Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Bioüzemanyag Setra módra

Ebben a cikkben közelebbi betekintést nyújtunk annak a faanyagnak a további életébe, amely a  termékek legyártása után és a fűrészpor eltakarítása után marad – nem máshol, mint a Setra üzemben. Habár a cég fő területe a fenyőfélék és puhafák feldolgozása és értékesítése, a „maradék” is egyre fontosabb szerepet kap. Nem kisebbet, mint a téli hideg idők alatti meleg biztosítása.

A Setra fűrészházaiban és feldolgozóüzemeiben semmi nem megy kárba, a teljes farönk hasznosításra kerül. A rönk egyik felének java lapokká és gerendákká formálódik, a másik feléből különböző természetes alapú termékek lesznek, melyek közül a legfontosabbak a nyers és száraz apríték, a fűrészpor és a kéreg.

Ezeknek az anyagoknak körülbelül a fele nedves faforgács, amelyek a papíriparnak lesznek értékesítve. A faforgács a rönk külső részéből származik, amely értékét tekintve a legfontosabb ilyen anyaggá teszi.  A maradék lényegében a száraz apríték, a fűrészpor és a kéreg, melyeket különböző formákban, de szinte kizárólag a fűtéshez használnak fel.

A fűrészport pelletgyárakba küldik, de a kevert üzemű erőművekben is alkalmazzák. A fűrészpor pellet alapanyagként történő hasznosításának több előnye is van: egyrészt tiszta, másrészt a szárítás és feldolgozás előtt nem igazán igényel semmilyen további munkát. A Setra gyalugépeiről származó anyag további előnye, hogy nem kell szárítani, mivel a cég csak száraz alapanyagot gyalul.

A száraz apríték a száraz faanyagból származik, apró, de annál fontosabb része a vegyesüzemű erőművek üzemanyag keverékének. A nedves tüzelőnek jobb gyulladást biztosít a belekevert apríték. Másrészről az ilyen erőművek üzemanyagának nagy része a kéregből származik, de a fűrészházak saját gőzkazánjait is vele fűtjük. A kéregnek csak kis része kerül másféle hasznosításra, például a talajjavításban.

Napjainkban a fűrészházak kemény tüzelésű gőzkazánjainak nagy részét külső beszállítók üzemeltetik, melyekhez a Setra biztosítja a tüzelőt, majd vásárolja vissza onnan a megtermelt hőt. Erre az egyik legjobb példa a Setra és a Kastet együttműködése a Bornhus-Energi vegyestüzelésű erőművében. Ezek az üzemek egymás szomszédai, vásárlói és beszállítói. Minden nap négy teherautónyi kéreg és egy autónyi száraz apríték megy a Kastetből a Bornhus-Energi üzembe, amit gőz formájában kapnak vissza.

setra

 

A bioüzemanyag előnyei

A bioüzemanyagok legnagyobb előnye, hogy nem befolyásolják a légkör széndioxid mértékét tüzeléskor. A fosszilis üzemanyagokkal ellentétben részesei a természetes körforgásnak és megújuló energiaforrásból készülnek.

Továbbá a tüzelőberendezés beszerelése sem költséges befektetés, főleg, hogy már egy meglévő gőzkazánnal is megoldható, így ennél kényelmesebb és egyszerűbb biotüzelési módot nem is lehet találni.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a pellet kevesebb helyet igényel, mint a tüzelőolaj, de a bioüzemanyagok használatának számos további környezeti és társadalmi előnyei is vannak – ez csak néhány a sok közül.

Cikkünk a SetraNews magazin 2016 januári számából készült.

További termékeink

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Akác termékek

Rendelésre elérhető akác termékeink: kb. ~ 2 hét átfutási idővel.  Kerítésdeszka:  -

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!