Loading...

5000 Szolnok, Nagysándor József út 31/D Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 16:00 Árukiadás: Hétfőtől - Péntekig 08:00 - 15:30

Árlista Kattints ide

Rönk gyertya leírás

A rönkgyertya egy olyan egyedi fáklya, amely kavargó fényével különleges atmoszférát terem az esti megbeszélésekhez, baráti találkozókhoz, kerti sütögetéshez.

Minden évszakban tökéletes, akár télen is. Beltéren a kandallóban remekül felhasználható.

Helyezzük a fáklyát egyenleges felületre, legalább két méterre bármilyen gyúlékony anyagtól. Beton felületre vagy járólapra ajánljuk az elhelyezését. Függőlegesen állítsuk a rönk gyertyát, úgy, hogy a kanóc a gyertya alján kapjon helyet. A kanóc meggyújtása után várjunk legalább 10 percet, amíg a láng magassága megfelelő lesz kb. 20 cm. Kezdetben, átmenetileg füstölhet a gyertya, pl. kedvezőtlen időjárási körülmények között. A rönkfáklya 1,5-2 órán keresztül ég.

Citronellás változatban is kapható a szúnyogok ellen.

Erről a termékről a videót 2:40 – nél lehet látni

Kérj árajánlatot egy kattintással!

Kérjen személyre szabott ajánlatot és kollégáink e-mailen keresztül felveszik Önnel a kapcsolatot.
CLICK HERE - REQUEST A QUOTE!
KLICKEN SIE HIER FÜR ANGEBOT!

Tudástár

Híreink

2022.06.08

Kína – a rönk import júniusban várhatóan csökkenni fog, mivel a kereslet is alacsonyabb szintű a forró évszak beköszöntésével. Augusztustól kereslet emelkedésre lehet újra számítani.

Németország – luc rönk árak március óta zavartalanul emelkednek

Franciaország – fenyő rönk ára soha nem látott magasságokban

USA – betiltottak bizonyos brazil gyártmányú rétegelt lemezt, annak gyenge minősége miatt.

2022.06.08 – Oroszország

Lesprom – az orosz fűrészüzemek Oroszország észak-nyugati részén júliusban már kevesebb mennyiséget fognak gyártani

Oroszországban azt EU-s szankciók miatt csökken az export volumene, emelkednek a szállítási költségek és erősödik a rubel. Mindez nem tesz jót az orosz faiparnak, gyakorlatilag veszteségessé vált egyes régiókban.  

A LESPROM statisztikái szerint 2022.  áprilisában a kínai faanyag import 20%-kal csökkent az év előző szakaszához képest.  Kínában is visszaesett az építőipar, a lakáseladások csökkentek, karantén van érvényben a járványhelyzet miatt.

Áprilisban szintén csökkent a Japánba irányuló orosz fűrészáru export. Bár a japán import 5,6%-kal összességében növekedett, az orosz áruk szállítása azonban 22%-kal csökkent. Oroszország tavaly még a 2. legnagyobb beszállítója volt Japánnak, most lecsúszott a negyedik helyre. A japán kivitelezők új beszállítók után néztek, miután a legnagyobb szállítmányozó cégek (Maersk / MSC) március 1. után nem vállalják az orosz fűrészáru szállítását.  

Az orosz belső piac nem fogja tudni felszívni az exportból felszabaduló fűrészáru mennyiséget.

 • Júniusra a hazai piac telítődni fog. – véli Valerij  Pisarev (LHK Cherepovetzles igazgatója) – A fűrészáru ára máris zuhanni kezdett.  

Oroszország 40 millió m3 fűrészárut gyárt évente, a hazai piac igénye mindössze 10 millió m3.  Mi lehet a célállomás a fennmaradó mennyiségnek? Ázsia, Egyiptom, Izrael, Törökország, EAE.  Azzal viszont számolni kell, hogy az építőipar nem minden országban támaszkodik ugyanolyan mértékben a faanyagokra.

Az orosz fűrésztelepek készletei nőnek, lassan nincs hová értékesíteni a fűrészárut.  – Cégünk 25 000 m3 fűrészárut adott el külső piacra februárban, 15 000 m3-t májusban. 10 000 m3 áru került raktárakba. – folytatja Pisarev.

Július 9-én lezárul az orosz export Európába irányuló része, lejár a türelmi idő is, amely a szankciók előtt kötött szerződésekre vonatkozik.  Pisarev szerint, ha Európa teljesen lezárul, egyszerűen nem lesz hová tenni a fűrészárut. Addig, vagyis július 9-ig még van lehetőség az árukat Európába szállítani, utána ez a csatorna is megszűnik létezni, lassan leállnak majd a fűrésztelepek július 10-et követően.

A Kínába irányuló export veszteséges az orosz cégek számára.

– Sok orosz vállalat próbált fűrészárut Kínába küldeni, azonban sok a nehézség a konténeres szállítás körül. Ráadásul a kikötőket is zártak be előttünk, ahol korábban rakodtunk, pl. Rottedam, Hamburg, ezekbe a kikötőkbe most nem mehet orosz hajó. Marad a vasút, mint egyetlen lehetőség a kínai szállításokra, ez volt korábban a szűk keresztmetszet a logisztikában. – véli Pisarev.

Ráadásul Kína is csökkenti az orosz fűrészáru árát, miközben a konténeres szállítások költsége a többszörösére nőtt. Március- áprilisban még volt haszon a kínai exporton, mostanra önköltségi ár alatt folynak a szállítások Kínába.

 • Nehéz a helyzet. – mondja Alex Konyukhov (SevLesPil). A probléma nem is az értékesítés, hanem a logisztika, ami gyakorlatilag nem is létezik. A termelés nálunk még nem állt le, de körülöttünk sorra állnak le a fűrésztelepek (….) Térségünkben sok vállalkozásnál 2-3 műszak helyett csak egy maradt meg a gyártásra.

Az exportőröket is negatívan érinti a rubel erősödése, amelyet az okoz, hogy az országba irányuló import csökken. Az exportbevételek rubelben mérve csökkentek. Senki sem fog veszteséggel működni, üzemelni. Könnyebb a termelést leállítani és kivárni, míg a piaci helyzet javul. – foglalja össze a helyzetet Konyukov.

2022.05.20

 • Németország – a német rönk árak 24%-kal emelkedtek export viszonylatban márciusban, miközben az export volumene csökkent 29%-kal
 • Kína – fenyő rönk készlet a kikötőkben – 5,7 millió m3 (áprilisi adat). Ez kevesebb 2%-kal, mint márciusban.
 • Észak-Amerika – a vevők elégedettek a nemrégiben bekövetkezett árcsökkenéssel az építő fűrészáruk piacán. Az árak stabilak, egyensúlyban vannak a készletekkel.
 • Japán – a japán kormány állami támogatást nyújt azoknak, akik az import faanyagok helyett a hazait részesítik előnyben. Ez azt követően került bevezetésre, hogy Japán nem importál Oroszországból faanyagot.
 • Franciaország – Rekord szinten az árak Franciaországban. Valamennyi fafajnál emelkedés tapasztalható, különösen igaz ez a tölgyre és a douglas fenyőre.
 • Ziegler – a bajor családi vállalkozás két fűrészüzemet is vásárol Svédországban. A szóban forgó két fűrésztelep a Profura csoport két telephelye. Ezzel 700 000 m3 rönkkel többet tud majd feldolgozni a Ziegler GmbH évente. A cégnek ez az első beruházása Németországon kívül.
 • Csehország – 2022 első negyedévében a luc rönk ára emelkedett 41 EUR/m3-t, 67%-ot a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.
 • Oroszország – a hírek szerint 2,4 %-kal kevesebb faanyagot termeltek ki Oroszországban eddig idén (70,7 millió m3 helyett 68,9 milliót). Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy Oroszországgal szemben számos ország embargót hirdetett, így kisebb a kereslet, kevesebb alapanyag szükséges a rétegelt lemezek gyártásához. Különösen a szentpétervári régióban tapasztalható nagy visszaesés a kitermelés volumenét illetően. Mindez nem jelentős csökkenés az elemzők szerint és várhatóan Oroszország más piacok felé fog fordulni a jövőben.

2022.04.14

Svédország: a svéd faipar megtízszerezte az USÁ- ba irányuló faanyag exportját február hónapban.

Finnország: a finn faipar – a következő néhány évben jelentős változás várható a finn faiparban, miután Oroszország és Beloruszia már nem piaci tényezők Európában. Minden ország keresi az új beszerzési forrásokat, ez a finn cégeket is érinti sok tekintetben.

Számos finn faipari cégnél az orosz fát fel kell hogy váltsa a hazai , finn alapanyag, ami mozgalmas időszakot vetít előre. Jövőre várhatóan 70 millió m3-re nőnek a kitermelési mennyiségek, ezzel együtt emelkedni fog a fakereskedelem volumene és az árak is.

Tavaly Finnország 9 millió m3 fát importált Oroszországból. Ez a faanyagimport 75%-át tette ki.

Japán bejelentette az orosz faanyagra vonatkozó teljes import tilalmát. A határozat április 19-től lép hatályba.

2022.04.01

Szlovák rönk áremelés

Szlovák erdőgazdaság a mai napon 20 €uros áremelés hajtott végre a szlovák rönkre.
Emiatt a Szlovák fűrészüzemek kénytelek emelni a fűrészáru árát: +20-40 €uroval.

2022.04.01

Az észak-amerikai fenyő fűrészáru ára változatlan marad

Továbbra is jellemzőek a szállítási késedelmek az iparágban, a szállítások elkeserítően lassúak voltak Észak-Amerikában. A fűrészüzemek azonban 4 héten belül teljesíteni tudják a rendeléseket, így az árak változatlanok maradtak. A 2022. március 18-án végződő héten megérkezett a sokak által üdvözölt árstabilitás, amikor a fenyő fűrészáru ára az előző héthez képest változatlan maradt. – mondta a Madison’s Lumber Reporter.

A 11. héten +9%-kal emelkedett az ár az egy hónappal ezelőtti árhoz képest. Észak-Amerikában még mindig sok vasúti kocsi várt a kiszállításra ezen a héten, ami tovább erősítette a korlátozottan rendelkezésre álló anyagok keresletét.  Mindez megerősítette a piacot, amely úgy tűnt, hogy enyhül és magasan tartja az árakat.

2022.03.31

Az Oroszország elleni szankciók véglegesen megváltoztatják az erdészeti termékek globális kereskedelmét.

A fűrészáru-kereskedelem szinte azonnal megváltozott az orosz-ukrán válság miatt. Az európai, észak-amerikai és a főbb ázsiai piacok kereskedelmi szankciói és a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó korlátozások leállították az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező szállítmányokat. Emellett megszakadt az export Ukrajnából is.  A Wood Resource Quarterly beszámolója szerint a három ország teljes faexportja 34 millió m3 volt 2021-ben.

Ennek a mennyiségnek több mint 25%-át olyan országokba exportálták, amelyek jelenleg Oroszországot és Fehéroroszországot szankciókkal sújtják. Ezenkívül a két nagy minőség tanúsító szervezet, az FSC és a PEFC a két országból származó összes faanyagot “konfliktusos faanyagként” kezeli, új minősítéseket nem adnak ki orosz és fehérorosz faanyagra, ami hatással lesz minden olyan országra, amely Oroszországból és Fehéroroszországból vásárol fát, és tanúsított termékeket gyárt, például fűrészárut, rétegelt lemezt, cellulózt és papírt világszerte.

Becslések szerint 10 millió m3 az a fűrészáru mennyiség, amely jelenleg a szankciók miatt valószínűleg nem jut el Európába és Ázsiába (Kínát leszámítva). Ez a Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából szállított teljes exportmennyiség alig több mint 30%-a. volt 2021-ben – írja a Wood Resource Quarterly. A három országból 2021-ben 8,5 millió m3 fenyő fűrészárut importáló Európát fogja a legsúlyosabban érinteni a helyzet, mivel 2021-ben a kontinens teljes felhasználásának közel 10 százalékát tette ki a faimport mennyisége.

Bár a kínai kormány semmilyen akadályt nem állított fel az orosz-kínai kereskedelmi kapcsolatokra, mégis elképzelhető, hogy fennakadások lesznek a két szomszéd közötti szállításokban. Néhány tényező, amely csökkentheti a kereskedelmet még azokkal az országokkal is, amelyeknek nincs szankciója Oroszországgal és Fehéroroszországgal:

– Az orosz erdészetbe befektető külföldiek kivonulhatnak a piacról, visszavonhatják pénzügyi finanszírozásukat, ami nagy problémát jelentene

– A gyenge orosz rubel nagyon költségessé teszi a fakitermelő cégek és erdészeti termékek gyártói számára a berendezések és alkatrészek importálását.

– Az orosz bankok kivonása a SWIFT nemzetközi fizetési tranzakciós rendszerből megnehezíti az exportált orosz termékek kifizetését. Ugyanez igaz az iparág új gépeire és berendezéseire is.

– Az orosz cellulóz-, papír-, rétegelt lemez- és fűrészárugyártók többé nem kínálhatnak PEFC vagy FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékeket.

Az erdészeti termékek globális kereskedelmi áramlása már eddig is jelentősen megváltozott és változni is fog.

2022.03.28

Az Oroszországból származó nyír rétegelt lemezre kivetett importvám 50%-ra emelése potenciális lehetőségeket teremtene az amerikai termelők számára

Hosszan tartó kereskedelmi hatások származhatnak az Egyesült Államok Képviselőházában a múlt héten elfogadott jogszabályból, amely beszünteti a “normális kereskedelmi kapcsolatokat” Oroszországgal, és 50%-ra emeli a nyírfa rétegelt lemez importvámját. Ez kihívásokat jelent az importőrök számára, és potenciális lehetőségeket a hazai gyártók számára – áll a Decorative Hardwoods Association közleményében.

Oroszország volt a harmadik legnagyobb amerikai keményfa rétegelt lemez importforrás 2021-ben több mint 334 millió dollár értékben értékesített rétegelt lemezt. Ezen kívül tavaly több mint 653 millió négyzet láb (kb.60 millió m2) nyírfa rétegelt lemezt importáltak Vietnamból – ennek nagy részét Oroszországból származó nyírfa felhasználásával.

2019-ben az Egyesült Államok keményfa rétegelt lemez felhasználásának tíz százalékát közvetlenül Oroszország szállította. Közvetve Oroszország az Egyesült Államok keményfa rétegelt lemez felhasználásának 20%-át teheti ki, mivel a nagy gyártók, például Vietnam és Indonézia által gyártott rétegelt lemez felhasználhatja az orosz erdőkben kitermelt rönköket. (…)

2022.03.24

Észak-Amerika – várhatóan erős kezdetet hoz a tavaszi szezon az építőiparban, nagy lesz a kereslet az alapanyagok iránt.  Az árak stabilak, mivel egyelőre a kereslet-kínálat kiegyensúlyozott.

Oroszország – Februárban a fenyő faanyagok exportja  Kínába majdnem 7%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakaszához képest.

ENPlus – Az ENPlus felfüggesztette a tanúsítványok kibocsátását Oroszországban és Belaruszban hivatkozva az agresszív orosz invázióra Ukrajna ellen.

2022.03.23

Az európai rönkök és fűrészáruk kereskedelme drámaian változni fog!

A Wood Resources International szerint az európai rönk- és fűrészáru kereskedelme drámaian megváltozik az elkövetkező években, mivel Közép-Európában csökken a fakitermelés, és az Oroszország elleni szankciók az erdészeti termékek importjának visszaesését eredményezik.

A közép-európai rönkfa kereskedelme fordulóponthoz érkezik. Az elmúlt négy évben az erdők jelentős károkat szenvedtek a kéregbogár járvány miatt a régió nagy részében. Mindez a fakitermelés és a rönkexport átmeneti növekedéséhez vezetett. A Csehországban és Németországban tapasztalt fertőzés rekord nagyságú fakitermelést eredményezett az elmúlt néhány évben. Ennek eredményeként 2017 és 2021 között az éves rönk kitermelés 15%-kal nőtt, ami nem fenntartható szintnek számít. A kéregbogár által károsított fa mennyisége 2019-ben érte el a csúcsot, 2020-ban 5%-kal, 2021-ben 24%-kal esett vissza. A károsodott fa mennyisége várhatóan évi 10-20%-kal csökken, és 2025-re visszatér a hosszú távú átlag közelébe.

A piacra került megnövekedett mennyiségű faanyagot a hazai fűrészüzemek (~60%) és a megnövekedett export (~40%) nyelték el. A versenyképes áron kínált  faanyagok a piacon elősegítették, hogy a közép-európai fűrészipar terjeszkedni tudjon, kihasználva az erős európai és globális piaci előnyeit 2020-21-ben. A fűrészüzemekből származó fűrészpor- és faapríték mennyiségének növekedése is lehetővé tette a fapellet- és falapok gyártásának növekedését.

A fakitermelések mennyiségi tetőzésével az exportőröknek és a rönkfelhasználóknak a következő években alkalmazkodniuk kell a fenyő rönkök kínálatának csökkenéséhez. A közép-európai fűrészáru termelés a jelenlegi rekordszintről csökken, és a régió nettó rönkexportőrből ismét nettó importőrré válhat. Emellett az Oroszország elleni szankciók gyakorlatilag az összes erdészeti termék Oroszországból és Fehéroroszországból Európába történő behozatalát érintették, amely 2021-ben közel 14 millió m3 rönköt és 9 millió m3 fenyő fűrészárut tartalmazott.

A közép-európai faellátás csökkenése és az ukrajnai helyzet még sok éven át hatással lesz az európai ipari termelésre, a kereskedelmi forgalomra és az erdészeti termékek áraira. A fűrészüzemeknek újból a kis átmérőjű fűrészelésekre kell összpontosítaniuk, illetve az erdőtulajdonosok számára előnyös lenne az intenzívebb erdőgazdálkodás. Emellett a nemzetközi piacoknak alkalmazkodniuk kell az európai tűlevelű rönk- és fűrészáruexport csökkenő kínálatához – foglalta össze a Wood Resources International.

2022.03.16

Pellet árak várhatóan az egekbe fognak emelkedni –

Az utóbbi időben Nyugat- Európában családok és vállalkozások ezrei tértek át a környezetbarát fűtési módokra, pl. a fapellettel való fűtésre. A kormányok számos programokat indítottak, hogy a lakosságot ösztönözzék az áttérésre. Most azonban a családok ezreinek kell szembenézni azzal az Egyesül Királyságban, hogy a fűtőanyag ára a csillagos egekbe emelkedik. Oroszország ugyanis jelentős pellet exportőr volt a háború kitörése előtt. Az Egyesült Királyságban máris hiány van pelletből és hogy honnan szereznek majd alternatív beszerzési forrásokat, egyelőre ez a kérdés bizonytalan.

Észak-Amerika –  Az USÁ-ban tovább emelkedik a faanyagok ára. A kivitelezők kezdeményezik, hogy az állami tulajdonban levő erdőkből növeljék a kitermelést illetve, hogy Kanadával szemben a faanyagokra kivetett vámokat szüntessék meg.  Ezáltal csökkenthető lenne a faanyagok ára.

Komoly bajban vannak az erdészeti gépeket gyártó cégek, miután Oroszországba bizonytalan ideig nem szállíthatnak, tevékenységük pedig a keleti piacon volt a legaktívabb.

2022.03.11

Oroszország export tilalmat tervez kivetni a faanyagokra az EU országait és az USÁ-t illetően

A tilalom az Oroszország által a közelmúltban közzétett „barátságtalan” államok listáján szereplő országokat érinti, köztük az Egyesült Államokat és az EU-országokat is. Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium szerint a tilalom biztosítja, hogy a hazai piacon kellő mennyiségű, megfizethető faanyag legyen, illetve ösztönzi azt, hogy a faanyagot minél magasabb fokon feldolgozzák Oroszországban.

A minisztérium közleménye szerint a nyír papíriparban felhasznált faanyag és a faapríték kritikus áruk az EU számára. Finnország „papír fa” és apríték felhasználásának 10-15%-át Oroszország adja. Lehetetlen lesz mindegyiket egyszerre pótolni – mondja a minisztérium.

A minisztérium közleménye azt követően jelent meg, hogy számos európai cég nem hajlandó fát és fatermékeket vásárolni Oroszországból. Ezzel egy időben az FSC és a PEFC tanúsító szervezetek bejelentették az oroszországi fa és fatermékek kereskedelmi tanúsítványainak megszüntetését.

2022.03.10

Az FSC felfüggeszti tanúsítványainak kibocsátását Oroszországban és Belaruszban

Az FSC továbbra is mély aggodalmát fejezi ki Ukrajna agresszív inváziója miatt, és szolidaritást vállal ennek az erőszaknak minden áldozatával. Az FSC elkötelezett a küldetése és szabványai iránti teljes mértékben. Az FSC tanúsítás visszavonásának lehetséges hatásainak alapos elemzése után az FSC Nemzetközi Igazgatósága beleegyezett abba, hogy felfüggeszti az összes kereskedelmi tanúsítvány kiadását Oroszországban és Fehéroroszországban, és blokkolja az összes ellenőrzött faanyag-beszerzést a két országból.

Ez azt jelenti, hogy az Oroszországból és Fehéroroszországból származó fa és erdészeti termékekre nem használhatók FSC tanúsítványok, nem értékesíthetők a világon sehol FSC tanúsítvánnyal, amíg a fegyveres erőszak folytatódik. Az FSC továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzetet, és kész további intézkedéseket tenni rendszere integritásának védelme érdekében. 

„Aggódunk Ukrajnáért és reméljük, hogy hamarosan újra béke lesz. Együttérzésünket fejezzük ki azokkal a fehéroroszországi és oroszországi emberekkel is, akik nem akarják ezt a háborút” – mondta Kim Carstensen, az FSC főigazgatója.

Az oroszországi erdők védelme érdekében az FSC lehetővé teszi az oroszországi erdőgazdálkodási tanúsítvánnyal rendelkezőknek, hogy fenntartsák FSC tanúsítványukat, de nem engedélyezik a tanúsítvánnyal rendelkező fa kereskedelmét vagy értékesítését.

Carstensen kifejtette: „Fel kell lépnünk az agresszió ellen; ugyanakkor teljesítenünk kell küldetésünket, az erdők védelmét. Hiszünk abban, hogy az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező és ellenőrzött anyagok kereskedelmének leállítása, valamint az FSC-szabványok szerinti erdőgazdálkodás lehetőségének fenntartása mindkét igényt kielégíti.”

2022.02.24

Észak-Amerikában helyenként emelkedik a fűrészáru ára, máshol kissé csökken, az árak ilyen hullámzása annak következménye, hogy a vevők és a faanyagot forgalmazók próbálnak megegyezni egy mindkettőjük számára kedvező árszínvonalban (közeledik a tavasz és vele az építkezések dömpingje)

Bár nem lehet megmondani, hogy az árak hullámzása hogyan folytatódik márciusban, az biztos, hogy aki korábban arra számított, hogy az árak visszatérnek a történelmi normák közelébe, nagyon csalódott lesz.

2022.02.14
Kína – az importált luc rönkök ára emelkedik, ahogy a készletek apadnak.

Észak-Amerika – 30% fűrészáru emelkedés történt eddig február hónapban.

Svédország – Rekord összegű befektetések várhatóak a svéd faiparban a fűrészüzemek területén, hogy a kapacitásokat minél inkább növelni tudják. A kapacitások növelésével egyértelmű cél a megnövekedett kereslet kielégítése.

2022.02.03

 A három legnagyobb svéd fűrészüzem (Holmer Setra, SCA) éves jelentésében arról számolnak be, hogy mind a  bevétel, mind a profit szempontjából növekedést értek el 2021-ben.

A Holmer egyenesen megduplázta bevételét, az SCA pedig 12%-kal tudta növelne nettó bevételét.

MM Holz befejezte a svéd Bergkvist Siljan felvásárlását. Ezzel az MM Holz  (Löben, Ausztria) lett a 3. legnagyobb európai fűrészüzem.

USA – Utóbbi két hétben némileg “lehűlt” az USA ingatlanpiaca, rekord magasságából stabilizálódni látszik a piac, 30%-ot csökkentek az árak. Ha az ingatlanpiac stabilabb, az alacsonyabb árakat is jelenthet a faanyagok piacán is, legalábbis átmenetileg.

Mivel az ingatlanokra továbbra is nagy a hiány, ezért a kereslet csökkenése nem várható. Ingatagok tehát az árak a faanyagok esetében, de ez nem újdonság.

Pellet – Közép-Európában a fapellet ára meredeken emelkedett januárban. Mindennek oka: az alapanyag árak jelentős emelkedése

2022.02.02.

Észak-Amerika – Míg a kereslet a faanyagok iránt magas, úgy tűnik, némely termékek ára lassan magas szinten bár, de stabilizálódik. Természetesen nem ugyanazon a szinten mint két éve.  A szakértők szerint azonban a 2020. évet megelőző árszinvonal talán soha vissza sem tér.

Az értékesítés volumene februárban szokott lenni a legnagyobb a faanyagok piacán, amikor a legnagyobb kivitelezők beszerzik a tavaszi szezonhoz szükséges alapanyagokat, tehát magas a kereslet szintje is. Hogy a jelenlegi árak maradnak vagy emelkednek a következő fél év során, az majd kiderül.

2022.01.31.

Németország: magas árszint jellemzi a faanyagok piacát Németországban. Összességében a rönk árak 30%-kal magasabbak voltak 2021. novemberben, mint az előző év ugyanezen időszakában.
Kína: 2021-ben a faanyag import elérte Kínában a 7,48 milliárd USD-t. A rönk import 11,59 milli milliárd USD volt. Ez 2,8% illetve 3,8% emelkedést jelent. Mennyiségileg a fenyőfa import 2021-ben 26,2 %-kal csökkent 2020-hoz képest.

2022.01.26

Az észak- európai fűrésztelepeken viszonyleg alacsony jelenleg a rönkök ára. Európa nyugati részén és Észak-Amerikában viszont az árak újra az egekben, a kereslet is igen magas a faanyagok iránt. MIndez szokatlan az év ezen időszakában, de nem meglepő. hiszen már az év vége óta emelkednek folyamatosan az árak, ráadásul az ellátásban is akadnak zökkenők. A Balti államokban, Közép-Európában, Nyugat-Kanadában szolidabb az árszint.

2022.01.11.

 • Faanyagok ára jelenleg magas Ausztriában
 • Csehországban hullámvasúton az árak aszerint, hogy éppen elérhető -e az adott faanyag vagy nem.
 • USA- a fűrésztelepek nem tudják tartani a versenyt a kereslettel, amit az építőipar támaszt
 • Kínában 2021-ben 26%-kal csökkent a fenyő alapanyagok importja, egyedül Brazília tudta növelni ide az exportját és növelni piaci részesedését Kínában 33%-ra.
 • Az EU a WTO-hoz fordul az orosz export korlátozások miatt.

2022.01.05.

Ausztria – MM Holz – felvásárolta a svéd Bergkvist Siljan-t. Ez is része a cég növekedő és bővülő törekvéseinek . 2022-ben, a cég történetében először átlépi majd az 1 milliárd EUR-s értékesítési volument. A Bergkvist Siljan vételára nem nyilvános.

Oroszország – Január 1-től életbe léptek a bizonyos faanyagokra kivetett magasabb vámtételek, melyek az év végéig érvényben is maradnak. A cél az volt, hogy a 22%-kal magasabb nedvességtartalmú, 100mm-nél szélesebb faanyagok exportját korlátozzák. A védővám összege 200 EUR/m3 fenyőre, 250-370 EUR keményfára fafajtól függően. A védővám segítségével magasabb feldolgozottsági fokú termékek exportját segíti elő az orosz kormány, illetve, hogy ne keveredjenek egymással a termékkategóriák. Az Eurázsiai Gazdasági Uniót (Oroszország, Kazahsztán, Fehéroroszország) nem érintik a vámok. A vámoknak köszönhetően 6 millió m3 fenyőfa alapanyag maradhat Oroszországban, hogy azt hazai cégek dolgozhassák fel. A termékek minősége várhatóan javul a hazai piacon és elvileg árcsökkenés is bekövetkezhet.

Kína – Kína fő beszállítója rönkből mostanság Új-Zéland, az új-zélandi rönkök ára decemberben változatlan volt. Némely kikötőben előfordultak áremelkedések, ott, ahol nagyobb készletet sikerült felhalmozni korábban.

A kínai kereslet az első negyedévben várhatóan visszafogottabb lesz, a készlet csökkent 4,5 millió m3-ről 3 m3-re. A készletek egyébként 40%-kal magasabbak, mint az év ebben a szakaszában az megszokott.

Finnország: Harmadik telephelyét fogja létrehozni a finn Junnikkala zöldmezős beruházással. MIndez 70 új munkahelyet fog jelenteni, vagyis már 700 főre emelkedik a Junnikkala alkalmazottaink száma. Éves szinten 800 000 m3 fát fog tudni feldolgozni a Junnikkala új telephelye, összesen pedig 1,5 millió m3-t. A termékek 80%-a exportra kerül. A Junnikkala tervei között szerepel, hogy szeretne a régió legjobb munkaadójává válni.

OSB lapok gyártói – Kronospan, Egger

Kronospan:

Kiváló a fa átalakításában!
A Kronospan fa alapú paneleket gyárt és forgalmaz. Világviszonylatban az egyik vezető gyártók vagyunk :

 • Forgácslap (PB)
 • Közepes sűrűségű farostlemez (MDF)
 • Laminált padló
 • UF, MUF és MF gyanták fa alapú panelekhez 
 • Orientált forgácslap (OSB) Európában

A Kronospan speciális és dekorációs papírokat, valamint egyéb kapcsolódó értéknövelt termékeket is gyárt, mint például melamin bevonatú panelek, munkalapok, falpanelek, ablakpárkányok, lakkozott HDF, kompakt táblák, nagynyomású laminátumok (HPL), rétegelt lemez és mások. A Kronospan több mint 40 telephelyen gyárt fa alapú paneleket, és számos országban van jelen .

DCIM\100MEDIA\DJI_0140.JPG

forrás: https://www.kronospan-worldwide.com/organisation/

Egger:

1961. december 18-án, a tiroli St. Johann-i (Ausztria) üzemünkben került legyártásra első forgácslapunk. Vállalatunk további fejlődésének alapjait id. Fritz Egger fektette le mottójával, miszerint „A fa túl értékes ahhoz, hogy egyszerűen kidobjuk”. Azóta a tiroli fűrészüzemből, a faalapú anyagok egyik világvezető gyártójává váltunk.
Mi az, ami világszerte összeköt minket?
Vállalatunk fennállásának 60. évfordulóján feltettük magunknak a kérdést: „Mi köti össze Roman-t Lengyelországból, Lance-szel az Egyesült Államokból vagy Aude-dal Franciaországból?” Válaszunk: „A fa alapanyag iránti szenvedélyünk”, erről szól új vállalati kisfilmünk. Új videónk középpontjában alkalmazottaink nézőpontja áll – mint pl. Roman-é vagy Aude-é. A vállalatcsoport tulajdonosai és a vezetősége mellett, alkalmazottaink által is bemutatásra kerül vállalatunk, továbbá elmondják, mitől különleges számukra az EGGER – Manfred Dittrichtől, a St. Johann gyárunk vezetőjétől kezdve, Alexander Dorfer gépészmérnök-gyakornokig. Szó esik továbbá vállalatcsoportunk sokoldalú történetéről, a múltbéli és jelen mérföldkövekről, valamint vetünk egy pillantást a jövőbe is.

forrás: https://www.egger.com/shop/hu_HU/vallalati-video

Finnország – fakitermelés 2021-ben

2021-ben összesen 65 millió m3 rönköt termeltek ki finn erdőkből az ipar számára. Legtöbbször lucfenyő rönköt vágtak ki – minden eddiginél többet. A finn Natural Resources Institute (Luke) előzetes adatai szerint, mivel 10 millió m3 rönköt kitermeltek energiatermelés céljából is, a teljes rönk kitermelés tehát 76 millió m3-re nőtt.

A megnövekedett kereslet a faanyagok iránt a 2021-es évben a kereskedelmi fakitermelésben is megmutatkozott. Az ipari rönkfa kitermelés 7 millió köbméterrel, 12%-kal nőtt az előző évhez képest, ez 4%-kal több, mint a évi átlagos rönkfa kitermelés. az előző ötéves időszakra.

2021-ben havi szinten is új rekordok dőltek meg a rönkkitermelésben. Négy hónap alatt több mint 6 millió m3-t tett ki a rönk kitermelés, a legnagyobb mennyiséget, 7,4 millió m3-t márciusban érték el. Ez korábban soha nem lépte túl az évi 30 millió m3-es határt. Tavaly 30,3 millió m3 volt a rönkkitermelés, ami 14%-kal több, mint az előző öt év átlagában.

„Különösen magas volt a lucfenyő rönk kitermelés, 16,3 millió m3. Ez volt az első alkalom, amikor a lucfenyő rönk kitermelése meghaladta a papíripari célú fenyőkét. A lucfenyő rönk kitermelése 26%-kal haladta meg az előző évit, és 15%-kal haladta meg az előző öt év átlagát. A fenyőrönké is rekordszintű volt, 12,9 millió m3.

A cellulózfa kitermelés nem növekedett olyan gyorsan, mint a rönké, összesen 35,1 millió m3 volt a kitermelés a papíripar számára. Ez a volumen éves szinten 5%-kal nőtt, de 4%-kal maradt el az előző öt év átlagától.

A rönköket más országokból is importálják a finn ipar számára. Az előzetes becslések szerint 2021-ben összesen 12-13 millió m3 rönköt importáltak Finnországba.

„Az összes rönk kitermelés 10%-kal nőtt az előző évhez képest, 75,8 millió m3-re. A 2021-es fakitermelés a második legmagasabb volt a statisztikákban, csak valamivel több mint 2 millió m3-rel maradt el a 2018-as csúcsévtől” – mondja Jukka Torvelainen, a Luke vezető statisztikusa.

A nagy visszatérő: a lambéria

Ezen cikkünk az I love Tisza-tó tavaszi számában jelent meg.

Kerti virágállvány

Könnyen kivitelezhető, mutatós kerti virágállvány „receptje”

A következő faanyagokra van szükség:

Lábakhoz: 70 mm széles, kb. 1200 cm hosszú léc

polcokhoz: 11 db 800 mm hosszú lécek

polctartó lécek: 2 db 200 mm

2 db 270 mm

2 db 320 mm

Ezek a méretek csak irányadók, mindenki a saját igényeinek megfelelően tudja változtatni a méreteket.

  A lábak felső végét és az alját ferdén levágjuk, hogy stabilan támaszkodjon a falhoz és a talajon is megálljon.

Minden elemet le kell festeni vagy lazúrozni, hogy az időjárás viszontagságai a virágállványban ne tegyenek kárt.  Milyen festéket, lazúrt ajánlunk?

Az általunk forgalmazott Remmers GW-310 véknylazúrok német prémiumminőséget képviselnek. Összetevői között szerepel a biocid, ami véd a a rovarok és gombák ellen. Ez a vékonylazúr megfelelő nem mérettartó és félig mérettartó fákra is. 3in1-ben hatása pedig az alábbi paramétereket tartalmazza: kellő réteg, adott szín és védelem. Válassza Ön is a Remmerst!

Ehhez a magasságú állványhoz 3 polc illik leginkább. Bejelöljük a lábakon a polcok helyét, majd felszögeljük a polctartókra a polc léceit (lásd fázisfotók) Ha szükséges, még egy réteg festéket is felvihetünk a felületre és máris kész a virágtartó.

forrás: blog.barkadekorporta.hu

JUNNIKKALA – Fenntartható erdők

Fontos a Junnikkala OY számára, hogy biztosítsa az erdők meglétét a jövő generációinak is. Ezért különböző környezetvédelmi bizonyítványok, pl. a PEFC bizonyítvány a Junnikkala számára alapvető fontosságú.
A fenntartható erdő azt jelenti, az erdőket úgy kell kezelni, hogy azok mind ökológiailag, mind társadalmi szinten megőrizhetőek legyen minőségében és kiterjedésében. Az erdők sokoldalúságát mindenképpen meg kell őrizni, és azon kell dolgozni, hogy a fafeldolgozás minél jól szervezettebben működjön a cégen belül.
Olyan rendszer alapján dolgozik a Junnikkala Oy, melynek alapja az ISO 14001:2015 szabvány. Ezt kiegészítve a PEFC ST 2002:2013 és PEFC ST 2001-2008 v szabványt is alkalmazzák annak érdekében, hogy a faanyagok beszerzési láncolatát nyomon tudják követni. A nyomonkövetés által biztosított, hogy csak olyan erdőből kerül a Junnikkalához a faanyag további feldolgozásra, amely garantáltan fenntartható. A rendszer folyamatos külső és belső vizsgálata, ellenőrzése szintén alapvető fontosságú a cég számára.

ISO és PEFC bizonyítványok

• PEFC ST 2002:2013
• PEFC ST 2001:2008 v2
• KIWA ISO 14001:2015
• IQNET ISO 14001:2015
• KIWA ISO 9001:2015
• IQNET ISO 9001:2015
• KIWA ISO 45001:2018
• IQNET ISO 45001:2018

Asztalos fenyő fűrészáru és továbbfeldolgozott termékek a Junnikkala-tól.

Referencia