Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

VEH szabvány – Az ellenőrzött minőség

VEH SZABVÁNY – AZ ELLENŐRZÖTT MINŐSÉG

Minőségi előírások lambériákra, hajópadlókra

A VEH minőségi törvényeinek köszönhetően a gyalult faanyagok jelenlegi minősége olyan szintre jutott, hogy kiérdemelték a „minőség ellenőrzött gyaluüzem” címet, és más szerződésben elfogadott szabályokat és szabványokat mind a gyártott táblák és a gyalult profilok terén. Az osztrák minisztérium felelős a gyaluló üzemekért, amik már hivatalosan is rendelkeznek a címmel. A „minőség ellenőrzött gyaluüzem” cím a VEH előterjesztése alapján a VEH ellenőrző bizottsága által kerül odaítélésre. Ez az előterjesztés egy ellenőrző szervezet szakértő véleményén alapszik.
A szervezet neve: Osztrák Faipari Kutatóintézet (Holzforschung Austria).
Amikor megkapják a címet, az üzemnek, egy akkreditált vizsgáló szervezetnek és az ellenőrző bizottságnak is kötelessége ellenőrizni a minőségi élőírásokat. Ez a vásárlókat biztosítja arról, hogy a lambériák, hajópadlók garantáltan átlag feletti minőséggel rendelkeznek. A „minőség ellenőrzött gyaluüzem” elnyeréséhez nem csak magának a faanyagnak kell teljesíteni az előírásokat, hanem további vizsgálatokat is végeznek.
A VEH minden tagjának odaadják a fémjelzést, kötelesek figyelembe venni a minőségi előírásokat és minőségi rendeleteket, amik a későbbiekben elfogadásra kerülnek. Az ellenőrző bizottság visszavonhatja a fémjelzést, ha a szabályok bármelyikét is megszegik! A minőségi előírások a gyaluipari szakértőkkel készültek (akik a szövetségnek is a tagjai), az Osztrák Faipari Kutatóintézettel együttműködve a vásárlói igényeket és a piaci körülményeket is figyelembe véve.
A VEH célja, hogy az új minőségi eljárásokkal nagyobb érthetőséget és átláthatóságot eredményez, mind a hétköznapi vásárlók, mind a specializált faipari gyártók számára.
Alkalmazási területek
A szövetség általános gyűlésének döntése értelmében a VEH minden egyes tagjának el kell fogadnia ezeket a minőségi előírásokat, amikor fa profilokat állítanak elő. A Minőségi Címke Törvény negyedik paragrafus (1)-es pontjának értelmében a tagoknak kötelessége, hogy a termelést és az osztályozást nem csak a VEH minőségi követelményeinek, hanem más általánosan elfogadott technikai szabályoknak is alá kell vetni.

A következő rendelkezések csak a VEH osztályozásra vonatkoznak:

  • A faanyag nedvességtartalmának (lambéria, hajópadló alapanyaga) 12 +/- 2%-nak kell lennie, amikor kiszállítják a gyaluüzemből az elosztó raktárba.
  • Ahol az eljárás alkalmazott, a faanyagot megfelelő módon ki lehet szárítani. Járó hajópadló esetében a fa nedvességtartalma 9+/-2% kell hogy legyen.
  • A speciális célokra felhasznált faanyag nedvességtartalma több lehet, mint 14%, de nem lehet több, mint 18%, ahhoz nyilatkozat kell. Ezt a nyilatkozatot minden kiszállítási egységgel alá kell íratni, a szállítási megjegyzéseknél.

A VEH egy kiemelt pontja az információszerzésnek a gyalult áruval kapcsolatos kérdésekben. Tudáselosztóként a tagjainak a szolgáltatások széles skáláját kínálja. A minőség egy olyan kritérium, ami fontosságát tekintve a faiparban növekedni fog. Ennek eredményeképpen a minőségtudatos gyártás a kulcskérdése a kapcsolódó vállalatoknak. Egy külső ellenőrzőrendszer biztosítja a vevőknek a kívánt biztonságot, amit igényelnek, és a vevők elégedettségéről is gondoskodnak. Továbbá, hogy növeljük a piaci átláthatóságot, a Szövetség növelése és a közeli együttműködés a tagokkal a kulcskérdése a jövőbeli követelmények egyeztetésének. A Szövetség főleg a tagok közti tapasztalat- és a szakvélemény cserére biztosít alapot. A Szövetség mára harmincnál is több társult vállalatot tömörít magába Ausztriából, Csehországból és Németországból.

VEH szabvánnyal rendelkező cégek:
Hasslacher Nortica Timber
Seca – Serafin Campestrini Ges.m.b.H.

Nagyobb átláthatóság a gyalult áruknak
Egyértelmű minőségi osztályok és válogatási utasítások a VEH szabványnál. A vásárlók és vállalati szakértők számára sem mindig könnyű a csiszolt áruk, a profil fák és a szegélyek minőségi osztályozása – hacsak nincsenek leírva a szabályai minden csoportra. Ilyen helyzetben van a VEH, aki több, mint harminc éve dolgozik azon, hogy az egységesített és ellenőrzött szabványait kiterjessze az EU tagállamaira.

Szemmel láthatóan jobb minőség

Az új csoportosítási szabványok, amik a lambériákra, hajópadlókra lettek kialakítva nagyobb átláthatóságot biztosítanak a vevőknek. Ezek a szabványok egyeztetve lettek a gyalult faanyag összehangolt követelményeivel (ÖN EN 14915), amit az osztrák szabványintézet adott ki 2006 novemberében. A jelenlegi szabályzat a vásárlói igényekhez és piaci nyomáshoz igazodik. Az egész egy felméréssel kezdődött, amit a közép-európai piac lambéria, hajópadló gyártóinak nagy részével készítettek. A kutatás keretein belül a Holzforschung Austria (HFA), ami egy megbízott tesztelő és ellenőrző felügyelet, felfedezte, hogy nagy az aránya a kevert osztályú VEH AB-nek, ami megnehezítette az összehasonlítást a boltok kínálatában. A „minőség ellenőrzött gyaluüzem” kategória létrehozásával a VEH jelezte a jogosultságát egy magasabb kategória elérésére. Az új iránymutatásokkal tervezik követni ezt a példát, és nagyobb átláthatóságot létrehozni a nemzetközi szabványok terén.

Osztályozási szabályok

A minőségünk alapja a gyalult fák minőségi útmutatóján múlik, amit a VEH-nél a Minőségi Bizottság fogadott el. Ezek az osztályozási szabályok nem csak Ausztriában, hanem az egész világon elismerést váltottak ki. A szabályokat mindig az üzleti igényeknek megfelelően változtatják és fogadják el.

Vonzó szolgáltatások a tagjaink számára

Mi nem csak az általános kérdésekben támogatjuk a tagjainkat, hanem segítjük őket a kutatás-fejlesztés területén is, továbbá technikai továbbképzést is tartunk fejlett programok segítségével a tagjaink alkalmazottainak. Szakembereket kérdezünk meg a gyalult fával kapcsolatban, valamint jó kapcsolatot tartunk tagjainkkal. A mi dolgunk a tapasztalatcsere és az összetartás más szövetségekkel. Egy másik fontos szolgáltatás a tagjainknak a gyalult termékeik reklámozása.

Mindennapi célkitűzések

Az elmúlt néhány év alatt nemzetközivé váltunk. Ennek a nemzetközi nyitásnak köszönhető a korábbi osztrák szervezet átalakult nemzetközi szervezetté 2005 áprilisában.
Szortírozási irányelv letöltése

További termékeink

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
Terrafest
PEFC
PABST
Remmers

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!