Név *

Cím (irányítószám) *
azt a helyet adja meg ahova az árut kell szállítani

Település *

Telefonszám *

Email cím *

Mennyiség*


Akác

– szárított fűrészáru

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

Akác szárított fűrészáru

Akác szárított fűrészáru kerítésnek

Akác szárított fűrészáru

Átlagosan 30-40 méterre növő fa, törzse térgörbe erdei telepítés esetén egyenes. Hosszú életű mégis gyorsan növő fa (Magyarországon az akácerdők többségét 30 éves korukban már kivágják) Meleg igényes fa, fagyérzékeny. Mo.-on a 18.századtól kezdve honos. a gyors növekedés miatt, nagy a belső feszültsége. Az évgyűrűszerkezete és a bél helyzete miatt, gyakori a vetemedés, alakváltozás.
Fája nehéz, kemény, tartós. A kopásállóság az európai fafajok közt egyedülálló.

szabadban, talajjal érintkezve 40 – 60 év
– szabadban talajjal nem érintkezve 80 – 100 év
– épületben száraz helyen és víz alatt 500 év felett

Megmunkálási sajátosságok: Az nyersanyag átmérője miatt a fűrészáruban viszonylag kevés göcsmentes rész található. A nagyméretű csomók közötti távolság 60-70 cm, és igen gyakoriak a korhadt göcsök is. Az akácfa nagy keménysége és szilárdsági jellemzői miatt nehezen feldolgozható. A tárolásnál az akácfa különleges védelmet (pl.: permetezés) nem igényel. A gőzzel lágyított fa jól hajlítható, alkalmas lehet különleges bútorépítésekhez is.

Az akácfa megfelelő minőségben ragasztható. A ragasztási paraméterek megtervezésekor azonban feltétlenül figyelembe kell venni az fafaj sajátosságait (pl.:a pórusok tömítettsége).

A felületkezeléséhez olyan lazúrokat, olajokat célszerű alkalmazni, amik képesek az amúgy rendkívül tömör szerkezetébe beivódni, így nem kell azzal a kellemetlenséggel számolni, hogy a kezelt anyag felülete nem lesz megfelelően védve. Hazai fafajok között az akác festéséhez szükséges az egyik legkisebb mennyiségű kezelőanyag. Az akác faanyagok elsősorban kültérre kerülnek. Az UV sugárzás, a csapadék és a hőmérséklet ingadozása miatt különösen fontos a fa védelme.
Vegyük figyelembe a következőket:
– a legtöbb fafestéket fenyőre tervezték, viszont az akácnak csak a szíjácsa képes a felületkezelő anyag nagyobb mennyiségű felvételére
– a vastaglazúrok felhordása bonyolult, rengeteg előkészítést igényel
– bizonyos vékony lazúrok nem tudnak beszívódni az anyagba, egyszerűen az eső lemossa őket
– az “olcsó” víz bázisú termékek még kevésbé hatolnak a fa szerkezetébe, sokkal könnyebben tönkreteszi őket a napsugárzás és a nedvesség.

A színtelen festékek az UV sugárzás elleni védelmet alig látják el, ezért célszerű valamilyen pigmentált anyaggal kezelni a fát. Ellenkező esetben az anyag beszürkül, a szerkezete gyengül. A tévhittel ellentétben a megfelelő felületkezelő anyag kiválasztása legalább annyira fontos, mint a hordozó anyag.
A színes akác termékek olajos felületkezeléséhez célszerű oldószerbázisú anyagot használni.


Termékek
 
Tudástár

Karácsonyfa talp készítése otthon

Itt lépésről lépésre láthatod, hogy miként tudod otthon elkészíteni a ...

JUNNIKKALA – Fenntartható erdők

JUNNIKKALA - Fenntartható erdők Fontos a Junnikkala OY számára, hogy biztosítsa ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből