Faburkolat

– festése

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Hogyan fessünk faburkolatot?

A faburkolatot könnyű lefesteni, ha jó felszín-előkészítési módszereket használunk. A burkolat eltávolítása nagy munka is lehet, hiszen előfordulhat, hogy oda van ragasztva a falhoz, ami pedig nincs jól lesimítva. Ha a fal kijavításának gondolata nem vonz, az sem baj, ha a helyén hagyjuk és lefestjük, hiszen jól mutat.

Fő festési tanács

Ne csiszoljuk, vagy súroljuk le a burkolat fényezését, festékrétegét, ha a ház 1978 előtt épült. 1978-ban tiltották be az ólomtartalmú festékeket, ezért ilyen esetben egy szakemberre kell inkább bízni a munkát.

A felszín előkészítése

Az előkészítés általános menete: tisztítás – glettelés – szárítás

Tisztítás

Nagyon fontos, hogy festés előtt tisztítsuk le a faburkolatot. Ott még lehetnek rétegek, vagy korábbi tisztítások nyomai, esetleg szennyeződés a korábbi évekből.

Először is le kell fedni minden elektromos kimenetet és kapcsolót szigetelő szalaggal, a tisztítószertől való védelem miatt (célszerű áramtalanítani a szobát, az áramütést megelőzendő), továbbá takarjuk le a csillárokat is védőfóliával, valamint szigetelő szalaggal, a vízállóság miatt.

A legjobb burkolattisztító egy zsíroldó tisztítószer. Rá kell fújni a falra, otthagyni dolgozni kicsit, majd egy durvább papírtörlővel letörölni. Ezután érdemes tisztítókendővel is végigtörölni a felületet (de csakis az 1978 után épült házaknál). Tízszer tíz centiméteres egységeken érdemes dolgozni végig a szobán.

Tisztítsuk le a borításokat az említett módon, majd amikor végeztünk, ismételjük meg, hiszen a tisztítás a legfontosabb lépés a burkolat festésének előkészítésében.

Ha megszáradt, elkezdhetjük a faburkolat felkészítését a festéshez. Fontos, hogy megbizonyosodjunk a kellő tapadásról, valamint meggátoljuk a foltokat, amik esetlegesen keletkezhetnek. A legjobb bevezetés a burkolatnak az oldható univerzális kosz gátló és tapadó alapozó. Használhatunk sellakot is, vagy olaj, illetve alapozót ehhez a célhoz.

Teszteljük a felszívódást festés előtt!

Ennek a célja, hogy megbizonyosodjunk, a borítás rendesen le lett tisztítva és a későbbieken nem lesznek felszívódási problémák, mielőtt akármihez is hozzákezdenénk. A legjobb módja a “keresztet vágós ragasztó” teszt. Több helyen is el kell végezni a szobában, különböző helyeken, a következő módon: kenjük fel az alapot a burkolatra egy kis 10 centiméteres négyzetben, majd hagyjuk száradni egy éjszakán át. A következő napon késsel egy amőbapálya formájú (3*3-as) négyzetrácsot kell vágni az alapozóba.

Miután a bevágás megtörtént, rakjunk papír ragasztószalagot, amelyiket kicsit nehezebb felszedni, vagy szigetelő szalagot a bevágásokra, majd simítsuk rá. Ezután fogjuk meg és húzzuk le gyorsan. Ha a festék lejött, akkor további tisztítás kell, és ajánlott 220-as erősségű csiszolópapírral megcsiszolni a falat, hogy készen álljon a festésre. Mindenhol hasonló módon kell a tesztet elvégezni. Ha az alapozás nem jön le a ragasztóval, akkor az egész szobát le lehet alapozni.

Az alapozás felkenése

Hasonló színt kell használni az alapozáshoz, mint ami az elérni kívánt szín is lesz. Az alapozó árnyalása olyan, mint egy első réteg, megkönnyíti a festést, egyszerűbb lefedni, vagy eltakarni az alatta lévő burkolatot. Érdemes megkérdezni a festéküzletben lévő szakembert az alapozó színezéséről.

Festés

Ha a burkolat le lett tisztítva és alapozva, akkor lefestheted bármilyen latex, vagy olajfestékkel, amilyennel szeretnéd. A festés befejezése a legkönnyebb rész: használj 1,90 centiméteres festőhengert, belenyomva a burkolat barázdáiba. A legjobb módszer ehhez, ha finom nyomással viszed fel a festéket, finom réteget létrehozva, minimalizálva az ecset (esetleg henger) nyomait.

Termékek
 
Tudástár

VEH szabvány – Az ellenőrzött minőség

VEH SZABVÁNY - AZ ELLENŐRZÖTT MINŐSÉG Minőségi előírások lambériákra, hajópadlókra A VEH ...

fajatekok

Az örök játék: a fa!

A mai felgyorsult világunkban egyre több olyan tárggyal, eszközzel vagyunk ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből