Bioüzemanyag

– Setra módra

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Bioüzemanyag Setra módra

Ebben a cikkben közelebbi betekintést nyújtunk annak a faanyagnak a további életébe, amely a  termékek legyártása után és a fűrészpor eltakarítása után marad – nem máshol, mint a Setra üzemben. Habár a cég fő területe a fenyőfélék és puhafák feldolgozása és értékesítése, a “maradék” is egyre fontosabb szerepet kap. Nem kisebbet, mint a téli hideg idők alatti meleg biztosítása.

A Setra fűrészházaiban és feldolgozóüzemeiben semmi nem megy kárba, a teljes farönk hasznosításra kerül. A rönk egyik felének java lapokká és gerendákká formálódik, a másik feléből különböző természetes alapú termékek lesznek, melyek közül a legfontosabbak a nyers és száraz apríték, a fűrészpor és a kéreg.

Ezeknek az anyagoknak körülbelül a fele nedves faforgács, amelyek a papíriparnak lesznek értékesítve. A faforgács a rönk külső részéből származik, amely értékét tekintve a legfontosabb ilyen anyaggá teszi.  A maradék lényegében a száraz apríték, a fűrészpor és a kéreg, melyeket különböző formákban, de szinte kizárólag a fűtéshez használnak fel.

A fűrészport pelletgyárakba küldik, de a kevert üzemű erőművekben is alkalmazzák. A fűrészpor pellet alapanyagként történő hasznosításának több előnye is van: egyrészt tiszta, másrészt a szárítás és feldolgozás előtt nem igazán igényel semmilyen további munkát. A Setra gyalugépeiről származó anyag további előnye, hogy nem kell szárítani, mivel a cég csak száraz alapanyagot gyalul.

A száraz apríték a száraz faanyagból származik, apró, de annál fontosabb része a vegyesüzemű erőművek üzemanyag keverékének. A nedves tüzelőnek jobb gyulladást biztosít a belekevert apríték. Másrészről az ilyen erőművek üzemanyagának nagy része a kéregből származik, de a fűrészházak saját gőzkazánjait is vele fűtjük. A kéregnek csak kis része kerül másféle hasznosításra, például a talajjavításban.

Napjainkban a fűrészházak kemény tüzelésű gőzkazánjainak nagy részét külső beszállítók üzemeltetik, melyekhez a Setra biztosítja a tüzelőt, majd vásárolja vissza onnan a megtermelt hőt. Erre az egyik legjobb példa a Setra és a Kastet együttműködése a Bornhus-Energi vegyestüzelésű erőművében. Ezek az üzemek egymás szomszédai, vásárlói és beszállítói. Minden nap négy teherautónyi kéreg és egy autónyi száraz apríték megy a Kastetből a Bornhus-Energi üzembe, amit gőz formájában kapnak vissza.

setra


A bioüzemanyag előnyei

A bioüzemanyagok legnagyobb előnye, hogy nem befolyásolják a légkör széndioxid mértékét tüzeléskor. A fosszilis üzemanyagokkal ellentétben részesei a természetes körforgásnak és megújuló energiaforrásból készülnek.

Továbbá a tüzelőberendezés beszerelése sem költséges befektetés, főleg, hogy már egy meglévő gőzkazánnal is megoldható, így ennél kényelmesebb és egyszerűbb biotüzelési módot nem is lehet találni.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a pellet kevesebb helyet igényel, mint a tüzelőolaj, de a bioüzemanyagok használatának számos további környezeti és társadalmi előnyei is vannak – ez csak néhány a sok közül.

Cikkünk a SetraNews magazin 2016 januári számából készült.

Termékek
 
Tudástár

Mi a jobb: hajópadló, vagy padlószőnyeg?

Sokaknál fejtörést okoz, hogy az otthonukban hajópadlót, vagy padlószőnyeget alkalmazzanak bizonyos ...

Aqualux vizes bázisú favédő vékony lazúr

Az Aqualux lazúr egy gazdag színválasztékban elérhető vizes bázisú lazúr, ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből