Barkácsolóknak

– tippek, ötletek, érdekességek, tapasztalatok

Bemutatótermünk nyílt Szolnokon!
Kattints, és nézd meg!

A szaunázás jótékony hatásai

szauna

A szauna története több ezer éves múltra tekint vissza, elsősorban az északi népeknél. Különféle népcsoportoknál különféle fajtái alakultak ki a történelem során. Ezért a szauna fogalmának definíciója nem lehet egyértelmű, és különösen a szaunázós népeknél különféle köztes megoldások is kialakultak. Az alábbiakban a legismertebb formáról, a finn szaunáról lesz szó.

A szaunázás nem csak élményt és felfrissülést jelent, de kényezteti a bőrt, javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi. Erről a kellemes és hasznos kikapcsolódási formáról olvashatunk most.

Szépít, gyógyít!

A szauna valóságos csodát tesz a bőrrel, hiszen a forróságban az anyagcsere a két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Az elhalt szarurétegek eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is.

A szaunában uralkodó melegre és párára élénken reagál az egész szervezet, ráadásul a forróságban elpusztulnak a kórokozók is, így kifejezetten ajánlott például a felső légúti, hurutos betegségek esetén vagy éppen influenzajárvány idején – megelőzésképp.

Értréning

A szaunázás igazi tréning az erek számára – amikor ugyanis a forró kabinból kilépve a langyos vizes lemosás után a merülő fürdőbe csobbanunk, a kitágult véredények villámgyorsan összehúzódnak. A vér ráadásul könnyebben is áramlik, hiszen csökken az érrendszer periférikus ellenállása. Ennek következményeképpen a szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett igényeknek.

Így tehát a szaunázás éppolyan edzés a szívnek, mint a futás a lábizmoknak. Ráadásul a felgyorsult keringés a verejtékmirigyeket is arra ösztönzi, hogy felszabadítsák a felgyűlt salakanyagokat, így a méregtelenítés is beindul. Mindezeken felül a feszültség, a stressz oldására is kiváló ez a módszer.

Hogyan érdemes kezdeni?

Az átlagos testhőmérséklet a szaunában rövid idő alatt 37 fokról 39 fokra, vagy akár magasabbra emelkedik, az egész testen megjelennek az izzadságcseppek. Első körben 8-12 percig ajánlatos bent maradni. Ha azonban valaki csak rövidebb ideig bírja a forróságot, nem szabad erőltetnie, lépjen ki nyugodtan a kabinból. Ekkor következik a vacogás, amikor érdemes a jó keringés érdekében pár lépést tenni a hűvös levegőn.

Ezután jöhet a hideg zuhany ideje, ami még azoknak is ajánlatos, akik később a hideg vizű medencében is elmerülnek. Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-effektust, az izzadás önmagában nem elegendő. A szaunában eltöltött körök közt – optimálisan három kör ajánlott – feltétlenül muszáj ugyanannyi időt pihenni, mint amennyit szaunáztunk, hogy a szervezetnek legyen ideje regenerálódni.

Alapszabályok

  • Nagyon fáradtan ne menj szaunázni.
  • Szánj rá elég időt, legalább másfél-két órát.
  • Higiéniai okokból használj bent fürdőlepedőt, vedd le kint a papucsot, előtte is zuhanyozz le és törölközz szárazra.
  • Szaunázás előtt ne igyál túl sokat, utána viszont annál többet: ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket.
  • Sportolni, úszni csak szaunázás előtt szabad, utána vagy közben nem, nagyon mert nagyon megterhelné a szervezetet.
  • Tarts 5-10 perces szünetet minden menet között, az utolsó alkalom után pedig hosszabbat.
  • Lázasan, gyulladásos állapotban nem szabad szaunázni. Akinek egészségügyi problémája van (például visszeresség, magas vérnyomás), kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.
Termékek
 
Tudástár

Mi a jobb: hajópadló, vagy padlószőnyeg?

Sokaknál fejtörést okoz, hogy az otthonukban hajópadlót, vagy padlószőnyeget alkalmazzanak bizonyos ...

Hogyan készítsünk otthon karácsonyfa talpat

Karácsonyfa talp készítése otthon

Itt lépésről lépésre láthatod, hogy miként tudod otthon elkészíteni a ...

Rólunk mondták

A kiváló ár az, amit kiemelnék az Alföldfa legjellemzőbb tulajdonságai közül. A pontosan betartott határidők, a magas minőség, ...

Gyergyai Miklós Sződről


Nagyon jó a kapcsolatunk az Alföldfával. Mindig minden határidőt pontosan betartanak, pontosan szállítanak magas minőségű termékeket. Az árak ...

Fabók István Egerből