Név *

Cím (irányítószám) *
azt a helyet adja meg ahova az árut kell szállítani

Település *

Telefonszám *

Email cím *

Mennyiség*


Homlokzatburkolat

– lucfenyőből Stulp profillal

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Lucfenyő homlokzatburkolat Stulp profillal

Lucfenyő homlokzatburkolat Stulp profillal

Homlokzatburkolat lucfenyőből 19 x 146 x 4200/4800/5100 BC

Ezzel a leírással azt szeretnénk bemutatni, hogy miért egyre népszerűbbek a fából készült homlokzat- és falburkolatok, illetve azt, hogy mára miért lett a fa a legnépszerűbb burkoló anyag a skandináv országokban.
A fa hagyományos anyagnak számít építkezéskor, amivel könnyű dolgozni, megfelelő védelmet nyújt az épületnek, illetve a javítása is viszonylag egyszerű. Könnyű megmunkálni és festeni az üzemekben. Ha az épületek külső részére használjuk, az a feladata, hogy megvédje a szigetelést és a szerkezetet az esőtől, ezen kívül bizonyos mértékben óv a széltől, illetve biztosítja az épület saját, kellemes megjelenését.

TÖRTÉNELEM
A régi idők faházaiban a hideg, a nyirkosság és a szél gyakori problémák voltak. Hogy a házakat ellenállóbbá tegyék, a hideg, szeles illesztéseket deszkákkal burkolták. Az első felállított paneleket különböző szélességű szélezetlen deszkákból készítették, amiket közvetlenül a vázszerkezethez erősítettek. A 19. század vége körül a fűrésztelepeket elkezdték gépesíteni és kialakultak a fafeldolgozó gyárak. Ezután sokkal könnyebb volt építkezni deszkákkal és lécekkel, ezen kívül a falakat is egyszerűbb volt burkolni szabványos méretű anyaggal. A hagyományos építészeti szokások kialakulásával, ami a 19. század végére tehető, megnyílt az út a különböző, sokszínű burkolatok megalkotásához.

FAANYAG
A külső felhasználásra való burkolóanyagok legtöbbje erdei- vagy lucfenyőből készül. Az erdei- vagy borovifenyő anyagában keményebb, magas gyantatartalma miatt tartósabb, viszont a luc lassabban, kevésbé szívja magába a vizet, ezért egy megfelelő felületkezeléssel, sokkal ellenállóbb felületet eredményezhet. Hogy a külső homlokzat mentes legyen a repedésektől, a fát méretre vágják, majd ezután megszárítják. E nélkül a felrakott anyag megrepedezne és elvetemedne száradás közben. A vágást szalagfűrészes vagy körfűrészes technológiával végzik, attól függően, hogy a végső profil előállításához melyik a hatékonyabb. Rengeteg féle külső homlokzatburkolat létezik. A legtöbbnek csupán az egyik oldala lesz látható a felrakást követően, ezért a másikat feszültségelvezető vájatokkal és könnyítő bordázattal látják el. Így ha a készterméket megfelelően rögzítik, már nagyon csekély lesz a mozgása. Bizonyos termékeknél kivágnak hornyokat és nyelveket az anyag éleinél. Ez az úgynevezett nút-féderes kialakítás, ami miatt sokkal egyszerűbb az egymáshoz illesztés, illetve a felhelyezés után a darabok is jobban együtt maradnak, együtt mozognak. Így már a felhasználáskor a függőleges, vízszintes vagy átlós irányú rögzítés sem probléma.

MINŐSÉG
A faanyag minőségét a szortírozáskor készített specifikáció alapján határozzák meg, több paraméter figyelembe vételével. Ilyenek például, hogy mennyire mentes a termék a göcsöktől, a kékült részek méretétől, repedésektől, mennyi a kieső, lyukas rész, a szárítás után mennyit vetemedett az anyag, mennyire hajlítható stb.. A szárítás utáni anyagnedvességnek 16% körülinek kell lennie, a felületkezelés vagy szállítás előtt. A gyárból kikerüléstől a végfelhasználóig való eljutásig nem ázhat meg, nem érheti erős napfény, nem lehet koszos és nem sérülhet. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, a vevő a gyár által meghatározott minőséget kapja meg.

TANÁCSOK
Az 1880-1920-ig épült idős épületeknél vegyítették a vízszintesen és függőlegesen felrakott deszkákat. Így sokkal egyszerűbb volt elhelyezni a külső burkolatot, nem kellett folyton az ajtók és ablakok miatt a hosszakat alakítani. Van, hogy egyszerűbb a függőleges deszkákat rögzíteni, majd a kimaradó helyekre vízszintesen elhelyezni az anyagot-vagy épp fordítva-, így csak néhol kell az eredeti méretet módosítani, illetve kevesebb a nem felhasználható mennyiség. A vízszintes és függőleges kombinált elhelyezés azt az illúziót kelti, hogy nagyobb az épület. Így viszont az eső nem tud gyorsan lefolyni a falról, helyette az illesztésekben reked, végül az anyag károsodik. Ezért fontos, hogy a külső burkolatot csak egy irányban helyezzük el. A függőlegesen rögzített darabokról könnyedén távozik a csapadék, így a csatlakozásoknál sem gyengül meg a burkolat. Hátránya, hogy idővel az összes darab alja bekoszolódik, ami csak egyben cserélhető. Vízszintes felrakásnál használhatunk vízlepergetős burkolatot. Ez a kialakítása miatt jól elvezeti a nedvességet és csak az alsó néhány sorra van hatással a talaj felől érkező szennyeződés.
A mai technológiák már lehetővé teszik, hogy a fából olyan minőségű falburkolatokat gyártsanak, amik kiválóan ellenállnak az időjárásnak, így hosszú élettartammal bírnak. A gyártás folyamatos fejlődése és a felületkezelés minőségének javulása miatt, Európa egész területén egyre jobban kezdenek elterjedni a fából készített külső burkolatok.

SZÓJEGYZÉK

SZÉLEZETLEN DESZKA
Olyan fűrészáru, melynek lapjai párhuzamosak, és a lapok egyik vagy mindkét oldala kérges, fűrészeletlen.

NEDVESSÉGFELVEVŐ KÉPESSÉG
Ha egy faanyag nedvszívó képessége alacsony, akkor sok idő alatt vesz fel viszonylag kevés nedvességet, ezért sokkal alaktartóbb, kevésbé vetemedik és összességében jobban ellenáll az időjárásnak.

NÚT-FÉDERES KIALAKÍTÁS
A termék kettő vagy esetleg négy oldalára vájatokat és kiálló részeket vágnak, melyek összeilleszthetőek. Emiatt sokkal egyszerűbb oldalirányban, kötésben felhelyezni.

VÍZLEPERGETŐS FALBURKOLAT
Azokat a kültéri burkolóanyagokat nevezik így, amelyek a kialakításuk miatt a csapadékot könnyedén elvezetik. Többféle forma is létezik, a lényege, hogy megfelelő rögzítésnél a csapadék nem tud bejutni az illesztésekhez, és az anyag külsejéről is rövid idő alatt távozik. Ez által az élettartama jóval nagyobb, mint a hagyományos formájú burkolatoknak.

SZÍJÁCS
A fatest külső, általában világosabb része, ami a vizet és a tápanyagokat szállítja a gyökértől a lombokig.

GESZT
A fa belső, a szíjácstól sötétebb elhalt rétege.A termék kettő vagy esetleg négy oldalára vájatokat és kiálló részeket vágnak, melyek összeilleszthetőek. Emiatt sokkal egyszerűbb oldalirányban, kötésben felhelyezni.

Stulp szerelési útmutató

Stulp szerelési útmutató

Homlokzatburkolat fából cikk letöltése itt.


Termékek
 
Tudástár
Hajópadló takarítása

A hajópadló karbantartása és tisztítása

A fa padlók-hajópadlók elegáns, sokoldalú természetes szépsége a vásárlók között ...

Otthonos és természetes – hajópadló

Otthonos és természetes - hajópadló A természetes anyagok használata manapság reneszánszát ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből