Név *

Cím (irányítószám) *
azt a helyet adja meg ahova az árut kell szállítani

Település *

Telefonszám *

Email cím *

Mennyiség*


Akác

– szárított fűrészáru

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru kerítésnek

Akác szárított fűrészáru

Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei telepítés esetén egyenes. Hosszú életű mégis gyorsan növő fa (Magyarországon az akácerdők többségét 30 éves korukban már kivágják) Meleg igényes fa, fagyérzékeny. Mo.-on a 18.századtól kezdve honos. a gyors növekedés miatt, nagy a belső feszültsége. Az évgyűrűszerkezete és a bél helyzete miatt, gyakori a vetemedés, alakváltozás.
Fája nehéz, kemény, tartós. A kopásállóság az európai fafajok közt egyedülálló.

szabadban, talajjal érintkezve 40 – 60 év
– szabadban talajjal nem érintkezve 80 – 100 év
– épületben száraz helyen és víz alatt 500 év felett

Megmunkálási sajátosságok: Az nyersanyag átmérője miatt a fűrészáruban viszonylag kevés göcsmentes rész található. A nagyméretű csomók közötti távolság 60-70 cm, és igen gyakoriak a korhadt göcsök is. Az akácfa nagy keménysége és szilárdsági jellemzői miatt nehezen feldolgozható. A tárolásnál az akácfa különleges védelmet (pl.: permetezés) nem igényel. A gőzzel lágyított fa jól hajlítható, alkalmas lehet különleges bútorépítésekhez is.

Az akácfa megfelelő minőségben ragasztható. A ragasztási paraméterek megtervezésekor azonban feltétlenül figyelembe kell venni az fafaj sajátosságait (pl.:a pórusok tömítettsége).

A felületkezeléséhez olyan lazúrokat, olajokat célszerű alkalmazni, amik képesek az amúgy rendkívül tömör szerkezetébe beivódni, így nem kell azzal a kellemetlenséggel számolni, hogy a kezelt anyag felülete nem lesz megfelelően védve. Hazai fafajok között az akác festéséhez szükséges az egyik legkisebb mennyiségű kezelőanyag. Az akác faanyagok elsősorban kültérre kerülnek. Az UV sugárzás, a csapadék és a hőmérséklet ingadozása miatt különösen fontos a fa védelme.
Vegyük figyelembe a következőket:
– a legtöbb fafestéket fenyőre tervezték, viszont az akácnak csak a szíjácsa képes a felületkezelő anyag nagyobb mennyiségű felvételére
– a vastaglazúrok felhordása bonyolult, rengeteg előkészítést igényel
– bizonyos vékony lazúrok nem tudnak beszívódni az anyagba, egyszerűen az eső lemossa őket
– az “olcsó” víz bázisú termékek még kevésbé hatolnak a fa szerkezetébe, sokkal könnyebben tönkreteszi őket a napsugárzás és a nedvesség.

A színtelen festékek az UV sugárzás elleni védelmet alig látják el, ezért célszerű valamilyen pigmentált anyaggal kezelni a fát. Ellenkező esetben az anyag beszürkül, a szerkezete gyengül. A tévhittel ellentétben a megfelelő felületkezelő anyag kiválasztása legalább annyira fontos, mint a hordozó anyag.
A színes akác termékek olajos felületkezeléséhez célszerű oldószerbázisú anyagot használni.


Termékek
 
Tudástár
Az OSB lapot gyorsan növő, kis termetű fából készítik.

OSB lap

Az OSB lapot gyorsan növő, kis termetű fából készítik. Amerika ...

Hogyan rakjunk fel csomós, göcsös fenyő lambériát?

Hogyan rakjunk fel csomós-görcsös fenyő lambériát?

A csomós fenyő lambéria rusztikus kinézetet és régies hangulatot kölcsönöz ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből