Fenyőfélék

– lucfenyő, erdei fenyő-borovi, vörösfenyő

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Fenyőfélék – lucfenyő, erdei fenyő-borovi, vörösfenyő

fenyofelek_erdo

A fenyőfélék a tűlevelűek csoportjába tartoznak, amelyeknek több mint 100 fajtája létezik. Méretben és kinézetben a legkülönbözőbbek lehetnek, a hatalmas, óriási méretű fáktól a törpe bokorig.
A tényleges élőhelyük rendkívül elterjedt. A fenyőfélék megtalálhatók az Északi sarkkörtől a Déli féltekéig, néhány példánya még Jáva és Szumátra szigetein is. A legtöbb fajta, mint például a jegenyefenyő és a lucfenyő nem igénylik a magas hőmérsékletet, ezért ezek a legelterjedtebb fajták, amelyek terjedelmes fenyőfa erdőket alkotnak Szibériában. A legnagyobb összefüggő fenyves erdők az északi félteke hidegebb területein találhatók.
Főként örökzöld, hatalmas fák, ritkán bokor formájúak, termésük (toboz), levélzetük, szaporodásuk, fejlődésük különböző.
A másik, széles körben ismert és egyik legszebb formájú fenyőfajta a répafenyő Pinus Montezumae, amely sajnos nem fagytűrő, a mi klímánkon nem marad meg.
Több fenyőfajta, eltérően a lucfenyőtől és a jegenyefenyőtől lamellás, vagy durva egymásra nőtt pikkelyes kérgű is lehet. Fiatal korában a törzset puha világos kéreg takarja, majd idősebb korban vastag, töredezett, sötétszürke, vagy barnás színezetűvé válik.
Sok, fát szerető ember a fenyőt kedveli leginkább a tűlevelűek közül.
De miért is? –nos, a gyönyörű lombkoronájáért. Pedig a fenyők általában csak fiatal korukban „viselnek” formás, szimmetrikus koronát. A korosodással festői, dekoratív, esetenként szigorú, zárt koronát vesznek fel. Viszont vannak fenyők, melyek átengedik a fényt, és így alájuk lehet ültetni más fafélét, vagy évelő növényt
Szinte mindegyik fenyőfaj rendelkezik egy erős, mély gyökérrendszerrel, amely könnyen alkalmazkodik az adott talajhoz. Megjegyzendő, hogy a fenyő toleráns faj más növények felé. Minden fenyőnek nagy a fényigénye, elültetéskor biztosítsuk részükre a szabad, nyitott térséget. A talaj állagát, minőségét, nedvességét tekintve nem igazán igényes. A fenyőt gyakran nevezik homokkötő fának is.

Fenyofelek_lucfenyo

Szibériai lucfenyő

A Szibériai lucfenyő nem kevésbé gyakori a Krasznojarszk-i és Irkutszk-i területeken, mint más fenyőfajták, mivel a tűlevelű erdők vegyes típusúak, tehát fő fajtaként az erdőkben ritka. A lucfenyő megterem gyakorlatilag bárhol, még a hideg és nagyon nedves talajon is. Azonban meg kell jegyezni, hogy azokban a régiókban ahol száraz a talaj, sokkal ritkábban fordul elő.
A lucfenyő érzékeny az időjárási viszonyokra. Azokon a területeken ahol száraz az éghajlat ez a fenyő meglehetősen ritka, míg a nedves éghajlaton a leggyakoribb. Ilyen körülmények között jöhetnek létre a lucfenyő erdők.

Fenyofelek_lucfenyo_levelA Szibériai lucot magas fafajta. Magassága gyakran eléri a 30 métert, és a törzs kerülete körülbelül 50 – 60 cm is lehet, viszont többször találtak már olyan példányokat, melyek törzsátmérője körülbelül egy méter. A fák méretét számos tényező befolyásolja. Először is a terület ahol növekszik a fa. Így Szibéria déli régióiban a folyók mellékén, a szibériai lucfenyő nagyobb méretű fává nő, mint az északi és keleti régiókban. A fa növekedését a fény mennyisége is befolyásolja. Megállapítható, hogy a több napfény hatására a lucfenyő nagyobb magasságot ér el. A fa növekedése egyenetlen; a fiatal fák intenzíven nőnek, míg öregedéskor a növekedés lelassul.
Hála a gyökérzet sajátos felépítésének,- amelyben egyedülálló a szibériai lucfenyő-, a fa ellenáll az erős szélnek. Ennek oka, hogy a fa főgyökere nem fejlődik nagy méretűre, így létrejön még kiegészítő, mellékgyökér-rendszer is. A gyökérzet különböző módon fejlődik, attól függően, hogy milyenek az éghajlati feltételek. Például azokon a területeken, ahol a talaj gyorsan felolvad, a fa mellékgyökerei elég erősek ahhoz, hogy mélyen behatoljanak a talajba. A fagyott talajnál a szibériai lucfenyő gyökérzete eltérő, itt a mellékgyökerek kevésbé fejlettek. A Szibériai lucfenyőt fagyálló fafajtaként tartjuk, mert a gyökerek képesek növekedni alacsony hőmérsékleten is, fagypont alatt, mint például egy másik tűlevelű gyökérzete a Gmelina.

A Szibériai fenyő megjelenésében eltér az európai luc-tól. A tűlevelek a szibériai lucfenyőn rövidebbek és stabilabbak mint az Európain, a tobozok kisebbek (mint minden kedvezőtlen körülmények közt élő fajtánál), a mag nagyobb és kerekebb. A szibériai lucfenyő beporzása viszonylag későn történik, a fagyok még megölnek néhány magot. Ezen kívül, ha a fa kedvezőtlen éghajlaton él, számtalan toboz mag nélkülivé válik. A lucfenyőnek rövid a vegetációs időszaka. Ami szintén nem a legjobb befolyással van a magokra. Így a fiatal lucfenyő csemeték folyamatosan nőnek ki azokban a régiókban ahol kedvezőbbek az életkörülmények a fa növekedéséhez, fejlődéséhez.

A lucfenyő magtermésének kezdete különböző életkorban kezdődhet, és elsősorban attól függ, hogy milyen feltételek mellett nő. Amely lucfenyő nyílt terepen él, az a magokat egy kicsit korábban hozzák létre, (kb. 18 év), mint az erdőkben növő (30 – 50 év). A szaporodási lehetőségek függnek a maghozamtól, az átlagos termésévek 3-5 évente ismétlődnek, a lucfenyő ez idő között gyakorlatilag nem termel minőségi vetőmagot.
A szibériai lucfenyő fogékony mindenféle betegségre, élősködőre, ezért sokszor nagyobb mértékű a beteg fák aránya, mint az adott területen élő összes többi tűlevelű fertőzöttsége.

Hol használják a lucfenyőt?

A szibériai lucfenyő egyik legnagyobb mértékben felhasználható fa. A fa kifolyó gyantát, illóolajat ad, amit bevágásos módszerrel nyernek ki. Ezt az eljárást viszont még nem használják ipari méretekben. Ennek oka elsősorban az, hogy ahogy már szó volt róla, a lucfenyő nagyon fogékony mindenféle betegségre, rothadásra, ami hátráltatja a folyamatot. Ezért ma többségében a gyanta, illóolaj kitermelés speciális módszerrel az erdei fenyőből történik.
Lucfenyő fa felismerhető viszonylag kis súlyáról, valamint a jó rugalmasságáról. Ezért a lucfenyőt széles körben használják az építőiparban, bútoriparban, papíriparban, faiparban – lambéria, hajópadló gyártáskor.
Hála a fa különleges összetételének megtalálta szerepét a modern kori papírgyártásban is.
Összességében a lucfenyő, mint fa alapanyag biztosította helyét a régmúltban is és még nagyon hosszú ideig igény lesz rá a gazdaság, a termelés területén.
A lucfenyő kiveszi részét a környezet megóvásában is, hiszen leköti a szennyező anyagokat és lekötését porszűrést végez, továbbá megóvja a vízforrásokat az elszennyeződéstől.

Fenyofelek_borovi

 Erdei fenyő – többen így ismerik Borovi

A közönséges erdei fenyő az egyik legelterjedtebb fafaj, pedig nem is mindenütt él meg. Többek között nem található meg az orosz Északi felvidéken, a Bajkál csúcsain, a Keleti Szajanán, Hamar- Dabanán, az Északi-Bajkál és Patomszk hegyein. Ez annak köszönhető, hogy az erdei fenyő – bár gyors szaporodású fajtának számít- nem képes megélni hideg, zord éghajlatú területeken, ahol egyébként elterjedten élnek a tűlevelű fák.

Az erdei fenyőnek igényei alapvetően nem különböznek a többi tűlevelű fajtához képest a talaj, és nedvességtartalom tekintetében, így képes megélni a különféle talajokon. Az erdei fenyő, számos típusú és kinézetű fajtára csoportosítható. Például, a szibériai talajon gyakran fellelhető a szibériai erdei fenyő, amely a toboz formája miatt különbözik a más típusú erdei fenyőtől.

Fenyofelek_borovi_levelAz erdei fenyő nagy fának számít. Magassága elérheti az 55 métert, törzsének átmérője a másfél métert. Ez a fa általában képes 500 évig is élni. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a feltételek kedvezőek a fa életére. Az erdei fenyő egylaki fa, amelyen túlnyomórészt azonos neműek a virágok. Ilyen módon az egyik fa elsődlegesen női virágokat tartalmaz, amelyek a hajtások végein helyezkednek el, pici gomb formájú tobozokkal, míg a másik fa a hím virágokkal rendelkezik, amelyek a törzshöz közelebb helyezkednek el. A túlsúlyban lévő egyik, vagy másik nemű virágzat örökletes tényezőnek számít, attól függően, milyen a fa környezete, vagy milyen külső hatások érik, bizonyos esetekben a fa „neme”változhat. Az erdei fenyő virágzása május végén – június elején történik, amikor a levegő hőmérséklete már elég magas. A beporzás a szél segítségével történik, ebből adódóan a megtermékenyült mag csak a következő évben várható. Az erdei fenyő virágzásakor sárga színű pollen borítja az erdő talaját, ami az erdei fenyő virágpora. Az erdei fenyőt eléggé jó megporzási arány jellemzi. Ez azért lehetséges, mert a pollen rendelkezik egy légzsákkal, és ebből adódóan a szél könnyen elhordja, akár nagy távolságra is. A beporzás hossza függ az időjárási viszonyoktól, napsütéses időszakban a pollenek szétszóródnak 3-4 nap alatt, míg esős időben ez a folyamat meghosszabbodik.

Az erdei fenyő magja a beporzást követő szeptemberre érik be. A magok egész télen a tobozban maradnak, a kiszóródás csak áprilisban kezdődik, amikor a léghőmérséklet eléri a +10 fokot. Megjegyzendő, hogy a toboz kinyílásához nem csak a magas hőmérséklet szükséges, hanem a páratartalom is fontos. Ezért néhány régióban a magok szóródása kicsit korábban kezdődik el. A szemek beérése különböző korban valósul meg, attól függően, milyen viszonyok között él a fa. Az egyedül állók képesek szemet hozni már 10-15 éves korban, de az ültetvényeken, erdőségekben ahol egymáshoz simulnak a koronák, kissé később 25-30 évesen. A tobozok száma, elhelyezkedésük a fa nemétől függ. Például a hím tobozok egymástól függetlenül, míg a női tobozok csoportosulásokban találhatók, számuk elérheti a 15 darabot.

A közönséges erdei fenyő a napfényt kedvelő fák csoportjába tartozik. Ugyanakkor az erdei fenyő napfényigénye az életkorával változik. Így, életének első időszakában inkább árnyéktűrő. A fa fényszükségletére a fa életkorán túl még egy sor más tényező is hatással van. Különösen a talaj nedvességtartalma. Azokon a területeken, ahol a talaj kellően nedves, kedvez a fenyőnek, viszont a száraz, tápanyagszegény földön a fa nem lesz olyan szép.

Az erdei fenyő eléggé rugalmas gyökérrendszerrel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen talajtakarón élhessen. Fontos megjegyezni, hogy a gyökérrendszer növekedése +3 fok felett kezdődik, míg más fenyőknél ez alacsonyabb értéken indul. A luc fenyő gyökere már 0 foknál, a Gmelin vörösfenyőé pedig -0,3 foknál indul növekedésnek.

Az erdei fenyő megjelenése a Krasznojarszki vidéken és Irkutszk megyében egyenetlenül oszlik meg. Ez függ a talaj minőségétől, és annak a felengedési idejétől. A terület délnyugati és nyugati részén a talaj nem fagy meg. Az erdei fenyő mély és erős gyökérzetet teremt, ami miatt a fa ellenáll a szélnek. A Közép Angara -melléki régióban a fagyos agyagos földben ez a fenyő csak sekély gyökérzetet ereszt, így a szélnek nem bír ellenállni. A Léna folyó vidékén a gyökérzet a homokos talajban gyorsan nő, és így a fenyő stabil marad.

Az erdei fenyő növekedési feltételeire nagy hatással van a talajvíz szintje. A fenyő gyökérzete nagyon érzékeny rá, jelentős csökkenése, vagy akár megemelkedése fenyvesek kipusztulásához vezethet. Ez az érzékenység a korral változik. Az a fa, amelynek kora meghaladja a 100 évet, inkább érzékeny a talajnedvességre, mint a fiatal fák. Az erdei fenyő sűrű, masszív fa, gazdag gyanta tartalommal. A fiatal fa erezete egyenes, az idősödőé viszont ferde. A fa sűrűségére és mechanikai tulajdonságaira, amelyre az építőiparban nagy figyelmet szentelnek, hatással van egy sor tényező, de leginkább a talaj állapotától függ, ahol a fa élt. Ha az erdei fenyő száraz, gyenge nedvesség tartalmú talajon nőtt, sűrűbb és így ellenállóbb a sérüléseknek. Fordítva, ha a fa nedves talajon nőtt, akkor annak az anyaga kevésbé sűrű, és rosszabbak a mechanikai mutatói.

 Hol hasznosítható az erdei fenyő?

Az erdei fenyő lényegesen több gyantát tartalmaz, mint a többi tűlevelű faj. Ezért az erdei fenyő megcsapolása elterjedt módszer, mellyel kivonják a fából a gyantát. De nem csak az élő fából, hanem annak tuskójából is nyernek ki gyantát (hegedűgyantát, terpentint). Az erdei fenyő faanyaga széles körben használatos az építő és bútoriparban, a papír- cellulóziparban, továbbá csomagoló-anyagként, és még számos területen. Épp ezért ez a fa napjainkban nagyon értékes. Cégünk ezért forgalmaz borovi járó hajópadlót és lambériát.
Az erdei fenyő tűlevele különféle vitaminokban gazdag, ezért az ebből készült termékeket széles körűen hasznosítják, mint például vitamin takarmányként haszonállatok számára. A tűlevélből készítenek még speciális gyógyító-vitamin krémet, orvosi célra. A hazai feltalálók részéről néhány évtizeddel ezelőtt már kigondolásra került az a gyártósor, amely képes lett volna ennek a gyártására, de számos ok miatt itthon nem került kivitelezésre.

Meg kell jegyezni, hogy a legtöbb üdülőhelyen a legelterjedtebb faj a fenyő, azon belül az erdei fenyő. Ez nem véletlen. Az erdei fenyő nagyon sok illékony anyagot bocsát ki a levegőbe, amely megsemmisíti a káros baktériumokat, vírusokat, emiatt aztán kedveltté vált ezen a területen is. Ennek a fenyőnek a telepítésének másik célja lehet például a futó homok megkötése, amit a fenyő sajátságos kétrétegű gyökér rendszere tesz lehetővé, amivel biztosítja az optimális talajnedvességet, meggátolja a talaj erózióját.

Fenyofelek-vorosfenyo

Vörösfenyő

A vörösfenyő egyedi anyaga a legjobb minőségű alapanyag az építőipar számára.

A vörösfenyő a tűlevelűek osztályába, a fenyőfélék családjába tartozik. Ezt a fajta fát széles körben hasznosítják az építőiparban, építő- és burkolóanyagként. A leginkább kedvelt vörösfenyő –a minősége miatt- az Szibériából származik.

Milyen hasznos tulajdonságokkal jellemezhető ez a fafajta? Sok ilyen tulajdonsággal rendelkezik.

Fenyofelek-vorosfenyo_levelElőször is, a szibériai vörösfenyő magas fokú szilárdsága, ami más vörösfenyőkön is túltesz. Ennek a fának a szilárdsága nem rosszabb a tölgytől, ami elismerten kemény fa. Az ebből a fából készült építőanyag rendkívül hosszú élettartamú, ellenáll a különböző káros, negatív hatásoknak.

Ezen kívül, mivel a faanyaga kátrányt tartalmaz, az ezekből készült termék ellenáll a rothadásnak, gombásodásnak. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha az alapanyag szárítása megfelelően történt, betartva az előírt hőmérsékletet és a szárítás különleges technológiáját. Az ebből készült építőipari és burkolóanyagok hasznosíthatók akár nedves, magas páratartalmú helységben, területen is, mivel a fa nem vetemedik, nem deformálódik, nem duzzad meg. Ezt a fát szokás örök fának is nevezni!

A modern építési anyagokkal szemben magas követelményt támasztanak, amely nem csak a szilárdság, tartósságban mutatkozik meg, hanem annak a megjelenésében is. Ezek ötvözete teremti meg az építmény sajátos hangulatát, teszi azt egyedivé, vonzóvá.

A vörösfenyőből készült termékek teljes mértékben megfelelnek ezeknek a követelményeknek, rendkívüli megjelenés, különböző színárnyalatok, természetes mintázat, mindezek egyfajta egységet alkotnak a természettel. Ennek a fának a színskálája ugyancsak széles, több mint 12 árnyalata van. Így lehetősége van a széles választékból meglelni a legmegfelelőbbet az otthonához.

Nem is olyan régen az építőiparban még széles körben használtak szintetikus anyagokat. Most már látjuk, sajnos nem minden ilyen termék nevezhető biztonságosnak a környezetre és az emberi egészségre. Éppen ezért ma már egyre gyakoribbá válik a természetes anyagok, mint a fa alkalmazása, amely az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb anyag az építőiparban.

Széles körben használt fa a luc és a vörösfenyő. Meg kell jegyezni, hogy ellentétben a luccal, a vörösfenyő egy simább felületű, sokszínűbb és eltérő természeti képet festő fa. Ezek a tulajdonságok, jelenségek tették az ebből készült termékeket annyira népszerűvé napjainkban.
A szibériai vörösfenyő egy természetes, környezetbarát anyag, amely nemcsak hogy nem veszélyes az emberre és a környezetre, hanem éppen ellenkezőleg, csak jót tesz az egészségnek. Nem lehet nem észrevenni, hogy az ebből a fajta fából készült házaknak van egy egyedülálló sajátossága, mégpedig hogy “lélegzik”, az ilyen épület az ember számára kedvező klímát teremt. Ebből a természetes anyagból épült házban létrejön egy megismételhetetlen érzés, egyedi kapcsolat a természettel.

További előnye a vörösfenyőből, készült anyagoknak az ára, amely még a legkényesebb vásárlót is kielégíti. A vörösfenyőből készült termékek nem igényelnek további kezelést, nem kell használni nagyon drága védő anyagokat. Fentebb már említve lett, hogy a kátrány természetes módon védi a fát a kedvezőtlen időjárási körülményektől, a rothadástól, gombáktól, élősködőktől.

Hála az említett kedvező tulajdonságoknak, ez a fa népszerű lett, és széleskörűen alkalmazzák az építészetben.

A vörösfenyőből készült termékek jót tesznek az egészségnek.

A mai napig szükséges, hogy az építőiparban felhasznált építési, burkoló, díszítő anyagok nem csak a minőségi követelményeknek feleljenek meg, de rendelkezzenek különleges esztétikai tulajdonságokkal, természetes legyen, és az emberi egészségre jótékonyan hasson.
A tűlevelű fából készült termékek teljes mértékben megfelelnek ezeknek a követelményeknek. Ez abból adódik, hogy a fenyő különleges illékony anyagokat (fotoincideket) tartalmaz, amelyek terjednek a levegőben.

Ezek az illékony anyagok rendkívül hasznosak az emberi egészségre. Elpusztítják a mikrobákat, vírusokat, hozzájárulnak a légutak gyógyulásához, erősíti az emberi immunrendszert, véd egyes betegségektől, mint például a vírusos fertőzések, megfázás, influenza. Ezeken kívül a tűlevelű fából készült építményben élő ember ritkán szenved fejfájástól, nincs baja a vérnyomásával.

A modern ember állandó stressz alatt él, túlterhelt a munkahelyen, ami negatív hatással van az egészségére.
Ezért fontos a minőségi pihenés és teljes ellazulás. Annak érdekében, hogy ez lehetséges legyen, feltétlenül gondoskodni kell az otthon igényes belsőépítészeti kialakítására, hogy az maximálisan kedvező feltételeket nyújtson a pihenéshez. A tűlevelű fából készült burkoló és díszítő elemek segítenek önnek otthonában az ilyen légkör megteremtésében.

Így arra lehet következtetni, hogy azok az építési és burkolóanyagok, amelyek vörösfenyő vagy más tűlevelű fákból készülnek, nem csak a kivételes teljesítményük miatt nagyon népszerűek, hanem ezek a faanyagok hozzájárulnak az ember egészségének védelméhez, megvédik őket a manapság elterjedt egészségügyi problémától.

Milyen építőanyagok készülnek vörösfenyőből?

A terméklista óriási, a vörösfenyő különleges tulajdonságai tették ezt az anyagot annyira népszerűvé napjainkban.

Manapság ebből épülnek a faházak. A vörösfenyőből készülhetnek az épületekhez a rönkök, látszó és takart gerendák, hajópadlók, lambériák. Az ebből a fából készült, lekerekített rönk gerenda egy sor előnyt jelent. Ez a fajta építőanyag kiválóan illeszkedik bármilyen típusú lakóépület építőanyagai közé, a szerkezet erős, tartós lesz, akár több évtizeden át.

A vörösfenyő- rönkfa egyedülálló természetes anyaga, tiszta aromájával telítetté teszi a lakóház levegőjét. Ezen kívül a fából készült házak még a rendkívül jó hőszigetelő képességükkel is kitűnik, nem engedi be a hideget, továbbá az utcai zajokat. Tehát az ilyen házban való élet kényelmes és barátságos lesz.

A vörösfenyőből készült burkolóanyagok is nagy népszerűségre tettek szert. Ezek a járó- hajópadló, lambéria és még sok más anyag. Ezek a termékek kiváló minősége, tartóssága, továbbá ellenálló képessége a vegyi, mechanikai hatásoknak, valamint a vonzó megjelenése miatt terjedtek el ennyire. Amennyiben ön is használja ezeket a termékeket akkor létrehozhat otthonában egy olyan hangulatos környezetet, amely teljes mértékben biztosítja pihenését, javítja közérzetét.

Vörösfenyőből készült kiváló minőségű építési és burkolóanyagokat, hajópadlókat nálunk is megvásárolhatja!

Amennyiben úgy döntött, hogy vörösfenyőt vásárol akkor kérdésként merülhet fel, hogy hová is kell fordulni , hogyan kell kiválasztani a minőségi anyagot amely majd megörvendezteti önt. Persze, szinte minden tűlevelű fából készült alapanyag megfelelne. Azonban csak a legjobb minőségű, a szabályokat betartó gyártási technológiával készült terméket szabad kiválasztani.

Köztudott, hogy az építőanyag gyártók leginkább a télen kitermelt fát részesítik előnyben, mivel az anyag szilárdsága, stabilitása, a negatív hatásokkal szembeni ellenálló képessége ekkor a legeslegjobb, ez köszönhető annak, hogy téli időben rendelkezik a fa a legtöbb védekező anyaggal. Ezen kívül, a kitermelt fát szárítani kell, hogy ezzel meggátoljuk a hibák jelentkezését, ne repedjen, ne vetemedjen. Ezek után már csak kiváló termékről beszélhetünk.

Szakértőink megvizsgálják, hogy az építőanyagok, fűrészáruk, hogyan lettek előkészítve, betartották-e a gyártás során a szükséges technológiai fegyelmet.
Tehát, ha vörösfenyőből készült termékeket szeretne vásárolni, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba. Biztos lehet benne, hogy nálunk minőségi anyagot fog vásárolni!

A vörösfenyőből készült faanyagok kereskedelme az egyik tevékenységünk. Sokan azt hiszik, hogy egy kiváló minőségű építési, burkoló és dekorációs alapanyag, nem lehet olcsó. Forduljon hozzánk, bizonyosodjon meg róla, hogy ez nem igaz, mivel a legjobb minőségű termékeket elérhető áron kínáljuk.

Összefoglalva

A tűlevelű fából készült termékeknek számos előnye van, például szilárdság, tartósság, vonzó megjelenés, környezetbe való beilleszkedés, mindez kedvező áron. Ezért egyre több honfitársunk vásárolja szívesen a vörösfenyőből készült nyersanyagokat, építő- díszítő-burkoló anyagként.

Termékek
Tudástár
fa-szaritasa-szaritokamraban

Fa szárítása

Fa szárítása Információ és tudnivaló a fa szárításáról, szárított fáról A fa ...

fsc

Mi az FSC?

Mi az FSC? A Forest Stewardship Council, magyarul Erdő Gondnoksági Tanács, ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betart, pontosan szállítanak folyamatosan magas minőséget. Az árai ...

Fabók István Egerből