Barkácsolóknak

– tippek, ötletek, érdekességek, tapasztalatok

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

A szaunázás jótékony hatásai

A szauna története több ezer éves múltra tekint vissza, elsősorban az északi népeknél. Különféle népcsoportoknál különféle fajtái alakultak ki a történelem során. Ezért a szauna fogalmának definíciója nem lehet egyértelmű, és különösen a szaunázós népeknél különféle köztes megoldások is kialakultak. Az alábbiakban a legismertebb formáról, a finn szaunáról lesz szó.

A szaunázás nem csak élményt és felfrissülést jelent, de kényezteti a bőrt, javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi. Erről a kellemes és hasznos kikapcsolódási formáról olvashatunk most.

Szépít, gyógyít!

A szauna valóságos csodát tesz a bőrrel, hiszen a forróságban az anyagcsere a két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Az elhalt szarurétegek eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is.

A szaunában uralkodó melegre és párára élénken reagál az egész szervezet, ráadásul a forróságban elpusztulnak a kórokozók is, így kifejezetten ajánlott például a felső légúti, hurutos betegségek esetén vagy éppen influenzajárvány idején – megelőzésképp.

Értréning

A szaunázás igazi tréning az erek számára – amikor ugyanis a forró kabinból kilépve a langyos vizes lemosás után a merülő fürdőbe csobbanunk, a kitágult véredények villámgyorsan összehúzódnak. A vér ráadásul könnyebben is áramlik, hiszen csökken az érrendszer periférikus ellenállása. Ennek következményeképpen a szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett igényeknek.

Így tehát a szaunázás éppolyan edzés a szívnek, mint a futás a lábizmoknak. Ráadásul a felgyorsult keringés a verejtékmirigyeket is arra ösztönzi, hogy felszabadítsák a felgyűlt salakanyagokat, így a méregtelenítés is beindul. Mindezeken felül a feszültség, a stressz oldására is kiváló ez a módszer.

Hogyan érdemes kezdeni?

Az átlagos testhőmérséklet a szaunában rövid idő alatt 37 fokról 39 fokra, vagy akár magasabbra emelkedik, az egész testen megjelennek az izzadságcseppek. Első körben 8-12 percig ajánlatos bent maradni. Ha azonban valaki csak rövidebb ideig bírja a forróságot, nem szabad erőltetnie, lépjen ki nyugodtan a kabinból. Ekkor következik a vacogás, amikor érdemes a jó keringés érdekében pár lépést tenni a hűvös levegőn.

Ezután jöhet a hideg zuhany ideje, ami még azoknak is ajánlatos, akik később a hideg vizű medencében is elmerülnek. Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-effektust, az izzadás önmagában nem elegendő. A szaunában eltöltött körök közt – optimálisan három kör ajánlott – feltétlenül muszáj ugyanannyi időt pihenni, mint amennyit szaunáztunk, hogy a szervezetnek legyen ideje regenerálódni.

Alapszabályok

  • Nagyon fáradtan ne menj szaunázni.
  • Szánj rá elég időt, legalább másfél-két órát.
  • Higiéniai okokból használj bent fürdőlepedőt, vedd le kint a papucsot, előtte is zuhanyozz le és törölközz szárazra.
  • Szaunázás előtt ne igyál túl sokat, utána viszont annál többet: ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket.
  • Sportolni, úszni csak szaunázás előtt szabad, utána vagy közben nem, nagyon mert nagyon megterhelné a szervezetet.
  • Tarts 5-10 perces szünetet minden menet között, az utolsó alkalom után pedig hosszabbat.
  • Lázasan, gyulladásos állapotban nem szabad szaunázni. Akinek egészségügyi problémája van (például visszeresség, magas vérnyomás), kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.
Termékek
 
Tudástár

JUNNIKKALA – Fenntartható erdők

JUNNIKKALA - Fenntartható erdők Fontos a Junnikkala OY számára, hogy biztosítsa ...

Hogyan fessünk faburkolatot?

A faburkolatot könnyű lefesteni, ha jó felszín-előkészítési módszereket használunk. A ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből