Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

A fa szárítása

A fa különböző növényi sejteket tartalmaz, főleg félhosszúakat. A szerkezetük egy hálózatot hoz létre a fán belül, amik víz és gázáteresztő hatással rendelkeznek a rostok mentén, de kisebb mértékű ez a hatás a fán keresztül, a sejtek irányában. A fában elraktározódhat a víz, mindez a sejtekben, azok között, vagy a sejtfalakban.

A fában raktározott vízkészlet véges. A sejtfalak maximális nedvességtartalma (saturáció) 25-35% között lehet, a maximális szabad víztartalom a sejtüregek méretétől és fajtájától függ, ez a fafajtán is múlik, az érték pedig 60% és 250% között lehet. A növésben lévő, vagy frissen vágott fának mindig magasabb a nedvességtartalma, ez függ a fafajtától, a helytől és a növekedés időszakától is.

A fa egy higroszkópos anyag, ami azt jelenti, hogy a nedvességtartalmának változása függ a környezet nedvességtartalmának ingadozásától. Ha a fa egy nyugodt helyen van tárolva, a nedvességtartalma egy stabil nedvességnek nevezett szintre esik le. Nem csak a vízből, hanem a légáramlatokból is vehet fel nedvességet. Ezért fontos az, hogy milyen helyen lett a fa kiszárítva, és hogy mekkora a nedvességtartalma annak a helynek, ahol azt fel akarják használni. Általában minél magasabb a hőmérséklet, annál alacsonyabb az állandó nedvességtartalom.

A nedvességtartalom változásával a fa mérete is változik, ami nagy problémákat okozhat. Ha csökken a nedvességtartalom, az anyag zsugorodik. Ez csak a megkötött víz csökkenése esetén jön létre, és a zsugorodás csak akkor áll meg, ha a fa teljesen kiszáradt. Még az erdei fák is a légkör nedvességétől függően zsugorodnak. Mindkét jelenség, azaz a zsugorodás és a tágulás is megfordítható.

A zsugorodás a fa szerkezetén, a nedvesség változásának mértékén és a fafajtán múlik. Nagyon fontos, hogy a fa keresztirányban 1,5-2-szer annyit is zsugorodhat, mint a hosszúság mentén. Mivel a hosszirányú zsugorodás elenyésző, ezért azt nem is veszik figyelembe a számításoknál.

A zsugorodás leginkább a nedvességváltozásokon múlik. A nedvesség sejtfalak telítettségének nullára történő csökkentésével elérhető a maximális zsugorodás, amit teljes zsugorodásnak is hívnak. Általában a teljes hosszirányú zsugorodás 6-10% és 3-5% körül van, a keresztirányú 12-15% közé tehető.

További termékeink

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

Akác termékek

Rendelésre elérhető akác termékeink: kb. ~ 2 hét átfutási idővel.  Kerítésdeszka:  -

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
WPC
PEFC
PABST
Remmers
Rockwool

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!