Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

A fa szárítása

A fa különböző növényi sejteket tartalmaz, főleg félhosszúakat. A szerkezetük egy hálózatot hoz létre a fán belül, amik víz és gázáteresztő hatással rendelkeznek a rostok mentén, de kisebb mértékű ez a hatás a fán keresztül, a sejtek irányában. A fában elraktározódhat a víz, mindez a sejtekben, azok között, vagy a sejtfalakban.

A fában raktározott vízkészlet véges. A sejtfalak maximális nedvességtartalma (saturáció) 25-35% között lehet, a maximális szabad víztartalom a sejtüregek méretétől és fajtájától függ, ez a fafajtán is múlik, az érték pedig 60% és 250% között lehet. A növésben lévő, vagy frissen vágott fának mindig magasabb a nedvességtartalma, ez függ a fafajtától, a helytől és a növekedés időszakától is.

A fa egy higroszkópos anyag, ami azt jelenti, hogy a nedvességtartalmának változása függ a környezet nedvességtartalmának ingadozásától. Ha a fa egy nyugodt helyen van tárolva, a nedvességtartalma egy stabil nedvességnek nevezett szintre esik le. Nem csak a vízből, hanem a légáramlatokból is vehet fel nedvességet. Ezért fontos az, hogy milyen helyen lett a fa kiszárítva, és hogy mekkora a nedvességtartalma annak a helynek, ahol azt fel akarják használni. Általában minél magasabb a hőmérséklet, annál alacsonyabb az állandó nedvességtartalom.

A nedvességtartalom változásával a fa mérete is változik, ami nagy problémákat okozhat. Ha csökken a nedvességtartalom, az anyag zsugorodik. Ez csak a megkötött víz csökkenése esetén jön létre, és a zsugorodás csak akkor áll meg, ha a fa teljesen kiszáradt. Még az erdei fák is a légkör nedvességétől függően zsugorodnak. Mindkét jelenség, azaz a zsugorodás és a tágulás is megfordítható.

A zsugorodás a fa szerkezetén, a nedvesség változásának mértékén és a fafajtán múlik. Nagyon fontos, hogy a fa keresztirányban 1,5-2-szer annyit is zsugorodhat, mint a hosszúság mentén. Mivel a hosszirányú zsugorodás elenyésző, ezért azt nem is veszik figyelembe a számításoknál.

A zsugorodás leginkább a nedvességváltozásokon múlik. A nedvesség sejtfalak telítettségének nullára történő csökkentésével elérhető a maximális zsugorodás, amit teljes zsugorodásnak is hívnak. Általában a teljes hosszirányú zsugorodás 6-10% és 3-5% körül van, a keresztirányú 12-15% közé tehető.

További termékeink

Tölgy szárított fűrészáru

Magas, terebélyes koronájú lombhullató fa. Kérge sötét vagy barnásszürke. Magassága

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru   Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei

Gőzölt bükk szárított fűrészáru

A bükkfa alapvetően az északi-mérsékelt öv lombhullató fája. Itthon a

Borovi csomómentes fűrészáru

Borovi csomómentes fűrészáru 1 lap csomómentes. A borovi csomómentes szélezetlen fűrészáru

Asztalos borovi fenyő fűrészáru Finnországból

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól. Áraink az oldal

Lucfenyő asztalos fűrészáru

Fűrészáru kínálatunkon belül ezen az oldalon luc alapanyagú asztalos minőségű

FSC
Junnikkala
URSA
SECA
Hasslacher
Terrafest
PEFC
PABST
Remmers

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!