Russ Taylor

– kanadai elemző véleménye a fakereskedelem világpiaci helyzetéről

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Russ Taylor kanadai elemző véleménye a fakereskedelem világpiaci helyzetéről

Russ Taylor kanadai elemző véleménye a fakereskedelem világpiaci helyzetéről

Ki az a Russ Taylor ? önéletrajz itt

Ön szerint mi az oka a jelenlegi helyzetnek a világpiacon?

Minden bizonnyal a COVID-nak köze van a kialakult árszinthez. Márciusban, mikor a járvány miatti lezárások kezdődtek úgy vélte mindenki, hogy a kereslet nagyon alacsony lesz és a fűrészáru árak zuhannak majd. Valóban, minden fűrészüzem csökkentette a termelését hirtelen, számítva arra, hogy a kereslet le fog állni. Ahogy az emberek rádöbbentek, hogy otthon ragadnak a home office-ban vagy a karanténban, sokan valamilyen hobbi tevékenységbe kezdtek vagy otthonuk felújítására fordították az idejüket. Mindez megdobta váratlanul a keresletet – mindenféle faanyagra. A kiskereskedelmi egységek pánikba estek, hogy a hirtelen támadt keresletet nem tudják kielégíteni. Igy indult a lavina. Ugyanakkor sokan rájöttek, hogy nagyszerű Manhattan-ben élni, ha nincs éppen COVID járvány, de ha van, ugyan ki akar ilyen sűrűn lakott övezetben lakni? A lakosság megkezdte a kiköltözést a kertvárosokba. Új házat akartak  venni vagy egy felújítottat. Mihez vezetett ez? Már  tudjuk – az építőipari kivitelezők azóta sem győzik a munkát.  Ezzel egyidőben a lakásvásárláshoz a banki kamatok igen alacsonyak voltak és a kormány is támogatta mindezt, kvázi tömte az emberek zsebét szabadon felhasználható forrásokkal. Az építőipar ezen virágzását nyomon követhetjük 2020 áprilisa óta, mely példa nélküli. Az USÁ-ban a COVID előtt 13 éven át lakáshiány volt jellemző.  Igen jelentős hiányról kell itt beszélni. Tudtuk, hogy egyszer ez ki fog egyenlítődni.  Már 2019-ban emelkedett a házépítések száma, 2020-ban folytatódott a trend, majd a COVID lecsapott és az új házépítések száma drámaian megugrott. Hasonló a helyzet Kanadában és Európában is.

Megáll vajon lassan az áremelkedés vagy további emelkedés várható?

– Nagyszerű kérdés, de a választ senki sem tudja.  30 éve foglalkozom ár előrejelzéssel a faiparban és kereskedelemben de ezt most nem tudom megjósolni.  Már többször véltem úgy, ahogy kollegáim is, hogy az árak meg fognak torpanni, de tévedtem, tovább emelkedtek.  Van, aki úgy véli, hogy 3 héten belül tetőznek az árak. Valamikor az előttünk álló 2-3 hétben megtörténhet a csúcs elérése, de senki nem tudja, hogy pontosan mi fog történni, mert ez egy teljesen járatlan terület. A fűrészüzemeknek nagyon sok rendelésük van, ami a magas árakat alátámasztja. Ha a vevők úgy határoznak, hogy nem vásárolnak többé egy bizonyos árszínvonalon, akkor a fűrészüzemek rendelésállománya megcsappan annyira, hogy az ár elindulhasson lefelé némiképp. Hogy ez az árcsökkenés mennyi időt vesz igénybe, és milyen árszintig csökkennek majd az árak, nem tudni. Azonban ha be is következik az árkorrekció, nem hiszem, hogy hirtelen árzuhanás lesz. Én úgy gondolom, hogy az árak viszonylag magasan fognak stabilizálódni, és az sem történik majd gyorsan. Arra is számolni kell, hogy egy idő után a csökkenést újra emelkedés követheti. Azt gondolom, hogy az amerikai rönk és fűrészáru piacon várható még ilyen árbizonytalanság, nem is egyszer rövid- illetve középtávon. Én azzal számolok, hogy az árak még legalább 3 hónapig magasak maradnak, vagyis egész nyáron, de talán nem olyan extrém magasan, mint most.

Mi a helyzet a helyettesítő anyagokkal?
Eljöhet az a pont, amikor a kivitelezők váltanak a kompozitokra, egyéb faanyagot helyettesítő anyagokra?

Ez a kérdés mindenkit aggaszt. A válaszom: talán. Az a helyzet, hogy kevés olyan helyettesítő anyag áll rendelkezésre,  mely a faanyagot pótolná. Amikor a 90-es években a rönkárak csúcsot döntöttek, olcsó volt az acél, úgyhogy afelé fordultak a kivitelezők. Ez kb. fél évig tartott, aztán a faanyag árak lecsökkentek és felment az acél ára, természetesen.  Kissé előnyben volt, aki az acélt használta fel az építkezésekhez, de legtöbb kivitelező számára ez inkább csak kísérlet volt. Kipróbálták, de összességében elmondható az, hogy nem  volt elég hatékony az acéllal dolgozni. Jelenleg, ha a helyettesítő termékek piacát nézzük, semmi sincs jelentősen alacsonyabb árszinten, mint a faanyagok. Tehát nem látom, hogy az építőipar elfordulna a faanyagoktól és más alternatívát használna.

Mennyire befolyásolja az USA rönk árait a kanadai termékekre kivetett vámtarifa?

Kanada hatalmas beszállító. A 90-es évek és a 2000-es évek során 30%-os piaci részesedése volt az USA piacából.  Ez jelentős szám volt. Az USÁ-nak szüksége volt Kanadára és fordítva.
2005-ben 105 közepes méretű vagy nagyobb fűrészüzemmel rendelkeztünk, ma mindössze 60 maradt. Ezek sem üzemelnek teljes kapacitással. Nem növekszik a piaci részesedésünk Amerikában, inkább csökken – 25% nagyjából, csökkenő tendenciával.

Amerikának fűrészáru tekintetében kevesebb importra kellene szorulnia. Kanada nem tud több fűrészüzemet kialakítani, mert az erdőit már így is a fenntarthatóság határáig leterheli a meglevő fűrészüzemeivel is.  Az USÁ-ban is hasonlmó a helyzet, kivéve az USA déli területeit, ahol létező opció fűrészüzemek létrehozása. További lehetőség, hogy USA importál Európából és talán Oroszországból, hogy a hiányzó rönkmennyiséget pótolni tudja. A kanadai rönkre kivetett import vám jelenleg 9%. A legutóbbi USA- bejelentés szerint ez meg szeretnék duplázni.

Mikorra várható, hogy a rönkhiány, fűrészáru hiány megszűnik?

Nagyon jó kérdés. Úgy vélem, a magas árszinvonal folytatódik idén egész évben és jövőre is, drága marad a rönk. Úgy szoktam mondani, hogy magas árak tudják megoldani csak a magas árak problémáját. Az árak idővel csökkennek majd és így nagyobb lesz a kereslet. A vevők irreálisnak találják árakat és azt mondják – nos hát, most már megkaptuk a vakcinát, lehet, hogy kerti terasz helyett inkább utazgatni kellene és megvárni az árcsökkenést. Ha ez a hozzáállás bekövetkezik, ez majd lecsökkenti a keresletet.

Egyelőre a nagy kereslet becsalogatja az európai kínálatot az USA piacára. Ha pedig ez így lesz, és így marad, további beszállítások várhatóak Európából. Aztán ott van még Oroszország kérdése is. Oroszországgal az a probléma, hogy az amerikai piac gyalult vagy legalábbis sima felületet igényel a fűrészárunál és műszárított anyagokat. Ezen feltételekre az oroszok még nincsenek felkészülve, így az orosz termékek egyelőre nem tudnak bekerülni nagy mennyiségben az  USA piacára. 

Forrás: Lesprom Network / 2021.05.26

Termékek
 
Tudástár
virágtartó

Virágtartó készítése házilag

A virágtartóhoz ezek a méretű alapanyagok szükségesek: 1 db 28 x ...

JUNNIKKALA – Fenntartható erdők

JUNNIKKALA - Fenntartható erdők Fontos a Junnikkala OY számára, hogy biztosítsa ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből