Bioüzemanyag

– Setra módra

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Bioüzemanyag Setra módra

Ebben a cikkben közelebbi betekintést nyújtunk annak a faanyagnak a további életébe, amely a  termékek legyártása után és a fűrészpor eltakarítása után marad – nem máshol, mint a Setra üzemben. Habár a cég fő területe a fenyőfélék és puhafák feldolgozása és értékesítése, a “maradék” is egyre fontosabb szerepet kap. Nem kisebbet, mint a téli hideg idők alatti meleg biztosítása.

A Setra fűrészházaiban és feldolgozóüzemeiben semmi nem megy kárba, a teljes farönk hasznosításra kerül. A rönk egyik felének java lapokká és gerendákká formálódik, a másik feléből különböző természetes alapú termékek lesznek, melyek közül a legfontosabbak a nyers és száraz apríték, a fűrészpor és a kéreg.

Ezeknek az anyagoknak körülbelül a fele nedves faforgács, amelyek a papíriparnak lesznek értékesítve. A faforgács a rönk külső részéből származik, amely értékét tekintve a legfontosabb ilyen anyaggá teszi.  A maradék lényegében a száraz apríték, a fűrészpor és a kéreg, melyeket különböző formákban, de szinte kizárólag a fűtéshez használnak fel.

A fűrészport pelletgyárakba küldik, de a kevert üzemű erőművekben is alkalmazzák. A fűrészpor pellet alapanyagként történő hasznosításának több előnye is van: egyrészt tiszta, másrészt a szárítás és feldolgozás előtt nem igazán igényel semmilyen további munkát. A Setra gyalugépeiről származó anyag további előnye, hogy nem kell szárítani, mivel a cég csak száraz alapanyagot gyalul.

A száraz apríték a száraz faanyagból származik, apró, de annál fontosabb része a vegyesüzemű erőművek üzemanyag keverékének. A nedves tüzelőnek jobb gyulladást biztosít a belekevert apríték. Másrészről az ilyen erőművek üzemanyagának nagy része a kéregből származik, de a fűrészházak saját gőzkazánjait is vele fűtjük. A kéregnek csak kis része kerül másféle hasznosításra, például a talajjavításban.

Napjainkban a fűrészházak kemény tüzelésű gőzkazánjainak nagy részét külső beszállítók üzemeltetik, melyekhez a Setra biztosítja a tüzelőt, majd vásárolja vissza onnan a megtermelt hőt. Erre az egyik legjobb példa a Setra és a Kastet együttműködése a Bornhus-Energi vegyestüzelésű erőművében. Ezek az üzemek egymás szomszédai, vásárlói és beszállítói. Minden nap négy teherautónyi kéreg és egy autónyi száraz apríték megy a Kastetből a Bornhus-Energi üzembe, amit gőz formájában kapnak vissza.

setra


A bioüzemanyag előnyei

A bioüzemanyagok legnagyobb előnye, hogy nem befolyásolják a légkör széndioxid mértékét tüzeléskor. A fosszilis üzemanyagokkal ellentétben részesei a természetes körforgásnak és megújuló energiaforrásból készülnek.

Továbbá a tüzelőberendezés beszerelése sem költséges befektetés, főleg, hogy már egy meglévő gőzkazánnal is megoldható, így ennél kényelmesebb és egyszerűbb biotüzelési módot nem is lehet találni.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy a pellet kevesebb helyet igényel, mint a tüzelőolaj, de a bioüzemanyagok használatának számos további környezeti és társadalmi előnyei is vannak – ez csak néhány a sok közül.

Cikkünk a SetraNews magazin 2016 januári számából készült.

Termékek
 
Tudástár
virágtartó

Virágtartó készítése házilag

A virágtartóhoz ezek a méretű alapanyagok szükségesek: 1 db 28 x ...

szolnoki-gyaloghid-korlatelemei-wpc-burkolattal

Szolnoki gyaloghíd korlátelemei WPC burkolattal

A Tiszavirág híd Szolnok egyik büszkesége és jelképe, melyet 2011. ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből