Név *

Cím (irányítószám) *
azt a helyet adja meg ahova az árut kell szállítani

Település *

Telefonszám *

Email cím *

Mennyiség*


fabrikett

– brikett, keményfa brikett, fa brikett

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Fabrikett

fabrikett-kemenyfabrikett

Miért érdemes fabrikettel fűteni?

A fabrikett általában apróra darabolt, szén, fa, papír, szalma vagy valamilyen biomasszából készült préselt tüzelőanyag. Fűtéskor nem ég, hanem izzik.
Fabrikett vásárlásakor célszerű számításba venni, hogy milyen szempontok alapján döntünk.
A legtöbben csak az anyag árát nézik meg és nem tájékozódnak bővebben a termékekkel kapcsolatosan. Ha ezt egy az egyben a mennyiség és forintban kifejezett érték arányaként értelmezzük, akkor az igencsak messze kerülünk a valóságtól. A célunk az legyen, hogy hatékonyan, gazdaságosan tudjuk fűteni.

Kocka alakú fabrikett árak házhoz szállítással itt

Fűtés fabrikettel

Fűtés fabrikettel

A gazdaságosság és a hatékonyság sokkal több egy puszta árnál. Ezek a kifejezések takarják azt a vitathatatlan tényt, hogy például egy fűtési szezonban hány forintot kellett kifizetnünk lakásunk vagy más épület fűtésére, a számunkra megfelelő hőmérséklet elérése érdekében. Senkinek se legyen célja az, hogy a fűtőanyag egységára legyen alacsony, helyette sokkal inkább azt tartsuk szem előtt, hogy egy adott időszakban a fűtésre költött összeg a lehető legalacsonyabb legyen. Ehhez azonban ugyanolyan fontos részletként kell kezelnünk a fűtőérték és a nedvességtartalom kifejezéseket. Egy tüzelőanyag fűtőértéke az a hőmennyiség, amely egységnyi tüzelőanyagból kinyerhető abban az esetben, ha a füstgázzal együtt távozó víz, gőzként hagyja el a berendezést. Értékét úgy kapjuk meg, ha az anyag égéshőjéből kivonjuk a gőzként távozó vízmennyiség párolgáshőjét. Tehát minél magasabb tüzelőanyagunk fűtőértéke, annál kevesebb mennyiséget kell felhasználnunk az optimális hőmérséklet eléréséhez. Így arányosan csökken a fűtés költsége ugyanolyan árú, de magasabb fűtőértékű anyagok esetében. Ezek mellett az alacsony nedvességtartalmú termékek vásárlását is előtérbe kell helyeznünk. A fa kivágásakor annak nedvességtartalma eléri az 50-60%-ot. Ahhoz, hogy a tűzifa rendes fűtésre alkalmas legyen, a nedvességtartalma nem haladhatja meg a 20%-ot. Ehhez legalább 2 évig „pihentetni” kell a friss vágású fákat. Aki vásárolt már tűzifát, az tapasztalhatta, hogy a fakereskedésekben, tüzép telepeken néhány kivételes esettől eltekintve, szinte csak nemrég kivágott fát árulnak. A nem légszáraz fával való tüzelés pedig nem csak gazdaságtalan, hanem az égés során távozó víz károsítja a tüzelőberendezést és a füstelvezető rendszert is.

Kocka alakú fabrikett árak házhoz szállítással itt

Különböző összehasonlításokban láthatjuk a tüzelőanyagok fűtőértékét erre néhány példa:

  • lignit ~12,57 MJ/kg
  • tölgy ~15,1 MJ/kg
  • gyertyán ~15,6 MJ/kg
  • barnaszén ~17 MJ/kg
  • fabrikett ~19,7 MJ/kg

A számok csak 15-20%-os nedvességtartalomnál igazak, így ezeket az adatokat csak az ár, hatékonyság, gazdaságosság figyelembevételével lehet helyesen értelmezni.

A bükkfa fabrikett viszont egyesíti magában ezeket az előnyöket, hiszen faforgácsból kötőanyag nélkül préseléses eljárással készül. A fabrikett nedvességtartalma a gyártási technológiának köszönhetően nem haladja meg a 8-12%-ot mivel ~105 C fokon szárítják. A keményfa brikett fűtőértéke 19,7 MJ/kg ami magasabb bármely közkedvelt tűzifáénál.
Ezen felül a tárolási gondokat is csökkenti, hiszen kevesebb mennyiség kell belőle, és formája miatt egyszerűbb tárolni.

  • Tiszta égésének köszönhetően a fabrikett nem kormoz, kíméli a környezetet és a fűtőberendezésünket is, mivel semmilyen vegyi anyagot nem tartalmaz.
  • Nem igényel utólagos munkákat (szárítás, vágás, aprítás), azonnal felhasználható.
  • Bármilyen fűtőberendezésben használható.
  • Hamutartalma csekély, az eredeti térfogat ~4,3%-a.

Mivel vegyszermentes eljárással készült akár a virágoskertünkben is fel tudjuk használni talaj javítóként.

Kocka alakú fabrikett árak házhoz szállítással itt

Ruf brikett

Ruf fabrikett


Termékek
 
Tudástár
Hogyan rakjunk fel fenyő lambériát?

Hogyan rakjunk fel fenyő lambériát?

A fenyő lambéria felrakása annyira egyszerű munka, hogy te is ...

Az OSB lapot gyorsan növő, kis termetű fából készítik.

OSB lap

Az OSB lapot gyorsan növő, kis termetű fából készítik. Amerika ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből