Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

VEH szabvány – Az ellenőrzött minőség

VEH SZABVÁNY – AZ ELLENŐRZÖTT MINŐSÉG

Minőségi előírások lambériákra, hajópadlókra

A VEH minőségi törvényeinek köszönhetően a gyalult faanyagok jelenlegi minősége olyan szintre jutott, hogy kiérdemelték a „minőség ellenőrzött gyaluüzem” címet, és más szerződésben elfogadott szabályokat és szabványokat mind a gyártott táblák és a gyalult profilok terén. Az osztrák minisztérium felelős a gyaluló üzemekért, amik már hivatalosan is rendelkeznek a címmel. A „minőség ellenőrzött gyaluüzem” cím a VEH előterjesztése alapján a VEH ellenőrző bizottsága által kerül odaítélésre. Ez az előterjesztés egy ellenőrző szervezet szakértő véleményén alapszik.
A szervezet neve: Osztrák Faipari Kutatóintézet (Holzforschung Austria).
Amikor megkapják a címet, az üzemnek, egy akkreditált vizsgáló szervezetnek és az ellenőrző bizottságnak is kötelessége ellenőrizni a minőségi élőírásokat. Ez a vásárlókat biztosítja arról, hogy a lambériák, hajópadlók garantáltan átlag feletti minőséggel rendelkeznek. A „minőség ellenőrzött gyaluüzem” elnyeréséhez nem csak magának a faanyagnak kell teljesíteni az előírásokat, hanem további vizsgálatokat is végeznek.
A VEH minden tagjának odaadják a fémjelzést, kötelesek figyelembe venni a minőségi előírásokat és minőségi rendeleteket, amik a későbbiekben elfogadásra kerülnek. Az ellenőrző bizottság visszavonhatja a fémjelzést, ha a szabályok bármelyikét is megszegik! A minőségi előírások a gyaluipari szakértőkkel készültek (akik a szövetségnek is a tagjai), az Osztrák Faipari Kutatóintézettel együttműködve a vásárlói igényeket és a piaci körülményeket is figyelembe véve.
A VEH célja, hogy az új minőségi eljárásokkal nagyobb érthetőséget és átláthatóságot eredményez, mind a hétköznapi vásárlók, mind a specializált faipari gyártók számára.
Alkalmazási területek
A szövetség általános gyűlésének döntése értelmében a VEH minden egyes tagjának el kell fogadnia ezeket a minőségi előírásokat, amikor fa profilokat állítanak elő. A Minőségi Címke Törvény negyedik paragrafus (1)-es pontjának értelmében a tagoknak kötelessége, hogy a termelést és az osztályozást nem csak a VEH minőségi követelményeinek, hanem más általánosan elfogadott technikai szabályoknak is alá kell vetni.

A következő rendelkezések csak a VEH osztályozásra vonatkoznak:

  • A faanyag nedvességtartalmának (lambéria, hajópadló alapanyaga) 12 +/- 2%-nak kell lennie, amikor kiszállítják a gyaluüzemből az elosztó raktárba.
  • Ahol az eljárás alkalmazott, a faanyagot megfelelő módon ki lehet szárítani. Járó hajópadló esetében a fa nedvességtartalma 9+/-2% kell hogy legyen.
  • A speciális célokra felhasznált faanyag nedvességtartalma több lehet, mint 14%, de nem lehet több, mint 18%, ahhoz nyilatkozat kell. Ezt a nyilatkozatot minden kiszállítási egységgel alá kell íratni, a szállítási megjegyzéseknél.

A VEH egy kiemelt pontja az információszerzésnek a gyalult áruval kapcsolatos kérdésekben. Tudáselosztóként a tagjainak a szolgáltatások széles skáláját kínálja. A minőség egy olyan kritérium, ami fontosságát tekintve a faiparban növekedni fog. Ennek eredményeképpen a minőségtudatos gyártás a kulcskérdése a kapcsolódó vállalatoknak. Egy külső ellenőrzőrendszer biztosítja a vevőknek a kívánt biztonságot, amit igényelnek, és a vevők elégedettségéről is gondoskodnak. Továbbá, hogy növeljük a piaci átláthatóságot, a Szövetség növelése és a közeli együttműködés a tagokkal a kulcskérdése a jövőbeli követelmények egyeztetésének. A Szövetség főleg a tagok közti tapasztalat- és a szakvélemény cserére biztosít alapot. A Szövetség mára harmincnál is több társult vállalatot tömörít magába Ausztriából, Csehországból és Németországból.

VEH szabvánnyal rendelkező cégek:
Hasslacher Nortica Timber
Seca – Serafin Campestrini Ges.m.b.H.

Nagyobb átláthatóság a gyalult áruknak
Egyértelmű minőségi osztályok és válogatási utasítások a VEH szabványnál. A vásárlók és vállalati szakértők számára sem mindig könnyű a csiszolt áruk, a profil fák és a szegélyek minőségi osztályozása – hacsak nincsenek leírva a szabályai minden csoportra. Ilyen helyzetben van a VEH, aki több, mint harminc éve dolgozik azon, hogy az egységesített és ellenőrzött szabványait kiterjessze az EU tagállamaira.

Szemmel láthatóan jobb minőség

Az új csoportosítási szabványok, amik a lambériákra, hajópadlókra lettek kialakítva nagyobb átláthatóságot biztosítanak a vevőknek. Ezek a szabványok egyeztetve lettek a gyalult faanyag összehangolt követelményeivel (ÖN EN 14915), amit az osztrák szabványintézet adott ki 2006 novemberében. A jelenlegi szabályzat a vásárlói igényekhez és piaci nyomáshoz igazodik. Az egész egy felméréssel kezdődött, amit a közép-európai piac lambéria, hajópadló gyártóinak nagy részével készítettek. A kutatás keretein belül a Holzforschung Austria (HFA), ami egy megbízott tesztelő és ellenőrző felügyelet, felfedezte, hogy nagy az aránya a kevert osztályú VEH AB-nek, ami megnehezítette az összehasonlítást a boltok kínálatában. A „minőség ellenőrzött gyaluüzem” kategória létrehozásával a VEH jelezte a jogosultságát egy magasabb kategória elérésére. Az új iránymutatásokkal tervezik követni ezt a példát, és nagyobb átláthatóságot létrehozni a nemzetközi szabványok terén.

Osztályozási szabályok

A minőségünk alapja a gyalult fák minőségi útmutatóján múlik, amit a VEH-nél a Minőségi Bizottság fogadott el. Ezek az osztályozási szabályok nem csak Ausztriában, hanem az egész világon elismerést váltottak ki. A szabályokat mindig az üzleti igényeknek megfelelően változtatják és fogadják el.

Vonzó szolgáltatások a tagjaink számára

Mi nem csak az általános kérdésekben támogatjuk a tagjainkat, hanem segítjük őket a kutatás-fejlesztés területén is, továbbá technikai továbbképzést is tartunk fejlett programok segítségével a tagjaink alkalmazottainak. Szakembereket kérdezünk meg a gyalult fával kapcsolatban, valamint jó kapcsolatot tartunk tagjainkkal. A mi dolgunk a tapasztalatcsere és az összetartás más szövetségekkel. Egy másik fontos szolgáltatás a tagjainknak a gyalult termékeik reklámozása.

Mindennapi célkitűzések

Az elmúlt néhány év alatt nemzetközivé váltunk. Ennek a nemzetközi nyitásnak köszönhető a korábbi osztrák szervezet átalakult nemzetközi szervezetté 2005 áprilisában.
Szortírozási irányelv letöltése

További termékeink

Akác termékek

Rendelésre elérhető akác termékeink: kb. ~ 2 hét átfutási idővel.  Kerítésdeszka:  -

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!