pellet

– fenyő pellet vagy keményfa pellet?

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Fenyő pellet vagy keményfa pellet?

Fenyo pellet vagy kemenyfa pellet

Fenyő pellet vagy keményfa pellet?

Hogy a pellet kemény- vagy fenyőből készült e, annak egyáltalán semmi ráhatása nincs arra, hogy a pellet, milyen hatásfokkal fog égni! Sok ember érvel majd amellett, hogy a kályhákba csakis keményfa pellet való, illetve ugyanígy sok ember áll ki a fenyő pellet mellett is. Egyiküknek sincs igaza!

Ha őszinték akarunk lenni, senki nem akar fatüzeléses kályhába fenyő faanyagot égetni, ha ez elkerülhető. Ennek az az oka, hogy a fatüzeléses kályhában a keményfa sokkal intenzívebben és tovább ég, mint a fenyő. Ugyanakkor a fenyő sokkal több salakanyagot termel.

Rendelj fenyő pelletet házhoz szállítással. Klikk

Bontsuk mindezt két részre!
Először is.
Az egyetlen ok, amiért a keményfa intenzívebben ég és hosszabb időn át az azért van, mert a keményfa természeténél fogva sokkal sűrűbb szerkezetű, mint a fenyő. Például, ha két ugyanakkora méretű faanyagot veszünk, – az egyik bükk, a másik fenyő -, sokkal több hőt nyerünk a bükkből, mint a fenyőből.
Azonban ha pl. egy 5 kg súlyú bükk ill. fenyő tüzelőanyagunk van, látni fogjuk, hogy a bükk mérete sokkal kisebb.

Ám 5 kg bükkben ugyanannyi energia van, mint a fenyőben.
Mindennek az oka az anyag sűrűsége.
Minden faanyag, ha szárított egységnyi mennyiséget veszünk belőle, ugyanannyi energiát ill. hőt termel / súly.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fa pellet az alapanyaga a fűrészpor. Tekintet nélkül arra, hogy a fűrészpor keményfa vagy fenyő, vagy a kettő keveréke, nagy nyomás alatt ugyanolyan sűrűségűre préselik. Mindegy, hogy bükk, fenyő, juhar, borovi, cseresznye vagy bármi más.
Ez tény.
Olyasvalami, ami gyakran félreértések forrása a pellet felhasználók körében. Ezért igazából nincs is olyan, hogy keményfa pellet vagy fenyő pellet.

Rendelj fenyő pelletet házhoz szállítással. Klikk

Olyan van, hogy pellet.

Mindez visszavezet bennünket oda, amit korábban már leszögeztem. Mégpedig, hogy a fenyő fatüzeléses kályhában (természetes állapotában) sokkal több mellékterméket előállítva ég, mint a keményfa. Ez igaz.
De miért is?
Ha láttak már fenyőfát, akkor tudják, hogy a törzsén helyenként gyanta fordulhat elő, azokon a pontokon, ahol a kéreg korábban megsérült, vagy letört egy ága a fának. A gyanta az égés folyamán karbolsavat termel, ezért sok mellékterméket állít elő.

A gyanta ugyanakkor csak a fa kérgének külső rétegében fordul elő. Az igazán jó minőségű, tiszta pellet, akár keményfa pellet, akár fenyő pellet, nem tartalmazza a fa kérgét. A jó minőségű pellet színe sárga, homogén színű. Ha nincs a pelletben kéreg, akkor gyanta sem lehet benne. Ezért, ellentétben a tüzifával, a fatüzeléses kályhánál a fenyő pellet ugyanolyan sűrűségű, mint a keményfa pellet. Ugyanolyan tisztán fog égni, mint a keményfa pellet, amennyiben a fenyő kérgét eltávolítják feldolgozás előtt.
Ezzel nem akarjuk azt mondani, hogy minden fenyő nagyszerű és azt sem, hogy minden keményfa az volna. Az igazság az, hogy léteznek kiváló minőségű keményfa pellet és léteznek nagyon gyenge minőségű keményfa pelletek is.
Ugyanez igaz a fenyő pelletekre is. Létezik kiváló minőségű fenyő pellet és létezik nagyon gyenge minőségű fenyő pellet.

Amit szeretnék kihangsúlyozni az az, hogy önmagának a pellet alapanyagának nincs köze ahhoz, hogy a belőle készült pelletnek milyen lesz a minősége.
Ami igazán számít az az, hogy az alapanyag mennyire tiszta és milyen alacsony annak nedvességtartalma.
Ebben áll mindaz, ami hatalmas különbségeket okozhat minőségileg.

Forrás: http://allaboutwoodpellets.com/hardwood_softwood.php

Rendelj fenyő pelletet házhoz szállítással. Klikk

Termékek
 
Tudástár
Fenyo pellet vagy kemenyfa pellet

Fenyő pellet vagy keményfa pellet?

Fenyő pellet vagy keményfa pellet? Hogy a pellet kemény- vagy fenyőből ...

Hogyan rakjunk fel csomós, göcsös fenyő lambériát?

Hogyan rakjunk fel csomós-görcsös fenyő lambériát?

A csomós fenyő lambéria rusztikus kinézetet és régies hangulatot kölcsönöz ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből