovább, nagyjából 20 évvel ezelőtt.

Mi ez az eljárás?
A környezetbarát eljárás során semmiféle vegyi anyagot nem használnak, egyszerűen csak szélsőségesen magas hőmérsékleten tartják a fát, zárt helyen, több napon át. A folyamat során megváltoznak a fa kémiai és fizikai tulajdonságai egyaránt. A végeredmény egy gyönyörű anyag, amely minimális karbantartással számos célra felhasználható.
teraszburkolathoz
– homlokzatokhoz
– medencék köré
– pergolának
– szaunákba
– stéghez

Miért hőkezelt fa?
A thermowood kiváló alternatívája a hagyományos fának, a thermo borovi tartóssága például a szibériai vörösfenyővel azonos, amely szintén értékes faanyag, de manapság a kialakult geopolitikai helyzetben kevésbé áll rendelkezésre.

A hőkezelt fa előnyei
A hőkezelés során a gyanta eltűnik és a nedvességtartalom jelentősen lecsökken. Ennek köszönhetően a faanyag nem csavarodik, mérettartó és tartós lesz. A várható élettartama általánosságban a négyszeresére nő. További előny, hogy a thermowood fa ellenáll a kártevőknek, rovaroknak. Kevésbé szükséges tartósítószer, illetve festék, hogy megvédjük az időjárás viszontagságaitól vagy a rovarkároktól. Mivel a létrejövő termék víztartalma alacsony, ezért könnyű, és így sokoldalúan felhasználható. Amellett, hogy a belső szerkezete megváltozik, a hőkezelt fa külsőleg is átalakul. Általában kellemes sötétbarna árnyalata lesz, mely egzotikus megjelenést kölcsönöz neki. Ez a szín megfelelő felületkezeléssel megtartható, vagy kezeletlenül egy idő után divatos ezüstös, szürke árnyalata lesz, mely sok építész kedvencévé vált az utóbbi időben. A hőkezelt faanyag környezetbarát, semmiféle vegyszert nem tartalmaz. Tartósságának köszönhetően sikeresen alkalmazható bármilyen kültéri projekthez, beleértve az állandó nedvességnek kitett pincéket, medencéket, szaunákat. Ha a fát nagyon párás, nedves környezetben rakjuk le, akkor is maximum 12%-os nedvességtartalma lesz. Nem csoda, hogy számos prémium szauna, pezsgőfürdő gyártó, bútorgyártó elkötelezett híve a hőkezelt fának. A hőkezelt fa fémmel kombinálva is használható. A fa alacsony nedvességtartalma azt garantálja, hogy a fával érintkező fémek nem korrodálódnak annyira, bár a rozsdamentes acél használata mindig ajánlott. Ez a faanyag tehát okos megoldás azok számára, akik a természetes fa külsejét, megjelenését szeretnék látni otthonukban, de a folyamatos karbantartás, lakkozás, festés fáradtságát inkább elkerülnék.

Ha többet szeretne megtudni a hőkezelt fáról, annak előnyeiről, lépjen kapcsolatba csapatunkkal!

Ezen cikkünk a szolnoki Presztízs magazinban jelent meg. (2023 tél)

Téliesített kutyaház

Építsünk téliesített kutyaházat!

Az amerikai családok kétharmadának van egy vagy több kutyája. A legtöbben lakásban tartják kedvencüket, de akadnak olyan családok is, melyik kinn tartják a kutyájukat kertben különösen, ha nagytestű kutyáról van szó. Azonban még azok is, akik kifejezetten lakásban szeretnek kutyát tartani, időről időre előfordulhat, hogy a kutyát a szabad levegőn kénytelenek hagyni. Bizonyos kutyafajták szeretnek a szabadban lenni, bundájuk kellőképpen melegen tartja őket akkor is, amikor zimankó van odakinn.  Ha szép idő van, akkor is előfordulhat, hogy egyetlen napon belül esősre, szelesre fordul az időjárás. Ilyenkor előnyös lenne, ha a kutya be tudna húzódni száraz, meleg helyre, hogy ne ázzon át a bundája.

Néhány alapvető eleme van annak, ha egy remek téli kutyaházat szeretnénk megalkotni, ami melegen és biztonságban tartja az ebet.

 • szigetelés – a legtöbb kutyaház oldalfala egy sima falapból áll, szigetelés nélkül. 2-3 cm vastag hungarocel vagy üveggyapot azonban már csodákat tehet, melegen tarthatja a kutyát. Fontos a ház padlójának leszigetelése is, mivel alulról, a talaj felöl gyakran több hideg áramlik, mint a oldalról vagy felülről a levegőből.  Érdemes a kutyaházon belül is egy belső részt elrekeszteni, ahol a kutya feküdni fog a házban. Erre kevesen gondolnak, pedig a kutyaház ajtaján befúj a szél, beáramlik a hideg levegő, a belső kuckót pedig sokkal könnyebben felfűti a kutya a saját testhőjével. Válassza Ön is al Alföldfa által forgalmazott URSA szigetelőanyagot
 • zsanéros tető -A zsanéros, nyitható tetőt azért érdemes kialakítani, mert a kutyához sokkal egyszerűbben hozzá tudunk így férni, illetve egyszerűbben takarítható is a kutyaház. Megeshet, hogy a kutya annyira kényelemben érzi magát a házában, hogy elő sem bújik. A felemelhető tetővel bármilyen körülmények között meg tudjuk közelíteni kedvencünket a háza mélyén.

 

 • Legelőször készítsünk egy keretet, vázat. A szigetelés illetve a külső burkolat majd erre kerül rögzítésre.
  Hogy mekkora legyen a téliesített kutyaház ?
  Ez a kutya méretétől függ. A kutyaház bejárata ne legyen túl széles, mert akkor huzatos lesz a ház és lehetetlen lesz felfűteni a kutyának. Ne is legyen túl keskeny, mert akkor a kutya nem biztos, hogy hajlandó lesz bemenni rajta.  Elég széles legyen, a belső kuckó ajtaja lehetőleg még kisebb. A kerethez  50×50 –es fűrészárut használjunk. Használja Ön is az általunk forgalmazott szárított, egalizált léceket a kerethez.

 

 

 

 

 • 3 egyforma keretre lesz szükségünk az 50×50-es anyagból. Egy lesz a ház alja, egy a teteje, egy harmadik pedig a felnyitható tetőhöz kell. A keretek összekapcsolásának a legegyszerűbb módja, ha a sarkok belső oldalához fém izéket (sarokkonzol) teszünk (lásd fotó) és úgy rögzítjük a léceket egymáshoz. A ragasztást illetve szögelést kevésbé javasoljuk, mert azok kevésbé tartós megoldások, a ház kevésbé lesz masszív és tartós.
 • A váz függőleges elemeihez 6 db 50×50-es elem szükséges. Ezek kerülnek majd a ház 4 sarkába, illetve a hát két kis helyiségét elválasztó fal két végéhez. Az ajtókeret tetejére is kell vízszintesen lécezés.

 • Padlóburkolat és téli szigetelés – Ha a vázzal megvagyunk, ideje behelyezni a padlóburkolatot, majd a szigetelést. OSB lapból vágjunk egy akkora lapot, amely lefedi a váz teljes felületét. Ezután az OSB lapot rögzítsük a váz aljához ragasztóval, szögekkel vagy csavarokkal. Ha ezzel is megvagyunk, fordítsuk meg a kutyaházat, hogy az alja legyen felül. A méretre vágott hungarocell vagy üvegszálas szigetelőanyag darabot rakjuk le a padlólap tetejére, majd arra újabb osb lapot, mégpedig úgy, hogy a függőlegesen álló lécek közé beférjen – ahogy a fotókon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • A ház fala következik. Ha a padló már a helyén van, az oldalfalak kivitelezése következhet. Minden oldalfalhoz illesszük hozzá az osb lapokat a belülről. Ha minden oldal a helyén van, a szigetelés lesz a következő réteg, majd a külső burkolat. Szigetelőanyagként ugyanazt az anyagot használhatjuk, mint a padló alatti szigeteléshez.

 

 

 

 • Külső burkolat – több lehetőség közül is választhatunk. Léteznek olcsóbb hajópadlók és minőségi hajópadlók akár faházburkolatok is, attól függően, hogy mennyire lesz kitéve az időjárás viszontagságainak a kutyaház illetve mekkora összeget szánunk a házra.
 • A tető – Ehhez használjuk fel a harmadik keretünket, amit legelőször elkészítettünk.
 • Hasonlóan az eddigiekhez, osb-t rögzítünk a keretre, majd szigetelő anyagot, erre pedig a külső burkolatot.

 

 

 

 

 

 A kutyaházat érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább egy oldalról védett legyen az időjárás viszontagságaitól (pl. ha a teraszon vagy egy fal mellett, a sarokban. )

Téliesített kutyaház cikket innen fordítottuk: KLIKK

HŐKEZELT FA

A hőkezelt fa (thermowood) kiváló alternatívája a natúr fának.

Mindenki arra törekszik, hogy otthona gyönyörű legyen, teljesítse azokat az elvárásokat, igényeket, amire szükségünk van.

Több, mint 20 éve használják a thermowood fát Európa szerte. Először Finnországban kezdték gyártani. Ott közel 250 ilyen üzem működik, és a termékek széles skáláját állítják elő, mint a teraszburkolat, léc, deszka, padló, stb. Az eljárás során a fűrészárut magas hőfokra hevítik. A folyamat során megváltoznak a fa kémiai és fizikai tulajdonságai – stabilabbá, tartósabbá, a kártevőkkel szemben ellenállóbbá válik.  A végeredmény egy gyönyörű anyag, amely minimális karbantartás mellett számos célra felhasználható. Tartósnak tekintjük, mert a thermowood faanyag élettartama közel négyszerese a natúr fáénak.  Kevésbé reped és alig vetemedik.

Eljárás:

A faanyagokat egy 190°C – 215°C -s vákuum kamrába helyezik, egy speciális számítógép segítségével változó hőmérsékleten tartják több órán akár több napon keresztül.
A folyamat áll, 3 szakaszból áll:
Fűtés / Szárítás – lassú hő hozzáadásával , a fa nedvességtartalma csökken 0% -ra
Thermo-kezelés – fa melegszik a 190°C – 215°C -ra , és tartja csúcs hőmérsékleten kb 2-3 órán át.
Hűtés / aklimatizálás – fa lehűlt és újra hidratál, hogy a megfelelő nedvesség szintet elérje és a végső felhasználásra alkalmas legyen (5-7%).

Tudta, hogy a termowood eljárás teljesen környezetbarát? 

Környezetbarát, hisz a kezelés során nem használnak semmilyen vegyszert. 

Tegye gyönyörűvé otthonát évtizedekre!

Ha többet szeretne tudni a hőkezelt fáról, annak számos előnyéről, lépjen kapcsolatba csapatunkkal!

Miért használjon thermowood fát?

Ahogy a neve is sugallja, a lombos fát (kőris) vagy fenyőt (luc és borovi) hőkezelésnek vetik alá, hogy lenyűgöző tulajdonságokra tegyenek szert. Az anyagot magas hőmérsékletre hevítik oxigénmentes környezetben, a fa rostjai közül eltávolítják a szerves vegyületeket, így a fa szerkezete modifikálódik.  Mivel a létrejövő anyagnak alacsony a nedvességtartalma, ezért könnyű, és számos célra megfelelő.

Thermo kőris kerítés 

Amellett, hogy a belső szerkezetet megváltozik, a hőkezelt fa külsőleg is átalakul. Általában kellemes sötétbarna árnyalata lesz, mely egzotikus megjelenést kölcsönöz neki.  Ez a csokoládészín megfelelő felületkezeléssel megőrizhető, de felületkezelés nélkül is kellemes, természetes szürke színe lesz. Ez a szín egyébként sok építész kedvence lett az utóbbi időben.

Számos fafaj alkalmas a hőkezelésre, pl. a kőris, a luc és a borovi fenyő is.

Miért érdemes hőkezelt faanyag mellett dönteni?

Több előnnyel is jár. Könnyű, méretstabil, tartós, alacsony nedvességtartalmú, nem vetemedik, nem veszíti el a formáját, mint a természetes fa. Ehelyett sok éven át megőrzi formáját, kevés karbantartás mellett is. Tartóssága,- a károkozók elleni ellenállóssága- miatt sikeresen alkalmazható minden kültéri kivitelezéshez, beleértve azokat is, amelyek állandó nedvességnek vannak kitéve – terasz- és stégburkolatok, külső homlokzatok, kerítések. Magas páratartalmú környezetbe is kiválóan alkalmas – pl. szaunákba vagy pincékbe. A hőkezelt fa fémmel kombinálva is használható. Alacsony nedvesség és csersav tartalma azt garantálja, hogy a fával érintkező fémek nem korrodálódnak annyira, bár a rozsdamentes, A2 acél használata mindig ajánlott.

Thermowood terasz 

Ezen cikkünk az I LOVE TISZA-TÓ magazinban jelent meg. (2023)

 

C24 szerkezeti fa

Az alábbi cikkben az általunk forgalmazott C24-es gyalult finn anyagok referenciái láthatóak. Cégünk már többször is szállított alapanyagot a projekthez.

Egyik előnye a sima építő fűrészáruhoz képest, hogy ezek az anyagok szárítottak és gyalultak, ezáltal azonnal felhasználhatóak.

A C24 szilárdsági osztályba tartozó szárított faanyagok felhasználhatóak tető- és tartószerkezethez, előtetőkhöz, pergolákhoz, teraszokhoz bel- és kültéri építményekhez.
C24-es szilárdságú szerkezeti fákból készülnek a modern szeglemezes tetők is, amik egyre nagyobb teret hódítanak meg az ácsiparban.

Építkezés helye: 8600 Siófok, Baross Gábor út 20.

Bővebb információ, árak –> https://www.alfoldfa.hu/termek/luc-szaritott-gyalult-padlok/

OSB lapok gyártói – Kronospan, Egger

Kronospan:

Kiváló a fa átalakításában!
A Kronospan fa alapú paneleket gyárt és forgalmaz. Világviszonylatban az egyik vezető gyártók vagyunk :

 • Forgácslap (PB)
 • Közepes sűrűségű farostlemez (MDF)
 • Laminált padló
 • UF, MUF és MF gyanták fa alapú panelekhez 
 • Orientált forgácslap (OSB) Európában

A Kronospan speciális és dekorációs papírokat, valamint egyéb kapcsolódó értéknövelt termékeket is gyárt, mint például melamin bevonatú panelek, munkalapok, falpanelek, ablakpárkányok, lakkozott HDF, kompakt táblák, nagynyomású laminátumok (HPL), rétegelt lemez és mások. A Kronospan több mint 40 telephelyen gyárt fa alapú paneleket, és számos országban van jelen .

DCIM\100MEDIA\DJI_0140.JPG

forrás: https://www.kronospan-worldwide.com/organisation/

Egger:

1961. december 18-án, a tiroli St. Johann-i (Ausztria) üzemünkben került legyártásra első forgácslapunk. Vállalatunk további fejlődésének alapjait id. Fritz Egger fektette le mottójával, miszerint „A fa túl értékes ahhoz, hogy egyszerűen kidobjuk”. Azóta a tiroli fűrészüzemből, a faalapú anyagok egyik világvezető gyártójává váltunk.
Mi az, ami világszerte összeköt minket?
Vállalatunk fennállásának 60. évfordulóján feltettük magunknak a kérdést: „Mi köti össze Roman-t Lengyelországból, Lance-szel az Egyesült Államokból vagy Aude-dal Franciaországból?” Válaszunk: „A fa alapanyag iránti szenvedélyünk”, erről szól új vállalati kisfilmünk. Új videónk középpontjában alkalmazottaink nézőpontja áll – mint pl. Roman-é vagy Aude-é. A vállalatcsoport tulajdonosai és a vezetősége mellett, alkalmazottaink által is bemutatásra kerül vállalatunk, továbbá elmondják, mitől különleges számukra az EGGER – Manfred Dittrichtől, a St. Johann gyárunk vezetőjétől kezdve, Alexander Dorfer gépészmérnök-gyakornokig. Szó esik továbbá vállalatcsoportunk sokoldalú történetéről, a múltbéli és jelen mérföldkövekről, valamint vetünk egy pillantást a jövőbe is.

forrás: https://www.egger.com/shop/hu_HU/vallalati-video

Referencia